Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ro

18.12.2022 21:20

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.12.2022 07:01

Ro napsal(a):
na noze slepky

Pravděpodobně začínající vápenka.

19.12.2022 08:15
ančovička1

XXX.XXX.241.246

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pravděpodobně začínající vápenka.

Asi ano..jestli to tak je,budou nakažené všechny ostatní slepice.. urychleně bych začala s léčbou...

Ro

19.12.2022 15:37
Ro

XXX.XXX.237.201

ančovička1 napsal(a):
Asi ano..jestli to tak je,budou nakažené všechny ostatní slepice.. urychleně bych začala s léčbou...

u iných som si to nevsimol len u tej jednej

Ro

19.12.2022 16:10
Ro

XXX.XXX.237.201

a ked už by to bola vapenka tak aky doporucujete pripravek na nu

19.12.2022 16:53

Mnohokrát popsáno, nejlépe od veterináře do stříkačky Ivomec a aplikovat pod křídlo na holou kůži, vstřebává se kůží. Nohy můžete opakovaně mazat tukem a před
Tím postříkat Arpalitem. A komplet vyčistit a dezinfikovat kurník.

19.12.2022 16:57
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Ro napsal(a):
a ked už by to bola vapenka tak aky doporucujete pripravek na nu

léčí se Arpalit sprejem, máčením nebo potíráním nohou olejem, veterinář Ivomeckem...

Ro

19.12.2022 16:57
Ro

XXX.XXX.237.201

mozem kurnik opalit plamanem ?

otazka znie ci ich to zabie

a ci mozem mazat aj normálnym olejom

19.12.2022 17:00
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Prvně si zjistěte,jestli to je opravdu zákožka svrabová = "vápenka"..

19.12.2022 17:17

Ro napsal(a):
mozem kurnik opalit plamanem ?

otazka znie ci ich to zabie

a ci mozem mazat aj normálnym olejom

Pokud je to vápenka alias zákožka svrabová, tak je opalování na nic. Protože ta žije jenom na hostiteli, ne ve vnějším prostředí jako čmelík.

Viz ančovička - nejdřív je potřeba vědět, kdo je nepřítelem. Pak s ním můžete bojovat.

Ro

19.12.2022 17:25
Ro

XXX.XXX.237.201

ok diki ale v iných diskusiach pisu vymenit hrady a vystriekat kurin tak ma napodlo ze su aj v kurniku

20.12.2022 12:42

Ro napsal(a):
ok diki ale v iných diskusiach pisu vymenit hrady a vystriekat kurin tak ma napodlo ze su aj v kurniku

Promiňte, ale umíte číst? POKUD je to zákožka, tak vám výměna hřadů a stříkání kurníku nepomůže.

20.12.2022 12:57
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Promiňte, ale umíte číst? POKUD je to zákožka, tak vám výměna hřadů a stříkání kurníku nepomůže.

Kometo, tím bych si nebyla tak jistá.. roztoče" padají" z nohou jedné nakažené slepice,možná zakoupené z nakaženého chovu a napadají i všechny ostatní slepice.. musí se vyčistit všechny prostory , hlavně kurniky..
Jednou jsem koupila dva kohoutky,nechala je v karanténě,po 14 dnech se jim začaly zvedat šupiny na nohou,byly plné zákožky..já to neléčim, kohouti hned šli na špalek a zlikvidovat....prostor,kde pobývali 14 dní,jsem vyhrabala a několikrát stříkala arpalitem a vším,co mi do ruky přišlo,aby se ty potvory nerozlezly po okolí na slepice...dobře to dopadlo..nikdy jsem vápenku neměla...

20.12.2022 13:28

Zrovna ta zákožka nikde jinde žít nemůže, než na těle, takže ano, je možné, že sem tam něco z kura upadne, ale pokud to neupadne přímo na jiného kura, tak to chcípne.

Možná bych si uměla představit přenos skrz snášková hnízda, kde z jednoho kura odpadne a přímo na svraba si sedne jiný kur. Ale oni toho s(v)rabové moc nenaběhaj (ne jako čmeldové), takže pokud to nebude takhle úzký kontakt, netrápila bych se tím.

Pokud se provede důkladná léčba antiparazitikem (pochopitelně u všech jedinců), není se čeho bát.

Vrků

20.12.2022 13:54
Vrků

XXX.XXX.45.155

Zrovna ta zákožka nikde jinde žít nemůže, než na těle, takže ano, je možné, že sem tam něco z kura upadne, ale pokud to neupadne přímo na jiného kura, tak to chcípne.

Možná bych si uměla představit přenos skrz snášková hnízda, kde z jednoho kura odpadne a přímo na svraba si sedne jiný kur. Ale oni toho s(v)rabové moc nenaběhaj (ne jako čmeldové), takže pokud to nebude takhle úzký kontakt, netrápila bych se tím.

Pokud se provede důkladná léčba antiparazitikem (pochopitelně u všech jedinců), není se čeho bát.

Pouze na kura? Asi jo, když Ančovička píše, že vápenku nikdy neměla.

20.12.2022 14:19
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Vrků napsal(a):
Pouze na kura? Asi jo, když Ančovička píše, že vápenku nikdy neměla.

Vrků, fakt Ne 🤣🤣🤣,ani já,ani žádná jiná slepice 😂👍

20.12.2022 15:56

Fakt vám do toho nerad zase kecám. Ale za jak dlouho zákožka chcípne mimo hostitele?
Přenáší se nejen kontaktem mezi zvířaty, ale i přez zařízení se kterým byla napadena zvířata v kontaktu. Zejména pak místa kde zvířata nocují. Pokud se s ošetřením zvířat neudělá i důkladná asanace stájových prostor, dojde pouze k jejímu potlačení na zvířatech a po čase se opět rozjede znovu.

20.12.2022 16:44

ančovička1 napsal(a):
Kometo, tím bych si nebyla tak jistá.. roztoče" padají" z nohou jedné nakažené slepice,možná zakoupené z nakaženého chovu a napadají i všechny ostatní slepice.. musí se vyčistit všechny prostory , hlavně kurniky..
Jednou jsem koupila dva kohoutky,nechala je v karanténě,po 14 dnech se jim začaly zvedat šupiny na nohou,byly plné zákožky..já to neléčim, kohouti hned šli na špalek a zlikvidovat....prostor,kde pobývali 14 dní,jsem vyhrabala a několikrát stříkala arpalitem a vším,co mi do ruky přišlo,aby se ty potvory nerozlezly po okolí na slepice...dobře to dopadlo..nikdy jsem vápenku neměla...

Tak řekněme, že to nepomůže bez ošetření těch slepic.

21.12.2022 06:37

Fakt vám do toho nerad zase kecám. Ale za jak dlouho zákožka chcípne mimo hostitele?
Přenáší se nejen kontaktem mezi zvířaty, ale i přez zařízení se kterým byla napadena zvířata v kontaktu. Zejména pak místa kde zvířata nocují. Pokud se s ošetřením zvířat neudělá i důkladná asanace stájových prostor, dojde pouze k jejímu potlačení na zvířatech a po čase se opět rozjede znovu.

Mimo hostitele dva dny. Pokud ošetříme hostitele antiparazitikem, hostitel je pár následujících dní jedovatý. Takže prostě za pět dní vyřešeno, pokud přetrvává, ošetříme hostitele vícekrát za sebou. Prostředí není zásadní problém.

Rozhodně není třeba nic pálit a likvidovat.

Sanace chov. zařízení je rozhodně doporučeníhodná.

Ale v prostředí (natož suchém) skutečně dlouhodobě nepřežije.

21.12.2022 07:56

Vlhké prostředí život parazita výrazně prodlužuje. Zvlášť ve vlhkém venkovním výběhu dokáže přežít relativně dlouho. V téhle době suché prostředí prakticky u volných výběhu nehrozí. U blátivých výběhu nejsou suché ani hřady.
Sanace vnějšího prostředí je nutná a podcenění výrazně snižuje efektivitu léčby. Zvlášť při léčbě, kdy se využívá pouze udušení parazita.

21.12.2022 08:11

Proč by někdo léčil neefektivně pouze udušením parazita, když antiparazitika jsou široce dostupná. Ten arpalit se dá napatlat i na slepice i na prostředía nestojí svět.

Ale jak byste chtěl sanovat blátivý výběh.

Beztak teď slepice mají být zavřené, tak je zavřu do suchého kurníku a mám výborné podmínky pro řešení.

21.12.2022 08:18

Pro ochranou lhůtu, vajec je teď málo.
Na výběh třeba vápno, současné přeryti nejvíce exponovaných části, jiný výběh...možností je spousta. Třeba i to zavření slepic v suchu...

Přidejte reakci

Přidat smajlík