Dobrý den,
ráda bych se vás zeptala na zkušenosti s krmivem Energys nosnice. Krmím toto krmivo již cca 5let, ale v poslední době se mi zdá, že je v krmivu hodně prachu. Nejdříve jsem si myslela, že je to problém jednoho balení, ale teď jsem koupila již 4 pytel a vypadá podobně. Slepičky o velmi sypké nemají zájem, snížila se i snáška vajec. Nejdříve jsem to přikládala pauze, ale už to trvá cca 3měsíce. Na této značce jsem odchovala kuřátka, indické běžce a tak se mi nechce úplně odcházet, doteď bylo vše ok. Jaká je vaše zkušenost? Děkuji
Krásný večer, které krmivo konkrétně myslíte?
Nosnice Klasik? Pokud ano, tak to je skutečně balast.
Zkuste granulované Nosnice Gold (v překladu N1).
Klasik je jen N2, znekvalitněná navíc spoustou nelákavého balastu.
N1 - pro nosnice bez výběhu
(ve smyslu, že veškerou "bílkovinu" dodají slepici granule
N2 - pro slepice s výběhem
(ve smyslu, že si tam nějaké ty "broučky a žížaly" donajdou)
Jenže to v zimě nebo v malém netravnatém výběhu neplatí.
V zimě krmte N1. Pokud vám granule nežerou, můžete je ve šrotovníku rozdrtit
nebo slepice naučit na namočené, změklé.
Můžete přejít na jinou značku, třeba Kampol KUU, balast neobsahuje.
Vynikající je Mifuma, hůře sehnatelná, bez balastu.
Nakopnutí vaječníků - světelný režim, klíčená pšenice,
larvy bráněnek (všeho s mírou), rybí moučka - třeba na strouhané mrkvi.
Tady na Karlovarsku je nabídka krmiv absolutně omezená.
Takže nemám.
Moučné červy - živé nebo sušené?
Výživově jsou opravdu slabé, většinu tvoří křemíková krusta.
Právě proto varuji - kdo přejde z nevýživných červů,
kteří slouží hlavně jako enrichment, na skutečně výživné bráněnky,
snadno předávkuje a nachází pak vejce jen v bláně.
Nepoznám síce zloženie krmív pre všetky hospodárske zvieratá (pre mnohé ale áno) a neviem, či ešte existuje nejaké iné krmivo pre nejaké zviera ako to pre nosnice, ktoré je tak "ošizené" oproti profesionálnym krmivám. Keď si kúpite K1,K2,Br1,BR2, tie krmivá sú vcelku slušné a zložením porovnateľné s tým, čo kŕmia veľkochovy. Potom ale existujú "hobby" zmesky a "profi" zmesky pre nosnice a ja neviem, prečo sa to takto toleruje, také pančovanie hobby krmív. Odhliadnuc od neskutočných cien krmív sa všeobecne predáva strašný balast, zmesky podvyživené na bielkoviny a ľudia to ešte zriedia pšenicou, zemiakmi a vajíčka v zime nikde. Energys navyše je GMO sója a kukurica, umelé farbivo kantaxantín a pre mňa to nemôže spĺňať kritériá na domáce vajce.
Dobrý den,
v listopadu jsem také koupil sypkou směs pro nosnice zn. Energys a mám podobný pocit, prostě prach a velký odpad z vlhčených míchanic. Snáška poklesla, ale určitý vliv měl určitě i vývoj počasí.
Dlouhodobě nejlepší zkušenosti mám se sypkou směsí firmy VK-Drcman z Němčic u Holešova. Směs je hruběji drcená a slepice ji dobře žerou i bez vlhčení. Slepice při ní snášejí dobře.
Jarek
http://www.vkdrcman.cz/Products/Drubez/Nosnice/N2t
Hrubý protein 14.6 % Vápník 3.9 %
Hrubá vláknina 2.9 % Fosfor 0.5 %
Hrubý tuk 3.4 % Sodík 0.15 %
Hrubý popel 12.5 % Lysin 0.6 %
Methionin 0.3 %
Nechcem Vás sklamať, ale zloženie ešte horšie ako Energys (obsah bielkovín nízky, metionín iba 0.3%-ťažko budete mať veľké vajcia hlavne v zime bez chrobákov...), lyzín 0.6% málo na vysokú znášku. Keďže je hrubo šrotovaná, čo je dobré pre sliepky, môže dobre vyzerať.
Pre porovnanie, vyrábam kŕmne zmesi pre seba a známych bez GMO, bez umelých farbív, ako zdroj bielkoviny iba extrudovaná odtučnená sója, žiadne repkové šroty, sladový kvet a iné veci ťažko stráviteľné pre hydinu. Vápenec ako zdroj vápnika, nie prašan, profi vitamíny od firmy vyrábajúcej hobby Nutrimix ale na mieru pre mňa (vyhodené sú veci, ktoré tam nechcem-napr.kantaxantín). Keďže nikto koho poznám nekŕmi čisto zmesku, lebo niekto má malé deti a vyhodí kilo odpadu z kuchyne ako ja, niekto prihodí sliepkam pšenicu, niekto pasie na záhrade, pridáva zemiaky..., takže zámerne robím "nadvyživené" kŕmne zmesi-oni sa doriedia na optimum u každého gazdu. (z lepšieho horšie spravíte, naopak to nejde). Mimochodom pod 90% znášku som nemal od 09/2021-12/2022, keď sa po 15 mesiacoch Dekalby začali preperovať, perzistencia nádherná v znáške.
Orientačne hrubý proteín 18.8%, lyzín okolo 0.9-1.0%, metionín cca 0.45%... Vápnik cca 4.1% a tak ďalej.
Každý má veľké vajcia, tvrdé škrupiny, veľký počet vajec aj teraz v zime.
Inak som to prepočítaval, že ak sa moja zmes zriedi so pšenicou 1:1, dostávam sa obsahom bielkovín na nejakých 15%, čo má Energys hobby, preto ľuďom ani v domácich podmienkach neklesá znáška.
Ešte som pozeral ten Energys a relatívne slušné zloženie má Gold-oproti iným.
Uživatel s deaktivovaným účtem

laying hen
napsal(a):
Methionin 0.3 %
Nechcem Vás sklamať, ale zloženie ešte horšie ako Energys (obsah bielkovín nízky, metionín iba 0.3%-ťažko budete mať veľké vajcia hlavne v zime bez chrobákov...), lyzín 0.6% málo na vysokú znášku. Keďže je hrubo šrotovaná, čo je dobré pre sliepky, môže dobre vyzerať.
Pre porovnanie, vyrábam kŕmne zmesi pre seba a známych bez GMO, bez umelých farbív, ako zdroj bielkoviny iba extrudovaná odtučnená sója, žiadne repkové šroty, sladový kvet a iné veci ťažko stráviteľné pre hydinu. Vápenec ako zdroj vápnika, nie prašan, profi vitamíny od firmy vyrábajúcej hobby Nutrimix ale na mieru pre mňa (vyhodené sú veci, ktoré tam nechcem-napr.kantaxantín). Keďže nikto koho poznám nekŕmi čisto zmesku, lebo niekto má malé deti a vyhodí kilo odpadu z kuchyne ako ja, niekto prihodí sliepkam pšenicu, niekto pasie na záhrade, pridáva zemiaky..., takže zámerne robím "nadvyživené" kŕmne zmesi-oni sa doriedia na optimum u každého gazdu. (z lepšieho horšie spravíte, naopak to nejde). Mimochodom pod 90% znášku som nemal od 09/2021-12/2022, keď sa po 15 mesiacoch Dekalby začali preperovať, perzistencia nádherná v znáške.
Orientačne hrubý proteín 18.8%, lyzín okolo 0.9-1.0%, metionín cca 0.45%... Vápnik cca 4.1% a tak ďalej.
Inak som to prepočítaval, že ak sa moja zmes zriedi so pšenicou 1:1, dostávam sa obsahom bielkovín na nejakých 15%, čo má Energys hobby, preto ľuďom ani v domácich podmienkach neklesá znáška.
To se zdá být super. Každýho ale zajímají dvě základní věci, cena a dostupnost i ve větším množství. Najdou se i kamarádi v Čechách, kteří jsou ochotni preprodat to pravidelne i jiným zájemcům?
Ja nekupujem žiadné smez.vyrábám sám,dostávám naturál za podu.šrotujem sám 50% pšenícu 20% jačmen,15 % oves,10%kukuricu,5% slnečnícu.cez zimu pridám vyac kukuricu a slnečnicu pred večerom celu.Dávám aj kuchinsky odpad.maju velké vybech.chovám Amroks náška na sliepku do roka 200-220 vajec..

Ach tak, tak proto mi ty slepice tak dobře nesou. Krmím psími marketovými granulemi s obsahem bílkovin 18 % - a ty ředím Energysem nebo Sehnoutkem pro nosnice a pšenicí Vtipné je, že ty granule pro psy stojí třičtvrtě ceny těch nosnicových.
Vrků

XXX.XXX.45.155
napsal(a):
Ach tak, tak proto mi ty slepice tak dobře nesou. Krmím psími marketovými granulemi s obsahem bílkovin 18 % - a ty ředím Energysem nebo Sehnoutkem pro nosnice a pšenicí Vtipné je, že ty granule pro psy stojí třičtvrtě ceny těch nosnicových.
Já mám zase piliny a vyjetý olej zadara.
Hrubý proteín je dosť zavádzajúci údaj. Stráviteľný proteín z extrudovanej sóje je vôbec najvyšší, viac ako maso či mliečny proteín (samozrejme má sója deficit určitých aminokyselín, hlavne metionínu, pridáva sa do vitamínov). Myslím, že sa udáva 92%, napríklad surový hrach má tuším 80%, maso tiež cca tak isto, ale repkový šrot nech má dajme tomu 70%. Čiže využiteľnosť pre hydinu je podstatne nižšia a zároveň sa obávam, že to znižuje aj stráviteľnosť ostatných zložiek (soje). Všetko okrem teoretických údajov mám aj prakticky vyskúšané (pre tých, čo ma napadnú z teoretizovania ). Ešte som skúšal aj kukuričné DDGS (relatívne najlepšie-tepelne spracované, ale zle dostupné), lupinu. Pri repkovom šrote/hrachu a podobnom obsahu proteínu už boli o číslo menšie vajcia.
Dajú sa robiť kompletné kŕmne zmesi ale niektorí chcú tzv. koncentrát bez obilia (majú vlastnú pšenicu), obsahuje sóju, vitamíny, vápenec bez obilia, tvorí to 33% z celkového objemu zmesi. Riedenie teda 1:2 (koncentrát:pšenica).
napsal(a):
Áno, ak s tým niekto nemá psychický problém, tak granule pre psov môžu byť dobrým relatívne lacným doplnkom bielkovín, poradím ale ešte radšej mačacie, tie sú tuším až 30% hrubý proteín. Keď napadne sneh a psovi sa rozmočia granule v miske, tiež ich nevyhodím ale dám sliepkam (zriedka).
Doron
napsal(a):
To je dobrý nápad ty granule, proč myslíte,že by s tím měl někdo psychický problém? Kvůli nějaké kontaminaci vajec?
Já jsem v chovu slepic celoživotní amatér, proto se ptám..
Ja nie som žiadny ekoterorista a keď má niekto vyplakávať, že nemá vajcia a nemá lepšie riešenie, tak nech tie granule kľudne dáva. Naša generácia bola vychovaná na kafilerických živočíšnych múčkach-brojlery, vajcia, prasatá... a sme tu, neskor to bolo zakázané kvoli Creutzfeld.-Jacobovej chorobe s postihnutím mozgu. Chyba bola však v tom, že proti prírode sme dávali živočíšne múčky ako zdroj bielkovín hovadziemu dobytku a príroda nám to spočítala. Tie granule majú podobné zloženie asi - kafilerické odpady, vynesené nosnice...

Ono v těch granulích nic lepšího než kafilerní moučky není. A taky nějaká ta soja.
Pokud vím, živočišné moučky se hovězímu a dalšímu dávají pořád, akorát se to na C-J a BSE sleduje a nesmí se do toho zpracovávat nervová tkáň nebo tak nějak.
napsal(a):
to už ale zdaleka nebudou "eko" vejce, co je v tom za sajrajt

lupus4
napsal(a):
to už ale zdaleka nebudou "eko" vejce, co je v tom za sajrajt
To nedělám pro eko vejce
Dělám to, protože je to levnější jak z krámu

napsal(a):
Ono v těch granulích nic lepšího než kafilerní moučky není. A taky nějaká ta soja.
Pokud vím, živočišné moučky se hovězímu a dalšímu dávají pořád, akorát se to na C-J a BSE sleduje a nesmí se do toho zpracovávat nervová tkáň nebo tak nějak.
Masokostní moučka je pro přežvýkavce zakázaná. Je to levnější než testování.
V kafilérii se "vaří" celé mrtvolky, nervovou tkáň z toho nikdo neseparuje. Bo by vznikla nerudovská otázka - kam s ní?

napsal(a):
Masokostní moučka je pro přežvýkavce zakázaná. Je to levnější než testování.
V kafilérii se "vaří" celé mrtvolky, nervovou tkáň z toho nikdo neseparuje. Bo by vznikla nerudovská otázka - kam s ní?
tak separuje, protože máme víc kategorií vžp než jen jednu.

Máte pravdu https://www.svscr.cz/masokostni_moucky_jsou_out/
Nicméně granule se vyrábějí zhusta mimo EU (nevím, jestli zrovna tyhle marketovky), a že jsou psí, tak moučky v nich bude víc než dost. Navíc pro psy zakázáno není, protože nejsou hospodářští.
Jinak nerudovsky nervová tkáň do spalovny. Co už.

napsal(a):
Máte pravdu https://www.svscr.cz/masokostni_moucky_jsou_out/
Nicméně granule se vyrábějí zhusta mimo EU (nevím, jestli zrovna tyhle marketovky), a že jsou psí, tak moučky v nich bude víc než dost. Navíc pro psy zakázáno není, protože nejsou hospodářští.
Jinak nerudovsky nervová tkáň do spalovny. Co už.
Jasně. Ale to je právě ta kafilérie. A víme, kam to pak všechno přidávají? I když bych spíš měla použít minulý čas.

Tak kafilérka na mě dělá spíš dojem takové vývařovny.
Spalovna je jakože terminál, z toho zbudou už jen anorganické zbytky (popel), prostě kremace. Spalovna jako třeba na infekční kontaminované záležitosti z nemo a tak. Tam už by z toho nemělo vypadnout nic, co by bylo použitelné k něčemu jinému než k roztavení nebo zahrabání.
Třeba se tomu odborně říká jinak a jsou v tom jiné rozdíly. Tak jen že jsem tím myslela tyhle dva typy zařízení. Kafina coby výrobce dalších surovin - nevím, co tak ještě, hnojiva? A spalovna (asi může být součástí kafiny?) coby kremace, z které zbudou jen titanový klouby.
Ježišmarjá, snad ještě není zakázáno o takových věcech tady diskutovat....
Mimochodem, co se vlastně dělá s produkty z kafilérky u nás? Krmí se tím jen mazlíci? ... Aha, tak čtu, že živočišná moučka se hospodářským krmit nesmí, ale kafilerní tuk ten nejméně nebezpečný se do krmiv pro hospodářská přidávat může (Wiki). To si teda v těch granclích zobnu samý lepší věci ňam
laying hen
napsal(a):
Methionin 0.3 %
Dobrý den,
od mého včerejšího příspěvku se rozvinula zajímavá diskuze, ale každý chovatel má své představy a svůj chovatelský záměr. V letošním roce jsem definitivně opustil chov hybridů a kříženců a přešel jsem k plemenu hempšír. Cílem je snáška okolo 200 vajec za rok ( nikoliv snáškový) o průměrné hmotnosti okolo 60 g. Krmná směs pro nosnice je pouze část krmné dávky a proto si vybírám nejen podle ceny a složení, ale také podle toho, jak rády ji slepičky přijímají.
S ohledem na následnou diskuzi musím konstatovat, že své hejno mám moc rád na to, abych mu dával krmiva primárně určená pro jiná zvířata a už ani omylem pro zvířata bez hospodářského využití.
Chci mít na dvoře slepice a ne jejich geneticky popřípadě krmivem "vyšroubované" napodobeniny.
Jarek

napsal(a):
Tak kafilérka na mě dělá spíš dojem takové vývařovny.
Spalovna je jakože terminál, z toho zbudou už jen anorganické zbytky (popel), prostě kremace. Spalovna jako třeba na infekční kontaminované záležitosti z nemo a tak. Tam už by z toho nemělo vypadnout nic, co by bylo použitelné k něčemu jinému než k roztavení nebo zahrabání.
Třeba se tomu odborně říká jinak a jsou v tom jiné rozdíly. Tak jen že jsem tím myslela tyhle dva typy zařízení. Kafina coby výrobce dalších surovin - nevím, co tak ještě, hnojiva? A spalovna (asi může být součástí kafiny?) coby kremace, z které zbudou jen titanový klouby.
Ježišmarjá, snad ještě není zakázáno o takových věcech tady diskutovat....
Mimochodem, co se vlastně dělá s produkty z kafilérky u nás? Krmí se tím jen mazlíci? ... Aha, tak čtu, že živočišná moučka se hospodářským krmit nesmí, ale kafilerní tuk ten nejméně nebezpečný se do krmiv pro hospodářská přidávat může (Wiki). To si teda v těch granclích zobnu samý lepší věci ňam
Jak píšete. Něco se z mrtvých těl využije dál a zbytek jde do té spalovny..