Jakou líheň doporučujete?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ro

8.12.2022 11:49
Ro

XXX.XXX.237.201

dobry den zvazujem kupit liahen z dovodu minuloročného neuspecho pod kvočkou-u jednej sme daly 13 valec a za 16 dni boli vsetky poslapane a u druhej sme ich dali 9 a 3 rozslapla a 5 kuriat sme nasli mrtve obalene v blane takze neuspech. a chcel by som sa spítat ktorú liahen by ste mi odporucili- stací kapacita 20 vajícok. vopred dakujem

Ro

8.12.2022 12:21
Ro

XXX.XXX.237.201

dakujem a este sa chcem spitat na nazor na liahne cleo tie sa mi pozdavaju z hladiska ceny - sice majú velkú kapacitu ale zas neni problem sa nekoho opitat ci sa neprida.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.12.2022 12:34

Cleo 5 je podle mě úplně v pohodě. Líhnula jsem v ní jak kuřata tak husy a bez problémů.

Detailní informace o ní najdete v tomto vláknu: https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3790403/lihen-cleo-5-moje-zkusenost?a=3995217#a3995217

Vrků

8.12.2022 13:09
Vrků

XXX.XXX.0.41

Není nad starou poctivou biosku bez jedovatých plastů.

Ro

8.12.2022 13:13
Ro

XXX.XXX.237.201

ja sem to uz cital a toto ma trochu odradilo: Načetla jsem tu mnohé a zjistila toto:

1. takřka každá Cleo 5 na displeji ukazuje jinou teplotu než jaká ve skutečnosti je na vejcích. (To přiznává i prodejce. Reklamace je v případě této závady zbytečná, je jen třeba s tímto faktem počítat.) Co s tím?
Teplotu jsem zpočátku- před naložením vajec i pár dnů po naložení- přeměřovala obyčejným lékárenským teploměrem, rtuťovým, po babičce. Ležel ve spáře na vejcích. Hodnoty jsem si zapisovala, málokdy vyšly na desetinu stejně ve stejném místě během hodiny poměřování...Teplota bývala jiná uprostřed, vlevo, vpravo, lišily se o desetiny stupně. Uprostřed bývala nejnižší. Prostě lahůdka pro akurátní😉 která jednoho dohání ke stavu nepříčetnosti... teď už mě to nerozhodí. Buďte v klidu.

Během celé inkubace se stávalo zcela běžně, že se teplota na displeji vychylovala směrem nahoru či dolů, i o půl stupně. Prostě kolísala. Proč? Nevím...Po pár minutách, přesně nevím, se to srovnalo. Prostě to tak dělá. Z rozmařilosti? Nebo poťouchlosti? Che, už to mám v paži 🤔 Kolísáním teploty v místnosti to nebylo:
teplota v místnosti byla přes den 22, v noci 20 stupňů. V rohu jídelny, kam slunce nesvítí. (Tato líheň se vážně nehodí do teplot pod 20 stupňů. Její tepelně izolační vlastnosti nejsou dokonalé. Pro lepší udržení teploty uvnitř líhně jsem ji vložila do větší krabice a zkosené okraje vyplnila drtí. Větrání bylo takto zachováno. Někdo ji podkládá polystyrenem. Zvláště když se líhne začátkem února 🙃 se to hodí.)

2. Druhý vážný problém: těsně pod ventilátorem je teplota stabilně nižší a vejce se prouděním vzduchu více vysušují. A díky tomuto konstrukčnímu problému v tomto místě líhně byla vejce v době líhnutí sice naklovaná, ale: vnitřní blána se působením suchého vzduchu přichytila na kuře, v podstatě ho mumifikovala a znemožnila klubání... 🙈toho jsem se letos chtěla vyvarovat. I proto jsem z poloautomatické líhně udělala mechanickou: vejce jsem hned první den položila na černou mřížku "dolíhně" , "kolébku" jsem odstranila úplně. A teď to hlavní: pod ventilátor do nejvíce vysušovaného prostoru jsem položila víčko z větší krabičky od krému (cca 12 cm v průměru). V okolním prostoru vznikly tři kruhové řady vajec. Obracela jsem je ručně dvakrát denně. Není to nic časově náročného, max. tři minuty...navíc zvláštní pocit, napodobující kvočnu. Ta obrací "přes špičku"😉
Vejce byla tužkou označena: křížkem a na protilehlém místě kolečkem, pro kontrolu otáčení.
Pokaždé při obrácení jsem vejce z vnitřního kruhu předávala ke kraji a krajní doprostřed. Kdosi to zde radil. Tak jsem to zkusila. Nevím, jestli to má nějaký význam. Možná někdo vysvětlí.

3. Teplota a vlhkost: první týden jsem zkusila jinou radu, místo návodem doporučované teploty 37,7, zpočátku teplotu vyšší - 38,2. Myslím, že to má logiku. Zárodek potřebuje více tepla k svému vývoji. (Ale to je jen moje laická hypotéza.Slepice první tři dny také sedí a nejde se nažrat a vyprázdnit, proč asi?)

Druhý týden sníženo na 38, pak 37,8. Od 18.dne 37,4(6). (Zárodek si už vytváří teplotu, proto i kvočna častěji nad vejci jen postává a chladí je. Nebo spíše jí samu vejce do břicha pálí...)

Vlhkost: zkusila jsem v praxi něčí radu, dát první tři dny vyšší, prý " ať si vejce "natáhnou" vlhkost." Pak Honzapm v diskuzi o "utopeném vejci v líhni" radil pravý opak, vodu lít až třetí den (uf,🙈to mi zatrnulo, když jsem udělala pravý opak)... Nižší vlhkost u hrabavé drůbeže je kvůli lepšímu odpaření bílku ve vejci -aby vzduchová bublina ve vejci na konci líhnutí byla velikosti třetiny objemu .. (prosvěcovala jsem 18.den, měla jsem spíše čtvrtinový objem. Stačilo jim to)...takže co s tím? Nejspíš bude nejlepší držet se návodu, lít od začátku vodu do vnitřního kanálku. Dolévá se skoro každý den, teplou vodou.
Poslední tři dny i do vnějšího. (Podstatná je plocha, ne hloubka vody.) Vlhkost se musí zvýšit o 20%. Změna osmotického tlaku pomůže kuřeti v klubání.

{/b}

8.12.2022 17:52

Ro napsal(a):
dobry den zvazujem kupit liahen z dovodu minuloročného neuspecho pod kvočkou-u jednej sme daly 13 valec a za 16 dni boli vsetky poslapane a u druhej sme ich dali 9 a 3 rozslapla a 5 kuriat sme nasli mrtve obalene v blane takze neuspech. a chcel by som sa spítat ktorú liahen by ste mi odporucili- stací kapacita 20 vajícok. vopred dakujem

Zaujal ma neúspech s kvočkou, mám veľmi dobrú skúsenosť s liahnutím pod kvočkou.

Liahli sme 2x, kvočky boli ani nie 1-ročné sliepky, a ich ďalšiu sestru sme predali, keď sedela na vajciach aj s hniezdom a inkubovanými vajciami, počas sedenia kvočka absolvovala 60 km cestu z jedného miesta na druhé autom a vajcia všetky 3 v poriadku vysedeli, komunikovala som aj s kupujúcim, či si to kvočka nerozmyslela.

Ja viem, že kvočky sú rôzne, a asi ste mali veľkú smolu, predsa sa však pýtam, či niektorá z nich nebola príliš ťažká kvočka, alebo vajcia s príliš tenkou, poškodenou škrupinou a či nebola kvočka na hniezde uväznená proti svojej vôli.

Ale takú obyčajnú liaheň mám aj ja nachystanú ako poistku pre prípad, že si to kvočka rozmyslí, ale môže sa jej aj niečo stať.

Ro

8.12.2022 17:56
Ro

XXX.XXX.237.201

kvocky vazili rovnako - okolo 2-2,5 kg vajcie bolii normalne

8.12.2022 18:06

Nehnevajte sa, nerýpem, len sa zamýšľam, pretože mne liahnutie pod kvočkou pripadalo úplne bezproblémové.

Ešte mi napadlo, či kvočka nemusela skákať medzi tie vajcia z výšky, keď sa vracala na hniezdo.

Ale aj mne rozbila nejaké to vajíčko, ale to bolo neoplodnené vajce, v čase, keď ho rozbila, už úplne smrdelo.

Ro

8.12.2022 18:12
Ro

XXX.XXX.237.201

ja sa nehnevam a hniezdo jedna - ta co ich tĺkla mala tak ze najprv vosla a potom musela trochu prejst aby si sadla do hniezda a ta druha ta mala to hniezdo nuddzove kedze mame len jedno miesto pre kvocku ale ta rozslapla tri ale az tak neskor lebo tam uz bola krv a nevyvinutý zarodok

8.12.2022 18:14

Tak držím palce pri ďalšom liahnutí!

9.12.2022 18:17
mili111

XXX.XXX.129.237

Já mám LUmia 16 Borotto ...automatiku....líhla jsem zatím jen jednou....vajíčka jsem dokonce nijak moc důkladně neskladovala (rozhodla jsem se narychlo, že zkusím líhnout...nekamenovat...prostě nám přivezl Slepičář polochcíplé slepice z nichž 2 to nedaly a kohouta, co dospěl až 3 měs. po nich....tak jsem si řekla, že vylíhnu, aby na léto byli vajíčka).
Dala jsem do ni 16 vajíček....cca po 10 dnech jsem na polovinu koukla, zda jsou oplodněné a byly...tak jsem zbytek již neprohlížela.
Dodržela jsem přesně pokyny...jeden den jsem dokonce zapomněla dolít vodu a ok.
Akorát jsem někde četla, že při klubání mám orosit...tak jsem orosila, ale prý u těch s větrákem nesmysl-spíš špatně...takže asi k ničemu .n
No a vzorově se v rozmezí 26 hod. vyklubali všichni do jednoho.
Zatím jsou zdraví a živí a strašně žerou.

Takže 100% úspěšnost a 100% spokojenost.

Akorát jsem koukala, že dneska už je nějaká drahá...já jí koupila na jaře za 4tis.něco....tak nevím, jestli vám to k něčemu bude.
Tahle : https://www.mujchov.cz/lihne-lumia/plne-automaticka-lihen-na-vejce-borotto-lumia-16-expert/?gclid=Cj0KCQiA1sucBhDgARIsAFoytUu4nREcZ8Iq_dDJSBTEfJOpTP6UALgH3HkyfLhIIk_8HNmbUeDPqHYaAr6OEALw_wcB

11.12.2022 13:59
Alik1986

XXX.XXX.243.65

Ja mam tuto liahen a nemozem si stazovat
https://www.lihne.cz/king-suro-20/
Vrelo odporucam.

Ro

11.12.2022 14:54
Ro

XXX.XXX.237.201

na tuto som tiez pozeral ale nejaka cenovo dostupnejsia- okolo 80-100 eur neni

11.12.2022 15:18
jo012810

XXX.XXX.101.35

Ro napsal(a):
na tuto som tiez pozeral ale nejaka cenovo dostupnejsia- okolo 80-100 eur neni

Pokud budete vybírat podle ceny, může se vám stát, že nakoupíte něco, co vám nebude sloužit. Líhně od p. Veselého jsou vyzkoušené a sám na nich garantuje servis. Pokud jste trochu kutil, můžete si vyrobit sám líheň. Já jsem používal 2 líhmě king suro 20 k plné spokojenosti. Protože jsem potřeboval větší kapacitu, vyrobil jsem si líheň z malé ledničky: https://kshk.rajce.idnes.cz/Stavba_lihne/

Přidejte reakci

Přidat smajlík