Dobrý den, pokud chcete hodně káčat od jedné kachny tak vejce odebírejte. Po vrácení do hnízda kachna snese ještě cca 5 vajec a pak zasedne. Já osobně kachně vracel do hnízda až 15 vajec a pak seděla tak na 20ti ale obsedne i 23 vajíček podle velikosti. Dělá se to pro ekonomiku chovu-aby kachna nevyseděla třeba jen 5 káčátek když může odvodit 18náct. A ještě malý poznatek - první snesené vejce které je většinou nejtmavší je skoro 100% neoplozené takže s klidem ho můžete nechat jako podkladek v hnízdě a před nasazením ho vyhodit( zbytečně zabírá místo). Hodně zdaru a kachňat
Dobrý den,
s odebíráním vajec je to velice zajímavé, většinou jsem četla, že se vejce mají v hnízdě nechat, ale Váš tip má logiku Jen bych se ještě zeptala, zda odebíráte vejce již od 1 a do těch 10 ks tam žádné nezůstane nebo např. odeberete u 4 jedno a u 8 další apod, tak, aby Vám bokem zůstala např. 1/3? Děkuji mnohokrát. Letos plánujeme koupit taky jeden pár pižmovek, tak se těším, že Vaši radu využiji
Dobrý den, vejce odebírám hned od prvního a všechny a skladuju v optimálních podmínkách, jen to první ,,planné'' vejce nechávám jako podkladek aby kachna nezanevřela na svoje hnízdo.
Ještě jsem zapoměl že kachna snáší většinou každý den jedno vejce ale občas má pauzu takže jeden den vynechá ale spíše u konci snášky. A odebírat vejce má jistě logiku-uvědomme si že kdybychom odebírali pižmovce vejce třeba do líhně tak jedna kachna dá v jednoum snáškovém cyklu 20 až 40 vajec. Samozřejmě je to hodně individuální ale špatné kusy snesou jen 10 vajec. Takže ať se daří
frikmon
napsal(a):
Dobrý den, pokud chcete hodně káčat od jedné kachny tak vejce odebírejte. Po vrácení do hnízda kachna snese ještě cca 5 vajec a pak zasedne. Já osobně kachně vracel do hnízda až 15 vajec a pak seděla tak na 20ti ale obsedne i 23 vajíček podle velikosti. Dělá se to pro ekonomiku chovu-aby kachna nevyseděla třeba jen 5 káčátek když může odvodit 18náct. A ještě malý poznatek - první snesené vejce které je většinou nejtmavší je skoro 100% neoplozené takže s klidem ho můžete nechat jako podkladek v hnízdě a před nasazením ho vyhodit( zbytečně zabírá místo). Hodně zdaru a kachňat
Tak to je opravdu zajímavé..To mě taky nenapadlo.Příště to tak zkusím.Já jsem se dočetla jenom,že kačenám se neodebírá,na tohle jsem jěště nenarazila.Tak díky.
Já jsem se jenom spoléhala,že kačeny jsou dobré matky a že se příroda postará,ale proč jí nepomoct,že?
Dobré ráno, kachny jsou většinou výborné matky teda u pižmovek ale počítat opravdu neumějí a tak si sednou jak se jim zachce. Proto je li potřeba více kachňat tak je potřeba ty matky trochu poušoupnout a pomoct jim. Když chci vychovat 50 mladách tak nemůsím chovat 6 matek ale s klidem postačí 3 a ono dneska je to vše o krmení, cenách,
ustajovacích prostorách atd. Však to všichni známe v komerčních chovech té přírodě někdy pomáhají až moc ale je jasné že se chtějí uživit a něco vydělat. Tak všem pěkný den
To je případ kdy je třeba odebírat vejce. Buď má kachna silný mateřský pud a brzo zasedá nebo jde naopak o špatnou kachnu s chovů kde je v rodě málo vajec ,, špatnou nosnici''. Nevím zda je to váš případ ale také, chová li se více kachen tak se někdy stává že kacha snáší k jiné do hnízda a dříve se na jinné snážce rozsedí. A taky může být ješte jeden důvod a to počasí. U čínských kachen se objevuje snáška již brzo na jaro ale jak se střídají oblevy a mrazy tak kachny nesou nerovnoměrně, snesou pár vajec a zasednou nebo naopak nezasednou a koukněte z okna jak je tam a zvířta ty změny cítí mnohem dřív a možná se jen snažila zachránit snášku. Každopádně zkuste při letní snážce vejce odebírat pokud to nezabere a kachna nesnese více vajec tak ji vyřadtě z chovu. Možná ponese v létě více i sama, bez pomoci.
Ja mam 2 kacice a zniesli do jedneho hniezda pred asi mesiacom skoro 30 vajicok. Jedna z kacic sedela na vajicok skoro bez prestavky, druha si k nej obcas prisadla. Na moje zdesenie, ale kacice tento tyzden vyhadzali vsetky vajicka z hniezda a po vrateni vajicok to urobili znova. Kde som to pokazil? Co som urobil nespravne?
Nejsem chovatel pižmovek ale někde tady ve foru jsem četl že když je vyhází tak nejsou oplodnený . Večšinou první vejce nejsou oplodnené a nejenom u kachen . Snad to nejak ty kachny poznaj , pud a příroda je mocná čarodějka . Skuste nejaké vajíčko prosvítit a budete mít v to jasno . Možná to je tím . Držím palce
majo
Uživatel s deaktivovaným účtem

moja si zase sama prestahovala hniezdo,,kde som jej to spravil tak na druhy den rano som ju siel pustat,a vajcia mala na druhom konci,a tam aj pokracuje v znaske zatial ma14vajec ale uz aj pomaly zaperuje a zakriva si tie vajicka,,tak som zvedavy,,aka bude?
Uživatel s deaktivovaným účtem

ako som tu uz pisal ze si prestahovala hniezdo sama,tak tam aj si naniesla 15vajec a zasadla,a este tyzden a uz by mali byt male kacence tak som velmi zvedavy
Dobrý den,zkuste se podívat po zahradě je možné že si našla nové klidné místo občas se stává že zasedne na více místech a pak přijde i s kačatama.jednou se mi to stalo od té doby vždy když přestane snášet a nezasedne tak jdu prošmejdit zahradu.jestli že oběvíte hnízdo tak jej vyberte a dejte do hnízda kam vám normálně snáší.jinak taky vejce která jsou v hnízdě chodím raději jednou denně obracet a trochu kropím vodou.je hodně důležité aby měla klid,vždy odstraním kačera aby neměl přístup k hnízdu..Vejce odebírám pravidelně a pak je vracím je to lepší vážně snese více.
Dobrý den, naše kačena z loňského podzimu nanesla 18 vajec, krom prvního jsme jí je měnili za slepičí (za cca 13) postupně bylo v hnízdě víc a víc prachového peří, teď už tvoří silný prsten kolem vajec. Dnes ráno, když jsem šla krmit jsme viděla, že mě vyhlíží jen kačer - asi seděla na vejcích. Než jsme však dala praseti, viděla jsem jak kačer kačenu honí po výběhu. Můj dotaz je, zda máme raději kačera oddělit, ať ji svými choutkami neruší a nevyhání z hnízda? Kačena byla z hnízda cca 10 min, v klidu žrala, šla se napít, ale na hnízdo se nevrátila. Na vejce jsem šahala a byla teplá, jak dlouho je může při raních nízkých teplotách nechat, aby nezachladly? Stále tam máme slepičí "podkladky". Díky za rady
Kitty79

XXX.XXX.58.157
Ahojte, pred niekolkymi rokmi sme kacky uz chovali, a teraz chcem zacat znova.Budu so sliepkami, len sa chcem spytat, nebude vadit pri neseni vajicok, ze na ne obcas sadne sliepka zniest vajickovajicko?Ked sadne na vajicka, dam ju osobitne, ale dovtedy..?Dakujem..
madaj

XXX.XXX.224.228
Dobry den chcem sa spytat, kacka mi zacala znasat od 25,2, a stale este znasa vajicka a vypusta polamy prachove perie ze kedy mam dat vajicka do hniezda dakujem pekne Madaj.
Lukaas

XXX.XXX.80.86
Zdravím, mám 2 kačky pižmove, jedna mi začala nosiť, 5 vajec zniesla a teraz 2 dni nič ..ma len prestávku alebo prestala nosiť?? Vajíčka som jej odoberal len 1 vždy nechal. Prosím o radu dik.
Lukaas

XXX.XXX.80.86
Nie ona nikde inde nenosí, proste prestala nosiť ako je to možné??
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!