Já myslím,že bio musí být bez modifikace, taky jsem si loni zjišťovala něco o směsích, jediné, co jsem našla, byl dovozce
bio směsí pro nosnice a kuřata. Směs dovážel z Rakouska, byla dražší, pochopitelně, než ty místní, ale přesně už nevím. Navíc tehdy neměl nic skladem, musela bych celkem dlouho čekat. Sehnala jsem si u nás farmáře, co dělá bio mlíko a pěstuje si vlastní pšenici ( samozřejmě taky bio, ale o to mi ani tak nešlo, hlavně, že vím, odkud je a jak je skladovaná ) a tu od něj kupuju, plus jeho vlastní "mačkanici", co dává kravám. Kukuřici beru od Žďáru n.S., soukromý mlýn, zpracovává jen kukuřici bez modifikace. Mají, m.j., drcené zrno a kukuřičné klíčky, ideální pro kuřátka
Na to pozor, podle všeho GMO kukuřice se tu pěstuje dost, hlavně na jihu Moravy. Přímo lidem se už nedává, ale používá se jako krmná. Třeba vepřové, dáme si?
Takže člověk musí hledat alternativy, anebo nečíst etikety...
mě zaráží, že jakmile se tu vyskytlo GMO, tak nemodifikované obilí zmizelo ze směsí, bt-kukuřici už zakázali v Rakousku, Francii a Německu, nemá význam ji pěstovat z ekologického hlediska, pokrytecky se může GMO (soja, kukuřice) dovážet do EU (z Brazílie, Argentiny), postoj našeho státu je laxní
zvířata krmená bt-kukuřicí několik generací (podle rakouského výzkumu) začínají být citlivé na toxin, mají změny na ledvinách a játrech a taková zvířata máme chovat, rozmnožovat a jíst? mnohé velkochovy jistě produkují takto krmená jatečná zvířata, je to šílenost, roundup ready soja je zase plná pesticidů, GMO nepřineslo podle statistik úspory na pesticidech, ale spotřeba se naopak zvedla, přitom ne-GMO směsi by nebyly o moc dražší a byly by bez rizika, zase je tu politika nakoupit co nejvíc levně a prodat draho
já tady neustále čtu "krmím svoje nosnice směsí, vajíčka pak jím nebo prodávám"
pokud to někoho opravdu zajímá, doporučuji:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095913550-nedej-se/209562248420005/
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095913550-nedej-se/207562248420032/
dopad GMO na globální zemědělství a potravinářský průmysl:
http://www.youtube.com/watch?v=s01ubofkG8s
Díky za odkazy, podívám se ráda, i když je mi jasný, že to veselá podívaná nebude
Je trochu smutek, že to asi moc lidí nezajímá, nedávno jsem navštívila zdánlivě osvícenou chovatelku všeho možného,
která mi po pěti letech svého farmaření s údivem hlásila, že si přečetla štítek na pytli se směsí pro drůbež a, světe div se, objevila GMO sóju! Byla znechucená, že to krmit nechce, ale nevěděla, co dál. Já svůj způsob nikomu necpu, ale možná když se zamyslíme, jak asi krmily slepice naše prababičky, trochu nám to pomůže. Každopádně sóju tam nenajdeme.
problém je v těch bílkovinách, jak je dodat do směsi, ale určitě by soju nahradil šrotovaný hrách nebo peluška
dříve se zkrmovala masokostní moučka, potom obyč. sója, dnes GMO sója, protože obyč. soja je vytlačena z trhu koncerny propagující GMO, nedávno jsem viděl i směs Energys, kde byla navíc právě zmiňovaná GMO kukuřice, pokud není GMO z Evropy, tak je to určitě roundup ready soja z Brazílie a Argentiny, kde roste na obrovských plochách po vykácených deštných pralesích, kde je kropí roundupem od stejné firmy, která vyráběla agent orange pro válku ve Vietnamu a která zároveň šlechtí tyto patentem chráněná GMO, nechci vypadat jako nějaký aktivista, ale když si dám dvě a dvě dohromady, celé je to jen o miliardových ziscích a absolutní kontrole trhu, k tomu ekologické a zdravotní dopady a z toho mám husí kůži, výrobci směsí v ČR nám prostě nedávají navybranou, takže je to na nás chovatelích, čím budeme krmit, při ceně cca 1000,-/q by si určitě dokázal vyrobit plnohodnotnou směs každý sám a ušetřil by polovinu ceny
Uživatel s deaktivovaným účtem

S krmení pro drůbež,ale i ostatní zvířata začíná být problém.Pozoruji už delší dobu,že majitelé psů a koček se vracejí k masu a vaření.A chovatelé drůbeže,když budou chtít mít drůbež zdravotně dobrou a v kondici pro další reprodukci,tak se opravdu budou muset vrátit hodně do doby minulé.Naše babičky-tak jak já si ještě pamatuji, kuřátka se vylíhla a první co dostaly vajíčko,pak vajíčko smíchané s jáhlami,pak následoval kousek tvarohu-tvrdého a tím začala míchanice do které se po cca 3týdnech věku kuřátek,housátek,krůťat,kačenek,přidávaly staré brambory a to vše se smíchalo s pšeničným šrotem.Kukuřice byla vzácnost.A cca od 8 týdnů se vařilo i zrní všeho druhu. Vše se doplňovalo kopřivami a pampeliškou.Pravda je,že kuřátka nerostla tak rychle jako nyní,byla z velké části odchovávaná pod kvočnami,hodně se využívaly krůty-kvočny.Běhalo všechno po dvoře,který se pravidelně zametal.Na zahradu-na trávu se to pouštělo až od 8 týdnů.Dříve ne-to se říkalo,že by dostaly od mokré trávy křeče.A nebyla kokcidioza,a jiné nemoci.Jak jsem uvedla drůbež rostla pomaleji,ale přirozeně.Co se týká masa,tak když se něco zabíjelo,tak se vyvrhly střeva a daly ovařit a rozsekaly se drůbeži.Běžně se dávalo trochu mléka k napití,jinak voda.Žádný ocet do vody,žádné Roborany atd.prostě to nebylo.Zdravím Jitka
Ještě k tomu dodám-je pravdou,že si každý hospodář líhnul jen pro sebe a pak se jen vyměňovaly kohouti,houseři,kačeři.Nepamatuji se,že by někdo z hospodářů hovořil o příbuzenské plemenitbě,vše opravdu bylo zdravé
A nikoho nenapadlo, že GMO potraviny potažmo krmiva jsou nesmyslem??? Je to jen jiná technologie dosažení stejného cíle, mít plodiny odolnější a výnosnější, než jsou původní. To jestli gen vymizí cestou šlechtění, nebo je odstraněn je opravdu jen dostupnou technologií Tím nechci zlehčovat možné následky v rámci plodin, ale na konzumenta je tam vliv stejný, jako u krmení kukuřice před X lety a dnes...
napsal(a):
S krmení pro drůbež,ale i ostatní zvířata začíná být problém.Pozoruji už delší dobu,že majitelé psů a koček se vracejí k masu a vaření.A chovatelé drůbeže,když budou chtít mít drůbež zdravotně dobrou a v kondici pro další reprodukci,tak se opravdu budou muset vrátit hodně do doby minulé.Naše babičky-tak jak já si ještě pamatuji, kuřátka se vylíhla a první co dostaly vajíčko,pak vajíčko smíchané s jáhlami,pak následoval kousek tvarohu-tvrdého a tím začala míchanice do které se po cca 3týdnech věku kuřátek,housátek,krůťat,kačenek,přidávaly staré brambory a to vše se smíchalo s pšeničným šrotem.Kukuřice byla vzácnost.A cca od 8 týdnů se vařilo i zrní všeho druhu. Vše se doplňovalo kopřivami a pampeliškou.Pravda je,že kuřátka nerostla tak rychle jako nyní,byla z velké části odchovávaná pod kvočnami,hodně se využívaly krůty-kvočny.Běhalo všechno po dvoře,který se pravidelně zametal.Na zahradu-na trávu se to pouštělo až od 8 týdnů.Dříve ne-to se říkalo,že by dostaly od mokré trávy křeče.A nebyla kokcidioza,a jiné nemoci.Jak jsem uvedla drůbež rostla pomaleji,ale přirozeně.Co se týká masa,tak když se něco zabíjelo,tak se vyvrhly střeva a daly ovařit a rozsekaly se drůbeži.Běžně se dávalo trochu mléka k napití,jinak voda.Žádný ocet do vody,žádné Roborany atd.prostě to nebylo.Zdravím Jitka
Ještě k tomu dodám-je pravdou,že si každý hospodář líhnul jen pro sebe a pak se jen vyměňovaly kohouti,houseři,kačeři.Nepamatuji se,že by někdo z hospodářů hovořil o příbuzenské plemenitbě,vše opravdu bylo zdravé
taky si pamatuju babičku, jak takhle krmila :)
list
napsal(a):
A nikoho nenapadlo, že GMO potraviny potažmo krmiva jsou nesmyslem??? Je to jen jiná technologie dosažení stejného cíle, mít plodiny odolnější a výnosnější, než jsou původní. To jestli gen vymizí cestou šlechtění, nebo je odstraněn je opravdu jen dostupnou technologií Tím nechci zlehčovat možné následky v rámci plodin, ale na konzumenta je tam vliv stejný, jako u krmení kukuřice před X lety a dnes...
určitě to byl bohulibý záměr (bez představy možných rizik), ale praxe ukazuje něco jiného, viz dokumenty výše
pokud má bt-kukuřice, produkující "ochranné" toxiny proti zavíječi stejný výnos jako neošetřovaná kukuřice s hlubokou orbou, kde nehrozí přenášení toxinu do ostatních organismů a jejich postupná degenerace, je to jasné
u roundup-ready plodin, se spotřebuje více herbicidů, roundup není žádný ekočajíček a některé druhy plevelu začínají být rezistentní, nakonec to dopadne tak, že se plevel bude řešit jiným, dražším a jedovatějším herbicidem, to Monsato zase vydělá balík :)
podle mě záměr selhal a už se jen mlží, veřejnost se odmítá informovat o faktech, jenom naslouchá propagandě
http://www.freepub.comehere.cz/vsechno/monsanto-spustilo-kampan-proti-oznacovani-gmo-produktu
http://www.freepub.comehere.cz/vsechno/zemedelci-pozaduji-prosetreni-monsanta-a-dow
http://www.freepub.comehere.cz/vsechno/monsantuv-roundup-meni-tvar-obojzivelniku
http://www.freepub.comehere.cz/vsechno/gmo-insekticid-je-zodpovedny-za-hubeni-vcel-a-kontaminaci-celeho-potravinoveho-retezce
http://www.freepub.comehere.cz/vsechno/monsanto-prispiva-kazdych-30-sekund-k-sebevrazde-zemedelce
http://www.freepub.comehere.cz/vsechno/monsanto-zazalovano-za-otravu-zemedelcu
....
ještě před tím budeme dále zavírat oči?
http://ovcsvpardubice.blog.cz/0710/bt-kukurice-je-pro-vcely-bezpecna
http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/gmo-geneticky-modifikovane-organismy/dosavadni-zkusenosti-s-pestovanim.html
http://www.osel.cz/index.php?clanek=2768
http://www.biotrin.cz/czpages/inf070322.htm
http://www.bc.cas.cz/zajimavosti.php?kukurice-zabiji-housenky
pokud se podíváte na pořad ČT výše zjistíte, že v Německu se nepoužívají ani postřiky proti zavíječi, protože Němci používají hlubokou orbu a tím ekologicky likvidují zavíječe : )
jinak ty odkazy jsou reklamního charakteru včetně statistického dokumentu z eagri
k zabíjení včel, jde o použití zase pesticidům odolné plodiny, nikoliv bt-kukuřice! já si to čtu, nestřílím odboku
nechápu postoj českých farmářů, kteří každoročně kupují drahé patentované osivo, jehož použití má takový vliv na životní prostředí, navíc nesmějí si nechat osivo na další rok, protože si musí koupit nové, snad jen řepko-farmáři z toho mají prospěch do vlastní kapsy zase bez ohlížení kolem sebe, to je těch 1,80 Kč v litru benzínu...
Ty vaše odkazy na pořady ČT jsou dva roky od sebe a až na pár slov mají totožný text.Trochu zvláštní ne?(Objednávka?).Média jsou mocný nástroj manipulace.Jinak nikde neuvádíte žádný konkrétní výzkum,jen jakási nejmenovaná rakouská instituce.V prvním odkaze ohledně včel máte uveden konkrétní výzkum konkrétního švýcarského institutu,kde testovali bt kukuřici Moon810(biologický insekcitid) a testovali i herbicidní složku soji.Zavěr je,že bt včely neovlivňuje,kdežto RR soja je pro ně smrtelná.To asi bude těžko reklamní trik.Poslední odkaz je na české vědecké výsledky testování,kde bt doporučují odzkoušet,ale RR plodiny striktně odmítají kvůli rychlé rezistenci plevelů na herbicidy(článek je z r.2004).To asi bude taky těžko reklamní trik.Jinak v celé Evropě je zákaz pěstování RR plodin.U nás je povolena z bt kukuřic pouze typ Moon810.Hážete odkazy na Ameriku,tady jsme ale v Evropě.V Evropě a u nás se výzkum a vývoj GM plodin ubírá jiným směrem než v USA.Roundup tady dáváte do souvislosti s GMO,ale o tom jak obrovské množství se ho spotřebuje v konvenčním hospodářství mlčíte.Většina dnešní neGM kukuřice jsou hybridi F1,takže toto osivo musí zemědělci také každoročně nakupovat.Jinak bt je zkratka pro Bacillus thuringiensis,což je bakterie,která se vyskytuje ve středním a mírném pásmu v půdě a na rostlinách.Je to jeden ze dvou biologických insekcitidů,které mohou eko zemědělci používat na ochranné postřiky.
já rozhodně nic nezamlčuju, jen sdílím, problém USA je důkaz, kam až vede manipulace konzumentů a farmářů... a navíc do EU se dováží GMO převážně z jižní ameriky a zpracovává se z téměř 90% na výrobu krmných směsí, jsou to veřejné údaje EU, a nejsou to malá čísla... tím že se GMO již nepěstuje v některých zemích EU, neznamená, že se vyřešil problém s GMO, které je určeno pro krmení zvířat a následnou konzumaci jejich produktů uvnitř EU
evidentně to nikoho v ČR moc nezajímá, ani chovatele... mě ano
ještě jeden konkrétní příspěvek bych si dovolil
http://www.freepub.comehere.cz/vsechno/studie-krysy-krmene-gmo-plne-nadoru
odkaz na studii http://www.biolsci.org/v05p0706.htm#Section3
danielbratislava
napsal(a):
Na Slovensku máme zrninové zmesi bez sóje, z obsahom rastlinných bielkovín 19,4 %. Cena za 25 kg / 15,- €. Treba ju ale šrotovať.
tie zmesky su BIO? predavaju aj samostatne jednotlivé krmoviny (kukurica,psenica,hrach,... )? mohol by som tiez poprosit vyrobku - predajcu?

waren69
napsal(a):
tie zmesky su BIO? predavaju aj samostatne jednotlivé krmoviny (kukurica,psenica,hrach,... )? mohol by som tiez poprosit vyrobku - predajcu?
Nechci být rýpal,ale dejte pozor na ty směsi.Hlavně chtějte u každého pytle,aby byl přilepený štítek s obsahem všech komodit,které jsou ve směsi.Protože všechny směsi podle přísných nutričních norem musí mít uedeno jak jsou ošetřeny proti plísním.Dále dováží se soja,ta se zde nepěstuje a dováří se geneticky modifikovaná,takže je třeba hledat právě na tom štítku čím je jako rostlinná bílkovina nahrazována.
Zloženie zmesi: pšenica 20 %, kukurica žltá 10 %, kukurica červená 10 %, slnečnica 20 %, ovos nahý 10 %, cirok 10 %, hrach 15 % a repka 5 %.
diky za inspiraci
ony maji ty smesi povetsinou kolem 20% bilkovin (i holubi, selata, ovce), pro mladata vice, ale min. 20% bilkovin obsahuje take susina vetsiny zelene hmoty (treba i zabinec), takze je dulezity i pomer vyuzitelne energie k bilkovinam a obsah vapniku a fosforu (snaska vs rust)
ale pokud si pro odchov nebo vykrm namicham smes a sesrotuji hrach, psenici, jecmen a kukurici, tak se nedostanu pres 25eur/100kg (cena nejdrazsi polozky-kukurice, brano dle lokalnich cen zemedelcu v okruhu 10km)
mohu pridat vitaminy, mineraly, ev. MIKROP tusim prodava koncentrat s aminokyselinami
jenom tak premyslim nahlas... porad tu ctu kolik lidi krmi smesmi a me to prijde krom toho puvodu "krmiva" navic jeste dost prodelecne
v současné době je na ulož.to dokument, který běžel na ČT2: Svět podle Monsanto
Češi samozřejmě reagují dle reklamy a rozhodují se podle svého prospěchu (dotační programy univerzitám), ale američtí a indičtí farmáři páchají sebevraždy a přicházejí o farmy, které budovali mnoho generací, máte někdo pocit, že je to jen lež a antipropaganda? Nestlé v EU patentuje květ fenyklu...
calamityjane

XXX.XXX.116.229
Bohužel odkaz na youtube nefunguje, asi ho stáhli :(. Co to bylo za dokument? Děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Nechci zakládat novou diskuzi, myslíte si, že tady koupím gmo kukuřici a jiné obiloviny?
http://www.krmivaprerov.cz/obiloviny-a-lusteniny-pro-hospodarska-zvirata/.
JanT

XXX.XXX.227.84
lukas.jandik
napsal(a):
Existuje v ČR výrobce krmných směsí bez GMO? nebo směsí bez soji nebo čistých organic (bio) směsí?
Drubež musí žrát taky zelené krmivo-trávu nebo jinak vejce nebude obsahovat 3omega mastné kyseliny a bude jako z obchodu.
jara.k
napsal(a):
Ty vaše odkazy na pořady ČT jsou dva roky od sebe a až na pár slov mají totožný text.Trochu zvláštní ne?(Objednávka?).Média jsou mocný nástroj manipulace.Jinak nikde neuvádíte žádný konkrétní výzkum,jen jakási nejmenovaná rakouská instituce.V prvním odkaze ohledně včel máte uveden konkrétní výzkum konkrétního švýcarského institutu,kde testovali bt kukuřici Moon810(biologický insekcitid) a testovali i herbicidní složku soji.Zavěr je,že bt včely neovlivňuje,kdežto RR soja je pro ně smrtelná.To asi bude těžko reklamní trik.Poslední odkaz je na české vědecké výsledky testování,kde bt doporučují odzkoušet,ale RR plodiny striktně odmítají kvůli rychlé rezistenci plevelů na herbicidy(článek je z r.2004).To asi bude taky těžko reklamní trik.Jinak v celé Evropě je zákaz pěstování RR plodin.U nás je povolena z bt kukuřic pouze typ Moon810.Hážete odkazy na Ameriku,tady jsme ale v Evropě.V Evropě a u nás se výzkum a vývoj GM plodin ubírá jiným směrem než v USA.Roundup tady dáváte do souvislosti s GMO,ale o tom jak obrovské množství se ho spotřebuje v konvenčním hospodářství mlčíte.Většina dnešní neGM kukuřice jsou hybridi F1,takže toto osivo musí zemědělci také každoročně nakupovat.Jinak bt je zkratka pro Bacillus thuringiensis,což je bakterie,která se vyskytuje ve středním a mírném pásmu v půdě a na rostlinách.Je to jeden ze dvou biologických insekcitidů,které mohou eko zemědělci používat na ochranné postřiky.
Dobře ty 😄.je vidět jak někteří vidí do GMO.S tou F1 je to pravda.Zkousel už někdo sehnat noGmo pšenici/kukuřici jako osivo?já to zkoušel.osobne bych doporučil některým umělcům blíže se podívat na nařizování EU a více nastudovat co se zde skutečně pěstuje.Bio zaručuje ne jen osivo ale také způsob pěstění, sklízení,zpracování,balení... Takže pokud obilí není sbíráme ručně,není bio.navic kombajny jezdí na naftu,mažou se olejem...to všecko je v obilí a vy řešíte bio osivo.chjo.souhlasim s nazorem
JanT
napsal(a):
Drubež musí žrát taky zelené krmivo-trávu nebo jinak vejce nebude obsahovat 3omega mastné kyseliny a bude jako z obchodu.
Ja se řídím potřebami,takže jako zdroj bílkovin aminokyselin a vitamínů dávám játra od řezníka za pár kaček nebo zabijačkový ořezy.slepice je všežravec annefa se do ní cpat jen obilí.

Terrax
napsal(a):
Dobře ty 😄.je vidět jak někteří vidí do GMO.S tou F1 je to pravda.Zkousel už někdo sehnat noGmo pšenici/kukuřici jako osivo?já to zkoušel.osobne bych doporučil některým umělcům blíže se podívat na nařizování EU a více nastudovat co se zde skutečně pěstuje.Bio zaručuje ne jen osivo ale také způsob pěstění, sklízení,zpracování,balení... Takže pokud obilí není sbíráme ručně,není bio.navic kombajny jezdí na naftu,mažou se olejem...to všecko je v obilí a vy řešíte bio osivo.chjo.souhlasim s nazorem
Ono s tím BIO je to velice jednoduché, má potřebnou bumáźku je to BIO nemá ? pak to není BIO. Kdysi jsem se tím prokousával lejstrama a jediná výhoda je , že zvíŕata musejí mít alespoň nějaký ten snesitelný welfare. Ostatně víte proč má traktor BIO zemědělce dakrát tolik světel než normální ?
napsal(a):
Ono s tím BIO je to velice jednoduché, má potřebnou bumáźku je to BIO nemá ? pak to není BIO. Kdysi jsem se tím prokousával lejstrama a jediná výhoda je , že zvíŕata musejí mít alespoň nějaký ten snesitelný welfare. Ostatně víte proč má traktor BIO zemědělce dakrát tolik světel než normální ?
Nevím ale tipnu:plaší žížaly nebo hraboše.ale skutečně nevím.u nás jezdí standard John Deere(proxima) takže nemám srovnání.

maxichov
napsal(a):
ABY MOHL PŘES NOC STŘÍKAT
Získal jste 10 bluďišťáků
Krmná směs bez GMO - https://www.agrotree.cz/krmiva-a-krmne-smesi-pro-kurice-a-nosnice/krmna-smes-nosnice-nt-25-kg-granule-bez-gmo
Prodejna u Dobřan(Plzeň), nebo pošta.
MagdaD

XXX.XXX.51.113
Nevím, jestli to tu ještě někoho zajímá (vzhledem k tomu, že tahle diskuse se rozjela v r. 2012 ;-) ), ale zjistila jsem, že VK Drcman vyrábí nejen bez GMO, ale dokonce i BIO směsi se sójou a vším ostatním, nejen pro drůbež. Např. pro mě zajímavá je směs Makro nosnice BIO, protože je to jakýsi koncentrát, který stačí smíchat 1:1 s pšenicí a je to kompletní směs (BIO pšenici máme vlastní, takže se mi ji nechce coby součást nějaké hotové směsi kupovat).
Hm...
VK Drcman také do svých směsí míchá "vedlejší produkty při výrobě cukrovinek".
V reálu to znamená rozlámané sušenky, smetené čokoládové polevy,
spousta palmového tuku a další sračky.
Bon Apetit. Slepicím bych to nedal ani zadarmo a tuto firmu bojkotuji,
i kdyby ve vedlejší řadě vyráběli Zlaté bioprase.
Holt VK Drcsušenkoman.
honzapm
napsal(a):
Hm...
VK Drcman také do svých směsí míchá "vedlejší produkty při výrobě cukrovinek".
V reálu to znamená rozlámané sušenky, smetené čokoládové polevy,
spousta palmového tuku a další sračky.
Bon Apetit. Slepicím bych to nedal ani zadarmo a tuto firmu bojkotuji,
i kdyby ve vedlejší řadě vyráběli Zlaté bioprase.
Holt VK Drcsušenkoman.
a ste si isty,ja som teraz kupil koncentrat na vyrobu krmnej zmesi pre prasiatka,dosla mi extrudovana soja,dakujem

bery25
napsal(a):
a ste si isty,ja som teraz kupil koncentrat na vyrobu krmnej zmesi pre prasiatka,dosla mi extrudovana soja,dakujem
Pakliže to mají skutečně uvedené ve složení, tak to tam taky bude :-) Podívejte se do složení toho koncentrátu a hned zvíte, čím je obohacen.
napsal(a):
Pakliže to mají skutečně uvedené ve složení, tak to tam taky bude :-) Podívejte se do složení toho koncentrátu a hned zvíte, čím je obohacen.
Makro nosnice BIO
Doplňkové krmivo je určeno pro výrobu kompletního krmiva pro nosnice v BIO chovech
Dávkování 50% makro nosnice BIO a 50 % pšenice BIO nebo triticale BIO
Složení a obsah*: BIO Pšenice, BIO sójové boby toastované, BIO vojtěškové úsušky, uhličitan vápenatý, dihydrogenfosforečnan vápenatý, chlorid sodný, hydrogenuhličitan sodný
*Aktuální složení a výživové hodnoty jsou vždy uvedeny na etiketě.
Tak čert ví, co v tom je, když je to složení s hvězdičkou.
napsal(a):
no mna by skor zaujimalo kde to pan honzapm zobral,lebo ja nikde v zlozeni nevidim cokoladove polevy,palmovy tuk ani dalsie sračky,ale ked to je pravda ,tak by som to dalej neskrmoval,ale zase jedna baba povedala,neviem kde je pravda

Ve skutečnosti to v předpisech zní celé "produkty a vedlejší produkty, které vznikají při výrobě cukrovinek včetně čokolády" a pokud jsem správně pochopila, v živinové deklaraci se započítávají jako škrob nebo cukry. Je pravda, že příklad složení takového "produktu" jsem se nedočetla. Ale skoro bych si tipla, že to bude, jak honza píše. Prostě stravitelný zdravotně sám o sobě nezávadný odpad z výroby - šup do krmiv. Ještě se to za dobrou cenu prodá. Ale to je jen spekulace. Faktem bude, že do toho krmiva se dostanou složky těch cukrovinek, ale jestli vstupní suroviny nebo části finálních výrobků, to neumím říct.