Leghornky jsou rozhodně nejlepší nosnice na světě.
To vám dávám písemně.
Zatímco ostatním plemenům a nosným hybridkám s věkem snáška rapidně klesá,
leghorny si stále udržují velmi vysoký standard. Další roky (druhý, třetí) naopak
zvětšují velikost leghorních vajec, takže získáte více vaječné hmoty.
Minulý týden jsem měl dokonce 100 g vejce. Moje zatím rekordní.
A proč jsou ještě nejlepší nosnice na světě? Zkuste koupit pytel pšenice
a krmte deset nosných hybridek a zkuste koupit stejný pytel pšenice a krmte deset
Leghornek. Rozdíl brzy uvidíte. Zatímco pytel u hybridek už bude prázdný,
v Leghornkovém ještě pořád bude dost obilí.
Nosné hybridky jsou dobré první rok, pak je z nich alespoň dobrá polévka,
neboť jsou těžší. Z leghornky by byla polévka velmi hubená a tak se nechávají
více let, ale je to spíš ku prospěchu. A navíc - ten exteriér Leghornek - to je čistá krása.
Naprosto s vámi souhlasím. Asi před 20ti lety jsme s přítelem koupili 2 slepičky, tenkrát jsme neměli potuchy co jsou zač, když je uviděl náš děda, prohlásil, že jsme koupili nejlepší slepice jaké jsme mohli. Byly to leghornky.A měl svatou pravdu.
Vloni jsem po tak dlouhé době (dostavěli jsme domek) opět sháněla slepičky a ihned jsem měla jasno. Na dvorku mi budou běhat leghornky. Nebylo jednoduché je sehnat, zvláště v loňském roce jarního boomu a cenách vajec 7 Kč. Nakonec se zdařilo. Kuřice začali asi po měsíci snášet a všichni kolem se jen divili. Před asi týdnem mě příjemě překvapily. To, že vajíčko se dvěma žloutky není vyjímkou, ale od 5ti slepiček sebraných 6 vajec mě udivilo. A to den před tím bylo vajec 5 a den poté opět 5. Tak ty mé holky vynáším do nebe a o velikosti vajec ani nehovořím.
lisakpedro

XXX.XXX.3.167
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli je velký rozdíl mezi klasickou Leghornou a Dominant Leghorn.
Bude hybrid více snášek a bude větší spotřeba krmiva?
Díky za odpověd Martin.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to pořád jen čistokrevná leghornka, jen je to potomek vícelinového křížení s důrazem na snášku a nikoliv na exteriér.Konverze krmiva by měla být zhruba stejná a to malá, snáška o něco vyšší ale v závislosti na podmínkách chovu.
Adam_609

XXX.XXX.178.38
Dobrý den, chci se zeptat rozhoduji se mezi leghornkou a velsumkou zdrobnělou co by jste mi poradil jsem začátečník.
Leghornka je nejlepší nosnice na světě.
Nic lepšího neexistuje.
Navíc vyprodukuje krom vysokého počtu vajec také výrazně vysoký podíl vaječné hmoty.
A to vše s bezkonkurenčně nejnižší spotřebou krmiva a ultrakrátkou dobou přepeřování.
Takže kdo chce vyloženě a pouze hodně vajec, velká vejce a málo utratit za krmení,
nechť vesele Leghornkuje.
Samozřejmostí je prvotřídní vstupní materiál, tj. čistokrevné Leghorn vytříbené populace/linie,
takže nic od Hanky Tomanové a podobných babiček, "které to myslely dobře",
odpovídající výběh, ustájení i krmení.
Viděl jsem minulý týden vejce,
která vyprodukovaly mladé voliérové Leghorn v pokusu ČZU,
a ta velikost vajec mě skutečně ohromila.
honzapm
napsal(a):
Leghornka je nejlepší nosnice na světě.
Nic lepšího neexistuje.
Navíc vyprodukuje krom vysokého počtu vajec také výrazně vysoký podíl vaječné hmoty.
A to vše s bezkonkurenčně nejnižší spotřebou krmiva a ultrakrátkou dobou přepeřování.
Takže kdo chce vyloženě a pouze hodně vajec, velká vejce a málo utratit za krmení,
nechť vesele Leghornkuje.
Samozřejmostí je prvotřídní vstupní materiál, tj. čistokrevné Leghorn vytříbené populace/linie,
takže nic od Hanky Tomanové a podobných babiček, "které to myslely dobře",
odpovídající výběh, ustájení i krmení.
Viděl jsem minulý týden vejce,
která vyprodukovaly mladé voliérové Leghorn v pokusu ČZU,
a ta velikost vajec mě skutečně ohromila.
Ano už 6 měsíční kurice mají vejce 55 g a více.