T.t

XXX.XXX.47.88
Dobrý den
Začínám s chovem hus.
Chtěl bych se zepta
dneska mi husa snesla první vajčko,
tak jsem ho sebral
Můj dotaz tamedy je jestli ještě není brzo?
Mám u sebe 2 pary mám je rozdělit?
Prosím o rychlou odpověď
Zdravím. Je samozřejmě otázkou, zda máte skutečně plemeno husa česká. Nejspíš půjde jen o nějakého křížence, to oni spíše vyhodí vajíčka i mimo jarní sezonu. Navíc pravé čisté české husy nebývají tak často k sehnání, ale je za ně laiky označováno ledacos bílého.
Snáška jiná než jarní je u tohoto plemene velmi neobvyklá. Mám informace vyjímečně o vejcích na podzim či v zimě; jednalo se však většinou o nestandardní, jaru blízké, počasí v dané části konkrétního roku.
Pokud se husy spolu neřežou, nevidím zatím důvod pro rozdělování. V zimním hejnu k většímu hašteření nedochází. Pokud by husy už šly do toku, a houseři se začali tvrdě rvát, teprve pak bych oddělil.
Husičky

XXX.XXX.208.214
Dobrý den, dnes ráno jsem našla venku 3 vejce husy české. Je loňská, měla od nás připravené hnízdo v rohu husníku. Před pár dny jsem našla v hnízdě její vylepšení. Protože ji houser již několik dnů pojímá, bylo mi divné, že stále žádné vejce, začala jsem pátrat a našla 3 vejce na trošce sena jen pod vozíkem za auto, který je pod přístřeškem. Uložila jsem je, Dala jsem tam místo nich podkladky, ale protože byly ještě před pár dny mrazy, asi z nich už nic nebude, že?
Prosím o rady Vás zkušených, děkuji.
Zdravím. Je možné, že to místo pod vozíkem má dobré mikroklima a vejce nemusela být nutně mrazem znehodnocená, dal bych jim šanci. Pokud se Vám její výběr místa pro hnízdo nehodí (mrazy, manipulace s vozíkem, predátoři...), doporučuji stejně jako famus - přes snesením prostě natvrdo zavřít do husníku a nechat tam, dokud nesnese a hnízdo přijme za své.
Loni jsem obdobnou věc řešil u dvouleté husy. V jejím prvním roce vše v pořádku ve starém husníku, první vejce snesla na podlahu u vchodu. Odebral jsem a dal jí podkladek do rohového hnízda v husníku, vše další už snesla tam.
Druhý rok jsem ji přesunul do nového husníku, a starý jsem měl vyhrazený pro nový pár. Nepřijala ho a v únoru po návratu z práce ji vidím v rohu výběhu, jak si tam v listí u potoka dělá hnízdní jamku a chystá se snést, houser vedle hlídkoval. Místo však hlavně kvůli prodátorům nepřicházelo v potaz. Vejce tam ještě nebylo. Ihned jsem ji přehnal do starého husníku, tam ji na pár hodin zavřel. Vejce snesla tam a následující také a odchov proběhl normálně.
Husičky

XXX.XXX.195.61
Dobrý den, moc Vám děkuji za rady. Jste úžasní.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sharingan
napsal(a):
Zdravím. Je možné, že to místo pod vozíkem má dobré mikroklima a vejce nemusela být nutně mrazem znehodnocená, dal bych jim šanci. Pokud se Vám její výběr místa pro hnízdo nehodí (mrazy, manipulace s vozíkem, predátoři...), doporučuji stejně jako famus - přes snesením prostě natvrdo zavřít do husníku a nechat tam, dokud nesnese a hnízdo přijme za své.
Loni jsem obdobnou věc řešil u dvouleté husy. V jejím prvním roce vše v pořádku ve starém husníku, první vejce snesla na podlahu u vchodu. Odebral jsem a dal jí podkladek do rohového hnízda v husníku, vše další už snesla tam.
Druhý rok jsem ji přesunul do nového husníku, a starý jsem měl vyhrazený pro nový pár. Nepřijala ho a v únoru po návratu z práce ji vidím v rohu výběhu, jak si tam v listí u potoka dělá hnízdní jamku a chystá se snést, houser vedle hlídkoval. Místo však hlavně kvůli prodátorům nepřicházelo v potaz. Vejce tam ještě nebylo. Ihned jsem ji přehnal do starého husníku, tam ji na pár hodin zavřel. Vejce snesla tam a následující také a odchov proběhl normálně.
Zdá se mi to nebo je ta na té první fotce hodně nakrknutá?
Vrků

XXX.XXX.14.219
Škoda, že Hašler husy nechoval,jinak by je proslavil,ta naše husička česká ta je tak hezká,tak hezká.
Husičky

XXX.XXX.195.61
Dobrý den. Ještě jednou děkuji za Vaše rady. Z těch tří vajec, která jsem našla venku pod vozíkem se vylíhla housata