Kira1991

XXX.XXX.42.53
Dobrý den, před dvěma měsíci jsem prodala větší množství slepic více chovatelům.
Po dvou měsících se mi ozvala jedna chovatelka a vyhrožuje mi žalobou pokud nevrátím peníze....2 z 8mi slepic začali mít oteklé oči.
Já tedy nechala udělat rozbor a nic se mi doma neprokázalo.
Je opravdu možné aby mě žalovalo,nebo je to nesmysl?
Vrátila jsem jí pouze 2tis za slepici s které se vyklubal kohout .
Jedná se o drahé plemeno.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kira1991
napsal(a):
Dobrý den, před dvěma měsíci jsem prodala větší množství slepic více chovatelům.
Po dvou měsících se mi ozvala jedna chovatelka a vyhrožuje mi žalobou pokud nevrátím peníze....2 z 8mi slepic začali mít oteklé oči.
Já tedy nechala udělat rozbor a nic se mi doma neprokázalo.
Je opravdu možné aby mě žalovalo,nebo je to nesmysl?
Vrátila jsem jí pouze 2tis za slepici s které se vyklubal kohout .
Jedná se o drahé plemeno.
Moje laická a možná blbá úvaha.
Oteklé oči můžou znamenat cokoliv. Paní by musela nechat udělat laboratorní vyšetření, že teda nějaká infekce. A ty zase mají nějakou inkubační dobu.

Takto jednoduché to není, ona musí prokázat, že nákaza je od vás, tedy že v době zakoupení zvířete již toto mělo v sobě uvedenou nemoc. Jinak pokud jde o takto drahé plemeno, již se vyplatí konzultace s advokátem.
Jinak info z netu:
Pokud prodejce, od kterého jste zvíře koupil, je podnikatelem a Vy jako kupující jste naopak v pozici nepodnikatele, pak prodávající odpovídá za vady, které má věc, v tomto případě zvíře, při převzetí kupujícím. Pokud se vada projeví do 6 měsíců, uplatní se vyvratitelná domněnka, že zvíře mělo tuto vadu již při převzetí. V takovém případě nemusí kupující takovou skutečnost ani dokazovat a může se rovnou domáhat svých práv. Reklamace je možná i po uplynutí lhůty 6 měsíců až do 2 let, ale po uplynutí 6 měsíční lhůty je povinností kupujícího prokázat, že daná vada byla u zvířete již při převzetí.
V případech kdy ani prodejce ani kupující není podnikatel, musí kupující na vadu upozornit bez zbytečného odkladu, jakmile na ni přijde. Po lhůtě 6 měsíců lze uplatnit ve lhůtě do 2 let od převzetí vadu skrytou. V případech tohoto prodeje, kdy ani jedna strana není podnikatelem, bude vždy povinnost prokázat, že zvíře mělo vadu již při převzetí na straně kupujícího. Stejný postup jako u nepodnikatelského prodeje bude i v případě, že obě strany jsou podnikateli.
Co se nároků z vad týče, tak v případě běžných věcí je hned několik možností a to vyžadování opravy, výměna věci, sleva z kupní ceny nebo odstoupení od smlouvy. U zvířat je nejvhodnější využívat nárok na slevu z kupní ceny, který představuje určitou kompenzaci z řádně nenaplněné smlouvy. Při uplatnění takového postupu je důležité zvážit přiměřenost slevy a také znát obvyklou cenu zvířete.

ať si vyhrožuje
po několika měsících vy fakt nemůžete dávat žádné záruky na zdravotní stav hejna, protože jaksi nakažlivá nemoc je nakažlivá nemoc a ta zvířata měla až až času nakazit se u nového majitele.
v podstatě je nemožné dát jakékoliv záruky na zdravotní stav už když třeba dojde k předání na nějaké burze nebo dopravcem.
Kira1991

XXX.XXX.42.53
Ano hedule jely 8h dopravcem a paní měla možnost do 2 týdnů vrátit,ale chtěla léčit.
K ní zvířata dojela v pořádku a projevilo se to po týdnu.
U mě ani jedno zvíře nejeví známky nemoci.
SB

XXX.XXX.237.230
Asi bych uvedla, o jakou přesně chorobu či původce se jedná.
Kira1991

XXX.XXX.42.53
Údajně se jedná o tohle.
Z testovaného kuřete ze stejného hejna se neprokázala ani jedna nemoc.

tohle jsou půdní nebo střevní bakterie. pravděpodobně kontaminant nebo max. sekundární infekce
Kira1991

XXX.XXX.42.53
napsal(a):
tohle jsou půdní nebo střevní bakterie. pravděpodobně kontaminant nebo max. sekundární infekce
Údajně to je stěr z oka.
Vy jste vet že?
SB

XXX.XXX.237.230
napsal(a):
Můžu se zeptat, co by udělalo do týdne otok toho oka a co by kupující měla tedy testovat?

SB
napsal(a):
Můžu se zeptat, co by udělalo do týdne otok toho oka a co by kupující měla tedy testovat?
především asi mykoplasmata. to je těžko kultivovatelná záležitost, diagnostikuje se pomocí prc. nebo stanovením protilátek, což je známka proběhlé infekce (která je ale trvalá a doživotní).
SB

XXX.XXX.237.230
napsal(a):
především asi mykoplasmata. to je těžko kultivovatelná záležitost, diagnostikuje se pomocí prc. nebo stanovením protilátek, což je známka proběhlé infekce (která je ale trvalá a doživotní).
Děkuju za rozšíření obzorů.