Chov chocholatých slepic ve venkovním výběhu - problematika deště

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.9.2022 09:27
Cherie20

XXX.XXX.93.248

Zdravím všechny chovatele, prosím vás, scháním nějaký typ, jak chránit chocholaté slepice před zmoknutím. Případně je to vůbec nutné nějak výběh zastřešovat či zabezpečovat?

Pořídili jsme si 3 nové přírůstky do chovu - Paduánky a jednu chocholatou hedvábničku. Všude se klade poměrně velký význam na to, že by tyto slepice neměli zmoknout. Máme poměrně velký zděný kurník, ve kterém mají slepice jak zrní, tak vodu a díky luxsferům i světlo. Co jsem tak vypozorovala, tak naše slepice jsou asi z cukru, protože když prší nebo mrholí, tak jsou zalezlé v kurníku. Ještě jsem je neviděla, že by někdy zmokly... Tak si říkám, že snad nejsou ani ty Paduánky tak blbé, aby běhaly po dešti ne? Zatím se jim celkově ven ani moc nechce.
Případně budu ráda za jakýkoli typ, jak zakrýt výběh, ale abychom na tom nenechali celou výplatu, díky 🙂

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.9.2022 10:04

No, jsou dvě varianty, buď zastřešíte celý výběh nebo voliéru, kde je budete mít zavřené při nepřízni počasí. Mimo je budete pouštět jenom tehdy, pokud nebude hrozit déšť. Nebo zastřešíte nějaký kus, aby se měly kam schovat, pokud bude hnusně. Za sebe mohu říci, že moje hedule mají možnost se schovat před deštěm, nicméně tak nečiní a jsou pak jako zmoklé slepice a ještě k tomu bahnité koule. ale přes noc v kurníku se dají vždycky do kupy. Trvale zastřešený výběh nemám. Pokud přijde přeháňka nebo bouřka, mohou se schovat pod kurník. Pokud prší "normálně" a jsou venku na zahradě, tak je jim to fuk.

28.9.2022 17:50
ančovička1

XXX.XXX.220.190

Chovám chocholaté pavlovky ve voliéře 4x5m..je zastřešená polykarbonátem, ze dvou stran také proti dešti,větru a sněhu..kurník mají ve voliéře..ráno kurník i voliéru otevřu, běží do zahrady.. večer zavřu..když prší,jsou ve voliéře.. drobný deštik slepičkam nevadí,ale když jim namoknou chocholky,jsou těžké a táhnou jim hlavu na stranu..také už dostaly občas sestřih 😄..ale většinou v deštivém počasí nepouštim..

28.9.2022 18:18

no prostě je mějte vedle ve voliéře. venku klidně zmoknou a jak se jim namočí chochol, tak je to na pytel. můžou se nachladit a taky ten chochol pak přestává vypadat.

jo, to samý vous. když budete krmit z kastrolů a vous se olepí, slepice si ho olámou a prostě pak vypadají blbě.

28.9.2022 23:15
Cherie20

XXX.XXX.93.248

ančovička1 napsal(a):
Chovám chocholaté pavlovky ve voliéře 4x5m..je zastřešená polykarbonátem, ze dvou stran také proti dešti,větru a sněhu..kurník mají ve voliéře..ráno kurník i voliéru otevřu, běží do zahrady.. večer zavřu..když prší,jsou ve voliéře.. drobný deštik slepičkam nevadí,ale když jim namoknou chocholky,jsou těžké a táhnou jim hlavu na stranu..také už dostaly občas sestřih 😄..ale většinou v deštivém počasí nepouštim..

S tím sestřihem to fakt pobavilo 😄 ten polykarbonát vypadá i finančně přijatelně ☺️ Máme je za barákem, takže by to chtělo něco takto průsvitného, jinak by tam byly dost zastíněné.

28.9.2022 23:36
Cherie20

XXX.XXX.93.248

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, jsou dvě varianty, buď zastřešíte celý výběh nebo voliéru, kde je budete mít zavřené při nepřízni počasí. Mimo je budete pouštět jenom tehdy, pokud nebude hrozit déšť. Nebo zastřešíte nějaký kus, aby se měly kam schovat, pokud bude hnusně. Za sebe mohu říci, že moje hedule mají možnost se schovat před deštěm, nicméně tak nečiní a jsou pak jako zmoklé slepice a ještě k tomu bahnité koule. ale přes noc v kurníku se dají vždycky do kupy. Trvale zastřešený výběh nemám. Pokud přijde přeháňka nebo bouřka, mohou se schovat pod kurník. Pokud prší "normálně" a jsou venku na zahradě, tak je jim to fuk.

Oni ve výběhu mají i možnost schovaní se pod přístřešek. Mají vlastně dlouhý, ú
zký výběh, takovou nudli a na jedné straně je kurník, na druhé přístřešek. Když prší, jsou buď schované všechny tam, ale v drtivé většině případů zalezou do kurníku. Dneska začalo slabě pršet, já v tom normálně dál dělala venku, nic hrozného, co by mě přimělo jít domů a schválně jsem se šla podívat na slepice a ty všechny schované v kurníku. Jsou to prostě květiny, plemenem i chováním. 😄 Těm Paduánkám se zatím nechce ven celkově. Venkovní výběh prý neměly, tak uvidíme, jestli se rozběhají. Právě sbírám typy do budoucna, kdyby těm primadónám náhodou přestal vadit déšť. 😁

29.9.2022 00:41
ančovička1

XXX.XXX.220.190

Nene, déšť vadí všem slepicím..jak začne pršet,hned se utíkají schovat.. dobrovolně opravdu zmoknout nechtějí...

30.9.2022 08:33

až na tie naše, momentálne je u nás dosť silný dážď, schovať sa majú kde (zasklená časť skleníka - práve som ich tam lákala lahôdkami, drevený prístrešok vo výbehu a aj kurník), ale oni behajú po vonku premoknutí a asi lovia - dažďovky?

Přidejte reakci

Přidat smajlík