Fler9

XXX.XXX.104.98
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám 8 týdenní kuřata, z ničeho nic mi 4 přes noc pošly a zjistila jsem, že v trusu mají stopy krve, není to teda u všech, ale některé mají bělavý průjem. Doposud všechny kuřata krásné prospívala, ničeho jsem si nevšimla, hezky rostou, přibírají, takže jsem to vůbec nečekala.
Brala jsem si je jako 3 denní kuřata od chovatele, zřejmě nebyla přeléčená proti kokcidióze (tuším, že se jedná o tuhle nemoc), takže jsem teď preventivně nasadila sulfacox, s vidinou, že zachráním zbylých 5 kuřátek (zatím se drží, jsou to teď 2 dny). Nicméně se teď bojím o moje stávající slepice, které jsou sice oddělené, ale časem je plánuji spojit. Mám je taky preventivně přeléčit?
Uživatel s deaktivovaným účtem

je to asi složitější, než si myslíte.
kokcidiózu má v sobě asi každé zvíře, záleží na tom, kolik.
vypuknutí v osmi týdnech je takové typické, protože kuře má parazitů málo ale v omezeném prostoru dojde po několika cyklech množení k namnožení počtu, které způsobí onemocnění. říká mi to, že jste trochu zanedbala zoohygienu odchovu, že jste dovolila takový nárůst zárodků v prostředí.
u dospělých slepic platí to samé, asi už parazita dávno znají a mají imunitu. pokud nějakou náhodou ne, pak se s ním potkají až přidáte kuřata a to bez ohledu na jakékoliv přeléčování a platí to samé jako u kuřat, budete mít problém, jestli vaše prostředí chovu umožní nárůst parazitární nálože.
Fler9

XXX.XXX.104.98
A co byste mi prosím teď radila? Snažím se drůbež chovat v čistých podmínkách a pravidelně měním podestýlku, v létě jsem si líhla vlastní kuřata a nic takového se mi nestalo, tak nevim, jak teď postupovat, abych nepřišla o celý chod.
Jsem amatér, začátečník, slepičky mám rok a snažím se vše diskutovat se švagrem chovatelem, ale ten úhyn kuřat mě poměrně zasáhl a bojím se teď o ostatní.

teď už nic a příští kuřata vakcinujte.
Fler9

XXX.XXX.104.98
A myslíte, že to teď už zvládnou?

Pridavejte ke krmení zákys.
Fler9

XXX.XXX.104.98
Já jsem tvaroh podávala průběžně a kuřata nevypadaly, že by strádaly..i teď se zdají být v pořádku, tak nevím

Prosímvás, jak kysané mléčné výrobky pomůžou proti kokcidioze?
Je to tak, že když naočkujete do tr. traktu probiotika, tak ta tu kokcidii přerostou? Nebo ten kysaný výrobek okyselí krmnou dávku tak, že tam kokcidie nerostou? Nebo...?
A už vůbec nevím, proč by ten tvaroh měl být tučný, můžete objasnit?
Děkuji

Kokcidie nesnáší kyselé prostředí, ostatně na tom je založena řada doplňků. U zakysu se s tím doplní i tolik žádoucí živočišná bílkovina. Takto se pro kuřata upravuje krmná dávka stovky let..
Představte si, že dřív se zvířata chovala bez vakcín a syntetických podpůrných preparátů.
napsal(a):
Prosímvás, jak kysané mléčné výrobky pomůžou proti kokcidioze?
Je to tak, že když naočkujete do tr. traktu probiotika, tak ta tu kokcidii přerostou? Nebo ten kysaný výrobek okyselí krmnou dávku tak, že tam kokcidie nerostou? Nebo...?
A už vůbec nevím, proč by ten tvaroh měl být tučný, můžete objasnit?
Děkuji
neni to sme hlavy,ale pamatuji mamu me ženy,podej tomu kus tučnyho tvarohu a maš pokoj,atato rada mi leži v hlave už takovych 20 let.

Proč tučný tvaroh? Ví to někdo?
Chápala bych, že je jedno jaký kysaný mléčný, to je jasné. Ale proč tučný, jestli kvůli tomu, aby měla kuřata dost energie...?

Vždycky je lepší co nejpřirozenější strava. Platí to i u zvířat. Náhražky, nastaveniny, nebo různou úpravou produkty ochuzené o podstatnou část živin možná šetří na první pohled peněženku ale z výživového hlediska jsou v podstatě k prdu

Děkuji za vysvětlení, takže je to vlasně jedno z hlediska prevence proti kokci. Já snad kuřata mít nebudu, abych to musela řešit. Jsem jen zvědavá