Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Hsjs

13.11.2022 10:40
Hsjs

XXX.XXX.26.51

Dobrý den myslíte si že když slepice přes zimu nesnáší za týden 3 vejce že ji má cenu nechávat nebo pořídit jiné? Jedná se o slepice černé horaly.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.11.2022 10:49

jak jsou staré ty slepice?

to je hlavní otázka.

že vám v listopadu nesnáší je celkem normální.

Hsjs

13.11.2022 10:57
Hsjs

XXX.XXX.26.51

Snáší 3 rokem

13.11.2022 10:59

tříletý hybrid už je za zenitem a potřebuje vyměnit.

Hsjs

13.11.2022 11:16
Hsjs

XXX.XXX.26.51

Děkuji myslel jsem si to ale třeba kdyby jste měla vlašky taky tříleté myslíte že by se měly také vyměnit kdyby snášely 2 až 3 vejce za týden? Přes zimu... a kolik vajec by měla slepice nasnášet aby se vyplatilo jí živit?

13.11.2022 11:28
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Jestli chováte slepice,jen aby se vám to "vyplatilo", tak to si radši kupte vejce v supermarketu😀😀

13.11.2022 11:29

Hsjs napsal(a):
Děkuji myslel jsem si to ale třeba kdyby jste měla vlašky taky tříleté myslíte že by se měly také vyměnit kdyby snášely 2 až 3 vejce za týden? Přes zimu... a kolik vajec by měla slepice nasnášet aby se vyplatilo jí živit?

nemůžete hodnotit snášku slepic v listopadu, pokud jim nesvítíte. tříletá hybridka ale neponese pořádně ani na jaře

u každé slepice s věkem snáška klesá. kolik vajec je minimum "aby se to vyplatilo" to přece záleží na každém soudruhovi. to musíte vědět vy.

Hsjs

13.11.2022 11:47
Hsjs

XXX.XXX.26.51

No myslel jsem to tak že když mám slepici která v nejlepších "letech" nasnáší 200 až 250 vajec za rok a po nějakých letech snáší už jenom třeba max 150 nebo 130 tak už se to podle mě nevyplatí živit ji tak je lepší si z ní udělat polévku... bavím se o těch slepicich které mají vysokou snášku. Podle mě by ta slepice třeba tento horal která snáší 260 až 290 za rok tak by měla nasnášet alespoň 180 vajec jakoby každý druhý den vejce...aby se to pro chovatele vyplatila skrze vejce.

13.11.2022 11:51

Hsjs napsal(a):
No myslel jsem to tak že když mám slepici která v nejlepších "letech" nasnáší 200 až 250 vajec za rok a po nějakých letech snáší už jenom třeba max 150 nebo 130 tak už se to podle mě nevyplatí živit ji tak je lepší si z ní udělat polévku... bavím se o těch slepicich které mají vysokou snášku. Podle mě by ta slepice třeba tento horal která snáší 260 až 290 za rok tak by měla nasnášet alespoň 180 vajec jakoby každý druhý den vejce...aby se to pro chovatele vyplatila skrze vejce.

snáška podle technologického návodu se týká jen a pouze prvního snáškového období (vždy máte napsáno, do kolika týdnů věku to je) a to ještě jen za podmínek ideálního světelného programu a výživy nosnice.

s podmínkami chovu může libovolně klesat a klesá i věkem.

13.11.2022 12:53

Hsjs napsal(a):

Jenže slepice, která snáší 290 vajec za rok, to vydrží právě jenom ten 1.rok. Si myslím. Jsme vyšlechtili nosná plemena proti přírodě.

Hsjs

13.11.2022 13:00
Hsjs

XXX.XXX.26.51

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
snáška podle technologického návodu se týká jen a pouze prvního snáškového období (vždy máte napsáno, do kolika týdnů věku to je) a to ještě jen za podmínek ideálního světelného programu a výživy nosnice.

s podmínkami chovu může libovolně klesat a klesá i věkem.

To máte pravdu to vše vím. Ale mě jen zajímá jestli třeba vy by jste si nechala v hejnu slepici které se snáška stáhne minimálně o polovinu vajec z jejího maxima?

13.11.2022 13:08

Hsjs napsal(a):
To máte pravdu to vše vím. Ale mě jen zajímá jestli třeba vy by jste si nechala v hejnu slepici které se snáška stáhne minimálně o polovinu vajec z jejího maxima?

áno, keby som ju mala rada a hlavne keby som si jej chov mohla dovoliť.

13.11.2022 13:26

Spotřeba krmiva na jednu nosnic se uvádí podle plemene kolem 45 kg na rok. Je fuk jestli snese 300, nebo 50 vajec. Takže stačí spotřebu vynásobit reálnou cenou krmiva a promitnout do počtu snesených vajec. K tomu je ovšem potřeba přesná evidence užitkovosti. Bez evidence je to vždy jen nepřesný odhad bez reálné vypovídací hodnoty. Jinak řečeno, pokud nevíte kolik vaše slepice nesou a krmivo seženete za basu piv od nejmenovaneho pracovníka v JZD, vyplatí se slepice i v pěti letech...

fučík

23.11.2022 04:54
fučík

XXX.XXX.116.45

Dobrý den,
je pravdou, že pokud kohout slepici š*ká, tak snáší vejce? Kdysi jsem někde toto četl.
Mám 3 slepice, kohout je š*ká, ale vejce nikde. Tak nevím jestli mám hledat nezanáší-li, a nebo nesnáší.

23.11.2022 07:46

fučík napsal(a):
Dobrý den,
je pravdou, že pokud kohout slepici š*ká, tak snáší vejce? Kdysi jsem někde toto četl.
Mám 3 slepice, kohout je š*ká, ale vejce nikde. Tak nevím jestli mám hledat nezanáší-li, a nebo nesnáší.

Kohout obskakuje slepici, která je v produktivním věku, tedy schopna snášet vejce. Ale to, že na ni kohout skáče a ona mu to dovolí, nutně neznamená, že ta konkrétní slepice aktuálně snáší.

23.11.2022 08:36

fučík napsal(a):
Dobrý den,

Oficiální termín je pojímá, ať nemusíte psát hvězdičky. Jinak viz frufru, to se schopností snášet vejce nesouvisí. Jak jinak by byla vejce v supermarketech?

fučík

23.11.2022 09:25
fučík

XXX.XXX.116.45

Ale tak ten dotaz nebyl přeci položen. To, že slepice snáší i bez kohouta a tak jsou produkována vejce do marketů to vím, a na to jsem se tedy neptal. Dotaz byl pokud pojímá - znamená to že snáší? ale teď už vím, že vejce snášet ještě nemusí ale jsou v produktivním věku.

23.11.2022 09:40

To není jen, že "ještě nemusí". To taky může znamenat, že by mohly, ale z nějakého důvodu nesnášejí. Důvod může být nevhodné krmivo, nedobrá kondice (přepeřování, zatučnění...), zdravotní stav...

No a pak samozřejmě mohou také zanášet. Takže zkontrolovat vhodná zákoutí není od věci.

23.11.2022 10:09
jo012810

XXX.XXX.101.35

A jen na okraj k nadpisu vlákna. O snůšku jde, kdy včelstav opylují a snášejí pyl a medovici do úlů. Ale slepice snášejí vejce, jako všichni ptáci. Nicméně, všichni pochopili, že nejde o včely, ale o slepice.....

23.11.2022 10:21
ančovička1

XXX.XXX.243.240

fučík napsal(a):
Ale tak ten dotaz nebyl přeci položen. To, že slepice snáší i bez kohouta a tak jsou produkována vejce do marketů to vím, a na to jsem se tedy neptal. Dotaz byl pokud pojímá - znamená to že snáší? ale teď už vím, že vejce snášet ještě nemusí ale jsou v produktivním věku.

Myslím,že vysvětlení je jednoduché..kohout a tři slepice...v tomto případě je kohoutovi jedno, jestli slepice snáší nebo nesnáší..tři slepice jsou pro jednoho kohouta málo,aby si mohl vybrat..kdyby tomu tak bylo a měl 10-20 slepic, určitě tyto tři,které nesnáší,pojímat nebude....ty tři chudinky spíš znásilňuje.... slepice ve větším hejnu, která nesnáší, před kohoutem uteče,ale spíš o ní kohout zájem nemá..

Přidejte reakci

Přidat smajlík