Dobrý den, dnes se nám vylíhly naše první kuřata auraukany. Zatím jsou pod kvočnou, ale co až budou chtít jít z hnízda ven? Neublíží si, když je ve výšce asi 10 cm (viz foto)? Kdy asi vylezou?
Kuřata musíte přendat s kvočnou do odchovny..to je samostatný uzavřeny kotec, kde budou prvních aspoň 3 týdny v bezpečí,potom můžou s kvočnou do ohrádky,podle počasí...v žádném případě je nepouštejte k ostatním slepicím..
To je máte zavřené?..10cm vyskáčou,ale už se do kukaně nejspíš vracet nebudou.. zpět by to bylo náročné..
Zpočátku stačí 1x1m - na 2-3 týdny, jak rostou, tak víc - já mám pro kvočnu s kuřaty (do 10) výběh 2,5 x 1 m + "kurník" na nocování 60x80 cm - tam jsou s kvočnou asi do 6 týdnů, dál bez kvočny asi do 3-3,5 měsíců - pak odděluji kohoutky (jdou k dospělým slepicím) a kuřičky (3-5 ks) zůstávají do 5 měsíců. Je to přenosné, takže přetahuji po trávě a když oddělím kohoutky, pouštím kuřičky i na volno na louce.
Já mám letos štěstí, zatím ze 41 vajec se vylíhlo 25 kuřat bielefeldky - podsadil jsem pod dvě krůty a jednu slepici. Pod další slepici jsem dal 11 vajec, to uvidím zítra nebo pozítří, co z toho bude... Zatím jsem ale moc spokojen. Krůty s kuřaty už dnes chodily volně venku, kvočnu mám zatím v bedně, kde seděla. Bedna má asi 100x50 cm. Budu muset vymyslet, kam je dát dál...
Ať se vám taky daří!