LukeH

XXX.XXX.167.218
Dobrý den,
prosím o radu, jedna pižmovka stále snáší vajíčka, má jich už přes 30, vždy večer naleze do hnízda, ráno při krmení sleze ke kačerovi, nechá se pojímat a celý den je s ním.
Dnes jsem to už nevydržel, udělal hnízdo v bedně, a zavřel ji do kotce v králíkárně, ale na hnízdo nechce, pořád štěbetá na kačera. Mám vejce vrátit zpátky na místo a nechat ji, s tím, že pozná, kdy má dost vajec a zasedne nebo je dát radši do líhně. Nevím, jaká je trvanlivost, ale 30 dní mi připadá už moc.
Ostatní dvě sedí normálně, resp. jedna už vodí 3. týden pižmata a zase začala snášet vejce, je, ale oddělená, tak je zatím sbíráme a pečeme ;-) Jsou od včera venku, tak ji chci s nima nechat ještě týden a když nepřestane snášet, dát ji ke kačerovi.
Miriam33

XXX.XXX.227.2
Určitě poradí někdo kovaný lépe s trvanlivostí vajec, já jen ze zkušenosti s jinými kachnami ... Pochybuji, že se nechá prinutit sedět na vejcích. Možná nemá tak silný mateřský instinkt. Půl dne vejce zahřívá, půl je pryč, to z toho asi nic nebude a ještě budou v různém stádiu vývoje. Dle mne je to nahouby. Sebrala bych jí všechno. Zda by se dalo něco dát do líhně? Zkuste je prosvítit. Taky už tam můžou být pukavce.... Nenechávala bych to všechno v hnízdě.
Ne..ta kachna je prostě nastavena na velkou snášku..také mám takové..první vejce,přebytek v hnízdě jim odebírám a skladuji,popřípadě přidávám do hnízd kačenkami,které tolik vajec nesnesou..tuto kačenku nezavirejte,nesmysl..nebude sedět,pokud se nevynese..
Je úplně normální,že sedí na vejcích koncem snášky v noci..hlavně ji vezměte první vejce a dejte do líhně,měsíc vejce vydrží...má věnce nechte ,podle její velikosti 17,popř.19 vajec..víc by mohla,nerada,zastydnout,protože by je neobsedla....moje letos seděla až na 23 vejcích,4 byly čisté,po 10ti dnech vytříděné..vylíhla 19 káčátek..ale tolik nedoporučuji..také hodně záleží,jaké mají hnizda,aby vejce udržely pod sebou a nerozjížděla se jim po "okolí"😀...
Miriam33

XXX.XXX.227.2
ančovička1
napsal(a):
Ne..ta kachna je prostě nastavena na velkou snášku..také mám takové..první vejce,přebytek v hnízdě jim odebírám a skladuji,popřípadě přidávám do hnízd kačenkami,které tolik vajec nesnesou..tuto kačenku nezavirejte,nesmysl..nebude sedět,pokud se nevynese..
Je úplně normální,že sedí na vejcích koncem snášky v noci..hlavně ji vezměte první vejce a dejte do líhně,měsíc vejce vydrží...má věnce nechte ,podle její velikosti 17,popř.19 vajec..víc by mohla,nerada,zastydnout,protože by je neobsedla....moje letos seděla až na 23 vejcích,4 byly čisté,po 10ti dnech vytříděné..vylíhla 19 káčátek..ale tolik nedoporučuji..také hodně záleží,jaké mají hnizda,aby vejce udržely pod sebou a nerozjížděla se jim po "okolí"😀...
To je zlata! Krása.
Miriam33
napsal(a):
To je zlata! Krása.
Děkuji 😊.ale neostrá fotka,byl upatlaný objektiv😀.už jsou všechny kačenky i se svými matkami u nových majitelů chovatelů..budou se mít moc dobře.😊
..a mně sedla další kačenka, má asi 20 vajec, ještě nevím...i starší vajíčka od jiných kačen..tak uvidíme.. časem lihnivost klesá..