JozKos

XXX.XXX.177.232
Aj keď mám dostatočné znalosti a skúsenosti s chovom hrabavej hydiny, chcem začať chovať japonské prepelice. Nadväzujem kontakty so skúsenými chovateľmi a zháňam informácie a zbieram ich skúsenosti. Zakúpil som chovné klietky pre 100 ks prepelíc a tiež liaheň King Suro 20.
S veľkými ťažkosťami som zakúpil aj presvecovačku násadových vajec zn. Shier. Informácia, že násadové vajcia prepeličiek sa nedajú presvecovať ma dosť zaskočila. Neviem si predstaviť liahnuť hydinu bez, toho, aby som nepreveril stav násady.
Preto sa obraciam na chovateľov, ktorí majú skúsenosti s liahnutím prepeličiek, ako pri liahnutí postupujú, a ako to je s tým, či je možné, alebo nie je možné vajíčka prepeličiek presvecovať.
Ďakujem za reakcie na môj príspevok. Ak teda tomu dobre rozumiem, vajíčka prepelíc naložíte do liahne a nerobíte žiadnu kontrolu. Až po ich vyliahnutí zlikvidujete tie vajíčka, u ktorých liahnutie neprebehlo. Nestalo sa vám, že došlo k "explózií" niektorých "zlých" vajíčok? Toho sa obávam najviac.
Liahnuť vajíčka cudzích chovateľov je vždy veľkým rizikom. Najmä vtedy, keď sa jedná o nezodpovedných a lajdáckych chovateľov. Môj priateľ to jednu dobu praktizoval, ale len dovtedy, kým mu v liahni počas noci "nevybuchli" 3 vajcia. Viete si predstaviť čistiť a dezinfikovať liaheň po takejto príhode? Že z ostatnej násady nič nebolo je len samozrejme. A len pre zaujímavosť, tento "chovateľ", ktorý svojou nezodpovednosťou všetko toto spôsobil, si ešte pýtal náhradu za znehodnotenú násadu. Neslýchané, čo dokáže človek dnešnej doby.
jozkos
napsal(a):
Liahnuť vajíčka cudzích chovateľov je vždy veľkým rizikom. Najmä vtedy, keď sa jedná o nezodpovedných a lajdáckych chovateľov. Môj priateľ to jednu dobu praktizoval, ale len dovtedy, kým mu v liahni počas noci "nevybuchli" 3 vajcia. Viete si predstaviť čistiť a dezinfikovať liaheň po takejto príhode? Že z ostatnej násady nič nebolo je len samozrejme. A len pre zaujímavosť, tento "chovateľ", ktorý svojou nezodpovednosťou všetko toto spôsobil, si ešte pýtal náhradu za znehodnotenú násadu. Neslýchané, čo dokáže človek dnešnej doby.
Chcem doplniť, že prípad, ktorý som popisoval v predchádzajúcom príspevku. Netýkal sa liahnutia prepeličích vajíčok, ale priateľ vo svojej liahni liahol kuracie vajíčka svojho "nezodpovedného" suseda, ktorý ho oklamal v tom, že mu tvrdil, že vajíčka sú "čerstvé", ale opak bol pravdou. Ospravedlňujem sa za túto nepresnosť.
Nepočul som že by niekomu ,,strelilo,, prepeličie vajce v liahni. Ani mne sa to ešte nestalo a to som pred pár rokmi dával do liahne aj vajička staršie ako 10 dní lebo mi dlho trvalo dokial som od pár sliepočiek nazbieral potrebné množstvo. Aby bolo liahnutie ,, rentabilné,, treba mať dobre zostavené kmene s kohútikmi nepreferujúcimi len určité sliepočky, v odpovedajúcom pomere pohlavia. Niekedy sú sliepočky agresívne a i keď je kohútik plodný je utlačovaný a pári len neagresívne sliepky. Vtedy ho len ,,pripúšťam,, k sliepkam od ktorých chcem opl. vajíčka. V momente prekvapenia si ani kohútik nevšimne že je to tá od ktorej dostal výprask a ani ona ešte nemá bojovú náladu. Do liahne dávam len vajička max 5 dní od znášky. Taktiež záleží na kvalite vajec. Malé a nadrozmerné sú VŽDY neoplodnené. Taktiež nedávam úplne tmavé a bez pigmentu- jednofarebné.
Mimo diskuzi, ale když už není vyhnutí a pro zachování přátelství vezmu do líhně cizí vajíčka, tak je před dotyčným prosvítím. Ono se mi taky stalo, že mi přinesli zaručeně čerstvá vajíčka a ta měla vzduchovou bublinu skoro v polovině vajíčka a dušovali se, že těch padesát husích vajíček je od 2 hus za 14 dní. Za blbce jsem byla já, která jim to nechtěla věřit. Dodned si o mě myslí, že jsem jim je nechtěla vylíhnout. Jinak skutečně vajíčka od křepelek,maransek a perliček taky neprosvěcuji.
m.l.
napsal(a):
Mimo diskuzi, ale když už není vyhnutí a pro zachování přátelství vezmu do líhně cizí vajíčka, tak je před dotyčným prosvítím. Ono se mi taky stalo, že mi přinesli zaručeně čerstvá vajíčka a ta měla vzduchovou bublinu skoro v polovině vajíčka a dušovali se, že těch padesát husích vajíček je od 2 hus za 14 dní. Za blbce jsem byla já, která jim to nechtěla věřit. Dodned si o mě myslí, že jsem jim je nechtěla vylíhnout. Jinak skutečně vajíčka od křepelek,maransek a perliček taky neprosvěcuji.
Presne tak, ako píšete. Ale radšej budem "blbcom" ako si narobiť zbytočnú robotu s čistením liahne.
Alexiz

XXX.XXX.179.114
Zdravim,
Nie je nic jednoduhsie, ako presvecovat prepelicie vajicka. Ja mam obycajnu tenku (ako hrubsia fixka) led baterku z tesca na 3xAAA baterky za 2,7 eur vo vypredaji. V prvom rad je potrebne presvietit obycajne vajicko, aby clovek zistil, ako take vajce, ktore nema v sebe zarodok, vyzera. Zistite, ze prepelicie vajicko aj napriek tomu, ze je flakate, ma tenku skupinku a jednoducho je ho mozne presvietit aj obycajnou baterkou. Ak ho presvecujete, "svieti" cele s nadychom zeleneho svetla (zelena asi koli sfarbeniu vnutornej strany skrupinky). Siesty den kontrolujem vajicka v liahni. Tie, co su tmave, su oplodnene, tie, co zostanu jednoducho presvietitelne, v tych zarodok nie je a su prazdne. Nehladajte ani vlasocnice, ani vzduchovu bublinu, hoci obcas, ked dam do liahne aj svetle prepelicie vajicko, na nom su zilky vidiet. Moja uspesnost z nasadenych vajicok je cca 85% oplodnenych a z nich sa liahne cca 70-75% prepelic. (chovny kmen: 1kohut, 15 sliepok).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já je prosvítím v místě bubliny a pokud je zbytek vejce tmavý, tak je plné, prázdné prosvítá.
Často na to i kašlu, není to nutné, nic v líhni nepukne.