Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.2.2023 07:31
juluk

XXX.XXX.184.58

Zdravím,
do liahne som nasadil 49 vajec. Pri kontrolnom prvom presvetľovaní som vyhodil 8, pri druhom 1 a pri treťom 2 vajíčka.Všetky ostatné vyzerali byť v poriadku. Dnes je 21 deň a ráno bolo vyliahnuté iba 1 kuriatko. Cez otvor som videl, že ešte 3 sú mierne naďobané. Liaheň som neotváral, aby sa zbytočne nevysušovali, tak neviem či je ich ešte viac naďobaných. Je možné, že by sa kuriatka vyliahnli aj na 22, resp. 23 deň? Alebo kde by mohol byť problém? Ďakujem.

14.2.2023 07:51
bery25

XXX.XXX.33.241

mohli by ste napisat aspon aku mate liahen,aby vam mohol niekto skusenejši poradit

14.2.2023 07:59
juluk

XXX.XXX.184.58

bery25 napsal(a):
mohli by ste napisat aspon aku mate liahen,aby vam mohol niekto skusenejši poradit

Ďakujem za upozornenie :) Automatická liaheň Borotto Real 49, prvotná teplota bola nastavená na 37,8st. a posledné tri dni na 37,3 stupňa - podľa návodu. Vlhkosť je teraz cca 70%

14.2.2023 09:51
vegh

XXX.XXX.56.221

juluk napsal(a):
Ďakujem za upozornenie :) Automatická liaheň Borotto Real 49, prvotná teplota bola nastavená na 37,8st. a posledné tri dni na 37,3 stupňa - podľa návodu. Vlhkosť je teraz cca 70%

Vajíčká bielé škrupine,napríklad leghornky sa na 20-dni už su vonku.tmavé škrupin je to pozdejší ale na 21-dni a 10-hodín čo sa ne vydobe to už nebudu životo schopné.to je moje 40-ročné praxe.

14.2.2023 09:59
juluk

XXX.XXX.184.58

vegh napsal(a):
Vajíčká bielé škrupine,napríklad leghornky sa na 20-dni už su vonku.tmavé škrupin je to pozdejší ale na 21-dni a 10-hodín čo sa ne vydobe to už nebudu životo schopné.to je moje 40-ročné praxe.

Uvidím, keď prídem domov z práce. Reálne bude 21 deň o cca 18:00hod - o tejto hodine som nasádzal vajíčka. A z čoho by mohol vzniknúť tento problém, že tesne pred liahnutím sa nedostanú von?

14.2.2023 10:04
Vali80

XXX.XXX.53.126

Dobrý den, já teď líhla křepelky, a i když se všude píše, že se líhnou od 15 dne, mne se začaly líhnout až 17. den. Byl to ale pak fofr a většina se vylíhla 17. a 18. den.
Nejsem si jistá, ale myslím, že by se kuřátkům mělo trochu pomoci. Kvočna jim také po nazobání pomáhá odloupnout skořápku. Ale ať raději poradí někdo, kdo kuřata slepic líhne.
U křepelek je to jiné. Tam se nepomáhá, kuře to musí zvládnout samo. Včera se nám naklubaly poslední 4 křepelky. Byl to 19 den. Jednomu jsme pomohli a dnes už nežilo. Takže by se samo ze skořápky stejně nedostalo a uhynulo.

Co se týče teploty, tak mírné kolísání myslím nevadí. V přírodě pod kvočnou taky není vždy 37,7.

Já jsem líhla křepelky v líhni z druhé ruky. Přišla poštou popraskaná, teplota na dispeji skákala od 37,5 do 38,9. Reklamovat přepravu jsem nemohla, protože už jsem pomalu jela pro vajíčka. Tak jsem dala druhý teploměr a tak nějak to udržovala v rozmezí 37,5-38. Vlhkost byla kolem 50 %. Ke konci líhnutí jsem vlhkost zvýšila na 60 %. Víc to nešlo.

Z 95 vajíček se vylíhlo 65 křepelek. Neprosvěcovala jsem. Asi 7 se jich naklovalo, ale nedolíhlo. Zbytek zůstal neoplodněný. Křepelky jsou krásně velké, čiperné. Žádné problémy s nohami.

Určitě se také dočkáte a kuřátka vás překvapí.

Ať se chov daří.

14.2.2023 10:08
viu

XXX.XXX.101.74

Vydržte :)

14.2.2023 10:10
Vali80

XXX.XXX.53.126

juluk napsal(a):
Uvidím, keď prídem domov z práce. Reálne bude 21 deň o cca 18:00hod - o tejto hodine som nasádzal vajíčka. A z čoho by mohol vzniknúť tento problém, že tesne pred liahnutím sa nedostanú von?

Pokud se nedostanou při klubání ven, může to mít asi více příčin.
Od špatné vlhkosti, teploty, přes násadová vajíčka až ke krmení chovných kusů.

Já křepelky asi 4x denně před klubáním rosila, ale ony mají tvrdší blanku pod skořápkou. Některé měly vyklubaný zobáček a pak už to nezvládly.

To je hold příroda.

14.2.2023 10:15
honzapm

XXX.XXX.134.34

Jsem zásadně proti snižování teploty v těchto plastových šmejdech.
37,3 je moc moc moc málo a kuřata nemají energii pro vyklování.

Ne, "špatná vlhkost" není důvod nevyklubání kuřat. To není vodní drůbež.
Špatná vlhkost - vysoká vlhkost - by musela být po celou dobu inkubace,
kdy by se odpařilo malé množství vody z bílku a ten by se změnil na lepidlo.
Já chápu, že někteří chcete pomoci za každou cenu, a střílíte to jak se dá,
ale rychlá odpověď neznamená kvalitní odpověď.

Real je přesně na pomezí mezi čínským plastovým šmejdem
a normální líhní.
Je o něco lepší, než čínský plastový šmejd, ale pořád jí chybí krůček do normální líhně.

Z těch levných základních jsou jediné dvě značky, které lze kupovat.
Rumunská PUISOR, kterou na český trh poprvé uvedlo Makro,
pak se toho chytil ten parazitující web lihneme.cz a začal ji nabízet o dost dráž taky.
Makro nakonec tuto líheň stáhlo z prodeje, a přímo z Rumunska se to nevyplatilo objednávat,
tak lihneme.cz je jediné místo, kde se líheň pro začínající chovatele Puisor dá koupit.
Případně tamtéž mají podobnou Cleo.
Nic jiného není možné doporučit, pokud nechcete dražší
značky Bios, Brinsea, R-Com, Cimuka, Bruja.

14.2.2023 10:25
Vali80

XXX.XXX.53.126

honzapm napsal(a):
Jsem zásadně proti snižování teploty v těchto plastových šmejdech.
37,3 je moc moc moc málo a kuřata nemají energii pro vyklování.

Ne, "špatná vlhkost" není důvod nevyklubání kuřat. To není vodní drůbež.
Špatná vlhkost - vysoká vlhkost - by musela být po celou dobu inkubace,
kdy by se odpařilo malé množství vody z bílku a ten by se změnil na lepidlo.
Já chápu, že někteří chcete pomoci za každou cenu, a střílíte to jak se dá,
ale rychlá odpověď neznamená kvalitní odpověď.

Real je přesně na pomezí mezi čínským plastovým šmejdem
a normální líhní.
Je o něco lepší, než čínský plastový šmejd, ale pořád jí chybí krůček do normální líhně.

Z těch levných základních jsou jediné dvě značky, které lze kupovat.
Rumunská PUISOR, kterou na český trh poprvé uvedlo Makro,
pak se toho chytil ten parazitující web lihneme.cz a začal ji nabízet o dost dráž taky.
Makro nakonec tuto líheň stáhlo z prodeje, a přímo z Rumunska se to nevyplatilo objednávat,
tak lihneme.cz je jediné místo, kde se líheň pro začínající chovatele Puisor dá koupit.
Případně tamtéž mají podobnou Cleo.
Nic jiného není možné doporučit, pokud nechcete dražší
značky Bios, Brinsea, R-Com, Cimuka, Bruja.

To máte pravdu, ale o prvotní vlhkosti pán nepíše. Jen, že je teď na 70 %.
A zase si nemyslím, že by jeho líheň byla nějak extra špatná.
Jsou určitě mnohem horší...
Já mám tu Puisor, ale jak jsem psala, přišla dost rozkřápaná.

U křepelek - malá vlhkost - zasušení, vysoká vlhkost - zadušení.

14.2.2023 15:03
famus

XXX.XXX.47.219

Od kdy počítáte délku inkubace ,od vloženi vajec nebo od prohřátí na vypínací teplotu.
Rozhoduje teplota vložených vaje a teplota v místnosti je třeba vydržet . F.M.

15.2.2023 07:49
vegh

XXX.XXX.56.221

famus napsal(a):
Od kdy počítáte délku inkubace ,od vloženi vajec nebo od prohřátí na vypínací teplotu.
Rozhoduje teplota vložených vaje a teplota v místnosti je třeba vydržet . F.M.

Zložím večer,a od rána 21-den +10hodín to znamená že do večera,zbitok už budu kriple.

15.2.2023 08:08
paskov244

XXX.XXX.39.75

Lihnutí kuřátek je a není věda ale zkušeností s lihnutím spojené ,
Lihnutí kuřátek začíná u kohouta ten někdy nepojímá všechny slepice obzvlášť když je jich v hejnu moc ( moc je - u každého plemene jinak , vlaška 12 , australka 7 - 8) takže nezbývá hejno rozdělit nebo si obstarat dalšího kohouta. Lihnivost ovlivňuje i výživa hejna .Krmení chlebem a přidávaní skořápek není zrovna to co by mělo hejno dostat před zběrem vajíček k lihnutí aspoň 14 dní . Vajíčka zbírat co nejčastěji hlavně když je zima . Nenasazovat čerstvě snesená vajíčka a uchovávat v pokojové teplotě .
Umístění líhně je nejdůležitější co můžeme pro zdárné lihnutí udělat . Líheň by měla být umístěna na takovém místě aby na ni nesvítilo sluníčko , aby nebyla vystavena průvanu , v místnosti kde je umístěna by neměla kolísat moc teplota , Líheň musí být postavena v rovnovážné poloze . Nastavení teploty je u každé líhně jiné . Když bude v líhni míň teplo (0/2°) budou se kuřátka líhnout později jestli ale tam bude víc nevylíhne se nic. Vlhkost v líhní po dobu inkubace by měla být přes 60% posledních 4 -5 dnů rosit klidně i dvakrát za den odstátou nejlíp převařenou vlažnou vodou . To co se nevylíhne do 20 hod . už nenechat vylíhnout kuřátka by nebyla moc života schopna .
Jsou to mé zkušenosti odborná literatura možná píše něco jiného.

chovu zdar

15.2.2023 08:38
juluk

XXX.XXX.15.83

Ďakujem za rady. Keď som prišiel včera domov, tak kuriatok bolo 7. Dnes ráno už bolo celkom 17 + 5-tim som trošku pomohol. Uvidím, či budú v poriadku. Z niektorých zvyšných vajíčok bolo počuť kuriatka, ale neboli naďobané, tak som ich nechal tak. Možno nabudúce tie posledné dni nechám teplotu trochu vyššiu, aby som nepanikáril. Nasádzal som 24.1.23 večer, tak som predpokladal, že 14.2. večer by už malo byť všetko vyliahnuté.

15.2.2023 10:34
honzapm

XXX.XXX.134.34

Pípající kuřata uvnitř skořápky bez naklování
+ pomáhání kuřatům ven ze skořápky = nízká teplota v líhni.
Tedy to, co tu říkám několik let. V plastových NESNIŽOVAT.
37,3 je moc moc moc málo.

15.2.2023 10:45
juluk

XXX.XXX.15.83

honzapm napsal(a):
Pípající kuřata uvnitř skořápky bez naklování
+ pomáhání kuřatům ven ze skořápky = nízká teplota v líhni.
Tedy to, co tu říkám několik let. V plastových NESNIŽOVAT.
37,3 je moc moc moc málo.

Nabudúce už budem vedieť

15.2.2023 10:46
honzapm

XXX.XXX.134.34

Tři dny při nízké teplotě je moc. Tři dny je prostě moc.
Chovu zdar.

15.2.2023 10:49
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Líhla se mi kuřata 23 den. Byla životaschopná a rostla normálně a snáška začala taky +- v době, která je uvedena pro dané plemeno. Když necháte zapnutou líheň o den déle, nic tím nepokazíte.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.2.2023 11:20

"Nenasazovat čerstvě snesená vajíčka a uchovávat v pokojové teplotě ."

To prečo nie je dobré? Ďakujem.

15.2.2023 11:27
juluk

XXX.XXX.15.83

přezdívka napsal(a):
Líhla se mi kuřata 23 den. Byla životaschopná a rostla normálně a snáška začala taky +- v době, která je uvedena pro dané plemeno. Když necháte zapnutou líheň o den déle, nic tím nepokazíte.

Ešte som dnes nechal liaheň zapnutú. Večer sa na to pozriem a uvidím.

16.2.2023 17:11
juluk

XXX.XXX.237.227

Zdravím. Tak nakoniec 27 kurčiat, ale dnes som si všimol, že tri nevedia dobre chodiť. Ako keby jednu nohu ťahali za sebou, alebo sa im nožičky roztahujú. Môže to byť z tej teploty? Keď som ich vyberal z liahne tak vyzerali v poriadku .

16.2.2023 18:00
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Co pod nimi máte? Je dobré mít něco drsného, aby se jim neklouzaly nožičky. Někdy pomůže stáhnout nožky k sobě, ne provázkem, ale nějakou plochou stužkou. Za 3 - 4 dny by se to mělo srovnat. Pokud ne, tak jedině s kuřetem klepnout.

16.2.2023 18:07
bery25

XXX.XXX.33.241

přezdívka napsal(a):
Co pod nimi máte? Je dobré mít něco drsného, aby se jim neklouzaly nožičky. Někdy pomůže stáhnout nožky k sobě, ne provázkem, ale nějakou plochou stužkou. Za 3 - 4 dny by se to mělo srovnat. Pokud ne, tak jedině s kuřetem klepnout.

mne to nepomohlo,hodil som to psom bola to pre nich taka jednohubka

16.2.2023 19:08
paskov244

XXX.XXX.39.75

přezdívka napsal(a):

Nepovažuji se za vševěda ale něco takového bych neporadil nikomu , jen tu poslední větu .
Kuřata z deformaci mají i další problémy které se projeví až později jestli se dožijí .

chovu zdar

16.2.2023 20:05
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Ne všechna kuřata se povedou. Pokud mají jen křivou nohu ničemu to nevadí. Na pekáči se to potom nepozná. V loňském roce jsem takhle léčila dvě kuřata. Jedno se srovnalo úplně a druhé trochu kulhalo. Do pekáčové velikosti dorostla obě.

16.2.2023 20:34
Vali80

XXX.XXX.68.127

Přesně tak, v přírodě by normálně nepřežily. Když se nám teď líhly křepelky, tak jsme jedné pomohly a byla k.o. hned druhý den. Čtyři se líhly až 19. den a přežilo jedno. Ostatní, ty menší, byly zřejmě ušlapány. A to mají dost velkou odchovnu.

Chovatel mi radil dávat hobliny a na ně perlinku, po třech dnech jsem perlinku vyndala a jsou jen na hoblinách.

17.2.2023 09:51
vegh

XXX.XXX.119.209

Vali80 napsal(a):
Přesně tak, v přírodě by normálně nepřežily. Když se nám teď líhly křepelky, tak jsme jedné pomohly a byla k.o. hned druhý den. Čtyři se líhly až 19. den a přežilo jedno. Ostatní, ty menší, byly zřejmě ušlapány. A to mají dost velkou odchovnu.

Chovatel mi radil dávat hobliny a na ně perlinku, po třech dnech jsem perlinku vyndala a jsou jen na hoblinách.

Ja dlhé roky dávám papérové utierky dva vrstvá.po 3-dnoh už neni treba to pre prepelíc,pre kurjatká murárské sklené mriešky,čo dávaju pod lepidlo,na sten.a je to bez problém.ked nohi maju krivé utrácám,hned.

1.5.2023 16:54
Hanka48123

XXX.XXX.96.35

Dobrý den, líhnu poprvé kachňata, líheň King Suro 20, měla se začít líhnout už včera (28. den), ale i dnes je v líhi ticho po pěšině, žádný pohyb vajíček, žádné pípání, prostě nic. Zkoušela jsem jedno vejce prosvítit, tam pohyb je. Je možné, že ještě mají čas? Teplota byla 37,7 a vlhkost 60%; teď 37,4 a 70%. Uvažovala bych nad nízkou teplotou, nicméně minulý týden - přesně na den - se v líhni překvapivě vylíhlo omylem dané kuře:-) A úplně v pohodě.
Ještě mě napadlo, jestli to třeba nemůžou být kachny, co se líhnou 35 dní - bohužel jsem je neviděla, manžel vejce donesl od známých. Ale říkal, že jsou to obyčejné kachny.
Myslíte, že se ještě něco vykulí?
Děkuji za odpovědi.

1.5.2023 16:57

Pokud nevíte jestli obyčejné kachny nebudou třeba pižmovky, nezbývá než čekat.....třeba to klapne. Trpělivost růže přináší

1.5.2023 18:35
Hanka48123

XXX.XXX.96.35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud nevíte jestli obyčejné kachny nebudou třeba pižmovky, nezbývá než čekat.....třeba to klapne. Trpělivost růže přináší

…a někdy i káčata:-) Tedy doufám:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík