TheaThea

XXX.XXX.93.248
Poprosím vás, potřebuju pomoct 🙏 minulý týden jsme museli zabít 2 kuřice. Slepice měli respirační problémy a začali ochrnovat na nohy. Volala jsem veterináři, co jezdí k nám do vesnice a on mi řekl, že teď nemá čas to rozebírat, ale že mi domů hodí léčivo, jak pojede kolem. Bohužel jsem zrovna nebyla doma a přebrala to sousedka, která mi o tom nebyla schopna říct moc informací. Dost mě zarazila i konzistence léčiva.
Otázka zní, jak se to aplikuje nejlépe? A mám to naředit rovnou všechno nebo můžu postupně a zbytek nechat na revakcinaci?
A druhá otázka zní, co vejce po aplikaci, můžou se jíst?
Mám z těch nových kuřic 2 slepice, které už nesou, 3 které ještě nenesou a ty 2 měly každou chvíli začít, ale pošly. Pak 4 starší. V letáku píšou o kapání do očí, což mi přijde dost krkolomné, pak do vody, ale že to mají do 2 hodin vypít? To mi přijde nereálné zajistit 🤷 a pak rozprašovačem, což mi přijde nejideálnější, ale zas mrzne a já budu kropit slepice ... Zbytek se jeví zatím dobře, ale průběh byl fakt fofr, během jednoho dne byly slepice na odpis, takže bych raději zasáhla než čekala, co další na to.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Odborne poradí veterinár.
Neskúsili ste volať tomu vášmu, ktorý dodal liek?
TheaThea

XXX.XXX.93.248
napsal(a):
Odborne poradí veterinár.
Neskúsili ste volať tomu vášmu, ktorý dodal liek?
On říkal, že se to má dát do vody a do 2 hodin spotřebovat, ale nějak mi není jasné, jak mám zajistit, že se všechny slepice do 2 hodin napijí.

tiež by som to riešila tak, sliepok nemáte tak veľa
TheaThea

XXX.XXX.93.248
ančovička1
napsal(a):
Zkuste injekční stříkačku a slepicím rovnou do krku..
To je dobrý tip :) akorát look jim toho takto dat? 🙄

Seberte jim vodu a dejte jim jenom suché granule a zrní. Druhý den dejte do vody co potřebujete, všechny půjdou hned pít. Samozřejmě je nutné zamezit jim i jiné zdroje vody, třeba louže.
TheaThea

XXX.XXX.93.248
napsal(a):
Seberte jim vodu a dejte jim jenom suché granule a zrní. Druhý den dejte do vody co potřebujete, všechny půjdou hned pít. Samozřejmě je nutné zamezit jim i jiné zdroje vody, třeba louže.
Díky, možná takový pitomý dotaz, ale jak dlouho je mám nechat žíznivé? Stačí třeba 12 hodin nebo ještě déle? S těmi loužemi to bude trošku oříšek, ale nějak to určitě vymyslet půjde. 🙂

Ak máte louže, ančovičkin nápad mi príde priechodnejší, aj keď nápad od bohemiagalla sa mi tiež veľmi páči.

Nějak nechápu o čem furt premyslite. Vůbec nejde o vylemtani nějakého velkého množství, v žaludku je jim to k prdu. Jde o aplikaci na co největší plochu sliznic. Čili jinak. Pokud máte problém dát jim to vypít, rozdelejte to v nějakém kelímku a teď potmě vlezte do kurníku a každý slepici do toho namocte hlavu , klidně včetně oči a dvakrát. To je vše. Jenom to nesmí trvat dýl než dvě hodiny, protože pak už to nefunguje...
napsal(a):
Ak máte louže, ančovičkin nápad mi príde priechodnejší, aj keď nápad od bohemiagalla sa mi tiež veľmi páči.
Dekuji, to byl jen nápad,jak nejsnadněji podat dávku léku slepicím...ale s touto nemoci nemám naštěstí za 30 let žádné zkušenosti, tak se nechám poučit, jak píše bohemiagall...🙂

napsal(a):
Nějak nechápu o čem furt premyslite. Vůbec nejde o vylemtani nějakého velkého množství, v žaludku je jim to k prdu. Jde o aplikaci na co největší plochu sliznic. Čili jinak. Pokud máte problém dát jim to vypít, rozdelejte to v nějakém kelímku a teď potmě vlezte do kurníku a každý slepici do toho namocte hlavu , klidně včetně oči a dvakrát. To je vše. Jenom to nesmí trvat dýl než dvě hodiny, protože pak už to nefunguje...
to som nevedela, že ide o kontakt so sliznicami, poznať princíp pôsobenia je na nezaplatenie
Vrků

XXX.XXX.0.41
ančovička1
napsal(a):
Jj,stále se musíme učit 😀👍
Jak od Lenina

já nechápu.
není to léčivo, je to nějaká vakcína.
to jsou dvě zcela odlišné věci. navíc, nemáte diagnózu a kdyby ta nemoc byla způsobená ND, tak máte na dvoře nebezpečnou nákazu se všemi následky a důsledky pro vás i okolí.

asi k jinému.
protože prostě reagovat na volání klienta, že má nemocné slepice, tím, že u něho zahodím vakcínu proti ND
je asi tak stejné, jako kdyby veterinář kulhajícího psa léčil vakcínou proti vzteklině.
TheaThea

XXX.XXX.93.248
napsal(a):
asi k jinému.
protože prostě reagovat na volání klienta, že má nemocné slepice, tím, že u něho zahodím vakcínu proti ND
je asi tak stejné, jako kdyby veterinář kulhajícího psa léčil vakcínou proti vzteklině.
Jiného veterináře hledat nebudu. Vím jaký je rozdíl mezi lékem a očkováním. Volala jsem mu, popsala, co se stalo a on se ptal, zda jsou slepice očkované, tak jsem mu říkala, že nemám vůbec tušení, že je máme přes chovatele z výstavy. Ale vzhledem k tomu, že jsem se s tímto ještě nesetkala, tak jsem se ho při koupi na žádné očkování neptala. Proto mi navrhl, že mi teda doveze očkování alespoň preventivně. Já sama jsem už dost spěchala do práce, proto jsem s ním více detailů neřešila.
Ano, o nakažlivosti vím, včetně přenosu na člověka. Neptám se na názor na veterináře, ale jak nejlépe aplikovat látku slepicím. 🙏
Mimo jiné, vy si myslíte, že jsou nějak zmapované nemoci mezi drobnochovateli drůbeže? Spousta nemocí je zcela běžná mezi volně žijícím ptáky, včetně této choroby, s tím, že největší dopad pak mají tyto nemoce na kura domácího a další zdomácnělou drůbež. Když si vezmu, že drůbež chová z velké části starší populace, která nakupuje kuřice za 2 stovky z dodávky, která projíždí kolem a razí heslo - čím levnější kuřice, tím lepší. Pak jim z toho půlka zdechne, ale kolik asi tak těchto vesnických dědů bere slepice na pitvu k veterináři? Žádný. Povolené ztráty, vždycky jich nakoupí víc, aby nějaké zbyly, protože pokaždé nějaké zaklepou bačkorama. Když se zmíním dědovi nebo tchánovi, že jsem volala kvůli slepicím veterinářovi, tak se mi ještě vysmějí. Tenkrát mi dědův známý vyprávěl, že slepice x měsíců nenesly a byly divné, občas nějaká zdechla, no tak je všechny zabil a koupil nové. Nějaké pitvy nebo negativní vliv možné nákazy okolní drůbeže, na to se nehraje. Takže jaké nemoci lítají na dvorkách, to nemá nikdo ani tušení ...

TheaThea
napsal(a):
Jiného veterináře hledat nebudu. Vím jaký je rozdíl mezi lékem a očkováním. Volala jsem mu, popsala, co se stalo a on se ptal, zda jsou slepice očkované, tak jsem mu říkala, že nemám vůbec tušení, že je máme přes chovatele z výstavy. Ale vzhledem k tomu, že jsem se s tímto ještě nesetkala, tak jsem se ho při koupi na žádné očkování neptala. Proto mi navrhl, že mi teda doveze očkování alespoň preventivně. Já sama jsem už dost spěchala do práce, proto jsem s ním více detailů neřešila.
Ano, o nakažlivosti vím, včetně přenosu na člověka. Neptám se na názor na veterináře, ale jak nejlépe aplikovat látku slepicím. 🙏
Mimo jiné, vy si myslíte, že jsou nějak zmapované nemoci mezi drobnochovateli drůbeže? Spousta nemocí je zcela běžná mezi volně žijícím ptáky, včetně této choroby, s tím, že největší dopad pak mají tyto nemoce na kura domácího a další zdomácnělou drůbež. Když si vezmu, že drůbež chová z velké části starší populace, která nakupuje kuřice za 2 stovky z dodávky, která projíždí kolem a razí heslo - čím levnější kuřice, tím lepší. Pak jim z toho půlka zdechne, ale kolik asi tak těchto vesnických dědů bere slepice na pitvu k veterináři? Žádný. Povolené ztráty, vždycky jich nakoupí víc, aby nějaké zbyly, protože pokaždé nějaké zaklepou bačkorama. Když se zmíním dědovi nebo tchánovi, že jsem volala kvůli slepicím veterinářovi, tak se mi ještě vysmějí. Tenkrát mi dědův známý vyprávěl, že slepice x měsíců nenesly a byly divné, občas nějaká zdechla, no tak je všechny zabil a koupil nové. Nějaké pitvy nebo negativní vliv možné nákazy okolní drůbeže, na to se nehraje. Takže jaké nemoci lítají na dvorkách, to nemá nikdo ani tušení ...
mno. pokud jsou z výstavy, tak pro vystavování je jaksi vakcinace proti ND povinná. Kuřice odchované ve velkochovech jsou taky vakcinované, protože tam je vakcinace tak nějak povinná.
jinak ND běžná teda není, prostě proto, že je to PSEUDOMOR. Ono ty slepice opravdu zdechají a to prostě všechny a navíc je zrovna tahle nemoc přenosná na dlouhé vzdálenosti, takže to věřte, že by se moc neutajilo.
takže jaké nemoci lítají po dvorkách.... ND to fakt není.