Halový chov slepic nosnic pro a proti..

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.4.2023 23:11
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Tato tématika byla založena v r. 2013 a reakcí 28 do r. 2014. a dost. Nikdo nedal ani hlas za j
kvalitní reakci a ani se nedivím, když jsem to přečetl. Proč po deseti letech to dávám znovu do doskuze.
Nikdy jsem halový velkochov na vlastní oči neviděl. Ani klecový dnes tzv obohacený.
Zajímalo by mě v halách, kde se počítá asi 9 slepic na metr čtverečný při obrovských počtech musí být slepice na slepici. Jak to je s vajíčky, jaká je ztrátovostv podestýlce snešenýche, jak je řešena čistota vajec
Klecový zakázaný chov znám zvidea. Ochránci zvířat tu hrabavou drůbež oprávněně litují, ale podle mého názoru ty slepici a v klecích to už nejsou normální slepice, ale jedinec ne snášení dva roky a pak jeho život končí.
Domnívám se, že všechny velkochovy jsou pro jakýkoli druh včetně člověka nepřirozené.
Kdybychom se chtěli vrátit kpotřebám přírody, museli bychom se hodně uskromnit. To se bohužel nikdy dobrovolně nestane.
Velice rád si přečtu reakce a názory na uvedené téma

5.4.2023 00:00
Doron

XXX.XXX.2.79

Nejvíc by o tom asi věděla Bodlinka.
Já můžu říct jen to , že jsem si jednou pořídila kuřice z halového chovu, a bylo moc hezký sledovat, jak je kohout z volného chovu naučil všechno, co ve volnosti potřebovaly.
Mám teď jen šest slepic a kohouta ,zahradu dvanáct set metrů čtverečních a přijde mi to tak akorát.
Využívají celou plochu pro různé činnosti, hodně si toho nahledají, jsou překvapivě inteligentní.
Co k tomu říct,., myslím, že velkochovech dobrý život nemají:(

5.4.2023 07:25
sharingan

XXX.XXX.137.199

Moudivláček napsal(a):
Tato tématika byla založena v r. 2013 a reakcí 28 do r. 2014. a dost. Nikdo nedal ani hlas za j
kvalitní reakci a ani se nedivím, když jsem to přečetl. Proč po deseti letech to dávám znovu do doskuze.
Nikdy jsem halový velkochov na vlastní oči neviděl. Ani klecový dnes tzv obohacený.
Zajímalo by mě v halách, kde se počítá asi 9 slepic na metr čtverečný při obrovských počtech musí být slepice na slepici. Jak to je s vajíčky, jaká je ztrátovostv podestýlce snešenýche, jak je řešena čistota vajec
Klecový zakázaný chov znám zvidea. Ochránci zvířat tu hrabavou drůbež oprávněně litují, ale podle mého názoru ty slepici a v klecích to už nejsou normální slepice, ale jedinec ne snášení dva roky a pak jeho život končí.
Domnívám se, že všechny velkochovy jsou pro jakýkoli druh včetně člověka nepřirozené.
Kdybychom se chtěli vrátit kpotřebám přírody, museli bychom se hodně uskromnit. To se bohužel nikdy dobrovolně nestane.

Zdravím, nedávno se toho dost řešilo ve vlákně o ptačí chřipce, nyní s více než 500 příspěvky (https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3805358/ptaci-chripka/strana/3#a4030551). Zejména v době letošní nákazy hal v Brodu přibylo dost příspěvků, týkajících se struktur halových chovů, např. postřehy z praxe vet. bodlinky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.4.2023 08:28

Doron napsal(a):
Nejvíc by o tom asi věděla Bodlinka.
Já můžu říct jen to , že jsem si jednou pořídila kuřice z halového chovu, a bylo moc hezký sledovat, jak je kohout z volného chovu naučil všechno, co ve volnosti potřebovaly.
Mám teď jen šest slepic a kohouta ,zahradu dvanáct set metrů čtverečních a přijde mi to tak akorát.
Využívají celou plochu pro různé činnosti, hodně si toho nahledají, jsou překvapivě inteligentní.
Co k tomu říct,., myslím, že velkochovech dobrý život nemají:(

Nemají. Ale to nemají ani dojnice, prasnice, králice... ve velkochovech.

Protože, welfare a ekonomika prostě nejde dohromady.

A nedělejme si iluze, že všichni budou nakupovat eko bio potraviny.

5.4.2023 09:20

Ono to tak jednoznačné není. Je to případ od případu, čili je to o spíš o lidech než technologii. Trpící zvíře neprosperuje a tudíž jde ekonomika do kopru. Takže i ve velkochovu je nutné dbát na pohodu zvířat v zájmu co největší užitkovosti. I velkochov může být za splnění určitých podmínek eko.
Ostatně třeba u králíků nevidím žádný rozdíl mezi dřevěnou kleci, mnohdy na roštech a granulemi nebo kleci drátěnou.
A pokud bych si měl vybrat u slepic mezi bahnem na 2*2 metry a kleci...devět slepic na metr může být v takovém případě luxus.

5.4.2023 09:32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ono to tak jednoznačné není. Je to případ od případu, čili je to o spíš o lidech než technologii. Trpící zvíře neprosperuje a tudíž jde ekonomika do kopru. Takže i ve velkochovu je nutné dbát na pohodu zvířat v zájmu co největší užitkovosti. I velkochov může být za splnění určitých podmínek eko.
Ostatně třeba u králíků nevidím žádný rozdíl mezi dřevěnou kleci, mnohdy na roštech a granulemi nebo kleci drátěnou.
A pokud bych si měl vybrat u slepic mezi bahnem na 2*2 metry a kleci...devět slepic na metr může být v takovém případě luxus.

je to tak. on domácí chov nebývají šťastné slepičky na trávě v sadu, ale různé smradlavé ohrádky které se od halového chovu neliší intenzitou chovu, ale výrazně horší zoohygienou a nulovou zootechnikou.

5.4.2023 15:39
Doron

XXX.XXX.2.79

je to tak. on domácí chov nebývají šťastné slepičky na trávě v sadu, ale různé smradlavé ohrádky které se od halového chovu neliší intenzitou chovu, ale výrazně horší zoohygienou a nulovou zootechnikou.

To taky máte pravdu.
Pamatuju jednu drůbežárnu z dob dětství, nějaký stavení a velkej kus oploceného borového lesa.
To mi přišlo fajn.
Ale jak to dělali netuším, kam slepice snášely, jestli nezanášely, co škodná..
Ten chov šťastných slepic v sadu, má taky svoje úskalí, zrovna nedávno jsem našla asi dvacet vajec v lustru ( má tvar mísy) zahradního domku 😬.

5.4.2023 16:21
juhaj

XXX.XXX.164.121

Nám šťastné slepice na volno natajňačku vyvedly asi 25 kuřat, když přišel nový kohout. Ale ze slepiček jsou výborné nosnice a kohoutci byli výborní na pekáči 😀.
A je pravda, že představy některých lidí, jak má chov slepic vypadat, je na odebrání zvířat.

13.4.2023 13:55

Moudivláček napsal(a):

Chovy na podestýlce – šťastné slepičky, které nikdo netýrá v klecích. Také jsem si to kdysi myslel, a pokud jsem neměl vejce od vlastních slepic, tak jsem kupoval v supermarketu vždy podestýlková. Myslel jsem si, že nějak podporuji chov těch „šťastnějších slepic“. Dnes mám na to jiný názor. Během koronašaškárny jsem zrušil svůj chov. A bez možnosti provozovat živnost na základě vládních nařízení jsem byl bez práce. Tak jsem šel ze zvědavosti na několik měsíců do drůbežárny na brigádu. Proto se můžu podělit o pár postřehů z provozu, kde jsem před dvěma roky pracoval. Rozhodně však netvrdím, že to, co jsem zažil, funguje takto i v jiných drůbežárnách. Popisuji, jak tomu bylo v jednom konkrétním nejmenovaném provozu. Byly tam tři haly s klecemi 11 – 15 tisíc jedinců v hale a jedna s podestýlkovým chovem. Ta měla kapacitu 15 000 slepic. Uprostřed byl krmný pás a snášková hnízda, odkud se vejce odkulovala na pásový dopravník, který byl vyveden do vedlejší místnosti ke třídění a automatickému ukládání do proložek. Slepice mají v hale sice volnost pohybu, ale stejně se shlukují do hejna a mačkají se jedna na druhé. Hala byla odhadem tak z jedné třetiny prázdná a ze dvou třetin totálně zaplněná slepicemi. Skoro bych řekl, že mají v tom hejnu méně prostoru, než v klecích. Jestli se rozptýlí po hale když není přítomen žádný ošetřovatel, nemohu posoudit. Ale během dosbírávky vajec snesených mimo hnízda a velmi často i zahrabaných v podestýlce, bylo obtížné hejnem vůbec projít.
Ovšem co mě absolutně šokovalo, tak to byla samotná podestýlka. Do té doby jsem si myslel, že to bude nějaká nařezaná sláma, piliny, nebo něco podobného. Bylo mi vysvětleno, že se organický materiál pro podestýlku nikdy nedá absolutně vydezinfikovat. Není možné na 100% zbavit slámu veškerých možných infekcí a parazitů, které by v tom mohly být a mohly by se zavléci do chovu. Také po naskladnění už není možné podestýlku vyhrnout a halu průběžně čistit, to se dělalo až po vyskladnění vynesených slepic na jatka. Takže slepice se zpočátku naskladnily do prázdné vyčištěné haly na holý beton. A za rok tam byla tak odhadem 40 cm vysoká vrstva suchého trusu a peří – to byla ta podestýlka. Když si vzpomenu, jak jsem vybíral vejce v koutech haly, důkladně zahrnuté „podestýlkou“… a ten zápach čpavku… ten vznášející se prach ve vzduchu, prach rozvířený když se v tom popelily… Viděl jsem to prostředí, ve kterém ty podestýlkové slepice permanentně žily. Od té doby mám problém si v obchodě koupit podestýlková vejce. Jenže ta z klecového chovu v supermarketech už nenajdete. Slepice v klecích jsou sice omezeny na pohybu, ale nežijí v takovém smradu přímo nad výkaly - trusné pásy se jednou týdně vyhrnovaly. A vejce vykutálená z klecí rozhodně neleží ve vrstvě trusu několik hodin – nebo i několik dní. Abyste rozuměli, ne vždy se podaří najít všechna čerstvě zahrabaná vejce, nikdy netušíte, jak dlouho v těch sušených hovnech, v teple leželo...
Podle mého názoru to při průmyslovém velkochovu vyjde úplně stejně, jestli jsou volně v hale, nebo v klecích. Nikde nejsou šťastné. Ale v těch klecích mi chov přijde čistější, i když slepice vypadají zubožené, oškubané a některé úplně bez peří a odřené jak protahují krky mezi mřížkami.
Nejlepší možnost je chovat vlastní slepice, a velkochovy neřešit. Protože to je neřešitelné. Ať už slepicím zlepšíte podmínky jakýmkoli způsobem, vždycky to pro ně bude jen o stupeň lepší slepičí koncentrák.

13.4.2023 14:16

děkuji, že jste se podělil, pro mě velmi přínosné informace!
Mrzí mě, že se slepicím nepolepšilo... Snad je to v jiných podestýlkových chovech o něco lepší - řekněme alespoň o tu podestýlku

13.4.2023 16:39
Štefan1

XXX.XXX.92.78

Mrzí mě, že se slepicím nepolepšilo... Snad je to v jiných podestýlkových chovech o něco lepší - řekněme alespoň o tu podestýlku

... myslím, že ne ...

13.4.2023 18:02

to je zrovna jediný bod, který totálně změnit nelze.

ono ty halové chovy mají hromadu nevýhod, především nízkou kapacitu hal (jen třeba těch deset tisíc) a nemožnost odklízet trus během turnusu se všemi nevýhodami v podobě amoniaku na hale, zvýšené vlhkosti a tak

tyto nectnosti do jisté míry řeší voliéry, kde jsou trusné pásy a škrabáky a vzduch výrazně lepší

ale podestýlku dát nemůžete. nikdy. slepice by pak do toho chodily snášet místo do hnízd. ono v těch voliérách jsou ty škrabáky na podlaze právě proto, aby se tam nenahromadilo těch 40 cm, protože i to láká slepice ke snášení a pak ty vejce někdo z těch hoven musí ručně sbírat. nebo se je slepice naučí žrát a vejce "mizí". ideální hala má na zemi dobře nasvícený beton.

14.4.2023 09:53

To je zajímavé, děkuji za vysvětlení.
Takže vlastně vejce z podestýlky jsou vejce ne z podestýlky. Jen je to prostě volný chov místo klecového chovu. No ale je jasné, že podestýlka zní líp. A jo, můžou tam hrabat, popelit se, když pomineme, že po roce mají asi poškozené plíce a oči...

14.4.2023 13:29

Takže vlastně vejce z podestýlky jsou vejce ne z podestýlky. Jen je to prostě volný chov místo klecového chovu. No ale je jasné, že podestýlka zní líp. A jo, můžou tam hrabat, popelit se, když pomineme, že po roce mají asi poškozené plíce a oči...

tak prostředí na hale musí být takové, aby oči a plíce vydržely. ono u hal, kde nelze během turnusu odklízet trus, je to všechno o větrání. což je v zimě taky parametr topení (a spotřeby energie). takže ano, je tendence to škrtit a tak se to musí tlačit opačným směrem v zájmu zvířat. kdo šetří moc, tomu slepice oslepnou a pak tak nějak vůbec nenesou.

taky do plynové komory nechtějí chodit ošetřovatelky.

14.4.2023 13:57
vegh

XXX.XXX.118.14

Do roka tie slepice už su preč,predané ako náške,a pomalu vydochnu.

14.4.2023 14:01

vegh napsal(a):
Do roka tie slepice už su preč,predané ako náške,a pomalu vydochnu.

nutně nemusí být, ne každý vyskladňuje v šedesáti týdnech.

15.4.2023 08:06
slovҍn

XXX.XXX.141.54

Tiež chováme sliepky aj kvôli tomu tomu že vieme za akých podmienok sú chované tie v halách, naše majú výbeh 7x7 metra trávy + vybetónovaný prístrešok a murovaný kurín,keď nemáme posadené tak behajú po celej záhrade. Veľa ľudí mi povedalo že prečo ich nemám aspoň 20 na takej ploche, no my ich nechceme chovať v blate. preto ich máme aktuálne len 6 a kohúta aby sme udržali trávu vo výbehu.
Našiel som na youtube chalana čo sa snaží o chov sliepok v hale, vyzerá to celkom dobre, bodaj by bolo viac takýchto chovateľov.
https://www.youtube.com/watch?v=H8fuHOIDPVY&t=872s

15.4.2023 11:32

slovҍn napsal(a):
Tiež chováme sliepky aj kvôli tomu tomu že vieme za akých podmienok sú chované tie v halách, naše majú výbeh 7x7 metra trávy + vybetónovaný prístrešok a murovaný kurín,keď nemáme posadené tak behajú po celej záhrade. Veľa ľudí mi povedalo že prečo ich nemám aspoň 20 na takej ploche, no my ich nechceme chovať v blate. preto ich máme aktuálne len 6 a kohúta aby sme udržali trávu vo výbehu.
Našiel som na youtube chalana čo sa snaží o chov sliepok v hale, vyzerá to celkom dobre, bodaj by bolo viac takýchto chovateľov.
https://www.youtube.com/watch?v=H8fuHOIDPVY&t=872s

Takový padock paradise pro slepice. Ale nepostřehla jsem, jakou formou kydají.

15.4.2023 12:19
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Takový padock paradise pro slepice. Ale nepostřehla jsem, jakou formou kydají.

Hm..🤔..také mě to napadlo..jednou,dvakrát za rok při vyskladnění odstraní rošty a vyčistí..tak nějak to vidím..ale je to dobré řešení 👍

15.4.2023 12:30

ančovička1 napsal(a):
Hm..🤔..také mě to napadlo..jednou,dvakrát za rok při vyskladnění odstraní rošty a vyčistí..tak nějak to vidím..ale je to dobré řešení 👍

Znám jenom od koní. Tam je objem výkalů samozřejmě jinde. Ale při tomhle množství slepic se to taky nahledá.

Magďouš

15.4.2023 15:41
Magďouš

XXX.XXX.250.71

Nemají. Ale to nemají ani dojnice, prasnice, králice... ve velkochovech.

Protože, welfare a ekonomika prostě nejde dohromady.

A nedělejme si iluze, že všichni budou nakupovat eko bio potraviny.

Je to tak. Bohužel ještě před tím, než jsem začala chovat vlastní drůbež (náš rodinný dům se pyšní téměř 3 ha luk na okraji vesnice) jsem měla trochu zkreslenou představu o lidech kteří mě obklopovaly. Myslela jsem si, že když jim nabídnu opravdu kvalitní maso a vejce vyprodukované pouze mnou a vlastní směsí kvalitního krmení, budou ode mě rádi kupovat přebytky za spíše symbolickou cenu vložených nákladů. A můj poznatek po 3 letech je ten, že cca 98% lidí upřednostní vejce za 3 ,- a kuře za 100,- z Penny v akci, než opravdová vejce a opravdové maso za (bohužel) 2x vyšší cenu. Nehledě na to, zda je to vzdělaný / nevzdělaný, bohatý / chudý, mladý / starý člověk. Prostě asi běžný Čech. A to samozřejmě člověk vysvětluje co do těch zvířat dává, kolik má přímé náklady, o času ani nemluvě. Hlavně, že vám dotyčný vysvětlí, jak moc by tu kvalitu chtěl a jak moc mu záleží na pohodlí zvířat, ale prostě si to nemůže dovolit. A potom vypráví, jak bylo 2 týdny na dovolené v Egyptě.

15.4.2023 19:25
Jiří5

XXX.XXX.230.244

Magďouš napsal(a):
Je to tak. Bohužel ještě před tím, než jsem začala chovat vlastní drůbež (náš rodinný dům se pyšní téměř 3 ha luk na okraji vesnice) jsem měla trochu zkreslenou představu o lidech kteří mě obklopovaly. Myslela jsem si, že když jim nabídnu opravdu kvalitní maso a vejce vyprodukované pouze mnou a vlastní směsí kvalitního krmení, budou ode mě rádi kupovat přebytky za spíše symbolickou cenu vložených nákladů. A můj poznatek po 3 letech je ten, že cca 98% lidí upřednostní vejce za 3 ,- a kuře za 100,- z Penny v akci, než opravdová vejce a opravdové maso za (bohužel) 2x vyšší cenu. Nehledě na to, zda je to vzdělaný / nevzdělaný, bohatý / chudý, mladý / starý člověk. Prostě asi běžný Čech. A to samozřejmě člověk vysvětluje co do těch zvířat dává, kolik má přímé náklady, o času ani nemluvě. Hlavně, že vám dotyčný vysvětlí, jak moc by tu kvalitu chtěl a jak moc mu záleží na pohodlí zvířat, ale prostě si to nemůže dovolit. A potom vypráví, jak bylo 2 týdny na dovolené v Egyptě.

Když už žehráte na typické české vlastnosti, tak ve výčtu chybí také lidé kteří neúspěch svého podnikatelského záměru nepřiznají jako svou chybu. Vždy za to mohou ti druzí. To jen abychom typické české vlastnosti měli kompletní.
Možná že až kvalita vámi nabízených produktů
jednoznačně ospravedlní násobnou cenu tak pojedete do Egypta také.

Magďouš

15.4.2023 19:59
Magďouš

XXX.XXX.250.71

Jiří5 napsal(a):
Když už žehráte na typické české vlastnosti, tak ve výčtu chybí také lidé kteří neúspěch svého podnikatelského záměru nepřiznají jako svou chybu. Vždy za to mohou ti druzí. To jen abychom typické české vlastnosti měli kompletní.
Možná že až kvalita vámi nabízených produktů
jednoznačně ospravedlní násobnou cenu tak pojedete do Egypta také.

Ne, já jsem chovatel. Kdyby se náhodou stalo, že by mi z tohoto "podnikání" něco káplo, neodjela bych na dovču, ale pořídila bych si další zvířata Ale to jsme úplně odbočili od tématu

15.4.2023 23:08
Jiří5

XXX.XXX.230.244

Magďouš napsal(a):
Ne, já jsem chovatel. Kdyby se náhodou stalo, že by mi z tohoto "podnikání" něco káplo, neodjela bych na dovču, ale pořídila bych si další zvířata Ale to jsme úplně odbočili od tématu

V takovém případě uznávám že jsem špatně odhadl situaci.
Jen prostě je pro mne těžké pochopit že je smysluplné dělat cokoliv pouze za náklady.
Promiňte.

16.4.2023 07:38

Jiří5 napsal(a):
Jen prostě je pro mne těžké pochopit že je smysluplné dělat cokoliv pouze za náklady.
Promiňte.

Nebo ještě prodělávat. Co já už nastrkala do koní! Takže dovolené v Egyptě se nekonají (ale mezi námi, ani o ně nestojím - nemám ráda horko a davy turistů, slaná voda mi nedělá dobře na oči, takže cestuji po našich luzích a hájích).

A kocouři jsou v podstatě taky darmožrouti.

A taky jsem odbočila od tématu.

16.4.2023 16:23
hokrví

XXX.XXX.96.2

Již jednou jsem tu na toto téma psal, chov slepic na podestýlce jak jsem postřehl já.
Slepice se naskladnily do haly po 1100 kusů, na podestýlku hoblin 10 - 15 cm a každý týden se dovezlo nákl. auto hoblin a tím se přistlalo, hala měla 30 x 40m a prostředkem byla řada kukaní na snášku, po roce když se slepice vyskladnily na brakaci, brali je na porážku Poláci, tak vrstva hnoje byla cca 80 - 100 cm. Nejvíc se mi nelíbilo, když začínaly slepice snášet, že ostatní je vyklobaly. Měl jsem tuto zkušenost asi před 15 lety, lidi si mysleli, že klece jsou zlo, ale podestýlka není výhra.

17.4.2023 08:47

Bojím se zeptat: když začínaly slepice snášet, že ostatní je vyklobaly
- znamená, že je sežraly v rámci kanibalismu, a nebo že je vyháněly z těch kukaní, případně že jim sežraly snesená vejce?

Magďouš

17.4.2023 09:38
Magďouš

XXX.XXX.250.71

Jiří5 napsal(a):
Promiňte.

V pořádku, hobby je finančně téměř vždy prodělečné. Příjem mám samozřejmě v úplně jiném oboru ačkoli se odmalička zajímám hodně o zvířata. Když jsem se kdysi na základce rozhodovala kterou cestou se vydám měla jsem naštěstí za sebou už nějakou alespoň malou praxi v živočišné výrobě a komerčním chovu. Tenkrát jsem zjistila, že se v žádném případě nechci živit jakkoliv zvířaty. Nemám na to žaludek viz tato diskuze výše. A nezáleží na tom, jestli bych měla pracovat jako veterinář - rozhodovat se jestli zvířeti pomohu na základě jestli majitel zaplatí, nebo nezaplatí, nehledě na to, jestli to má vůbec smysl; ošetřovatel - vytvořit si vážný citový vztah a potom se se zvířetem ze dne na den rozloučit, protože ho majitel třeba prodá, nebo utratí; chovatel - držet zvířata v co nejlevnějších podmínkách a strachovat se jestli příjem bude vůbec stačit, ... Všechny profese měly nějaké velké ale, které prostě morálně nedávám. Tím nechci obviňovat rozhodně nikoho kdo se takto živí, jen já bych to prostě nechtěla dělat. Mám jinou práci a jsem takto spokojená.

18.4.2023 20:55
hokrví

XXX.XXX.96.2

Bojím se zeptat: když začínaly slepice snášet, že ostatní je vyklobaly
- znamená, že je sežraly v rámci kanibalismu, a nebo že je vyháněly z těch kukaní, případně že jim sežraly snesená vejce?

Většinou když slepice snesla 1 vejce a ostatní cítily, nebo viděly krev, tak se na ni vrhly a i když se to hlídalo, upalovali se vrchní zobáky i tak desítky slepic se nepodařilo ochránit, prostě z nich vyklovaly střeva.

19.4.2023 19:46

hokrví napsal(a):
Většinou když slepice snesla 1 vejce a ostatní cítily, nebo viděly krev, tak se na ni vrhly a i když se to hlídalo, upalovali se vrchní zobáky i tak desítky slepic se nepodařilo ochránit, prostě z nich vyklovaly střeva.

som zhrozená, tak celkovo, i z tejto informácie

19.4.2023 20:20

som zhrozená, tak celkovo, i z tejto informácie

moc světla v hnízdech.

když jsou správně nasvícená, tak se to neděje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík