Ahoj, obracím se zde na vás, protože už si nevím rady. Projel jsem snad celý internet, ale nikde jsem odpověď nenašel. Popíšu situaci:
Koupil jsem si od chovatele 22 násadových vajec křepelky japonské nosné. Stáří vajec 1-2 dny. Nechal jsem je 1 den v pokojové teplotě a následně umístil do líhně. Líheň je ručně vyrobená z polystyrenu, svítím 2x 40W žárovkou a mám zde termostat, který mi spíná tyto 2 žárovky. Žádný ventilátor, vlhkost doplňována tak, že v líhni jsem měl 1-2 misky plné vody + jsem rozprašovačem stříkal stěny. Vlhkost udržována kolem 50-70% a teplota 36,5-38. Vajíčka otáčena ručně dvakrát denně.
Do rozehřáté líhně jsem 8.3. v 19:40 nasadil vejce a líheň zavřel. Po 8 dnech jsem prosvítil a vyřadil pouze 3 neoplozená vejce, což je podle mě skvělý výsledek. Jestli to počítám správně, tak 16. den byl 24.3., křepelky ale nikde.
27.3. ráno cca v 10:00 vylezla na svět první křepelka. Tedy 19. den, což je podle mě dost pozdě. Do večera vykoukly další 3. Jedna měla vajíčko naklované kolem dokola, ale furt né a né vylézt ven. Najednou se vejce přestalo hýbat, tak jsem opatrně sundal vrchní část vejce a nechal být, ať vyleze sama. Nestalo se tak a křepelka uhynula. 19. den tedy stav: 4 křepelky OK, 1 křepelka KO.
Ráno 28.3. (20. den), jsme se vzbudili a v líhni bylo dalších 5 křepelek. Jedna ale ležela na zemi uhynulá, nedýchala nic, zkoušel jsem ji dávat na teplo, ale nic se nestalo. Opět nevím, kde je chyba. V průběhu 20. dne se kolem poledne-večer vylíhly další 3 a ty byly ok.
21. den, tedy 29.3. ráno vylezla na svět křepelka 12. a myslel jsem, že líheň už ukončím. Ale viděl jsem tam ještě jedno vajíčko, co bylo téměř den naklované, ale nic se kloudně nedělo, jen hýbalo. Křepelka ho neklovala kolem dokola, ale dělala tam jakýsi kruh. Protože se mi zdálo, že se trápí, opatrně jsme vrchní část vejce odlupovali, za pomocí uchošťouru namočeného v teplé vodě. Světe div se, křepelka vylezla. Nemohla se hýbat, protože měla spodek krku přilepený k vajíčku. Dnes je 31.3. všech 12 křepelek je OK, běhají, pijí, jedí, ale tato 13. pořád polehává viz fotka a hlavně za sebou takto tahá nožky. Nechce je dávat pod sebe. Nevím kloudně co s ní. Vždycky ji opatrně vezmeme dáme ji k pítku, aby se napila, dáme ji k jídlu, aby se najedla a to funguje. Oproti dni narození vypadá lépe (tam byla fakt malinkatá). Zdálo se nám, že má slepené oči (měla), tak jsme vzali malinký jemný štětec namočený ve vodě a opatrně očka omyli. Teď už vidí. Nevíte, jestli se to ještě spraví (nohy), nebo jestli ji máme nějak pomoci? Vstáváme k ní i v noci, aby se každé 2-3 hodinky napila. Budu moc rád za každou radu.
Jinak zbylé 4 vejce jsem prosvítil a viděl tam jenom žlky, nebo malinkou křepelku (velikost cca 1/3 vejce?), ale vše bylo nejspíš po smrti. Čím se toto mohlo stát?
Shrnutí
22 nás. vajec, 19 prosvíceno, 15 narozeno, 2 uhynulé, a 4 vejce nedovyvinuté.
Díky moc za každou radu. Jirka
Uživatel s deaktivovaným účtem

chromou křepelku utraťte
a líheň je potřeba doladit, průměrná teplota bude nízká.