Uživatel s deaktivovaným účtem

Nějak to utíká…

Studený prosinec - brzké jaro.
Prosinec, když je mu zima, halí se v bílý kožich.
Vane-li v prosinci vítr východní, špatnou naději mají nemocní.
Když prosinec bystří, po vánocích jiskří.
Je-li prosinec deštivý, mírný a proměnlivý, není se kruté zimy třeba báti.
Prosinec proměnlivý a vlahý, nedělá nám zima těžé hlavy.
Prosinec naleje a leden zavěje.
Prýští-li ještě v prosinci bříza, nemívá zima mnoho síly.
Mrazy, které v prosinci brzy ochabnou, znamenají zimu mírnou.
Jaký prosinec, takové jaro.
Jaký prosinec - takový červen.
Hřmění v prosinci zvěstuje silné větry.
Když v prosinci hrom ještě hučí, rok příští stále vítr fučí.
Jaké zimy v prosinci, taková tepla v červnu.
Je-li v prosinci Mléčná dráha jasně a zřetelně viděti, bude rok budoucí údorný; je-li však částečně viditelná, nebude mnoho obilí a vína.
Mléčná dráha v prosinci jasná, bude v příštím roce úroda krásná.
Po studeném prosinci bývá úrodný rok.
Není-li prosinec studený, bude příští rok hubený.
Když v prosinci mrzne a sněží, úrodný rok na to běží.
Mrazivý prosinec, mnoho sněhu, žíznivý roček bude v běhu.
V prosinci-li zima, sníh-li hojně lítá, hojnost všady bývá žita.
Prosinec se sněhem na pěšině, žitko je na každé výšině.
Mnoho sněhu v prosinci - mnoho ovoce a trávy.
Pošmourný prosinec, dobré je znamení pro sady, lučiny i všechno osení.
Jsou-li v zimě po cestách ledy, podaří se výborně zelí.
-> https://www.pranostika.cz/prosinec.html

Do vánoc by mohlo vydržet toto počasí(lehce nad nulou) a potom by se mohlo oteplovat !!!!!!
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
P. Berane, díky. Určitě na Barborku nezapomenu.

Barborky vůbec neřeším.
Ale pořád mi kvetou a plodí za oknem letní papriky a rajčata. A taky dozrávají.
Krásný zasněžený den😀..ráno nejmíň 10cm sněhu, jezdily pluhy👍🥳...ale během dne pomalu snih roztává,je "teplo"😄🌲..a pro zahřátí šípkový čaj a jablečná buchta ..rychle mizí😀

Tady u nás na Kysucich ani snížek 😐
Dokonce šla kráva poprvé na pastvu 🌱🐂 Sice to bylo trochu přemlouvání, než se večer rozhodla jít zpátky domů, ale nakonec jsme se dohodli. Tak snad to ještě chvíli vydrží bez sněhu, ať může ven i zítra.
napsal(a):
Tady u nás na Kysucich ani snížek 😐
Dokonce šla kráva poprvé na pastvu 🌱🐂 Sice to bylo trochu přemlouvání, než se večer rozhodla jít zpátky domů, ale nakonec jsme se dohodli. Tak snad to ještě chvíli vydrží bez sněhu, ať může ven i zítra.
Ta je krásná 😀😇👍..jen ať si trochu té trávy ještě užije...to naše kozičky už zůstaly v maštali v teple a suchu ,venku by se jim nelíbilo 😀....slepičky také pod pergolou, maličké milflerky ani nepouštim z voliéry..jen husám a kačenkám snih nijak zvlášť nevadí
Vrků

XXX.XXX.0.41
ančovička1
napsal(a):
Ta je krásná 😀😇👍..jen ať si trochu té trávy ještě užije...to naše kozičky už zůstaly v maštali v teple a suchu ,venku by se jim nelíbilo 😀....slepičky také pod pergolou, maličké milflerky ani nepouštim z voliéry..jen husám a kačenkám snih nijak zvlášť nevadí
Vytvořme zvířatům lepší podmínky než lidem a né oplocené Valdice

Varaxi
napsal(a):
Tak, teď jsme se vrátili z nákupu - koupili jsme si stromeček. Živý, v květináči. Je náš první.
Zatím si vegetí na balkoně, zalila jsem ho, snad nám vydrží do jara, pak ho vysadíme na pozemek.
Stál šest stovek a byl vysoký celý metr. :)
Držím palce, nám vždy (ač jsme ho měli na terase venku celou zimu) na jaře uschnul. Jak jsou vyryté a vražené do květníku, tak....
napsal(a):
Držím palce, nám vždy (ač jsme ho měli na terase venku celou zimu) na jaře uschnul. Jak jsou vyryté a vražené do květníku, tak....
Jediná šance pro přežití těchto stromků je,rovnou ho zasadit do země a pořádně zalévat..dcera ho také měla,hned po Vánocích ho zasadila a přežil..ale to byl stromek, koupený už jako zapěstovany v zahradnictví...

Přesně, je lepší koupit kontejnerový stromek, který se prodává jako sazenice, než ty "vánoční", které vydlabou před svátky.
Já nad tím přemýšlela, že bych ho zkusila zasadit hned po Vánocích, ale je to nějaký kultivar, do lesa ho dávat nechci - a táhnout na Moravu na náš pozemek taky ne. Ne v zimě, protože se nám nevleze do auta, aniž by mělo otevřený kufr.
Takže holt musí vydržet do jara. A jestli nevydrží, bude to náš první a poslední stromeček v květináči, protože je s tím opravdu víc obstrukcí než s normálním.

Vezměte větší a hlubší květináč (maltovník....), nasypte do něj nějaký izolační materiál (sláma, seno, smíchat s hlínou, odleželý hnůj (aby nepářil)) a zasypte květináč se stromkem do výše té větší nádoby - nad úroveň toho květináče. Budete simulovat trochu zasazení v půdě, výkyvy teplot by nemusely být takové. Stromek připlácnout ke stěně domu, do závětří, a doufat.
Pořád ještě tu máme problém s useknutými kořeny. Plocha kořenů odpovídá ploše listové, zároveň se kořeny rozprostírají pod stromem zpravidla tak daleko, jako jeho koruna. Asi máte představu, kolik kořenové plochy dělníci usekli. A to je hlavní problém toho stromku. Na tom bude záležet především, zda to nějak přežije.
Ono je to těžké.
Nemám dost velký květináč, nemám seno, slámu ani odleželý hnůj.
Radili mi, ať stromeček přesadím. Z mé zkušenosti - stresovaná kytka při přesazení spíš chcípne, než aby se jí ulevilo, protože přesazení samo o sobě je stres. A jak se to nasčítá, tak to prostě nepřežije.
Teď jsem se dozvěděla, že většina živých stromečků má přeťatý hlavní kořen a prostě přežít nemůžou. Tak vzhledem k tomu, že ten náš je z plantáže, tak nejspíš tak jako tak zaklepe bačkorama... Jinak to s těmi kořeny, jak jsou veliké a jaký mají tvar, se sice traduje, ale realitě to může odpovídat jen u vzrostlých stromů a v celkově vhodných podmínkách. Takže to úplně odhadnout nejde, jak moc jsou zkrácené.
Je na balkoně, v závětří, zalitý roztátým sněhem. A buďto to dá, nebo nedá. Co jsem teď zjišťovala, tak to možná kultivar není, takže by šlo ho vysadit do přírody. Zkusím napsat na nejbližší lesní správu, co mi k tomu řeknou.
Příští rok zkusím pohledat nějaký lepší způsob, jak si pořídit živý stromeček.

Ano, ve skutečnosti je plocha kořenů u rostoucích stromů ještě relativně větší než u vzrostlých stromů, to máte pravdu. A je to indivindy druh od druhu, tedy zejména tvar a hloubka kořenění. A samozřejmě to odhadnout nejde, to je jasné, do půdy nevidíte.
Se dohodněte s městem a vysaďte ho do nějakého parku, případně se dohodněte s nejbližším zahrádkářem a po vánocích mu ho dejte. Co třeba místní útulek? Nebo u koní do rohu výběhu, někam na vhodné místečko ke stáji? Jestli chcípne, ještě si můžou hemely pohrát ve výběhu...

Já nemám jinak nic proti živým stromkům useknutým na plantáži. Jako vypadá to blbě, ale vlastně je to totéž jako sklízení zeleniny - akorát tady ta "okurka" neroste dva měsíce, ale pár let. Nevadí, aspoň pár let otočí nějaký kysličník uhličitý. Když ho na zahradě pak zuhelníte a zakopete, bude držet uhlík ještě pěkných pár let :-)
Taková plantáž se stromky na vánoce je čupr místečko pro různé zajíce a ty svině zrzavý kopýtkatý a bažanty a klíšťata a vůbec různou užitečnou havěť A drží to vodu a tak.
Vrků

XXX.XXX.0.41
Varaxi
napsal(a):
Ono je to těžké.
Nemám dost velký květináč, nemám seno, slámu ani odleželý hnůj.
Radili mi, ať stromeček přesadím. Z mé zkušenosti - stresovaná kytka při přesazení spíš chcípne, než aby se jí ulevilo, protože přesazení samo o sobě je stres. A jak se to nasčítá, tak to prostě nepřežije.
Teď jsem se dozvěděla, že většina živých stromečků má přeťatý hlavní kořen a prostě přežít nemůžou. Tak vzhledem k tomu, že ten náš je z plantáže, tak nejspíš tak jako tak zaklepe bačkorama... Jinak to s těmi kořeny, jak jsou veliké a jaký mají tvar, se sice traduje, ale realitě to může odpovídat jen u vzrostlých stromů a v celkově vhodných podmínkách. Takže to úplně odhadnout nejde, jak moc jsou zkrácené.
Je na balkoně, v závětří, zalitý roztátým sněhem. A buďto to dá, nebo nedá. Co jsem teď zjišťovala, tak to možná kultivar není, takže by šlo ho vysadit do přírody. Zkusím napsat na nejbližší lesní správu, co mi k tomu řeknou.
Příští rok zkusím pohledat nějaký lepší způsob, jak si pořídit živý stromeček.
Je dobře, že živé rostlině přiznáváte bytí,ovšem po smrti bude jen předmět.
Vrků
napsal(a):
Je dobře, že živé rostlině přiznáváte bytí,ovšem po smrti bude jen předmět.
Jen předmět budeme po smrti všichni. Toš nevidím rozdíl.
Takhle Vám to povím - když už jsem udělala tu blbost a pořídila si nezapěstovaný stromeček, udělám, co půjde, abych ho udržela naživu. Ale když to nedá, tak to holt nedá, plakat kvůli němu nebudu.

U nás se jde pro živý stromeček do lesa na Štědrý den a když stromeček dožije a všechny čokolády z něj sníme, tak stromeček putuje ke kozám a ty z něj dojedí ten zbytek. Pak zůstává už jenom takovej kolík, kterej se hodí tak akorát na opravu jeslí na seno.

Pročpak má kráva zaracha?
Ale jinak ty obrázky z hor jsou jak od nás (když teda vylezeme z údolí). Brrr.

Zatím, aniž bych to chtěla zakřiknout, pořád stav 4 slepic. Další už dravec neslovil. A vejce mám průměrně 3 za den (jeden den dvě, druhý den čtyři). Pořád dobré Slepičkám je právě rok.

napsal(a):
Pročpak má kráva zaracha?
Ale jinak ty obrázky z hor jsou jak od nás (když teda vylezeme z údolí). Brrr.
Já myslím, že z toho sněhu už toho moc k jídlu na louce nevyhrabe, tak je teď zavřená doma 😬 a papá seno. Asi tak bude až do jara 😬 podle předpovědi už se u nás má střídat jen sníh a pak mráz a pak zase sníh...

My koně ještě paseme. Ze sněhu si vyhrabe :-)
No, já to holt porovnávám s koňmi, kteří jsou prostě venku pořád. Kravky v chlívě by mi bylo líto, ale asi se lidem nechce ji vodit na pastvu, nosit jí tam seno a vodu.... komu by se chtělo, že.
napsal(a):
My koně ještě paseme. Ze sněhu si vyhrabe :-)
No, já to holt porovnávám s koňmi, kteří jsou prostě venku pořád. Kravky v chlívě by mi bylo líto, ale asi se lidem nechce ji vodit na pastvu, nosit jí tam seno a vodu.... komu by se chtělo, že.
My už máme také kozy v maštali a jsou spokojené..ven,do té sněhové břečky by dámy, opravdu nešly😀...pastva žádná, k té přemrzlé trávě by ani nečuchly, natož pít STUDENOU !!! vodu😄😄...

ančovička1
napsal(a):
My už máme také kozy v maštali a jsou spokojené..ven,do té sněhové břečky by dámy, opravdu nešly😀...pastva žádná, k té přemrzlé trávě by ani nečuchly, natož pít STUDENOU !!! vodu😄😄...
Tak asi to mají přežvýkavci jinak. Pro funkci trávení nepotřebují cajdat jako koně, naopak jim vyhovuje natlačit bachor a pak padnout a mlet hubou. Tak jim to asi nechybí...

napsal(a):
Tak asi to mají přežvýkavci jinak. Pro funkci trávení nepotřebují cajdat jako koně, naopak jim vyhovuje natlačit bachor a pak padnout a mlet hubou. Tak jim to asi nechybí...
Přesně tak. Kůň je "designovaný" na neustálé popocházení a popásání. Přežvýkavci to mají tak, jak jste napsala. Nacpat se, lehnout a mlít hubou.

napsal(a):
Přesně tak. Kůň je "designovaný" na neustálé popocházení a popásání. Přežvýkavci to mají tak, jak jste napsala. Nacpat se, lehnout a mlít hubou.
Tož si ty Dexterky můžu nechat klidně na plácku, kde nebudou mít moc pohybu, a nemusím mít špatné svědomí? Jakože dvě holky na čtvrt hektaru. Do chlíva bych je nezavřela, toho jsem teda daleka, ale takhle s přístřeškem, to by mohlo být pěkné.

napsal(a):
Tož si ty Dexterky můžu nechat klidně na plácku, kde nebudou mít moc pohybu, a nemusím mít špatné svědomí? Jakože dvě holky na čtvrt hektaru. Do chlíva bych je nezavřela, toho jsem teda daleka, ale takhle s přístřeškem, to by mohlo být pěkné.
Prostě budou mít zimní výběh.
Ančovičko, já viděla od vás příspěvek, teď už ho nevidím.. No orlovky kohout nic moc, ale je to nepříbuzná krev ze zahraničí, což jeho nepřednosti tak nějak vykoupí.
Jinak aktuálně mám asi 40 slepic, a vzhledem k tomu, jak je všechno drahý včetně krmení, tak asi budu muset orlovky víc omezit. A budu mít převážně hempšírky, jako víc užitkovou drůbež.
Věrko,opravdu jsou luxusní 👍,sice nejsou focené ve výstavním postoji, ale měla jste je vždycky moc pěkné.. kamarádka je také chová,ale momentálně nevím, jak se jí daří..budu ji muset navštívit 😀..já letos budu muset pro změnu koupit vejce maransek,protože mi slepickám tmavnou krky..🤔..pořád je co vylepšovat, ale ty ceny.krmeni,.🤔..tak ať se vám daří🦅🦅🦅😀.
Vrků

XXX.XXX.2.84
Jaké jsou časové rozdíly klíčivosti různých zrnin a jak klíčivost urychlit?

Vrků
napsal(a):
Jaké jsou časové rozdíly klíčivosti různých zrnin a jak klíčivost urychlit?
Na první část otázky odpověď neznám. Ale klíčivost lze urychlit světlem a teplem.

napsal(a):
Na první část otázky odpověď neznám. Ale klíčivost lze urychlit světlem a teplem.
U väčšiny rastlín zrejme platí - ale mám vlastnú skúsenosť s neúspechmi pri pestovaní špargle (chřestu). Sadila som a sadila som. Nie a nie vypestovať sadenice. Takto mi prešlo dosť veľa rokov. Nadávala som na rôznych dodávateľov semien špargle, aké nekvalitné sadivo mi to zase dodali. Ale mala som skôr nadávať, že do návodu nenapísali, čo som sa - potom, ako som svoje pokusy vzdala - dočítala:
Semená špargle klíčia len v úplnej tme (a trvá im to hodne dlho, kým vyklíčia).
Tak som to skúsila, semená som zasadila a ešte som aj vrch kelímka prikryla, aby tam bola tma tmúca, a ešte to tej špargle aj trvá... dlho, už neviem presne ako dlho.
Tak odvtedy mám vlastnú špargľu v záhrade. Síce sadenice musia najprv potom asi 3 roky silnieť, ale už na jar budem mať svoju štvrtú úrodu.
Vrků

XXX.XXX.2.84
napsal(a):
Nyní co se probudilo ministerstvo zemědělství s propagací drobno chovu slepic,tak padla i prastará zmínka o prospěchu nakličovaní.Ovšem nakličuji v jedné nádobě směs zrnin a čas jsou peníze, přesněji vajíčka.

Nejrychlejší je to takto:
https://www.krmivahulin.cz/p/psenicne-klicky#904

napsal(a):
Prostě budou mít zimní výběh.
No to právě bude i letní výběh. Jakože imrvére. Že vlastně nemusím mít špatné svědomí, když je tam nechám celoročně.

napsal(a):
No to právě bude i letní výběh. Jakože imrvére. Že vlastně nemusím mít špatné svědomí, když je tam nechám celoročně.
To ne. Ale bude z toho tankodrom. Bez trávy. Což asi víte.

napsal(a):
To ne. Ale bude z toho tankodrom. Bez trávy. Což asi víte.
To je mi upe jasné.
V době kdy budou dojit, je možná převedu ke koním. Abych je mohla oňufávat tam. Budou vypásat nedopasky a tak. Vlastně jsem domluvená s kamarádkou, že je bude mít přes léto taky u sebe na zahradě.
Mimochodem, je tu někdo, kdo má mléko z nějakého zvířete třeba namražené do zásoby? Takový pultový mrazák by mohl pár litříků zvládnout. Funguje to tak? Dá se to? Nebo se to musí ještě předtím nějak sterilizovat a tak.

Kravský se nedá, kozí jo...

Škoda, že nemůžu pít kozí nebo ovčí mléko. Ale zase krávu mi nesežerou vlci.

napsal(a):
Škoda, že nemůžu pít kozí nebo ovčí mléko. Ale zase krávu mi nesežerou vlci.
Proč ne kozí? Mě mrzí, že jsem přišla už o několikátý zdroj.

napsal(a):
Proč ne kozí? Mě mrzí, že jsem přišla už o několikátý zdroj.
nechutná mi...

To bude špatnou kozou. Koza se musí vybírat podle chuti mléka...

napsal(a):
To bude špatnou kozou. Koza se musí vybírat podle chuti mléka...
Znala jsem kozu, která měla na první laktaci mléko výborné a na druhé mi už nechutnalo. A nic se nezměnilo - ani ustájení, ani krmení.

napsal(a):
nechutná mi...
Tak to mně většinou ano.
Asi také.. možná dědičné predpoklady...ale myslím,že hlavně záleží na způsobu chovu..naše kozy mají v létě velký zelený výběh, odpočívají pod velkou suchou pergolou s jeslemi plnými sena,na noc chodí do maštale,kde mají boxy s čistými prkennými podlahami..každý den se čistí..neleží na ušlapané podestýlce...za 30 let jsem neměla kozu, které bylo cítit mléko "kozinou"..
Bugyro, kozí mléko,na rozdíl od kravského, se dá mrazit,klidně na půl roku,beze změny na kvalitě a chutí..dělám to běžně, do zásoby na zimu, kdy jsou kozy před porodem zasušené...

"možná dědičné predpoklady...ale myslím,že hlavně záleží na způsobu chovu.."
dedičné predpoklady a "spôsob chovu" - možno hlavne na strane človeka, ktorému ponúkneme kozie mlieko

jo012810
napsal(a):
S nadhledem a schutí do života....
tak za tieto by som dala aj viac hlasov
Vrků

XXX.XXX.92.222
Něco z minulosti Pokoj lidem dobré vůle
Vrků
napsal(a):
To není minulost, to je nadčasové...Ano, prožíváme již začátek doby vánoční a ve svých chovech již pokukujeme a nebo již dokonce sestavujeme chovná hejna, pomalu se rozpomínáme na líhnutí a doufáme, že se rok 2023 vydaří a to nejen v chovech. K tomu je třeba, aby nám i našim opeřeným souputníkům sloužilo zdraví a měli jsme možnost setkávání se stejně "postiženými". I když je nyní obleva, přesně podle přísloví: Na Adama a Evu, čekejte oblevu, dovolím si přiložit nástin zimní pohody.

Vrků
napsal(a):
A niečo z rozprávky, ale nech sa to splní: "A nech všetci ľudia sú ľudia dobrej vôle".

Chcem sa ešte poďakovať za výborný recept na "domácu becherovku", ktorú tu niekto zverejnil. Je veľmi jednoduchý, a výborný. (A aby mala aj grády, záverečnú vodu som nahradila vodkou)
napsal(a):
Chcem sa ešte poďakovať za výborný recept na "domácu becherovku", ktorú tu niekto zverejnil. Je veľmi jednoduchý, a výborný. (A aby mala aj grády, záverečnú vodu som nahradila vodkou)
Není zač, já se ráda podělím. :)
Já ji dělala z kupované vodky, takže těch necelých 40 % bylo dost jemných. Z máminy slivovice, která má poctivou 60, to zas bylo moc a trochu to poředit chtělo. Prostě záleží, z čeho to je, a taky záleží, jaké má kdo chuťové buňky.
Vidím, že nejste žádný troškař a pár procent navíc není na škodu. :)

Vinšujem nám príjemného Silvestra a vykročme dobrou nohou do nového roka .
A nech je ten rok lepší, než očakávame. Pre nás, a aj všetkých Pozemšťanov.
A tiež, prajem nám všetkým úspechy v chove.