Majkl63
XXX.XXX.19.8
Dobrý den, může mi někdo poradit proč mi umírají křepelky ?? Koupil jsem na jaře 15 křepelek a měl jsem je venku ve voliéře. Začátkem září jse je dal do kotelny na zem do úplně nové dřevěné klece pro králíka a na to jsem koupil další králíkárnu a koupil 10 křepelek. Křepelky ve spodní kleci začali umírat a to obden 1 křepelka. V kotelně topím automatem na uhlí , pořád otevřené okno pouze při velkém chladu okno zavírám na noc, svítím cca 14 hodin denně a krmím směsi pro křepelky + vitaminy a salát a už mi zůstala poslední křepelka ve spodní kleci. V horní kleci žádný problém. Křepelky nejeví žádný problém, žerou poskakují a ráno tam leží jedna mrtvá , prosím moc o radu
Odpověď umělé inteligence:
Tohle je velmi praktická otázka – a bohužel i vážná situace.
Pokud v kotelně hynou křepelky u země, nejpravděpodobnější příčinou je nahromadění těžších plynů, které se drží při podlaze.
---
Nejčasté příčiny
- Oxid uhličitý (CO₂):
- Je těžší než vzduch, hromadí se u země.
- Vzniká při spalování paliva v kotli.
- Ve vyšších koncentracích vytlačuje kyslík → ptáci se dusí.
- Oxid uhelnatý (CO):
- Je jen nepatrně lehčí než vzduch, ale mísí se rovnoměrně.
- Pokud by šlo o CO, hynutí by nebylo jen u země, ale i ve vyšších úrovních.
- Přesto je extrémně nebezpečný pro lidi i zvířata.
- Další spaliny (např. nedokonalé spalování):
- Může vznikat směs plynů, část těžší (CO₂), část lehčí (CO).
- Bez větrání se rychle hromadí.
---
Proč hynou právě křepelky u země
- Křepelky se pohybují nízko, kde se CO₂ koncentruje.
- Ptáci jsou obecně citlivější na nedostatek kyslíku než lidé.
- Proto se dříve používali kanárci v dolech – jako varovný systém proti plynu.
---
Praktické doporučení
- Okamžitě prověřit ventilaci kotelny.
- Zkontrolovat spalování kotle – zda není vadný komín, tah nebo těsnění.
- Použít detektor CO a CO₂ – pro jistotu obou plynů.
- Nikdy nevstupovat do prostoru bez větrání, pokud tam hynou zvířata – je to přímé varování, že prostředí je nebezpečné i pro člověka.
---
Shrnutí:
Hynutí křepelek u země v kotelně je typický znak nahromadění oxidu uhličitého (CO₂), který je těžší než vzduch a vytlačuje kyslík. Je nutné okamžitě řešit ventilaci a bezpečnost, protože takové prostředí je nebezpečné i pro lidi.