Ahoj,
prosím o radu. Chci si pořídit pár slepic. Pro začátek cca 5ks. Kurník mám objednaný. Slepičky vyhlídnuté Dominant nebo Isabrown.
Zajímalo by mě, co ještě krom základních krmných směsí, minerálů a vápenného gritu, pořídit. Je potřeba něco na čmelíky koupit předem? Slepice budou mít k dispozici výběh zatravněný i hliněný.
Jaké máte zkušenosti s napáječkama a dávkovači krmení? Má to pro pár slepic smysl? Které typy jsou dobré? Nebo stačí starý rendlík?
Je vhodná třeba i menší závěsná napáječka v zimě do kurníku, aby voda nezamrzala?
Vzpomínám, že jsme za mlada slepicích chodili na kopřivy, vařili brambory a míchali se šrotem. Co je ideál krmit v dnešní době, aby slepice nestrádaly a přitom byl chov co nejekonomičtější?
Všem předem děkuji.
Viky
Ahoj,
při pořízení nového hejna slepic se osvědčuje přidávat první týden do napáječky s vodou trochu jablečného octa, který působí preventivně proti nemocem, které mohou propuknout vlivem stresu při přesunu do jiného domova. Napáječky jsou určitě lepší z hygienického hlediska více, než rendlíky.
Pokud budete pravidelně udržovat kurník v čistotě a především měnit pravidelně podestýlku ve snáškových hnízdech, tak při tak malém počtu nosnic nebývá s čmelíky problém. Pokud se Vám ale chce investovat do křemeliny, nic Vám nebrání.
V zimních měsících je vhodné dávat vodu na místo, kde nezamrzne, pokud k tomu máte v kurníku prostor, poznáte časem zda se to vyplatí.
Slepičky určitě rádi uvítají zpestření krmné dávky, mimo základní krmnou směs nebo obilnin.
Řezané kopřivy, pampelišky, strouhaná mrkev nebo krmná řepa jim udělá určitě radost. Většinou si na nové krmení musejí trochu zvyknout, zvlášť, pokud byly krmeny komerčním krmivem.
Brambory se šrotem jsou vynikající krmení, ovšem pro nosnice ne, po tomto vydatném krmivu zbytečně ztuční a pak nenesou tolik vajec. Pokud budete krmit granulemi pro nosnice, teoreticky v nich mají vše potřebné k produkci dobré snůšky. Při krmení obilovinami je vhodné krmnou dávku obohatit o další rostlinné a živočišné složky.
Ještě pozor na nešvar který se běžně nedoporučuje a přesto jej každý druhý dělá je zkrmování starého pečiva nosnicím. Má to podobný efekt, jako brambory a šrot. Z pečiva si nosnice moc živin na pořádnou snůšku nevezme. Je to podobné, jako naše fast foody. Plné břicho ale tělo hladoví po živinách.
Ať se v chovu daří :-)
Marťa
Goirgi
XXX.XXX.132.58
Jako základ krmim směs pro nosnice a pšenici . Do směsi primicham vařené brambory a staré pečivo ./hlavně nesmí být plesnivé/ . Zkrmení zbytků je bez problému . Dobré je pořídit si pákový drtič na kosti . Zkrmim všechny kosti co zbydou v kuchyni , i silnější vařené vepřové kosti . Výběh není travnatý a tak v létě přidávám do výběhu nasekanou trávu ze sekačky .
Ještě by mě zajimalo.. v kurníku mám málo místa. Raději bych nechávala slepičkám i přes zimu vodu venku. Mám je ale na zahradě bez elektřiny. Dá se topná podložka připojit na nějaký jiný zdroj elektřiny? Např autobaterii? Má to vůbec smysl? Jak dlouho vydrží vyhřívat? Nebo něco solárního?
Máte zkušenost?
Děkuji.