Dobrý den, máte někdo zkušenost s nějakým plemenem slepic vhodným na výkrm kuřat? O produkci vajec mi nejde, na to mám vlašky. Je mi jasné že nic neporoste jako brojler ale nechci brojlery ani různé hybridy jako kalimero, selské kuře a pod. Docela si mi líbí například orpingtonky.
Děkuji za vaše odpovědi se zkušenostmi.
kovato
napsal(a):
Dobrý den, máte někdo zkušenost s nějakým plemenem slepic vhodným na výkrm kuřat? O produkci vajec mi nejde, na to mám vlašky. Je mi jasné že nic neporoste jako brojler ale nechci brojlery ani různé hybridy jako kalimero, selské kuře a pod. Docela si mi líbí například orpingtonky.
Mě pěkně a rychle rostou Sasexky nebo třeba Bielefeldky, oboje i slušně nesou.
Záleží, jaké maso chcete a na co a jaké máte podmínky. Můj známý chovatel si nemohl vynachválit zdrobnělé wyandotky - pro početnější rodinu se holt upekli dva a vyřešeno.
Nesly dobře (= hodně kuřat, hodně masa), sežerou relativně málo, na menší dvorek se jich vejde víc, rychleji dorostou jatečné hmotnosti a kratší vlákna jsou často vnímána jako chutnější.
Varaxi
napsal(a):
Záleží, jaké maso chcete a na co a jaké máte podmínky. Můj známý chovatel si nemohl vynachválit zdrobnělé wyandotky - pro početnější rodinu se holt upekli dva a vyřešeno.
Nesly dobře (= hodně kuřat, hodně masa), sežerou relativně málo, na menší dvorek se jich vejde víc, rychleji dorostou jatečné hmotnosti a kratší vlákna jsou často vnímána jako chutnější.
U nás se upřednostňují velká plemena slepiček, ne kvůli množství masa,ale kvůli vejcím...zdrobnělá plemena mají malá vejce a ta si děti( dospělé) berou z nouze😀, jako vajíčka zd.wyandotky,Pavlovek, milflerek...
Janae.

XXX.XXX.160.6
Mám nezdrobnělé wyandotky. vypadají krásně a jsou i dobré chuťově i celkem snáší, ale o vajíčka vám nejde.
A zajímavost, nejrychleji, když vynechám brojlery, rostli kříženci wyandotek a bresse, to byl mazec.
Slušně rostou F1 hybridi těchto plemen,vždy lépe než čistokrevné - heterozní efekt. Poslední foto dnešní.
kovato
napsal(a):
Můžu se zeptat na jednu věc ?
Co jsi myslíte, že je špatného na Kalimerovi ?
A jaký je rozdíl mezi kalimerem a selským kuřetem ?
Děkuji.
glanz
napsal(a):
Děkuji.
Kalimeroni su dve čistokrvné plemená krížené,tak podla toho čo krížíťe ked malé plemená tak budu malé,ked velké plemená budu večé.selské su asi české plemeno ale asi ťieš krížence.Neviem či su uznané plemeno.
0404

XXX.XXX.168.154
Ono „kalimero“ i „selské“ kuře je masný hybrid, ne české plemeno.
glanz
napsal(a):
Děkuji.
Dobrý den, nemyslím že je na nich něco španého několikrát jsem je měl ale chci si produkovat(líhnout) vlastní kuřata a nekupovat je od někoho nebo od drůbežáren kde je v dnešní době vysoké riziko zavlečení nějaké infekční nemoci(mykoplazma,rýma atd....) zkrátka nemám s tím dobrou zkušenost po letošním nákupu kuřat od drůbežarny. Další věc je že to je hybrid kterého když dále chcete rozmnožit tak ztrácí užitkovost a nevíte co z toho vlastně vyroste. Halvně jsem členem Čsch a rád bych sem tam něco i vystavil
kovato
napsal(a):
Dobrý den, nemyslím že je na nich něco španého několikrát jsem je měl ale chci si produkovat(líhnout) vlastní kuřata a nekupovat je od někoho nebo od drůbežáren kde je v dnešní době vysoké riziko zavlečení nějaké infekční nemoci(mykoplazma,rýma atd....) zkrátka nemám s tím dobrou zkušenost po letošním nákupu kuřat od drůbežarny. Další věc je že to je hybrid kterého když dále chcete rozmnožit tak ztrácí užitkovost a nevíte co z toho vlastně vyroste. Halvně jsem členem Čsch a rád bych sem tam něco i vystavil
dobry,najchutnejšie masko mali bresse,dost jednoznačne,uz som toho choval dost,lebo kazde plemeno by som chcel momentalne mam australorpky a hempsirky,na kuhutoch je kus materialu,obrovske su kohuty oraviek,choval som aj biele pymutky, ani s jednym neurobite chybu,ja sa priznam ze na maso mam brojlere,ale ked nieco si naliahnem,tak kohuty idu v cca sestich mesiacov na porazku a velkostou a chutovo su skoro vsetky rovnake,len nam najviac chutili bress,skoncil som ich chovat,lebo boli dive a skakali aj do deti,uvidim či sa k nim ešte vratim,ako sa poznam,vyskušam zase niečo ine
Hempšírky jsou hezké, rychle rostou a jsou dobře sehnatelné ve vysoké kvalitě,
mají i krásně žlutou kůži, což v kuchyni vypadá vždy dobře.
Bielefeldky a Amroxky mají mj. tu výhodu, že rozeznáte slepičky od kohoutků
už po vylíhnutí, takže můžete část slepiček uvolnit zájemcům
a kohoutky nechat na výkrm.
Sasexky a Australky mají bílou neatraktivní kůži.
Plymutky a Amroxky mi nepřijdou až tak líbivé.
Faverolky a Orpingtonky by mi bylo líto zabíjet "jen" na maso a pomaleji rostou.
Bresse u nás nejsou uznány. Vystavovat je lze bez posouzení,
ale třeba byste vy, Tomáši, mohl s nimi projít uznávacím řízením.
Osobně bych si vybral Hempšírky nebo Bielefeldky.
Bielefeldky třeba v atraktivním stříbrně rodobarvém zbarvení - to je výzva.
Hempšírky v bílém rázu mě nedávno zaujaly v Erfurtu.
kovato
napsal(a):
Kromě těch co už tady byly zmíněné přidám všechny bojovnice od těch nejmenších po ty největší. Malé ko šama mají kulatá prsa, o něco větší tuza (viz. foto) a zdrobnělé asilky také a co teprv Yamata. :-) I nich ta holá prsní kost přímo vybízí k snadnému opracování a poležení na pekáčku. Zdrobnělé i velké indické asi kralují v zakulacenosti.
No a když takového kohouta pustíte na slepice středně těžkých plemen, dostanete zajimavé dvouliniové křížence akorád na zabití. K ničemu jinému se nehodí. Mají vitalitu, konverzi krmiva, růst a příjemnou zmasilost. Malá plemena překvapí svou zmasilostí, mají kratší vlákno. A hlavně vejde se jich do pekáčku víc tudíž máte stehýnek víc. Stejně tak do mrazáku se menších korpusů vejde víc.
Máte podnětů na přemýšlení.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na křížení na maso jsou také super indické bojovnice s kombinovanými plemeny. Bohužel oplození bývá bez inseminace nižší
kovato
napsal(a):
Až doma krížíťe čistokvnu Sliepky plimutku bielu xRodajlenka kohut dostaneťe sliepky hybrid Morávia sliepky na nášku kohuti na zárez.ked na maso tak sliepky plimut bielé x kornyšku,dalej už netreba krížiť.ystavovať len čistokrvné.
Žluté Plymutky top chovatele pana Jandy
https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/3982309/plymutky-zlute-kohouti-do-chovu/
.
faith68
napsal(a):
Za mňa na mäso vyhrávajú holokrčky.Výborné mäkkučké mäsko.
to som este neskušal chovali ste aj brojlere a možte napisat plusy a minusy,lebo na brojleroch je za docela kratky čas dos materialu na spracovanie,niekde som už čital,že sa to chova ako normalne kohuty,a to brojleri po siestich mesiacoch neviem že som choval,dakujem