Dobrý den všem. Chci začít s mini chovem kachen a rád bych poprosil o několik rad či komentářů.
Moje představa: nyní vzít nepříbuzný pár, přečkat zimu a na jaře nechat vyvést mladé. Vykrmit pro vlastní spotřebu. Další roky eventuálně rozšířit. Plemeno - zatím uvažuji o pižmovce. Moje dotazy: 1. je pižmovka nenáročná na odchov? 2, maso pižmovek - jak to vidíte? 3. doporučili byste pro vlastní odchov jiný druh kachny? 4. stačí 1,1 nebo e lepší třeba 1,2? 5. Vzít teď nebo čekat na jaro (bojím se, že nebudou) Pozn: podmínky pro chov mám dobré. Uvítám rady zkušenějších na moje dotazy případně samozřejmě cokoliv jiného co považujete pro začátek důležité. Moc děkuji a přeji pěkný sváteční den.
Zdravím, odchov pižmovek je nenáročný, kachna si vysedi i odvodí mladé. ( Já je třeba první týden mám zavřené s kachnou aby se pěkně rozkrmily a zesílily, potom je pouštím do výběhu pokud je hezké počasí. Ze začátku jen tak na hodinku, ono většinou kachna je potom bere spět domu už sama. )
Maso nám chutná i ostatním co zkoušeli,podle mě není tak tučné ;)
Na jaro určitě nečekejte nejspíš neseženete, prostě přes zimu je budete muset krmit ( každý chovatel musí přes zimu chovné kusy krmit že jo ) a aspoň si pěkně u vás zvyknou a na jaro budou kačátka.
A nejlépe vzít aspoň dvě ty kachny ke kačerovi, kdyby byl moc náruživý tak může jednu kachnu uštvat :)
Já osobně bych pižmovky neměnila :)
0404

XXX.XXX.168.154
Dobrý den, jak už bylo zmíněno, pižmovka je opravdu nenáročná. Kachna sedí 35 dní, a dobře odchovává mladé. Pakliže ji necháme zasedne někdy až dvakrát nebo dokonce i třikrát do roka. Avšak zvláště 3. snášku bych už nedoporučoval, protože kachna je pak vyčerpaná a kachňata se líhnou až na podzim. Chovné hejno bych sestavil z 2-4 kachen a 1 kačera. Jinak bych také zmínil, že informace o tom, že pižmovka se nepotřebuje koupat, jak je to zmiňováno v mnoha pořadech a časopisech je mylná. Také je třeba počítat s tím, že zvláště kachny jsou vzletné, a může se stát, že dokonce uletí. Když se vrátíme k těm chovným jedincům, je lepší pořídit je teď, protože kachny si zvyknou na prostředí ve kterém jsou a na sebe. Odchov pižmovek a výkrm závisí na dostatečné a pestré krmné dávce, dostatečném prostoru, přístupu k nezávadné a čisté vodě. Maso je méně tučné, má sytě červenou barvu. Vhodná doba porážky je okolo 4. měsíce života. Dalšími dobrými užitkovými plemeny jsou například kachny pekingské kachny saské nebo kachny pomořanské či kampbelky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

glanz
napsal(a):
Musí mít pižmovka nebo i jiná kachna speciální zateplený prostor pro nocování ?
Děkuji za odpověď.
ne.
My máme, velký kachnik ze zahradního domku, je dřevěný 2,5x3 nezatepleny, na zimu stelu hodně slámy a pod slámu hobliny :) naše kachny koupání milujou mají udělané menší jezírko ;) a ano létají když jsem dovezla chovné kusy zastřihla jsem křídlo aby náhodou neuletli. Ale jak dorostlo už nestříham a mladý vůbec drží se jen na zahradě a létají jen po ránu kolem domku :)
Jinak všechnu drůbež navečer zavíráme i husy :)
0404

XXX.XXX.168.154
V zimě by kachny měly mít zateplený kachník. Pokud jsou např.: v kachníku, který má slabé stěny, může se zejména při prvních snáškách, které bývají třeba už v únoru, stát že vejce přemrznou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

0404
napsal(a):
V zimě by kachny měly mít zateplený kachník. Pokud jsou např.: v kachníku, který má slabé stěny, může se zejména při prvních snáškách, které bývají třeba už v únoru, stát že vejce přemrznou.
bohužel mráz může být i v zatepleném kachníku. zateplený neznamená vytápěný, vytápí tam kachny, a ty tam zrovna třeba nejsou, protože jsou venku.
0404
napsal(a):
Já mám v kachniku malé zateplené boudy něco jako pro psa, a tam mi chodí kachny snášet.