Dotaz na odvětrávání kurníku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jaromír95

7.11.2022 08:47
Jaromír95

XXX.XXX.154.219

Dobrý den, rád bych se zeptal jako laik se radši poradím chci v dřevěném kurníku udělat odvětrávání kde má udělat odvětrávací komín a kde mám udělat přívodní komín. Odvětrávací mám udělat v místě kde slepice spí tedy u bidel u trusu a přívodní komín na druhé straně kurníku u jídla děkuji mám 10 slepic a jednoho kohouta a jaky průměr trubky použít děkuji

7.11.2022 11:27
Varaxi

XXX.XXX.191.78

My to máme tak, že máme šikmou střechu a na obou stranách je odvětrávací otvor. Teplý vydýchaný vzduch jde nahoru, tam ho průvan vyvane ven. Takže slepice, které sedí níže než ony otvory, nejsou v průvanu, zároveň ale mají relativně čistý vzduch.
Máme nezateplený dřevěný kurník, který tak nějak luftuje přirozeně, takže to až tak neřešíme. Kdybychom měli kurník zděný nebo jinak neprodyšný, určitě bychom měli větrací otvor níž u země.

Jaromír95

7.11.2022 11:53
Jaromír95

XXX.XXX.154.219

Mohl bych vás poprosit o nějaké foto jak to máte udělané děkuji

7.11.2022 12:15
Varaxi

XXX.XXX.191.78

No, můžete, ale bude mi to trvat. Kurníček je totiž mojí maminky, se kterou jsem bydlela ještě před pár měsíci, ale teď žiju jinde a poměrně daleko. Tudíž čekejte foto tak po vánocích...
Je to prostě šikmá střecha, jedna díra (okno) je pod nižším okrajem, druhá díra (tentokrát opravdu díra, odvětrávací otvor) je z druhé strany pod vyšším okrajem. Tudíž průvan vane dole pod střechou jakoby zdola nahoru, od okna k otvoru. A slepice mají hřady pod tím, takže sedí v relativním bezvětří.
Je to princip, na kterém fungují stáje, kravíny a vepříny. Zvolili jsme to na základě úvahy, že drůbeži nevadí zima, ale mokro, prach a průvan. Není to nic hlubokomyslného, ale nám se to osvědčilo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík