Dobrý den,
prosila bych o radu ohledně prodeje ze dvora. Konkrétně by se jednalo o prodej čerstvého kuřecího masa. Co jsem zatím pochopila tak je prodej drůbežího masa ze dvora omezen na 35 ks týdně. Můj záměr je takový že bych chtěla sezónně od května do listopadu porážet 100 kuřat měsíčně🐣 (v rámci toho bych se vlezla do 35 ks týdně). Většina by šla na prodej, prodej by byl konečným spotřebitelům. Co k tomuto potřebuji? Je potřeba prodej ze dvora někde hlásit? Je třeba provádět porážku v prostorách tomu nějak přizpůsobených. Splňovat nějaké podmínky? Případně kde, na koho, jaký úřad se obrátit s žádostí o bližší informace? Předem děkuji za informace a rady Romana
Uživatel s deaktivovaným účtem

pro prodej ze dvora nepotřebujete nic, proto je to prodej ze dvora. je to omezené jen počtem.

Roma69
napsal(a):
Děkuji za informaci.
Mohla bych se tedy čistě teoreticky prodejem ze dvora živit? Za předpokladu že bych dodržela počty? Jak se pak takový příjem daní? Je potřeba být někde registrován nebo je prodej ze dvora pořád to stejné?
pochybuju, že vás uživí prodej 35 kuřat za týden.
daně je jiná věc, pokud chcete dělat cokoliv soustavně za účelem zisku, je potřeba být podnikatelem.
Můžu pak jako podnikatel prodávat v rámci prodeje ze dvora?
Ohledně uživení. Při prodeji 35 ks týdně jsem schopná generovat zisk skoro 40 tisíc měsíčně bez zdanění. Toto jsem minulý rok zkušebně 3 měsíce provozovala. Kuřata samozřejmě porážím ve větší hmotnosti například 3,5 kgmasa/kus.

Roma69
napsal(a):
Můžu pak jako podnikatel prodávat v rámci prodeje ze dvora?
Ohledně uživení. Při prodeji 35 ks týdně jsem schopná generovat zisk skoro 40 tisíc měsíčně bez zdanění. Toto jsem minulý rok zkušebně 3 měsíce provozovala. Kuřata samozřejmě porážím ve větší hmotnosti například 3,5 kgmasa/kus.
ano, ze dvora může prodávat i podnikatel.
40 tisíc měsíčně, to je tržba, že? nebo dokážete kuře prodat za 600 a víc?
a i kdyby to byl zisk, tak si to v hlavě zdaňte a zaplaťte sociální a zdravotní. plus sama říkáte že plán je od května do listopadu.
Dodržení 35 ks týdně by znamenalo až 150 ks/měsíčně. Na 1ks jsem schopná vytvořit zisk(ne tržbu) 280-310kč. Takže by 40 mohlo být reálných. Celoroční provoz by také nemusel být tak komplikovaný. Rozdíl by byl pouze ve vytápění. To se přiznám že nemám přesné údaje kolik by to stálo.
Hlavní údaj který mě ale zajímal je zda je ohledně prodeje ze dvora nepodnikatelem třeba něco hlásit.
Děkuji za poskytnuté informace

pletete dohromady dvě věci.
jedna věc jsou daně, tam se musíte stát podnikatelem v okamžiku, kdy je činnost za účelem zisku soustavná
druhá věc je hygiena potravin a tam nemusíte splňovat podmínky hygienického balíčku (to je nařízení eu), pokud prodáváte v malém, tzn. ze dvora.
Ano zajímala mě hlavně ta stránka hygieny potravin. Chápu tedy že můžu daná množství prodávat v rámci prodeje ze dvora příležitostně jako nepodnikatel nebo jako podnikatel soustavně. Samotný prodej ze dvora nezajímá že jsem nebo nejsem podnikatel. Tak jako tak pořád v rámci prodeje ze dvora nemusím splňovat podmínky hygienického balíčku.
Je každotýdenní prodej od května do listopadu soustavně vykonávaná činnost za účelem zisku?
Daní se jen příjmy přesahující 30 000 korun
Ať už své přebytky ze dvora či zahrady prodáte doma nebo na trhu, myslete na daňovou povinnost. I příjmy z nesoustavného prodeje je nutné zdanit v případě, že jejich výše přesáhne ve zdaňovacím období 30 000 korun. Ve svém § 10 to stanovuje zákon o daních z příjmů.15. 6. 2016
https://www.podnikatel.cz › clanky
Jak na prodej sezónních přebytků ze dvora a zahrady - Podnikatel.cz
Je ta částka stále aktuální?
Ano danění. Mě šlo spíše o to pro koho vůbec prodej ze dvora je a jako kdo takhle můžu prodávat. Zda například jako podnikatel nemusím porážet na jatkách nebo si zřizovat nějaká mini jatka či speciální místnosti nebo chladírny. Zda k prodeji ze dvora nepotřebuju také nějaké chladící boxy porážkovou místnost nebo něco takového.
Roma69
napsal(a):
Dodržení 35 ks týdně by znamenalo až 150 ks/měsíčně. Na 1ks jsem schopná vytvořit zisk(ne tržbu) 280-310kč. Takže by 40 mohlo být reálných. Celoroční provoz by také nemusel být tak komplikovaný. Rozdíl by byl pouze ve vytápění. To se přiznám že nemám přesné údaje kolik by to stálo.
Hlavní údaj který mě ale zajímal je zda je ohledně prodeje ze dvora nepodnikatelem třeba něco hlásit.
Pokud dokážete realizovat takový zisk za 1ks v malochovu, svědčí to o vašich zcela mimořádných schopnostech. Divím se že vám dělá problém orientovat se v základní legislativě.

Roma69
napsal(a):
Ano danění. Mě šlo spíše o to pro koho vůbec prodej ze dvora je a jako kdo takhle můžu prodávat. Zda například jako podnikatel nemusím porážet na jatkách nebo si zřizovat nějaká mini jatka či speciální místnosti nebo chladírny. Zda k prodeji ze dvora nepotřebuju také nějaké chladící boxy porážkovou místnost nebo něco takového.
prodej ze dvora je pro každého, kdo splňuje tu podmínku "v malém".
proto je třeba okénko na drůbežárně prodej ze dvora, i když jinak ta drůbežárna dodává vejce přes třídírnu do maloobchodní sítě.

asperulo
napsal(a):
Daní se jen příjmy přesahující 30 000 korun
Ať už své přebytky ze dvora či zahrady prodáte doma nebo na trhu, myslete na daňovou povinnost. I příjmy z nesoustavného prodeje je nutné zdanit v případě, že jejich výše přesáhne ve zdaňovacím období 30 000 korun. Ve svém § 10 to stanovuje zákon o daních z příjmů.15. 6. 2016
https://www.podnikatel.cz › clanky
Jak na prodej sezónních přebytků ze dvora a zahrady - Podnikatel.cz
Je ta částka stále aktuální?
tak jednoduché to úplně není. respektive ono pro finanční úřad může být snadno celkem jakákoliv činnost "soustavná", pokud to uděláte víc než 1x a pak je jedno, jaké to má příjmy, když jsou to příjmy z podnikání.
Se přiznám, že bych zabité vykuchané kuře koupila max za pětikilo, a to bych musela být sakra spokojená.
Tři a půl kila bez drobů, to si naprosto netroufnu odhadnout, kolik takové kuře váží zaživa, jak je staré a kolik sežralo, ale pochybuju, že sežralo krmivo za dvě stovky, když má být zisk 300 za kus. A kde je pořizovací cena kuřat, případně provoz líhně, a další náklady?
Pokud to tak skutečně je, ať už proto, že máte tak dobrou klientelu, nebo že zkrátka dokážete vykrmit za půl darma, tak Vám to samozřejmě přeju, ale mám pochybnosti.
Vrků

XXX.XXX.7.145
Podle mne budete mimo jiné muset chladit,chladit zase chladit,pokud chcete hospodařit na území CZ.

Roma69
napsal(a):
Vy máte opravdu na 1 ks zisk cca 300 Kč? Po odečtení nákladů na krmení a elektřinu?
Píšete, krmná směs na 10 Kč. Na kus a den?

Roma69
napsal(a):
10 kc/kg.
Jinak ano 300 kc. Nejsou to ale po zabití kilové měsíční kusy jako z velkochovu.
Co je to za krmnou směs. 10 Kč za kg je hodně dobrá cena. Jak dlouho vykrmujete?
Roma69
napsal(a):
10 kc/kg.
Jinak ano 300 kc. Nejsou to ale po zabití kilové měsíční kusy jako z velkochovu.
Ale Vy musíťe mať velmo dobré odberaťelov,Ja to robym na predaj už 20 rokov čo nesťihneme my konzumovať predám.Chovám amroxi očistená okolo 3 kg.pekné žlté pokožka.do roka ked predám tak 30-kusov tak som spokojní za kus berem 10-eur a dakomu sa vidí že je vela.Kačky ne krmené 3-3,5 kg za 15-20 eur.

Roma69
napsal(a):
+- 11 - 12 týdnů.
Směs je z místní výrobny krmných směsí.
Růst brojlerů dost odpovídá tabulkám.
A výsledná hmotnost? +-

Roma69
napsal(a):
Příliš často jsem živou váhu nevážila. Řekla bych nějak 5 kg.
Koncem března budu mít novou várku. Pokud by byl zájem můžu zpřesnit váhu kuřat v třebas týdenních intervalech při chovu v domácích podmínkách.
Nemusíte. jenom mě to zajímá.
Když se uvádí na kg přírůstku 1,65 - 2 kg směsi, zprůměruji na 1,8 kg. x 5 = 9 kg směsi. Takže 1 kus vykrmíte za 90 Kč? Počítám správně?

napsal(a):
Když se uvádí na kg přírůstku 1,65 - 2 kg směsi, zprůměruji na 1,8 kg. x 5 = 9 kg směsi. Takže 1 kus vykrmíte za 90 Kč? Počítám správně?
to asi ne, vykrmuje do vyšší porážkové hmotnosti a čím starší zvíře, tím horší konverze.
napsal(a):
To by jste ale počítala pouze krmivo. Ano využití krmiva je ve vyšších hmotnostech horší ale né tolik. Krmivo na ks počítám par korun nad 100kč.

Roma69
napsal(a):
To by jste ale počítala pouze krmivo. Ano využití krmiva je ve vyšších hmotnostech horší ale né tolik. Krmivo na ks počítám par korun nad 100kč.
Však jo. Počítala jsem jenom krmivo. ne energie a vaši práci.
Takže prodáváte od 400 Kč výš na kus?
Roma69
napsal(a):
Dobrý den,
prosila bych o radu ohledně prodeje ze dvora. Konkrétně by se jednalo o prodej čerstvého kuřecího masa. Co jsem zatím pochopila tak je prodej drůbežího masa ze dvora omezen na 35 ks týdně. Můj záměr je takový že bych chtěla sezónně od května do listopadu porážet 100 kuřat měsíčně🐣 (v rámci toho bych se vlezla do 35 ks týdně). Většina by šla na prodej, prodej by byl konečným spotřebitelům. Co k tomuto potřebuji? Je potřeba prodej ze dvora někde hlásit? Je třeba provádět porážku v prostorách tomu nějak přizpůsobených. Splňovat nějaké podmínky? Případně kde, na koho, jaký úřad se obrátit s žádostí o bližší informace? Předem děkuji za informace a rady Romana
A kto Vám zisťí že kolko predáťe za tyžden či 35-alebo 50-kusov ked je to načerno a na finance ťiež može byť rozdel podla váhi.
vegh
napsal(a):
A kto Vám zisťí že kolko predáťe za tyžden či 35-alebo 50-kusov ked je to načerno a na finance ťiež može byť rozdel podla váhi.
Ano je dost možné že vám nikdo nic zjišťovat nebude. Šlo mi primárně o to jaké jsou hygienické požadavky při prodej ze dvora. Zda je třeba mít nějaké zvláštní místnosti, chladničky, vybavení a podobně.

vegh
napsal(a):
Ako je to Bravčovym,Ošípané,rozváženy na predaj z dvora?
nijak, tyto věci se ze dvora neprodávají.
Zajímavé je, že ministerstvo zemědělství stanovuje
maximální počet týdně ze dvora prodaných krůt, hus a kachen na 10 ks.
Ale pižmovky nezmiňuje. A my víme, že pižmovka zoologicky není kachna.
Takže tímžpádem pižmovka spadá do Ostatní drůbež, a to je 35 ks týdně.
To je pro chovatele pižmovek určitě příjemné.
Jen tedy dodržovat podmínku prodeje ze dvora - drůbež musí být S HLAVOU,
To aby soudružky kontrolorky poznaly, že to není kachna.

vegh
napsal(a):
Ako je to Bravčovym,Ošípané,rozváženy na predaj z dvora?
OT - jaký je rozdíl mezi bravčovým a ošípaným?

Boban10
napsal(a):
A kolik tak sežere jedno kuře za den cca krmné směsi
To vám asi moc neřekne. Protože čím větší kuře, tím víc sežere. Proto se udává spotřeba krmné směsi na kg hmotnosti.

bery25
napsal(a):
žiadny
Já si to myslela. Proto mě ta formulace zaujala.

Rozdíl je jako prodej v mase a v živém. Udivující že ani Slováci to nevědí....

napsal(a):
Takže bravčové je maso a ošípané živé prase?
napsal(a):
mohli ste napisat že bery25 to nevie ,lebo že Slovaci to može znamenat,že všetci ,a to je dost na tvrdo a niektori Slovaci by sa tu mohli aj urazit ale mate pravdu,tak daleko som nerozmyšlal,prve čo ma napadlo,že je to len bravčove maso z ošipanych

Já jakožto československý hybrid to psát můžu....
vegh
napsal(a):
Tak asi pred 20mi rokmy ked som zabíjal na predaj prasa tak už stzaáré ženy čakali aj hodinu na čerstvé maso nepitáli cenu za kg.za hvíhu bolo preč a po obede tak isto na vyropky.teraz je problém predať aj za poluvičné cenu.kupuju akciovu z Polska.
ošipane sa neoplatia už pri cenach obilia chovat ani pre vlastnu potrebu a nie ešte to predavat,brojleri su take vdačnejšie na maso a chov,nejake kraliky,sliepky,brojleri to ešte ako tak,zo svinami som skončil aj ošipanimi
bery25
napsal(a):
ošipane sa neoplatia už pri cenach obilia chovat ani pre vlastnu potrebu a nie ešte to predavat,brojleri su take vdačnejšie na maso a chov,nejake kraliky,sliepky,brojleri to ešte ako tak,zo svinami som skončil aj ošipanimi
To je blubosť.Ten čo predává tomu sa oplaťi?Ja dostávám naturát 60 metrákov,nemusym to brať daju my eurá.Ked svina má 200kg dása predať za 500eur.ked rozporcujem a urobym vyrobky mám zan min.800 eur a ešťe my aj ostanu daaké drobnosťi.Ale dvaja máme robotu na celí den.
vegh
napsal(a):
To je blubosť.Ten čo predává tomu sa oplaťi?Ja dostávám naturát 60 metrákov,nemusym to brať daju my eurá.Ked svina má 200kg dása predať za 500eur.ked rozporcujem a urobym vyrobky mám zan min.800 eur a ešťe my aj ostanu daaké drobnosťi.Ale dvaja máme robotu na celí den.
mne nikto neda ani natural,myslite obilie a ani eura 200kg predam za 500eur,ale male odstavca kupim uz za 80eur a ešte to musite cca pat,šest mesiacov krmit,aby som 5 masiacov krmil,staral sa o to a zarobil 100eur,dakujem ,neprosim,niekdy som si choval pre vlastnu potrebu,a tiež boli taky čo kupia,ale ked som im povedal vsetky naklady,tak by som zarobil cca sto eur,tak to si ju radšej sam zjem ,vo velkom to by asi bolo ine
bery25
napsal(a):
mne nikto neda ani natural,myslite obilie a ani eura 200kg predam za 500eur,ale male odstavca kupim uz za 80eur a ešte to musite cca pat,šest mesiacov krmit,aby som 5 masiacov krmil,staral sa o to a zarobil 100eur,dakujem ,neprosim,niekdy som si choval pre vlastnu potrebu,a tiež boli taky čo kupia,ale ked som im povedal vsetky naklady,tak by som zarobil cca sto eur,tak to si ju radšej sam zjem ,vo velkom to by asi bolo ine
Máťe pravdu jeden kus sa neoplaťí ja mám dve prasnic tak odstavčatá nekupujem.A odstavčatá predám za 60-eur.od matky ako 6-7 tyžnové.A smesku nak kupuje ten čo kupí 1-2 kus.Sebe nahávám 4-5 kusov.
Zdravim, opět a znova ještě jedna otázka. Pokud bych tedy chtěla soustavně prodávat kuřecí maso formou prodeje ze dvora (dodržela bych limitní počty 35 ks týden) musím být registrovaný podnikatel. A teď otázka jaký podnikatel? Podnikatel v zemědělství, nějaká živnost? Potravinářství?
Potřebuji schválené prostory pro výkrm kuřat nebo ne? Nějaký zd ravotní průkaz? Potřebuji nějakou provozovnu? Nebo to lze přihlásit na obyč dům?
Nějak se moc nevyznám co vše bych měla splňovat. Mohl by mi to někdo rozepsat od a do z? Případně někam odkázat? V podstatě nevím na koho se s takovými otázkami obrátit.
Moc děkuji za každou radu Radka