Dobrý den, mám dotaz a prosbu na zkušené chovatele. Stává se nám že občas některá ze slípek snese kdekoliv a jakýkoliv čas tak zvané gumové vejce čili vejce bez skořápky. Ostatní slepice ho samozřejmě sežerou.Prosím o radu jak zabránit tomuto chování. Bohužel nemám zatím ani žádné podezření která taková vejce snese. Stáří slepice k je momentálně 29 tydnu. Že začátku bylo vše v poradku. Krmení dostávají pro nosnice doplněno o suché jemné drcené skořápky. Děkuji všem za radu jsem začínající chovatel.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jarka100
napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz a prosbu na zkušené chovatele. Stává se nám že občas některá ze slípek snese kdekoliv a jakýkoliv čas tak zvané gumové vejce čili vejce bez skořápky. Ostatní slepice ho samozřejmě sežerou.Prosím o radu jak zabránit tomuto chování. Bohužel nemám zatím ani žádné podezření která taková vejce snese. Stáří slepice k je momentálně 29 tydnu. Že začátku bylo vše v poradku. Krmení dostávají pro nosnice doplněno o suché jemné drcené skořápky. Děkuji všem za radu jsem začínající chovatel.
Nezabráníte.

Existují snášková hnízda, ve kterých se vejce skulí do krytého zásobníku, kde k němu slepice nemůže. Nicméně mám obavu, že v případě papírových vajec bude účinnost omezena, neb ta se samozřejmě nekoulí po nakloněném povrchu tak dobře. Ale určitě lze vyzkoušet.
Např. https://www.kshps.cz/klopena-hnizda-dle-normy/klopene-snaskove-hnizdo-se-zasobnikem-vajec-dle-normy/
Jinak pokud vám slepice snášejí "kdekoliv" a nikoli do snáškových hnízd, může být také chyba v těch hnízdech. Mohou být na příliš rušném místě, příliš světlá, příliš frekventovaná (moc slepic na málo hnízd), nevhodná podestýlka, nepohodlí....

Jarka100
napsal(a):
Děkuji za reakci a jen ta jedna snáší občas někde mimo to gumové vejce. Ostatní snáší opravdu pěkně do hnízd. Je jich v kurníku 8 a snaskova hnízda mají dvě.
Pokud je to jen ta jedna, bude se jednat o "výrobní vadu", tedy nějaký problém ve vejcovodu, aby se vám nenaučili ostatní slepice žrát všechna vejce, bylo by lepší mít v neděli slepičí polévku. I to, že snese tohle vejce ve výběhu, je známkou zdrav. problému. Pokud nekrmíte moc bílkovinami, že by se vejce vytvářela moc rychle. Ale to by asi byl problém u všech slepic.

Tak to se také kloním k tomu, tuhle slepici upotřebit jinde... Jestli takhle snáší pravidelně.
Všem moc děkuji za rady a dělá to jen jedna a ne každý den. Ob den se jí to stane. Nicméně snesou všechny do hnízd ale pak jedna z nich ještě udělá znova to gumové. Po dnešním dopoledni daly vejce opět všechny krásně do hnízd. A tak čekám co ještě do večera jelikož třeba předevčírem dali taky všechny a večer když jsem šla zavírat tak se uvnitř akorát tahaly o to jedno gumové... Máme 6 horalek, ankonu, kalimero green , a jednu o rok starší araukanu. Všechny ostatní 29 tydnu

Jarka100
napsal(a):
Všem moc děkuji za rady a dělá to jen jedna a ne každý den. Ob den se jí to stane. Nicméně snesou všechny do hnízd ale pak jedna z nich ještě udělá znova to gumové. Po dnešním dopoledni daly vejce opět všechny krásně do hnízd. A tak čekám co ještě do večera jelikož třeba předevčírem dali taky všechny a večer když jsem šla zavírat tak se uvnitř akorát tahaly o to jedno gumové... Máme 6 horalek, ankonu, kalimero green , a jednu o rok starší araukanu. Všechny ostatní 29 tydnu
Viz výše.
Jestli se vám slepice tahají o jedno gumové vejce, může se stát, že pak budou naklovávat i ta zdravá. A jakmile se z toho stane zlozvyk, už ho neodstraníte. A budete mít mnoho slepičích polívek. Nebo omáček.

Jarka100
napsal(a):
I když je to smutné že by třeba musela jít na polévku aby se nestalo to vše vyse uvedené čemuž rozumíme tak to udělám. Ale prosím prosím jak mám onu potvurku která to dělá najít
Aha! my jsme asi z vašeho textu mysleli, že víte, která to dělá, že je to jen jedna. Pokud to nevíte, tak to teoreticky mohou dělat všechny. Budete muset pozorovat (nejlépe o víkendu) nebo pořídit kontrolní snáškové hnízdo, což se asi nevyplatí.
Jarka100
napsal(a):
Děkuji za vaše názory rady a pomoc. Budu teda zkoušet celý víkend hlídat a do té doby doufat že nebudou rozklofavat zdravá vejce.
Moc těch slepiček nemáte,tak se jedná asi o týden,když je budete po jedné zavírat třeba do kralikarny a označovat ,krouzkovat,slepičky, které snáší dobrá vejce.. určitě takto tu jednu, chytíte.. snáší většinou po ránu..škoda,kdyby vám začaly likvidovat vejce ty ostatní..
Ano již jsme o tomto takto rozhodli. Nicméně jak jsem psala předtím snesou všechny dobře a do hnízda ale třeba večer se stane to gumové. Nicméně i když je budu postupně izolovat a ona to udělá sama zvlášť a já to večer neuvidím tak ho ona sežere a tak jsem zase v háji. Nezbývá mě než zkusit a věřit. Děkuji za rady.