Nosnica pŕchnutie tesne po kvokaní - zdravie

Australky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.11.2022 08:48
Helenôčka

XXX.XXX.23.17

Zdravím všetkých, chcem sa opýtať , či má niekto s niečím podobným skúsenosť. Nosnica australorpky ( 2021 ) po dlhom kvokaní začala pŕchnuť a do toho prišlo aj chladné počasie. Pŕchnu všetky minuloročné sliepky, už sú takmer pozarastané, ale táto je zdravotne akosi mimo. Slabo žerie, je utiahnutá. Inak predtým bola zdravá silná sliepka, dosť výbojná. Môže to byť tesne po sebe nasledujúcimi záťažmi pre organizmus?

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.11.2022 10:23

Vítam Vás na ifaune.

Môže.

Už kvokanie oslabuje, dlhé ešte viac. Preperovanie tiež. Ale keď je vysilená, môže byť tiež náchylnejšia k ochoreniam.

Ale aj ja mám teraz sliepky, ktoré preperujú oneskorene a tiež sa správajú viac utiahnuto.

https://www.vetis.sk/blog/preco-sliepkam-vypadava-perie-b117.html

21.11.2022 14:06
Helenôčka

XXX.XXX.23.17

Ďakujem za odpoveď. Snažím sa Kvokani ( tak ju prezývame ) pomôcť, nosím jej prilepšenia na posilnenie a ráno dávam cesnak. Dúfam, že neochorie.

Aj naša najdrzejšia australka pri pŕchnutí skrotla, ale už je späť. Kvokaňa má smolu, že oslabenia prišli tesne jedno po druhom. Nerada ju vidím takú nijakú.

21.11.2022 14:25
Helenôčka

XXX.XXX.23.17

Skladba kuriek u nás : 5 australorpiek, 4 amroxy a jediná sassexka.

21.11.2022 14:51

Pekný pohľad je na ne.

21.11.2022 15:35

Helenôčka napsal(a):
Ďakujem za odpoveď. Snažím sa Kvokani ( tak ju prezývame ) pomôcť, nosím jej prilepšenia na posilnenie a ráno dávam cesnak. Dúfam, že neochorie.

Aj naša najdrzejšia australka pri pŕchnutí skrotla, ale už je späť. Kvokaňa má smolu, že oslabenia prišli tesne jedno po druhom. Nerada ju vidím takú nijakú.

Dobrý poučení pro buduce, nenechat kvočny sedět tak pozdě.

21.11.2022 19:22

Helenôčka napsal(a):
Skladba kuriek u nás : 5 australorpiek, 4 amroxy a jediná sassexka.

Keď pozerám na stav Vašich sliepočiek, predpokladám, že ste Kvokaňu sedieť nenechali, alebo áno?

Alebo je to taká podobná Kvokaňa, ako jedna z mojich sliepok, tá s prestávkami na odkvokávanie sedela celé leto?

Ešte oprava, raz, keď prvý raz kvokať začala - v apríli, sme jej aj umožnili kuriatka vyviesť. Potom už sme len pravidelne odkvokávali.

22.11.2022 07:55
Helenôčka

XXX.XXX.23.17

Od začiatku kvokania som ju dávala zvlášť, aby jej ani náhodou hniezda nič nepripomínalo. Lenže ona kvokala aj tak. Sedela poctivo ako prikovaná hocikde. Do vody som ju nechcela namočiť, aj keď by to bolo ´možno účinné. Takto sme prevegetili dlhú dobu, cca 2 mesiace. Potom ju to konečne začalo prestať baviť. Prešiel krátky čas a začala pŕchnuť. Aj jedna z austáliek je teraz v plnom pŕchnutí, ale tá je OK. Ostatné sú už krásne pozarastané, čakám, že opäť začnú znášať. Lebo teraz vajíčka máme od mládiek, ale zato poctivo od každej denne.

22.11.2022 08:09
Helenôčka

XXX.XXX.23.17

Ďakujem, snažím sa , aby boli v čistom a mali, čo potrebujú. Pozrela som foto Vašich kuriek a tiež vyzerajú, že im nič nechýba a sú vo forme.

22.11.2022 08:46

Mám aj takú (z roku 2021), ktorá príliš vo forme nie je, preperuje, už zarastá, ale je veľmi tučná. Pokiaľ viem, tučné sliepky ani dobre neznášajú, ani ku zdraviu im tučnota nepridáva. Škoda, že aspoň počas pŕchnutia neschudla.

22.11.2022 08:51

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý poučení pro buduce, nenechat kvočny sedět tak pozdě.

Súhlasím, len tiež by sa mi hodila rada, ako zabezpečiť (okrem sekerovej metódy), aby neprestajne nekvokala.

Lebo neustále odkvokávanie je tiež záťaž a to aj pre mňa.

22.11.2022 09:11

Súhlasím, len tiež by sa mi hodila rada, ako zabezpečiť (okrem sekerovej metódy), aby neprestajne nekvokala.

Lebo neustále odkvokávanie je tiež záťaž a to aj pre mňa.

Nijak.

22.11.2022 09:21

Ani čo sa týka stravy, nie je niečo, čo prispieva k zvýšenej kvokavosti?

Možno nejakou zložkou stravy aj ja pravdepodobnosť kvokavosti zvyšujem, či nič také nie je?

22.11.2022 09:25

Ani čo sa týka stravy, nie je niečo, čo prispieva k zvýšenej kvokavosti?

Možno nejakou zložkou stravy aj ja pravdepodobnosť kvokavosti zvyšujem, či nič také nie je?

Ne. Je to genetika. Asi tak, jako když teriéři loví a angličtí plnokrevníci běhají.

22.11.2022 09:29

Sekera je ale základ, kvokavost snižuje užitkovost a je dědičná. Lepší je problémům předcházet než je řešit.
Ostatní metody nejsou pochopitelně stopro...
Důležitá je výživa. Zvlášť obsah živočišných bílkovin. Jejich nedostatek vede k poklesu užitkovosti a to je jedna z věcí která provokuje kvokavost. Další je ponechávají více vajec dlouho na hnízdě.
No zejména pak nepodchyceni kvokání v úplném začátku. Kvocnu je nutné separovat mimo hnízdo dřív než se rozdělí. Pokud se podchyti včas je odvolání otázkou pár dní. Máčení a zavírání do králíkáren nemá význam. Dobře je zavřít kvocnu do klece kde je místo pevné podlahy jenom pletivo. To jí zamezí v tom aby si zahrála prostor pod sebou a nepřipomínalo ji to hnízdo. Ve vzduchu nad zemí dlouho sedět nebude. Samozřejmě při zavírání musí mít vodu a krmivo s dostatkem bílkovin jako k produkci vajec, i když nenese. Týrání hlady má opačný efekt, kvočny jsou "naprogramované" k hladovění.
Ještě jsem zapomel, i když se kvočna roznese, stále nese dědičnou informací pro kvokavost na své potomstvo, včetně jejich synů

22.11.2022 10:01

Myslíte, že aj takáto klietka by bola vhodná? Poprípade keby som túto klietku položila na bok (a uzavrela), na krajoch podložila, aby v strede bol pod ňou voľný priestor?

Ja som ju doteraz len oddelila do priestoru cca 2 m2, kde nebolo hniezdo, pod ňou zem a dala som jej jesť aj piť. Zväčša do 3 dní prestala, ale teraz k jeseni nie a nie prestať, trvalo jej to viac ako týždeň.

22.11.2022 10:08

"Ještě jsem zapomel, i když se kvočna roznese, stále nese dědičnou informací pro kvokavost na své potomstvo, včetně jejich synů "

to je veľmi zaujímavé - už o tom viem, ale spočiatku som o tom nevedela, žiaľ, vôbec som nevyberala vajcia s ohľadom na túto informáciu, ktovie aké budú tohoročné sliepky.

22.11.2022 11:19

Myslíte, že aj takáto klietka by bola vhodná? Poprípade keby som túto klietku položila na bok (a uzavrela), na krajoch podložila, aby v strede bol pod ňou voľný priestor?

Ja som ju doteraz len oddelila do priestoru cca 2 m2, kde nebolo hniezdo, pod ňou zem a dala som jej jesť aj piť. Zväčša do 3 dní prestala, ale teraz k jeseni nie a nie prestať, trvalo jej to viac ako týždeň.

Myslím že moc ne. Klec na odvolávání by měla působit dojmem otevřeného prostoru kde není možné se ani náznakem schovat a utvořit hnízdo....

22.11.2022 11:50

ďakujem

22.11.2022 15:12
Helenôčka

XXX.XXX.23.17

Tak ja som na oddelenie použila ( s dovolením mojich stredoaziatov ) psí kotec. Je pravda, že nemala kvočka rošt, ale nemala ani hniezdo, ano nič, čo by jej pripomínalo kurín.
A - ako som už písala - nezabralo nič.

Na stravu ja dbám, kŕmené sú v základe Mifumou, plus prídavky majú od varených vnútorností, cez tvaroh, cottage cheese, varené vajcia , drvené škrupiny, červenú šošovicu a zelené všeličo.

28.11.2022 08:28
Helenôčka

XXX.XXX.23.17

Tak už sa trošku začínajú po pŕchnutí rysovať.

28.11.2022 08:33

Veď sú krásne!

28.11.2022 11:03
Helenôčka

XXX.XXX.23.17

Ďakujem, tieto začali pŕchnuť skôr a nekvokali predtým. Aj Kvočuľa sa už rysuje, len je taká nijaká. Ale hľadím jej, dostáva extra kŕmenie - dnes oddelene od ostatných. To kvôli zime, aby netrpela. Dúfam, že sa všetko na dobré obráti.

Přidejte reakci

Přidat smajlík