Zdravím všechny, mám rok a něco staré Pižmovky, které jsou zbarveny do černa. Momentálně mám jednoho kačera a dvě kachny. Bohužel se stále nemůžu dočkat vajec. Pouze na podzim kachna snesla 3 vejce a to bylo vše. Je to normální ? Jaké podmínky případně hnízdo mám zajistit aby kachna sedla, snesla a vyseděla vejce ?
Díky předem za rady.
ančovička1
napsal(a):
Popište způsob chovu vašich pižmovek..
. čím je krmíte a kolik, v jakém prostředí žijí, jaká a kde mají hnizda...
Krmeny jsou pšenicí. Plus každý den běhají po zahradě kde si mohou nazobat zelené plus další věci. Krmítko mají přístupné celý den a pořád plné. Žijí v kurníku společně se slepicemi. Slepice jsou na hřadech a kachny mají vedle dřevěnou bednu, kde se mohou schovat plus tam mají nízkou krabici vystlanou senem, která funguje jako hnízdo. Plus mají přístup do hnízd pro slepice.
Kupoval jste je z dobrého chovu?..1,5..roku staré musí snášet...možná genetika?opakovaná příbuzenská plemenitba?..protože mě nic jiného nenapadlo, proč by kačenky nesnášely..pokud tedy nesnáší někde v koutu na zahradě 😀 a škodná jim vejce bere..já krmim také pšenicí,ale napůl přidávám granule pro nosnice..žerou se slepicemi a husami dohromady..granule pizmovky milují,žerou mi je nejradši samotné a přímo z naběračky z ruky😄..potřebují v době snášky spoustu minerálů, vápníku a bilkovin,což jenom pšenice neposkytne.. také je mám na velkém travnatém výběhu, snáší už od začátku února..teď zasedly..se slepicemi není problém,pokud jim slepice nezasedne jejich snášku a nemohou ji dostat z hnízda ven..na snášku a hnízdění jsou nejlepší přiměřeně velké budky s otevíracím poklopem, kvůli kontrole a čistění..otvor na vchod přiměřeně velký..já jsem k tomu využila nepoužívaná kotiště pro králíky 😂..jedna mi také právě sedí v hnízdě pro slepice..v pohodě..zkuste přidat ty granule..
Štefan1
napsal(a):
Zkontrolujte výběh. První rok chovu nám snášely venku a zjistili jsme to až když zasedly - přestaly se vracet na noc do kurníku.
To jsem udělal nikde nic. Dnes ráno jsem objevil tři vejce akorát rozházené po celém kurníku, jedno bylo v hnízdě. Další na zemi na druhé straně kurníku a další také na zemi. Vejce jsem sebral a do hnízda kde kachny spí jsem položil tři podkladky. Je to takhle správně ? Děkuji.
Tak přidávám aktualizaci. Obě dvě kachny začaly snášet. Jedna už má 18 vajec a začal pouštět před dvěma dny prachové peří. Druhá zatím 5 a to je vše. Jak dlouho ještě ta první bude pouštět peří než zasedne ? Vždy na hnízdě celou noc sedí, ale ráno když se otevře ho opustí a sedí zase až večer. Díky.
Tak kachna zasedla. Mám poslední dotaz. Poctivě sedí celý den, ale večer například dvě hodiny před setměním sleze a jde se najíst vykoupat atd. Potom znovu sedá na hnízdo. Vím, že se musí chodit vyprázdnit atd, ale nejsou např. 2 hodiny moc dlouho ? Nemůže takhle dlouha doba za kterou vejce vychladnou mít nějaký negativní dopad ? díky předem.
Zdravím, problémy mě nějak nechtějí opustit. První kachna zasedla na 19 vajec. Několik jich zdemolovala sama když se asi neopatrně pohybovala na hnízdě je to její první snáška tak pak už to snad bude lepší a několik vajec jsem po 10 dnech vyhodil byli úplně vevnitř černé po rozbití tam byl mrtvý zárodek. Zbylo 9 vajec, která mají vidět sít žilek tak uvidíme. Ale druhá kačena mi zasedla minulý čtvrtek 13.4 napevno bohužel pouze na 5 vajec i když nevím proč na tak málo. Aby mi neseděla na prázdno tak jsem jí teď v pátek přidal 10 vajec kachny pekingské. Ta by se měla líhnout 28 dní a Pižmovka 35 dní pokud počítám první den jako nultý tak by to mělo vyjít, že se to bude líhnout stejně. Jsou moje odhady správné ? Díky.