Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Dwein

9.4.2023 19:50
Dwein

XXX.XXX.19.214

Koupil jsem (u překupníka) kuřičky Ankony, jsou mladší než jsem čekal, ale jsou v pohodě. Povíte mi něco o tom plemenu? Máte s nimi někdo zkušenost?

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.4.2023 07:49

Dwein napsal(a):
Koupil jsem (u překupníka) kuřičky Ankony, jsou mladší než jsem čekal, ale jsou v pohodě. Povíte mi něco o tom plemenu? Máte s nimi někdo zkušenost?

A proč si je kupujete, když o nich nic nevíte? A nemáte je od slepičáře nebo od kavapa? https://en.wikipedia.org/wiki/Ancona_chicken

Dwein

10.4.2023 08:08
Dwein

XXX.XXX.24.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A proč si je kupujete, když o nich nic nevíte? A nemáte je od slepičáře nebo od kavapa? https://en.wikipedia.org/wiki/Ancona_chicken

Něco o nich samozřejmě vím, ale chybí info z praxe, tady na ifauně nemají žádné vlákno:/ Zkusím přes den dát fotky:)

Dwein

10.4.2023 16:41
Dwein

XXX.XXX.24.21

Tak fotky nic moc, nechtěl jsem je moc plašit, tak je použitelná jen jedna po přiblížení. V podstatě dneska poprvé se odvážily z budky v karanténním výběhu. Jsou zatím dost plaché.

Žerou všechno jak o život, takže myslím, že se nechají ochočit rychle. Budu sem přidávat fotky jak rostou, jaká mají vajíčka atd. ...jestli je nemáte nikdo další.

Měly by být celkově podobné vlaškám (ty jsem také koupil, viz foto) ale přece jen, každé plemeno má svá specifika a všechno se v oficiálním popisu taky nikdy nedočtete. Jsem zvědavý na tu jejich kvokavost a údajnou zimní snášku.
Nechci dělat reklamu a taky bych nerad nějaké debaty o firmách, mě zajímá jen toto Italské plemeno.

10.4.2023 19:36

Dwein napsal(a):
Tak fotky nic moc, nechtěl jsem je moc plašit, tak je použitelná jen jedna po přiblížení. V podstatě dneska poprvé se odvážily z budky v karanténním výběhu. Jsou zatím dost plaché.

Žerou všechno jak o život, takže myslím, že se nechají ochočit rychle. Budu sem přidávat fotky jak rostou, jaká mají vajíčka atd. ...jestli je nemáte nikdo další.

Měly by být celkově podobné vlaškám (ty jsem také koupil, viz foto) ale přece jen, každé plemeno má svá specifika a všechno se v oficiálním popisu taky nikdy nedočtete. Jsem zvědavý na tu jejich kvokavost a údajnou zimní snášku.
Nechci dělat reklamu a taky bych nerad nějaké debaty o firmách, mě zajímá jen toto Italské plemeno.

Mno, nejde o debatu o firmách, ale o pravděpodobnosti, zda máte na dvoře anconu nebo něco, co exteriévě vypadá jako ancona. Protože si myslím, že zcela běžně se toto plemeno ve formě kuřic prostě nesežene. Čistokrevné kuřice sehnat se rovná zázraku.

Dwein

10.4.2023 19:44
Dwein

XXX.XXX.24.21

Mno, nejde o debatu o firmách, ale o pravděpodobnosti, zda máte na dvoře anconu nebo něco, co exteriévě vypadá jako ancona. Protože si myslím, že zcela běžně se toto plemeno ve formě kuřic prostě nesežene. Čistokrevné kuřice sehnat se rovná zázraku.

Aha, tak to jste mi nasadil brouka do hlavy. Zkusím se zeptat odkud jsou, snad bude odpověď upřímná. Kdyžtak info o slípkách dávat ani nebudu, protože by to bylo nic nevypovídající:)

Zajímavé, že jsou u nás tak vzácné až neznámé, když jsou přitom v té Itálii tak oblíbené.

11.4.2023 07:40

Dwein napsal(a):
Aha, tak to jste mi nasadil brouka do hlavy. Zkusím se zeptat odkud jsou, snad bude odpověď upřímná. Kdyžtak info o slípkách dávat ani nebudu, protože by to bylo nic nevypovídající:)

Zajímavé, že jsou u nás tak vzácné až neznámé, když jsou přitom v té Itálii tak oblíbené.

Tak to není nic ojedinělého, že jsou v nějaké zemi plemena běžná a v jiné je neseženete

11.4.2023 09:34

skúste, cez prekladač nie je problém preložiť

https://www.huehner-hof.com/rassen/huehnerrassen/ancona/

krásavci sú to

Oluša

14.4.2023 19:41
Oluša

XXX.XXX.201.7

Dobrý den, narazila jsem na váš příspěvek , který mne zaujal. Mně se tyto slepičky taky moc líbí a chtěla bych je koupit u slepáčáře ,protože jinde jsem je nenašla v nabídce . Když jsem ale četla reecenze na slepičáře dost jsem se zděsila a bojím se je tam objednat. Napište mi prosím , zda je máte od něho jestli se nemám bát si je tam objednat. Jsou tak krásné ... :-).
Taky jsou krásné wyandotky stříbrné ,černě lemované ,ty ale velké nemohu sehnat , jen v sasku jsem objevila ty zdrobnělé.....
Moc děkuji za odpověď. O

Upraveno Adminem 15.4.2023 v 9:34 - velká písmena

Neregistrovaný uživatel

14.4.2023 19:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.62.116

Oluša napsal(a):
Dobrý den, narazila jsem na váš příspěvek , který mne zaujal. Mně se tyto slepičky taky moc líbí a chtěla bych je koupit u slepáčáře ,protože jinde jsem je nenašla v nabídce . Když jsem ale četla reecenze na slepičáře dost jsem se zděsila a bojím se je tam objednat. Napište mi prosím , zda je máte od něho jestli se nemám bát si je tam objednat. Jsou tak krásné ... :-).
Taky jsou krásné wyandotky stříbrné ,černě lemované ,ty ale velké nemohu sehnat , jen v sasku jsem objevila ty zdrobnělé.....
Moc děkuji za odpověď. O

Upraveno Adminem 15.4.2023 v 9:34 - velká písmena

U slepičáře nekupujte. Dobře Vám radím. Recenze všude (kavapo) jsou opravdu všeříkající...Za to těch pár ,,hezkých,, slepiček nestojí...Ale je to samozřejmě Vaše rozhodnutí a Vaše cesta.

15.4.2023 12:45

A HLAVNĚ, u slepičáře to NEJSOU ČISTOKREVNÁ plemena!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dwein

15.4.2023 13:05
Dwein

XXX.XXX.10.167

Tak to není nic ojedinělého, že jsou v nějaké zemi plemena běžná a v jiné je neseženete

Nakonec jsem se ani neptal zda jsou ty moje čistokrevné, budu je považovat za kříženky. Čekám na někoho kdo má čistokrevné ankon a bude ochoten se podělit o zkušenosti s chovem v našich podmínkách. (například by mě ještě zajímalo, jak snáší chlad)

Hmm, nemyslím si, že by to bylo až tak časté u evropských plemen, vyjmenujte mi prosím Evropská plemena, která jsou ve své vlasti tak široce rozšířené a u nás je v čistokrevné formě není prakticky možné sehnat, děkuji.

K Vašemu poslednímu příspěvku, ano možná si tento fakt zaslouží zdůraznit, ale prosím netahejte sem debaty o firmách, na to jsou samostatná vlákna.

Prosím aby toto vlákno sloužilo čistě k prezentaci plemene ankona, děkuji.

16.4.2023 09:53
pastevecovci

XXX.XXX.168.193

Dwein napsal(a):
Nakonec jsem se ani neptal zda jsou ty moje čistokrevné, budu je považovat za kříženky. Čekám na někoho kdo má čistokrevné ankon a bude ochoten se podělit o zkušenosti s chovem v našich podmínkách. (například by mě ještě zajímalo, jak snáší chlad)

Hmm, nemyslím si, že by to bylo až tak časté u evropských plemen, vyjmenujte mi prosím Evropská plemena, která jsou ve své vlasti tak široce rozšířené a u nás je v čistokrevné formě není prakticky možné sehnat, děkuji.

K Vašemu poslednímu příspěvku, ano možná si tento fakt zaslouží zdůraznit, ale prosím netahejte sem debaty o firmách, na to jsou samostatná vlákna.

Prosím aby toto vlákno sloužilo čistě k prezentaci plemene ankona, děkuji.

Netuším, jak široce rozšířené jsou Ancony ve své vlasti. Ani nevím odkud jste čerpal tuto informaci.
U nás jsem se s tímto plemenem nesetkal, (nemá ani český standard) je mi známo pouze ze zahraniční překladové literatury. (Ecyklopedie slepic od holandských autorů- vydal REBO 2003). viz foto.

Pokud budu brát jako markant výskytu čistokrevného plemene jeho účast na výstavách, mohu konstatovat, že jsem se s plemenem Ancona nesetkal ani na výstavách v Lipsku, které lze považovat za vrcholnou přehlídku všemožné chované drůbeže. Jedinou zmínku jsem objevil na Evropské výstavě ve francouzských Métách, kde byl vystaven 1 ! jediný kus.

Na stránkách EE je pouze tento profil plemene

https://www.entente-ee.com/wp-content/uploads/Anconahuhner.pdf

Nechci věštit z křišťálové koule, ale vzhledem k tomu, že se pod tímto názvem objevila drůbež v nabídce komerčního prodejce velmi nevalné a nesolidní pověsti, zdá se, že původ Vašich slepiček je víceméně jasný...

Bohužel komerční výrobci rádi používají především z marketinkových důvodů názvy čistokrevných plemen, aniž by so dělali jakkoli hlavu z nějakých exterierových standardů či žádaných vlastností. Např. husa Landeská, sussex, leghorn... jsou v podání komerčních producentů na hony vzdáleny svým čistokrevným jmenovcům.

Bohužel mám obavu, že vzhledem k výše zmíněnému a k povaze českých hobby množitelů bude ve blízké době "čistokrevných" Ancon plná inzerce....

Chovu zdar a pěkný den

Dwein

16.4.2023 10:51
Dwein

XXX.XXX.8.115

Tak koukám, že ano, asi chyba překladu, ten dojem jsem získal asi z anglické wiki - tam píšou, že je oblíbená v Anglii, kde vznikla i zdobnělá forma a v zemi původu je naopak je ohrožená.

Podrobný delší článek k překladu: https://www.tuttosullegalline.it/razze-galline/gallina-ovaiola-ancona/

https://it.wikipedia.org/wiki/Ancona_(pollo)

Tady zmiňují, že původní soběstačná linie (vhodná jako produktivní plemeno pro extenzivní chov) z Itálie je ohrožena drůbežářskými liniemi, které vyžadují intenzivní chov - tuhle "blbou" linii mám 100% já, vzhledem k tomu, že původní čistá je vzácná i v Italii: https://web.archive.org/web/20120203112551/http://www.civiltacontadina.it/modules/civiltacontadina/index.php?id=9l

Další články:
http://www.cascinadelvento.com/wp/il-progetto-gallina-ancona/
https://web.archive.org/web/20091217043614/http://www.anconainforma.it/Associazioni/art18219/12_dicembre_09/gallina_ancona_nuova_bandiera_della_tipicita.html

Dwein

16.4.2023 11:14
Dwein

XXX.XXX.8.115

Tady je i standard plemene Ankona s odkazem na originální svaz:

https://www.tuttosullegalline.it/razze-galline/gallina-ovaiola-ancona/

(Dá se snadno přeložit přímo v prohlížeči kliknutím pravým tlačítkem myši viz. přiložený obrázek (překlad je místy tragický) - zatím se zdá, že nikdo s tímto plemenem nemá zkušenosti, takže se toho laicky zhostím a budu sem sdílet alespoň své poznatky z internetu, když nějaké budou.)

16.4.2023 11:43

Záleží na úhlu pohledu a místě uznání. Někde je to černobílá vlaška, někde barevný ráz leghorn, někde Ankona...
V každým případě u nás prodávaní hybridi pod názvem Ankona przni rozšířenější a ustálený barevný ráz černobílých vlašek.
Pokud chcete čistokrevné plemeno ve stejném rázů ke kterému seženete nepříbuzná zvířata pořiďte si uznané a ustálené Vlašky...

16.4.2023 11:58

Těžko diskutovat s někým, kdo je přesvědčen o tom, že má čistokrevné ankony, ale neřekne, kde je koupil.

Dwein

16.4.2023 12:13
Dwein

XXX.XXX.8.115

Těžko diskutovat s někým, kdo je přesvědčen o tom, že má čistokrevné ankony, ale neřekne, kde je koupil.

Pokud tím myslíte mě, tak čtěte prosím pořádně ano? Naposledy (a ne poprvé) jsem zmiňoval za příspěvkem "pastevec ovcí", že jsem si zcela jist, že čistokrevné nejsou.

Od "Ankon" které nyní mám se prosím odprostěte - už je považuji za hybridky, a budu tak s nimi nakládat. Jak jsem již psal, ty 100% čistokrevné jsou vzácné i v Itálii, o to radši bych je ale získal (což je zatím prakticky nemožné).

17.4.2023 12:15

Záleží na úhlu pohledu a místě uznání. Někde je to černobílá vlaška, někde barevný ráz leghorn, někde Ankona...
V každým případě u nás prodávaní hybridi pod názvem Ankona przni rozšířenější a ustálený barevný ráz černobílých vlašek.
Pokud chcete čistokrevné plemeno ve stejném rázů ke kterému seženete nepříbuzná zvířata pořiďte si uznané a ustálené Vlašky...

To je zaujímavé, myslíte, že je to stále to isté? Aj mne sa tá čiernobiela vlaška mimoriadne podobá na ankonu. A tiež mi napadlo, či to nie je iný názov toho istého plemena.

17.4.2023 12:27

Dwein napsal(a):
Pokud tím myslíte mě, tak čtěte prosím pořádně ano? Naposledy (a ne poprvé) jsem zmiňoval za příspěvkem "pastevec ovcí", že jsem si zcela jist, že čistokrevné nejsou.

Od "Ankon" které nyní mám se prosím odprostěte - už je považuji za hybridky, a budu tak s nimi nakládat. Jak jsem již psal, ty 100% čistokrevné jsou vzácné i v Itálii, o to radši bych je ale získal (což je zatím prakticky nemožné).

Dwein: Všimla som si, že niekoľkokrát ste jasne a zrozumiteľne napísali, že kúpené sliepky za čistokrvné Ankony nepovažujete, vnímate všetky konštruktívne námietky a reagujete na ne s porozumením.

Dwein

18.4.2023 06:51
Dwein

XXX.XXX.62.255

Tak ankona má svoji historii, svoje předky, svoji genetickou výbavu a svoje charakteristiky. To je, jako kdyby nějaký cizinec řekl, že ČZK je stejná jako zelenonožka.

Toto plemeno žilo téměř bez péče na Italském venkově, pochází pouze odsud a nyní je ohrožené. To že bylo zprz.. velkochovy a mezi chovateli je věc druhá. Vlaška je vlaška ať už puntíkatá nebo jiná a Ankona je ankona.
https://web.archive.org/web/20120203112551/http://www.civiltacontadina.it/modules/civiltacontadina/index.php?id=9l

18.4.2023 07:05

Ač nejsem cizinec, odpovědně prohlašuji, že Česká slepice a Polska zelenonozka jsou dvě rozdílná plemena vzniklá na stejném genetickém základu.
Naprosto stejně jako Ankony, Vlásky a Leghorny.

Dwein

18.4.2023 07:52
Dwein

XXX.XXX.62.255

Dwein: Všimla som si, že niekoľkokrát ste jasne a zrozumiteľne napísali, že kúpené sliepky za čistokrvné Ankony nepovažujete, vnímate všetky konštruktívne námietky a reagujete na ne s porozumením.

Děkuji za uznání, to co bylo naťuknuto vyvolává emoce, a jsem za to vlastně rád, že se to nepřehlíží.. že někdo vydává hybrida, nebo linii s pochybným původem za čistokrevné plemeno.

Dwein

18.4.2023 08:18
Dwein

XXX.XXX.62.255

Ač nejsem cizinec, odpovědně prohlašuji, že Česká slepice a Polska zelenonozka jsou dvě rozdílná plemena vzniklá na stejném genetickém základu.
Naprosto stejně jako Ankony, Vlásky a Leghorny.

Už rozumím, děkuji.

18.4.2023 12:56

"Jak jsem již psal, ty 100% čistokrevné jsou vzácné i v Itálii, o to radši bych je ale získal (což je zatím prakticky nemožné). "

od tohoto talianskeho chovateľa by ste možno získali násadové vajcia, ponúkal ich

https://www.facebook.com/avicoli.andreacapizzi/?show_switched_toast=0&show_invite_to_follow=0&show_switched_tooltip=0&show_podcast_settings=0&show_community_review_changes=0&show_community_rollback=0&show_follower_visibility_disclosure=0

Dwein

18.4.2023 16:23
Dwein

XXX.XXX.18.136

"Jak jsem již psal, ty 100% čistokrevné jsou vzácné i v Itálii, o to radši bych je ale získal (což je zatím prakticky nemožné). "

od tohoto talianskeho chovateľa by ste možno získali násadové vajcia, ponúkal ich

https://www.facebook.com/avicoli.andreacapizzi/?show_switched_toast=0&show_invite_to_follow=0&show_switched_tooltip=0&show_podcast_settings=0&show_community_review_changes=0&show_community_rollback=0&show_follower_visibility_disclosure=0

Moc děkuji za odkaz, zkusím se poptat na možnosti. Teď mě napadá, že třeba cemanské slepice v inzerci na bazoš.i často vypadají, že byly křížené s obyčejnou hybridkou. Jak kdo prokáže, že Ankony v sobě hybridky nemají (ty od překupníků) - že je to čistá linie?

Tohle se mi líbí. (Lépe to přeložit neumím),,:
„Zbarvení skvrnitého opeření Ankon, jediné svého druhu, bylo specificky vyhledáno tehdejšími sběrači z Marche, aby mohli lépe ukrýt své slepice před kontrolami pána, který si mohl nárokovat polovinu z nich. Majitelé pozemků totiž požadovali chov bíle nebo červeně zbarvené drůbeže, která by ji v době hraběte lépe zvýraznila na zeleni polí. Anconská slepice, schopná žít nezávisle a v naprosté svobodě, mohla také uniknout těmto kapilárním kontrolám, a proto se jistě stala spojencem sdílejícího.“

Přidejte reakci

Přidat smajlík