Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.2.2023 08:10

Dobrý den všem,

kamarádi chovají slepice. Nakupují kuřice v Dyníně. Krmí směsí, přilepšují kočičími konzervami a živočišnými zbytky z kuchyně, koupili drtičku na kosti, klienti nosí mléčné výrobky, kterým se blíží datum spotřeby a přesto slepice kanibalí. Co dělají špatně?

Děkuji.

8.2.2023 08:16
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Jakým způsobem krmí?.mají stále plná krmítka?. jaký prostor?..
Foto,video?..

Vrků

8.2.2023 08:38
Vrků

XXX.XXX.22.6

Předělat slepice na masožravce nese riziko.

8.2.2023 12:47

ančovička1 napsal(a):
Jakým způsobem krmí?.mají stále plná krmítka?. jaký prostor?..
Foto,video?..

Děkuji za reakci. Přepošlu.

8.2.2023 13:01
Varaxi

XXX.XXX.191.78

Už můžou mít zlozvyk - a ten nelze vyléčit jinak, než sekerou.
Nejjistější je vypozorovat, které to dělají, a ty zlikvidovat, nebo případně vybít celé hejno. Nechat jedinou kanibalku může znamenat to, že nové slepice od ní odkoukají nežádoucí jednání a problém se může opakovat.

8.2.2023 14:36
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Brýle proti kanibalismu. Spray proti kanibalismu (dotčená slepice pak smrdí jak hořící pneumatika ) .. dá se to řešit.
Ale samozřejmě chce to zjistit proč (malý prostor, špatné krmení, zlozvyk)

8.2.2023 18:56

Varaxi napsal(a):
Už můžou mít zlozvyk - a ten nelze vyléčit jinak, než sekerou.
Nejjistější je vypozorovat, které to dělají, a ty zlikvidovat, nebo případně vybít celé hejno. Nechat jedinou kanibalku může znamenat to, že nové slepice od ní odkoukají nežádoucí jednání a problém se může opakovat.

To vím. Teď mají nové kuřičky (pět) a od začátku se ozobávají. Na likvidaci asi nepřistoupí.

8.2.2023 18:58

veraboskova napsal(a):
Brýle proti kanibalismu. Spray proti kanibalismu (dotčená slepice pak smrdí jak hořící pneumatika ) .. dá se to řešit.
Ale samozřejmě chce to zjistit proč (malý prostor, špatné krmení, zlozvyk)

Brýle zkoušeli, spray ne. Můžu navrhnout.

8.2.2023 22:39

Aj keď to chovateľke v tejto chvíli nepomôže, predsa len: Na ifaune som tuším nedávno čítala, že kuriatka liahnuté pod kvočkou sa nezvyknú ozobávať - má niekto inú skúsenosť?

8.2.2023 22:48
ančovička1

XXX.XXX.243.243

To by mě zajímalo,kde jste tu moudrost četla..
Rozdílné líhnutí kuřat na kanibalismus vůbec nemá vliv..kdysi jsem líhla jen pod kvočnami, poté,co jsem si koupila líheň, líhnu všechna kuřata v líhni...o problémech kanibalismu se dozvídám pouze tady v diskuzi... chovám asi 50 slepic..

9.2.2023 01:02
lupus4

XXX.XXX.205.61

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Aj keď to chovateľke v tejto chvíli nepomôže, predsa len: Na ifaune som tuším nedávno čítala, že kuriatka liahnuté pod kvočkou sa nezvyknú ozobávať - má niekto inú skúsenosť?

zase mylná úvaha ...

Jak jste daleko s genetikou (za týden byste měla mít základy alespoň mendelovské už v malíčku) ?

9.2.2023 01:26
Doron

XXX.XXX.162.50

ančovička1 napsal(a):
To by mě zajímalo,kde jste tu moudrost četla..
Rozdílné líhnutí kuřat na kanibalismus vůbec nemá vliv..kdysi jsem líhla jen pod kvočnami, poté,co jsem si koupila líheň, líhnu všechna kuřata v líhni...o problémech kanibalismu se dozvídám pouze tady v diskuzi... chovám asi 50 slepic..

Psal to v diskuzi "agresivní slepice" Juraj Kafka.
V tom smyslu, že kanibalismus je častý zlozvyk halových slepic.
Že u kuřat líhnutých pod kvočnou, nikdy kanibalismus nezaznamenal.
Je ale asi jedno, jestli kvočna nebo líheň, když mají dobré podmínky k životu, což tedy v těch halách nemají.

9.2.2023 01:28
Doron

XXX.XXX.162.50

lupus4 napsal(a):
zase mylná úvaha ...

Jak jste daleko s genetikou (za týden byste měla mít základy alespoň mendelovské už v malíčku) ?

Považujete kanibalismus za geneticky podmíněný, či co:)?

9.2.2023 07:13

Doron napsal(a):
Považujete kanibalismus za geneticky podmíněný, či co:)?

Ne, to byla reakce na reakci někoho jiného, který "mudruje" a než domudruje, tak zase "mudruje" s jiným tématem..

9.2.2023 10:29
2mazutak

XXX.XXX.3.126

také jsem toho názoru,že hybrydi šlechtěné na vysokou produkci jsou prapůvodem kanibalismu.jsou od vylíhnutí krmeni vysoce energetickými směsmi,které jim v drobném chovu při klasickém krmivu chybí,a tudíž tento nedostatek nahrazují právě kanibalismem.z vlastní zkušenosti.začíná to ozobáváním peří okolo kloaky,pak se objeví kapka krve,apakuž to je jako ůtok piraní a doslova soukmenovkyni za živa vykuchají.první to odnese ta v hierarchii nejníže,a pak to pokračuje až do vzájemného vyhubení.koupil jsem si jich pět,a do půl roku se takto vyhubili.snad jedině by pomohlo je kupovat po jedné,nebo každou chovat zvlášt,než si zvyknou na klasické krmivo v drobnochovu.

9.2.2023 11:45
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Na podzim, v září, jsem koupila z důvodu nedostatku vajec,5 hybridek Isa Brown..asi po 4 týdnech začaly snášet každý den 5 vajec a doteď snáší stejně..jsou v hejnu dalších mladých slepic, převážně maransek a kohouta marans..krmim napůl pšenice a granule,větší hrnek ovesné vločky plus hrnek kukuřice..čistá voda bez "přísad"a stále k dispozici hrnec kyselého kozího mléka.. žádné oštipovani..

9.2.2023 11:54

Mno, kamarádka kupuje hybridky od překupníků (alá Kavapo), slepice má v temném chlívku se skomírající žárovkou na půlmetrové závěji bahna ze staré podestýlky a výkalů a hladovějících čmelíků, přes den pouští do betonového výběhu 4x5 metrů a krmí je rohlíky máčenými v polívce, odkrojky zeleniny a pšenicí, a její slepice nekanibalizují. Překvapivě i nesou (teda... pravda z osmi slepic denně 2-3 vejce, když jsem tuhle z kukaně vytáhla 4, tak bylo radosti na Starém bělidle).

A že jednou jsem téhle kamarádce z Kosiček dovezla 20 vynesených slepic, které tedy většinu roku trpěly v klecovém chovu, a ani ty se jí na tomhle krmení nepožraly.

Vrků

9.2.2023 12:06
Vrků

XXX.XXX.7.145

Nemohu se ubránit podezření, že krmíte stejně kralíka a králici,kohouta a slepicí,bez respektu na pohlaví ,jak známo odlišné v mnoha směrech.

9.2.2023 12:08
Doron

XXX.XXX.162.50

Zažila jsem oštipování, to se rychle upravilo, bylo hezké sledovat, jak halová kuřata v přirozeném prostředí rozkvetla.
Ovšem kdyby se u nás objevil opravdový kanibalismus, neměla bych slitování a kanibalky byl odstranila.
Přijde mi kruté, nechat slepice žít v takovém prostředí.

9.2.2023 12:20
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Doron napsal(a):
Zažila jsem oštipování, to se rychle upravilo, bylo hezké sledovat, jak halová kuřata v přirozeném prostředí rozkvetla.
Ovšem kdyby se u nás objevil opravdový kanibalismus, neměla bych slitování a kanibalky byl odstranila.
Přijde mi kruté, nechat slepice žít v takovém prostředí.

To souhlasím..takové prostředí, to musí být koncentrák..tak ony jsou nastavené na vysokou snášku a nějaký čas to utáhnou..ale než vejce z takového prostředí,to si je radši koupím v krámu..to se slepice ve velkochovu mají líp..

9.2.2023 16:52

Ne, to byla reakce na reakci někoho jiného, který "mudruje" a než domudruje, tak zase "mudruje" s jiným tématem..

Fúha, som skôr naivka, ktorá predpokladá, že je tu zväčša medzi prajnými chovateľmi, s ktorými sa dá dobre porozprávať, ako niekto, kto tu chce mudrovať.

Lupusovu poznámku o tom, ako som ďaleko s genetikou som napr. vôbec nepochopila, až keď som si prečítala svoje predchádzajúce príspevky, kde som zase naivne (ale nie vyťahovačne) napísala niečo o svojich túžbach, o čom by som sa chcela viac dozvedieť.

Na svete je toľko trápenia - načo je dobré takéto nepriateľstvo?

9.2.2023 17:01

kanibalismus není genetika. kdyby byla, tak to by bylo jednoduché, tímto směrem by se dala směřovat selekce - a hybridi se šlechtí i tímhle směrem, na chování v různých technologiích, na temperament. ono totiž jaksi k čemu je vysoce výkonná nosnice, když by se slepice sežraly.

počátkem kanibalismu je běžné chování drůbeže, prostě zobání. slepice ráda zobe. takže je nutné jí poskytnout něco, co zobat může. z toho vyplývají rizikové faktory: nedostatek prostoru, nedostatek nějakých objektů v tom prostoru, do kterých se dá zobat, krmení granulemi, nedostatek vlákniny v krmné dávce, nedostatek bílkoviny v krmné dávce nebo nějaký jiný nedostatek - kdy prostě slepice hledá, instinktivně, to, co chybí. vysoká intenzita světla, studené spektrum umělého osvětlení, příliš vysoká intenzita světla ve společných hnízdech (je moc vidět na snášející kloaky ostatních slepic), špatná kvalita opeření (to je věc technologie, prostoru, parazitů, špíny (slepené peří) a trochu genetika (v hale, při prodloužených snáškových cyklech, doma slepice prostě přestanou snášet a přepeří, což je taky rizikový faktor, ale potřebuje to i ty ostatní)

9.2.2023 18:08
lupus4

XXX.XXX.205.61

Lupusovu poznámku o tom, ako som ďaleko s genetikou som napr. vôbec nepochopila, až keď som si prečítala svoje predchádzajúce príspevky, kde som zase naivne (ale nie vyťahovačne) napísala niečo o svojich túžbach, o čom by som sa chcela viac dozvedieť.

Když napíšete, že byste ráda znala genetiku drůbeže - dá se předpokládat, že se o ni budete zajímat...a pokusíte se jí nastudovat. Na otázce jak vám to jde a jak jste daleko NENÍ nic nepřátelského , ba naopak. A bez Mendela to nejde.
Když dokážete najít blbosti z Afriky, tož se mi nechce věřit, že byste si nenašla alespoň základy genetiky...
Já zas nechápu, že ve všem vidíte hned jen nepřátelství.
Takže jste jen "jábychkdybych" ?

9.2.2023 18:28

Váš samozvaný hovorca to vysvetlil. Ale inak ma teší, že sa mýlil.

9.2.2023 18:40
lupus4

XXX.XXX.205.61

Váš samozvaný hovorca to vysvetlil. Ale inak ma teší, že sa mýlil.

Vy neumíte odpovědět na jednoduchou otázku ?
tak naposled Jak jste daleko s genetikou (za týden byste měla mít základy alespoň mendelovské už v malíčku) ?

9.2.2023 18:45

To je dobre, že naposled.

9.2.2023 18:50
lupus4

XXX.XXX.205.61

To je dobre, že naposled.

takže fakt jitka ...sbohem

10.2.2023 07:24

lupus4 napsal(a):
Vy neumíte odpovědět na jednoduchou otázku ?
tak naposled Jak jste daleko s genetikou (za týden byste měla mít základy alespoň mendelovské už v malíčku) ?

Umím a nechcem. Proste nebudem tu mudrovať a mudrovať a zase mudrovať - ale napíšem Vám osobne do správ (neskôr, až bude čas, teraz ho nemám).

10.2.2023 08:45
bery25

XXX.XXX.33.241

Umím a nechcem. Proste nebudem tu mudrovať a mudrovať a zase mudrovať - ale napíšem Vám osobne do správ (neskôr, až bude čas, teraz ho nemám).

a pišete to vobec vy,to sa mi na vas nezda a zase ani neviem,čo by z toho pan lupus4 mal,prečo ho to vobec zaujima ako ste pokročili v genetike,je to len vaša vec,ako ste pokročili a dovody nato možu byt hocijake

Přidejte reakci

Přidat smajlík