Umrtí slepice a ztučnělá (?) játra

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.4.2023 16:03
Eulálie

XXX.XXX.107.159

Uhynula mi jedna slepice. Nepozorovala jsem vůbec žádné příznaky nemoci, trus je v pořádku, večer vše v pořádku a ráno ležela pod hřady tuhá. Přikládám fotku jater - ta jediná byla při následné pitvě neobvyklá. Všechno ostatní vypadalo v pořádku. Tušíte někdo, co mohlo způsobit úhyn?
Krmím kupovanou směsí pro nosnice. Ve vodě mají acidomid. Dostávají každý den trochu pšenice, jednou za dva až tři dny míchanici (vařená kachní vejce, kefír nebo jogurt, mrkev nebo jablko, šrot pšeničný a kukuřičný, pivovarské kvasnice, rybí moučka). Před pár dny dostaly dva dny po sobě pár vlaškých ořechů - tak dva kousky na slepici.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.4.2023 16:20

to vypadá spíš jako nějaký tumorózní proces, ale podle fotky opravdu těžko říct

ztučnělá játra mají pořád tvar a konturu jater, i když jsou větší a křehká, taková blátivá. slepice, které uhynou na lipidózu většinou uhynou, protože vykrvácí - to je vidět, ty krevní sraženiny. a jsou taky na první pohled tlusté, tuk všude v dutině tělní.

15.4.2023 16:23

Eulálie napsal(a):
Uhynula mi jedna slepice. Nepozorovala jsem vůbec žádné příznaky nemoci, trus je v pořádku, večer vše v pořádku a ráno ležela pod hřady tuhá. Přikládám fotku jater - ta jediná byla při následné pitvě neobvyklá. Všechno ostatní vypadalo v pořádku. Tušíte někdo, co mohlo způsobit úhyn?
Krmím kupovanou směsí pro nosnice. Ve vodě mají acidomid. Dostávají každý den trochu pšenice, jednou za dva až tři dny míchanici (vařená kachní vejce, kefír nebo jogurt, mrkev nebo jablko, šrot pšeničný a kukuřičný, pivovarské kvasnice, rybí moučka). Před pár dny dostaly dva dny po sobě pár vlaškých ořechů - tak dva kousky na slepici.

Viz bodlinka, ta změť na mě taky působí nádorovitě.

15.4.2023 16:34
Eulálie

XXX.XXX.107.159

Děkuji oběma za názor. Nutno podotknout, že jsem játra při vyjímání trochu poškodila. Šlo o těžko, protože slepice už byla ztuhlá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík