Dobrý den,
s ubývajícím světlem klesá snůška jako každý rok... pokukoval jsem o nějakém přisvícení...
vyčetl jsem že ideální čas je mezi 14-16h světla chtěl bych se zeptat jak to máte načasované jestli svítíte ráno do rozednění nebo večer ? případně jestli třeba svítit od 5 ráno do cca 8 než vyleze slunce a pak třeba od 16 do 19h ??
jak velké světlo je potřeba ??
děkuji za jakoukoli radu, nerad bych je nějak zbytečně stresoval ...
Tak jako já již slepičky nemám protože již nemám kde je mít.Ale kouknul jsem o čem asi chovatelé diskutují.To neznamená že nemám zkušenosti těch mám za leta nasbíráno dost i jsem líhnul a sestrojoval líhně.Nyní již jen vzpomínám.
No ale k tématu: s přisvěcováním je to tak že je to v podstatě jedno kdy jestli večer nebo ráno podle knih a literatury jde o to prodloužit den aby slepice mohla přijímat potravu.Ale ze zkušenosti je výhodnější ráno protože večer když se bude ztmívat se přirozeně nacpe a zaleze ke spánku.Na a ráno jí světlem probudíte -bude vyhládlá s prázným voletem a přirozeně se ochotně vrhne ke žrádlu.
No ale světlo není to jediné hlavní kromě toho potřebuje ke snážce v zimě i dostatek žrádla a také TEPLOTU vhodnou pro chov .Jen přisvícením nedosáhnete plnohodnotné snážky .Část potravy se samozřejmě v zimě přemění na udržení tělesné teploty ale při teplotách pod +10 st snážka klesá a pod +5 až 0 st. se zastavuje.Pokud budete cokoliv potřebovat objasnit napište
Přeji moc úspěchů.