Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Libor777

9.4.2023 13:48
Libor777

XXX.XXX.168.226

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zkušenějších chovatelů. Letos jsem pořídil pár hus na hobby chov. Houser, brojler nebo kříženec, husa exteriér česká, tak jí tak budu říkat. Loni vyvedly 12 housat, podle minulého majitele. Letošní snáška, ku dnešku, zatím třináct kousků.
Husička poctivě hnízdo přikrývá, já odebírám. Dnes už jsem nasadil pět podkladků. Chtěl jsem se zeptat, pokud začne vystélat hnízdo, kolik jí mám vrátit?...posledních dvanáct,třináct... zatím se tedy k ničemu nemá.... co odložené husí vejce vydrží? má cenu zbytek do líhně? díky za reakce

9.4.2023 14:41
sharingan

XXX.XXX.137.199

Zdravím. Pod českou husu byl osvědčený počet vajec, podložený do hnízda na vysezení, 13-15 (což je i běžný celkový počet vajec tohoto plemene ve standardní snůšce; víceleté husičky občas snesou i o pár vajec víc). Běžná hmotnost jednoho vejce kolem 160 g. Nejvíce jsem zatím slyšel, že bylo podloženo i že úspěšně vylíhla, vajec 17.

Já osobně nahrazuji podkladek za vejce - kus za kus. Podkladků mám hodně a nemusím s nimi šetřit.

Při těchto počtech se, při standardním intervalu snášení (něco kolem 1,5 - 2 dnů) líhnou bez problémů i nejstarší vejce (tj. téměř měsíc stará, uskladněná mezitím v temném místě při teplotě cca 10°C).

Libor777

9.4.2023 14:48
Libor777

XXX.XXX.168.226

sharingan napsal(a):
Zdravím. Pod českou husu byl osvědčený počet vajec, podložený do hnízda na vysezení, 13-15 (což je i běžný celkový počet vajec tohoto plemene ve standardní snůšce; víceleté husičky občas snesou i o pár vajec víc). Běžná hmotnost jednoho vejce kolem 160 g. Nejvíce jsem zatím slyšel, že bylo podloženo i že úspěšně vylíhla, vajec 17.

Já osobně nahrazuji podkladek za vejce - kus za kus. Podkladků mám hodně a nemusím s nimi šetřit.

Při těchto počtech se, při standardním intervalu snášení (něco kolem 1,5 - 2 dnů) líhnou bez problémů i nejstarší vejce (tj. téměř měsíc stará, uskladněná mezitím v temném místě při teplotě cca 10°C).

Děkuju

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.4.2023 07:50

Jinak já dávám přebytek vajec (ty starší) do líhňe. Kdyz se to dá do líhňe stejně jako pod husu, tak se pak ty malinký housatka z líhňe dají připojit k těm u husy a člověk se o ně nemusí starat.

12.4.2023 10:23
klakier

XXX.XXX.136.126

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jinak já dávám přebytek vajec (ty starší) do líhňe. Kdyz se to dá do líhňe stejně jako pod husu, tak se pak ty malinký housatka z líhňe dají připojit k těm u husy a člověk se o ně nemusí starat.

...jakou máte líhnivost u těchto nejstarších vajec , sledujete to?

13.4.2023 08:25

klakier napsal(a):
...jakou máte líhnivost u těchto nejstarších vajec , sledujete to?

Přesně to nevím, ale vím, že se mi loni vylíhlo vejce, které bylo dva měsíce staré, když šlo do líhňe.

Přidejte reakci

Přidat smajlík