Bendr96

XXX.XXX.40.76
Dobrý den chtěl by se zeptat..
Mám po prvé husy a sedí mi na vajíčkách ale četl sem že má sedět 30az32 dní ale mě už sedí 36 dní..
Znamená to že zahřívá housata ?
Není od ní nic slyšet a pořád sedí a ani nevyleze z Husníku..
Děkuji za odpověď a rady
Zdravím. Bohužel se zdá, že se v odchovu něco nepovedlo. Od pevného zasednutí do vylíhnutí je to opravdu těch 30 dní (plus mínus řekněme pár desítek hodin). Vylíhnutých housat si při kontrole prakticky nejde nevšimnout. A po vylíhnutí zůstávají tak den, den a půl, housata s husou v hnízdě, pak už chtějí výletovat.
36 dní a nic = to není dobré. Na Vašem místě bych zkusil uzmout jedno či více vajec a podívat se dovnitř (neoplozené vejce/mrtvé embryo v počátcích vývoje/hotové, ale mrtvé a nevylíhlé house?).
Odkud když tak jste? U mě by první husička měla líhnout za 6 dní a druhá za 10. Také netuším, jaká ještě bude letos u mě úspěšnost. Ale pokud bych měl dost housat, pár čerstvých bych jich i mohl postrádat na zkoušku podstrčení pod tu Vaši husičku. Pokud byste se rozhodnul pro zkoušku podstrčení sehnaných čerstvých housat, tak jí do té doby nechat sedět (pokud sama nesleze, ale rovněž ne příliš přetahovat, aby nebyla úplně vyflusaná).
Bendr96

XXX.XXX.221.139
Zdravím, tak sem zkontroloval všechny vajíčka a byli to pukavci..
Mám dvě husy a housera každá husa že začátku měla pod sebou 12 vajec a předevčírem když sem kontroloval vajíčka tak jedna měla je 5 vajec a druhá nic ..i když sem odebral všechny zkažené vejce obě husy sedí a pořád vedle sebe..
Byla by nějaká rada ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud už nemají žádná vejce pod sebou, tak jim kupte jednodenní housatka a nebo aspoň kuřátka. Budou se o ně starata jako o své.
Nám to vloni taky s jednou husou nevyšlo, zůstala sedět na prázdném hnízdě. Zrovna se lihly kuřata v líhni, tak husa odchovala 26 kuřátek.
Ivus,to teda koukám 😲😀!!..to ani žádné nezašlápla?..tomu bych nikdy nevěřila, že kuřata přežila...a přežila všechna??..
Já tedy nevěřím, že by každá husa přijala za vlastní kuřata..mohlo by to dopadnout také velice špatně..🤔
Pod pizmovkou se mi občas nedopatřením, přisnášením slepice, ,vylíhne nějaké to kuře,když mají štěstí,tak je rychle vezmu a vychovám doma nebo přidám kvočně s kuřaty,jako loni ..měla jsem štěstí,že byla ta kvočna...jinak by je pižmovka vytáhla a zabila..
Bendr96
napsal(a):
Zdravím, tak sem zkontroloval všechny vajíčka a byli to pukavci..
Mám dvě husy a housera každá husa že začátku měla pod sebou 12 vajec a předevčírem když sem kontroloval vajíčka tak jedna měla je 5 vajec a druhá nic ..i když sem odebral všechny zkažené vejce obě husy sedí a pořád vedle sebe..
Byla by nějaká rada ?
Zdravím. Abych se v tom vyznal:
- každá z hus začínala se 12 vejci, a nyní, při kontrole, jste pod jednou nenašel nic, a pod druhou 5 vajec - a každé z těch 5ti byl neoplozený pukavec?
- kam zmizelo zbylých 19 vajec? Nejsou jen propadané dole ve slámě?
- husy Vám sedí spolu v jednom hnízdě? Od začátku? Osobně volím, aby každá husa měla vlastní hnízdo, a konstrukci hnízda mám jinou. Nevyloučil bych, že i v tomto mohl být zakopaný pes.
- viděl jste housera se s oběma husama pojímat (pářit)? Nelze vyloučit nevhodné podmínky pro inkubaci, viz výše, ani neplodnost housera. Alespoň u těch zbylých pěti bych jinak předpokládal běžný vývoj.
- obě husičky, jsou li to roční prvničky a měly každá 12 vajec a sedí poctivě, je velmi dobré číslo a jsou vhodné k dalšímu chovu.
- housata od nich už letos tedy nejspíš nebudou. Nelze zcela vyloučit ještě možnost náhradní snůšky. Ale, stejně jako Ivus, vidím jejich nejlepší využití kvočnovského chování nyní pro odchov drobotě jiné drůbeže.
Bendr96

XXX.XXX.221.139
Zdravím..
Ano pochopil ste dobře
Včera sem obě husy vyhnal ven a původní hnízdo sem vykydal a nebylo tam zahrabané žádné vajíčko pouze peří a sem tam kousek skořápky
Co se týče pojímání tak houser skákal na obě ale jen na souši i když sem jim udělal rybník..
Po vykydaní sem jim udělal nové hnízdo a tentokrát z bedynek ale opět usedly do jedné a zase pustily peří tak nevím už jak postupovat
Jinak houser i husy sou 2 roky starý a každý kus od jiného chovatele
Houser české husy bývá obratný. I když obecně husy preferují páření na vodní ploše, mnoho lehčích houserů (jako jsou od české husy) dobře oplodňuje i na suchu. Záloží na šikovnosti konkrétních kusů.
Z 19 vajec zbyly jen "sem tam kus skořápky"? Někam se podět musely. Jsou to 3 kg hmoty! Neměl k hnízdům a vejcím přístup třeba pes, který je tam zdebužíroval?
Nejlepší rada, jak dále postupovat, opravdu výše, od Ivus - sehnat co nejdříve čerstvá housata, popř. jiná drůbeží mláďata, a ta husám šikovně podstrčit. V tomto případě husy zatím ponechat na hnízdě. Čerstvá cizí, podstrčená mláďata teď přijmou za svá a odvodí. Dle svého harmonogramu teď čekají příchod mláďat.
Popřípadě - natvrdo jim ukončit sezení. Prostě šmytec, hotovo. Vyhodit z husníku, zničit všechny struktury připomínající původní hnízdo. A doufat, že do několika dnů se začnou opět nabízet houserovi a opět snášet. Náhradní snůška, pokus číslo dva. Je však vždy otázkou, zda to ještě letos zkusí, nebo už to zabalí.
Pokud jste náhodou ze západního cípu Čech, klidně k Vám přijedu osobně omrknout a zkonzultovat.

ančovička1
napsal(a):
Ivus,to teda koukám 😲😀!!..to ani žádné nezašlápla?..tomu bych nikdy nevěřila, že kuřata přežila...a přežila všechna??..
Já tedy nevěřím, že by každá husa přijala za vlastní kuřata..mohlo by to dopadnout také velice špatně..🤔
Pod pizmovkou se mi občas nedopatřením, přisnášením slepice, ,vylíhne nějaké to kuře,když mají štěstí,tak je rychle vezmu a vychovám doma nebo přidám kvočně s kuřaty,jako loni ..měla jsem štěstí,že byla ta kvočna...jinak by je pižmovka vytáhla a zabila..
Ona je nevysedela z vajec (ty by možná rozslapala), byly z líhňe, ale šly k ní hned první den. Přežily úplně všechny, žádného nezaslapla, byla na ně opatrná, ale měla to s nimi těžké. Jak se začaly zajímat o věci, tak se vždycky rozptylily, k ní si zalezly ohřát, vyspat, ale jinak probíhaly okolo. Narozdil od housat, která se vždycky drží pohromadě, spolu jí, pijou, spolu spí, společně odpočívají... Kuřata si každý dělá, co chce. Ale Gaga byla opravdu trpělivá, pokud jeden chtěl spát, seděla na hnízdě a hřála ho. Když pak začali chodit ven na trávu, tak narozdil od housat, které vždycky byly spolu, kuřata byla pomalejší a nespustredenejsi a vždycky se někde část poztracela 😁 Ale nakonec se vždycky našly... Ona na ně volala jako na housata, ale kuřata se prostě zajímaly kde co lítá...
laik
napsal(a):
Už jsme dlouho doma nic nelíhli. Snad letos. Ale co si pamatuji, tak jsme hnízda během sezení kontrolovali. Možná ne denně, ale dvakrát do týdne určitě. Je to tak špatně?
Já kontroluju příležitostně. Když jsem zrovna doma a vidím či slyším, že si husička na chvilku vyběhla ven, využívám příležitosti a omrknu stav. Prudit jí, když zrovna sedí, se mi nechce. Jednou do týdne okouknu určitě.
Bendr96

XXX.XXX.221.139
Tak sem husy vyhodil z Husníku a zavřel to aby nemohli dovnitř a mohl se jim věnovat houser
Tak snad sednou znovu do čtrnácti dnů jak sem četl
Nevím snad dělám dobře ale v klidu se pasou na zahradě jen jedna je taková bláznivá
To ať tam pak i nakouknou a pak už je tam znovu pouštět možno; pointa je, aby plně viděly, "očuchaly" a přijmuly fakt, že s tímto hnízděním je konec, žádné vejce, žádné house, žádné hnízdo, a nezbylo nic k čemu by se vracely a opečovávaly. Prostě "přišel predátor" a vše zničil, je konec.
Teprve pak přijmou ideu, že je možné začít odznova. Také, jak říkám, se na to už možná vydlábnou a nic nového tuto sezonu nezačnou. Ale i tak to nebude hned, chvilku potrvá (snad do těch dvou týdnů), než se s novým stavem smíří - to bude i důvodem, proč se nyní zdá jedna jako "bláznivá".
napsal(a):
Ona je nevysedela z vajec (ty by možná rozslapala), byly z líhňe, ale šly k ní hned první den. Přežily úplně všechny, žádného nezaslapla, byla na ně opatrná, ale měla to s nimi těžké. Jak se začaly zajímat o věci, tak se vždycky rozptylily, k ní si zalezly ohřát, vyspat, ale jinak probíhaly okolo. Narozdil od housat, která se vždycky drží pohromadě, spolu jí, pijou, spolu spí, společně odpočívají... Kuřata si každý dělá, co chce. Ale Gaga byla opravdu trpělivá, pokud jeden chtěl spát, seděla na hnízdě a hřála ho. Když pak začali chodit ven na trávu, tak narozdil od housat, které vždycky byly spolu, kuřata byla pomalejší a nespustredenejsi a vždycky se někde část poztracela 😁 Ale nakonec se vždycky našly... Ona na ně volala jako na housata, ale kuřata se prostě zajímaly kde co lítá...
Jj,to mi je jasné, že je husa nevysedela, to by z ních nespíš byla míchanice 😀
. já husy chovám skoro 30 let, ale že bych jim dala kuřata,to mě nikdy ani nenapadlo😀...to bych měla strach, že kuřata ušlape..
já jsem dala první husí husí vejce do líhně, protože mi letos začaly snášet venku,pod jeslemi a to počasí nebylo nejlepší..husy nesou dál,ale uz jim vejce nechávám..jedna už na nich celou noc sedí, tak asi brzy zasedne..
Chudinka Gaga, to je,jako by hlídala pytel blech😀👍🐤🐤🐤