Housata se naklovala, ale dále se nelíhnou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Magďouš

14.4.2023 15:43
Magďouš

XXX.XXX.250.71

Dobrý den,

obracím se na vás moudřejší, protože si už opravdu nevím rady. Housata se mi v líhni začala naklovávat 28. den brzy ráno a od té doby nic. Už je to 62 h. Normálně žijí, ozývají se, mají se "čile k světu", ale jsou stále ve skořápce. Nepřijde mi, že by se jim chtělo ven. Jen 2 z 10 se vylíhla úplně normálně. Zbytek takto žije ve vejcích. Teplotu jsem držela stabilně na 37,7 ° (mám pečlivě proměřeno, na různých místech), vlhkost mají také dobrou - kontrolovala jsem úbytek vajec a celou dobu při líhnutí je blána krásně vláčná. Větrala jsem, chladila jsem. Vejce mám kupovaná, takže chov rodičů neznám... ale myslím si o tom své. Byly mi prodány vejce hus německých, velikostí sedí spíše na české a vylíhly se z nich takoví přičmouhlíci. Skořápky byly relativně čisté. Myslíte, že je chyba u mě, nebo je na vině špatný chov? A dají se ještě nějak zachránit alespoň na pekáč? Je mi z toho na nic. Chtěla jsem si z nich vybrat alespoň jednoho housera do chovu a mám jen 2 normální housátka... možná zrovna 2 husy.

Magďouš

14.4.2023 16:58
Magďouš

XXX.XXX.250.71

Setkal se s tím někdo? Je možné, že by byla třeba na spodek těla ochrnutá? Mě prostě jinak přijdou v pořádku, ale je mi divné, že by se líhly 3 dny ...

Miriam33

14.4.2023 21:13
Miriam33

XXX.XXX.227.2

Pomohla bych jim a viděla. Kachnata jsme taky pri líhnutí rosili teplou vodou, aby se snaz vyklubala, mela tehdy takovou silnou slizovou vrstvu pod skorapkou a nemohla se vyklubat, jinak pak byla v poradku a rostla super. Zkuste opatrně jedno a uvidíte, co se děje. Zkuste kolem dokola načít skotapku, tak jak by se vylíhla, treba to bude i stačit.

14.4.2023 21:42
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Miriam33 napsal(a):
Pomohla bych jim a viděla. Kachnata jsme taky pri líhnutí rosili teplou vodou, aby se snaz vyklubala, mela tehdy takovou silnou slizovou vrstvu pod skorapkou a nemohla se vyklubat, jinak pak byla v poradku a rostla super. Zkuste opatrně jedno a uvidíte, co se děje. Zkuste kolem dokola načít skotapku, tak jak by se vylíhla, treba to bude i stačit.

Jakou vlhkost měla vaše kachňata při líhnutí?..jaké to byly kachny?..

14.4.2023 21:48
chovatel 70

XXX.XXX.192.26

Teplotu bych zvýšil na 38 C. chlazení a vlhčení ? Chladit 2x denně 20 - 30 min. Vlhčit postřikem vody odstáté, aby byl odvětraný chlór, i mimo chlazení. Líheň - větrání otevřeno na plno.
Ať se Vám daří.

Miriam33

15.4.2023 00:18
Miriam33

XXX.XXX.227.2

ančovička1 napsal(a):
Jakou vlhkost měla vaše kachňata při líhnutí?..jaké to byly kachny?..

Už si nepamatuju, doporučenou na líhni. Pár let jsme kachny nelihli (běžce). Ale rosili jsme a chladili při líhnutí jak radí chovatel 70. Ta nelíhnoucí se jsou naklovaná?

15.4.2023 09:46
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Miriam33 napsal(a):
Už si nepamatuju, doporučenou na líhni. Pár let jsme kachny nelihli (běžce). Ale rosili jsme a chladili při líhnutí jak radí chovatel 70. Ta nelíhnoucí se jsou naklovaná?

Sliz na kachňatech nebo housatech ve vejcích způsobuje vysoká vlhkost při líhnutí..a ještě jste kropili..

Magďouš

15.4.2023 15:00
Magďouš

XXX.XXX.250.71

K večeru jsem zkoušela jedno opatrně vyloupávat a blanka hned začala ještě krvácet, tak jsem je nechala být. Buď chcípnou, nebo to dají. No a světe div se, večer se vyklubaly 2 a do rána už úplně všichni. Po vyklubání byli teda o poznání slabší, pár z nich se tvářilo, že se na nohy nepostaví. Teď už opozdilci vypadají naprosto v pořádku. Už jsem je dokonce i přidala k "normálním" 2 (o celý den starším) a rajtují tam všichni společně. Ale co myslíte, můžu z nich potom na podzim vybírat do domácího chovu? Abych si tím nezadělala na pěkné problémy do budoucna. Líhnutí téměř 4 dny mi nepřijde moc OK i když jsou teď v pohodě...

Miriam33

15.4.2023 17:18
Miriam33

XXX.XXX.227.2

Tak to je super, že se vyklubaly nakonec samy. Kdyby to krvacelo, postupovala bych stejně jako vy. Ona líheň není husa, takže bych na ten přesný čas líhnutí až tak nepřihlížela, zvlášť, když se nakonec vyklubaly samy. Horší je, jestli maji dobrý genetický základ, jak píšete.

15.4.2023 20:20
chovatel 70

XXX.XXX.192.26

Tři dny klubání při 38 C, bývalo u mne. Takže při vaší teplotě 4 dny. Důležité je že jste spokojená. Časem vše vymakáte.
Pozdravuji

Magďouš

17.4.2023 10:02
Magďouš

XXX.XXX.250.71

Děkuji moc za přispěné názory, snad to časem ještě vypiluji. Po pravdě teplotu jsem asi půl dne před vylíhnutím problémářů zvýšila na 37,8 ° (o 0,1 °). Jestli jim to pomohlo nemohu posoudit. Tento krok jsem podnikla dříve, než zde byly první reakce a bála jsem se, abych jim naopak nepřihoršila, tak jsem zkusila jen o 0,1 ° víc. Píšu si do Statkové knihy pro příště "poslední 3 dny zvýšit teplotu na 38°". A když už se to líhne, jak dlouho necháváte otevřenou líheň? Já jsem při líhnutí nechladila vůbec, jen jsem nechala rychle obměnit vzduch a zase zavřela. Když jsem zrovna větrala tak měli velkou snahu se klubat, ale dost jsem se bála aby jim netuhla blanka, tak jsem celkem rychle zase zavřela. Možná taky chyba...

Miriam33

18.4.2023 01:26
Miriam33

XXX.XXX.227.2

V diskusích jsem naopak cetla zkušenost vsechno dobře nastavit pak radši někam odjet, aby do líhně člověk pořád nelez

18.4.2023 13:44
ančovička1

XXX.XXX.241.250

Miriam33 napsal(a):
V diskusích jsem naopak cetla zkušenost vsechno dobře nastavit pak radši někam odjet, aby do líhně člověk pořád nelez

Přesně tak...já taky na líheň kolikrát pár dní zapomenu😀 a vše v pořádku 😀

Vrků

18.4.2023 14:38
Vrků

XXX.XXX.22.113

ančovička1 napsal(a):
Přesně tak...já taky na líheň kolikrát pár dní zapomenu😀 a vše v pořádku 😀

Já na ní nevzpomenu od května do února.

Miriam33

18.4.2023 14:42
Miriam33

XXX.XXX.227.2