Chov slepic na zahradě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

FilipB

10.1.2023 08:18
FilipB

XXX.XXX.9.162

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je možné chovat slepice "na dálku". Myšlenka je taková postavit kurník který bude s oplocenou voliérou tak, aby se ke slepicím nedostal žádný predátor a popřípadě aby se dalo s výběhem pohybovat tak aby měli každy 4-5 dnů čerstvou trávu. Ke slepicím bych mohl chodit jednou tak za 4-5 dnů v létě i časteji. Jde mě o to jestli jim bude stačit na sypat dostatek krmení a vody na 4 dny. Zajíma mě jestli stím někdo má zkušenost a jestli to takto lze chovat. Děkují moc. PS přiložená fotka je přibližná podoba kurníku

10.1.2023 09:36
Vali80

XXX.XXX.53.126

Nejsem chovatelka slepic, ale králíků a křepelek, a myslím, že každé zvíře by se mělo denně kontrolovat. Zdravotní stav, zda je vše v pořádku, v jakém je stavu apod.
Nehledě na to, že musíte vybírat vajíčka....V létě je po dvou dnech ve vedru můžete vyhodit, v zimě vám v takové budce vajíčka zmrznou.

Pokud nemáte na zvířata denně čas, tak se do toho vůbec nepouštějte.
Toť můj laický názor, ale třeba někdo na dálku chová.

Z.

Vrků

10.1.2023 11:19
Vrků

XXX.XXX.12.77

Jde to,zabránit zamrznutí vody a predátory chápat v širším smyslu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.1.2023 11:24

Když nebude zamrzat voda, když budou zásobníky na krmivo, když bude dostatečně velký zakrytý výběh, když bude otevírání na solár či časovač, když bude webkamera kvůli možnosti on-line kontroly tak.....ano, lze.

10.1.2023 11:54
Varaxi

XXX.XXX.191.78

A kdo bude těm slepicím měnit vodu? Ve vedru bude nepitná za dva dny.

10.1.2023 12:52

Ja by som takto nechovala sliepky.

Ale dal by sa vymyslieť spôsob vymieňania vody automaticky (so signalizáciou poruchy na diaľku), čo by ale bolo ale finančne náročnejšie.

A ak by mali tie sliepky len takú malú ohrádku, a mimo nej by sa nedostali, mohol by vzniknúť (aj zo stresu z malého priestoru) kanibalizmus, ktorý by ste bez dohľadu nevedeli riešiť okamžite - a príliš šťastný život by tieto sliepky nemali.

10.1.2023 18:09
list

XXX.XXX.134.143

FilipB napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je možné chovat slepice "na dálku". Myšlenka je taková postavit kurník který bude s oplocenou voliérou tak, aby se ke slepicím nedostal žádný predátor a popřípadě aby se dalo s výběhem pohybovat tak aby měli každy 4-5 dnů čerstvou trávu. Ke slepicím bych mohl chodit jednou tak za 4-5 dnů v létě i časteji. Jde mě o to jestli jim bude stačit na sypat dostatek krmení a vody na 4 dny. Zajíma mě jestli stím někdo má zkušenost a jestli to takto lze chovat. Děkují moc. PS přiložená fotka je přibližná podoba kurníku

Zdravím, říká se, že když se chce, všechno jde. Ale je-li to vhodné, je otázka jiná.
Sám mám vše zařízené tak, abych mohl na pár dní odjet a zvířata byla obstarána, ale těch pár dní je vskutku pár, tedy dva dny, kdy se u zvířat nikdo neukáže, což považuji za maximum možného.
Problémem není krmení, krmítka se zásobníkem jsou běžná a máme je asi všichni a krmivo se v nich nekazí, jsou-li vhodně umístěna.
S vodou je to už horší, v zimě zamrzá a slepicím se moc do ledu zobat nechce a v létě se, takříkajíc, kazí a to by nebylo dobré.
Další problém, který budete muset vyřešit jsou vejce. I kdybyste je chtěl na pukavce, lze počítat s tím, že vám na ně zasedne nějaká slípka a bude se snažit o kuřátka... V tu chvíli ji budou ostatní slepice rušit, můžou vzniknout šarvátky a může to vézt až k úhynům.
Pak je tu problém s nepřízní počasí, pokud byste chtěl pohyblivý kurník s výběhem. Ubikace musí být postavena tak, aby ji ani silný vítr nemohl převrátit, či s ní pohybovat, jinak by mohlo dojít ke zranění, či úniku slípek, nebo naopak vniku predátorů. Taková kuna se vleze skoro všude a dokáže vymlátit celý kurník během pár minut.
A dalších problémů se ještě určitě najde. Nepíšete, co od chovu slepic očekáváte. Možná by stálo za to se nad tím zamyslet a zkusit něco jiného, například japonské křepelky nejsou tak náročné na prostor a můžete je mít i v bytovce na balkoně, když to přeženu.

10.1.2023 19:22
jo012810

XXX.XXX.101.35

Ano, když se chce, všechno jde...Něco podobného jsem viděl v Anglii v zahrádkářské kolonii. Tam výběh (písčitý) i kurník byl pevně ukotven a trávu občas dodávali do jeslí. S vodou neměli problém, neboť napáječku měli vyhřívanou. A navíc těch mrazů tam u pobřeží nemívají. Automat na krmivo se nabízí i zde v inzerci. Snesená vejce se po mírné šikmé ploše odkutálela do zásobníku, kam slepice nemůže. Takže technicky jde určitě zvládnout a chovat slepice i takto. Jde o to, že většina chovatelů (i já), se zabývá zvířaty, jako svým koníčkem. Mají potěšení z denního kontktu, pozorování a vajíčka, či maso, jsou bonusem.

10.1.2023 19:32
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Za mě tento způsob chovu není vhodný.. už z výše popsaných problémů, které nastanou v mrazech, dešti ,větru..a bude mít kurník automatická dvířka?..budou fungovat na sto procent?..
Hlavně by mě tento způsob chovu nepřinášel každodenní radost ze slepiček..🤔

10.1.2023 20:17
list

XXX.XXX.134.143

Myslím, že nejdůležitější je, aby si tazatel odpověděl na otázku, co od chovu očekává. Zda mu jde o vlastní chov a potěšení ze zvířat, nebo "jen" o produkci. A podle toho se rozhodnout.
Rozhodně chov "na dálku", kdy se ke zvířatům dostanu jednou, dvakrát do týdne, je dle mého, skromného názoru nesmysl, protože přináší spoustu problémů a jak píše ančovička1 není tam to potěšení ze zvířat, které je asi pro většinu chovatelů ten důvod, proč to dělají.
Ani moderní technologie neumožňují kvalitní denní kontrolu stavu chovu a chovaných zvířat. A hlavně, co se bude dít, když za ty 4 dny nebudu moci přijít? Kdo se o chov postará? Toto je možná největší riziko celého takového chovu.

12.1.2023 14:24

Pokud budete mít dostatečně zabezpečenou voliéru před jakýmikoli dravci, v podstatě není potřeba, aby měly slepice do kurníku dvířka.
Voda se v létě ve stínu a ve vhodně řešené nádobě tolik nekazí, natož pokud vodu desinfikujeme nebo podáme kohoutkovou (mně určitě 4-5 dní v létě vydrží ve stínu v pohodě. Nemluvě o tom, že slepice s velkou oblibou mou čistou co pár dní měněnou vodu obejdou obloukem a jdou se napít z napršené pneumatiky s listím, bahýnkem....).

Nicméně připomínky k dalším aspektům takového chovu jsou na místě.

Spočítejte si počáteční investici s nově nabytými informacemi (vč. krmení, dojíždění, pořizovací ceny slepic a vědomím, že můžete počítat dejme tomu se 75% snáškou na základě různých vlivů...) a pak to srovnejte se svou spotřebou vajec. Nejspíš vám vyjde, že pořídíte chovatelské zařízení za cenu komerčních vajec, která spotřebujete za několik let. Pak můžete přemítat, zda se to vyplatí.

12.1.2023 15:05
honzapm

XXX.XXX.134.34

Je vhodné si uvědomit, že může být 35 stupňů ve stínu.
Vejce v takové teplotě, pět dnů - no, vydrží, ale... žádná hitparáda.
Totéž v zimě - vejce 5 dnů v mrazech, kolísání - bon apetit.
V mrazu vejce rupne, ale drží, pak se může oteplit a vyteče to.
Promyslete konstrukci odkulení, ať jim to někde nekape, nežerou to.

Tu srandu, kterou dáváte na fotce - pseudokurník s pseudovoliérou,
samozřejmě nemůžete myslet vážně.
To vám liška prokouše za čtvrthodinku a podhrabe za pět minut.
Takže základem je špičkové zázemí, kvalitní stavba,
ale hlavně - voliéra nedobytná i zespodu, s mříží proti podhrabání.
I taková bytelná stavba může pojíždět.
Ideální je druhé oplocení ještě kolem kurníku s voliérou.
Jinak může predátor stresovat slepice doslova pár centrimetrů od nich.
Byť se k nim třeba nedostane, tak ten stres k normálnímu chovu nepatří.

Hnízda jedině s odkulením. To žádá více místa, takže opět,
to se vám do té hračky na obrázku nevejde.
Napáječek několik, není možné mít jen jednu.
Do vody rozhodně Acidomid, jen trošku, ne podle návodu,
pro udržení jakosti vody.
Krmivo vozit vždy čerstvé, nepřehřáté, nežluklé, nepřemrzlé.

Ono vám to stejně nedá a budete tam jezdit častěji.
Alespoň pokud máte elementární svědomí.

(jinak slečnám, kterým slepice pijí z karcinogenních pneumatik,
přeji dobrou chuť a pevné zdraví - o to hůř, že taková vejce i rozdávají)

23.1.2023 08:24

Čo sa týka chovu sliepok na diaľku, na FB som našla niečo takéto:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10222427568704709&set=p.10222427568704709&type=3

možno by ste sa mohli tiež inšpirovať, alebo poradiť.

Přidejte reakci

Přidat smajlík