hurvajs
napsal(a):
Zdravím,
můžete mi poradit s krmením křepelek?
Jakou směs preferujete, případně jestli je někdo zkusil nechat jen na obilí, či nějaké jiné domácí alternativě.
Dnešní nouzový nákup Křepelka Gold od Energisu za 650,- mě dostal.
Křepelky nechovám, ale podle zdejších příspěvků ohledně krmení, na pšenici nebudou snášet..
650,-kč směsi Energys,je za 25 kilo?..
hurvajs
napsal(a):
Zdravím,
můžete mi poradit s krmením křepelek?
Jakou směs preferujete, případně jestli je někdo zkusil nechat jen na obilí, či nějaké jiné domácí alternativě.
Dnešní nouzový nákup Křepelka Gold od Energisu za 650,- mě dostal.
Japonské křepelky jsou vyšlechtěny na maximální snášku. Mají krátký trávící trakt a proto krmení celými zrninami by znamenalo minimálně snížení užitkovosti, spíše úplnlné zastavení snášky. Krmil jsem směs pro křepelky Energis, ale pak jsem zjistil, že sejně nesou i po sypské směsi pro nosnice od Sehnoutka. Tu mám možnost zakoupit do půl km od domu. Pro energis jsem musel jezdit do cca 12 km vzálené prodejny. Pokud chcete využít produkční schopnosti křepelek, je třeba, aby krmítko i napáječka byly stále plné, měly k dispozici grit, světlo cca 16 hodin a teplotu kolem +15°C až 22°C. Někdo má třeba vyzkoušen chov venku s kolísáním teploty, ale já ne.
Taky přispěji troškou do mlýna.
Pro křepelky je krmná směs určitě základ. Bez té vám sice občas ponesou, ale jak bylo psáno výš, nevyužijete jejich potenciál.
Já do směsi přimíchávám ještě nahý oves, proso, lesknici, řepku. A to jim teda jede.
Jsou na to navyklé od mala (líhnu si sama). Na podzim přidávám i kukuřičný šrot nebo slunečnici. Přes léto trávu ze sekačky, listy salátu nebo špenátu.
Jestli mám od 40 slepiček 50 vajíček nebo 40 je mi celkem jedno. Chci, aby byly zdravé, žloutka jsou až do oranžova a berou je ode mně maminky pro děti.
Po téhle směsi jsou jejich exkrementy pevné a né samá "srač.a" jak jen z granulí.
Nepreferuji ani klecový chov, takže se u nich snažím i o wellfare, což má na jejich život určitě také dobrý vliv.
Záleží na každém, co od chovu očekává.
Ať se vám daří.
Z.