Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.10.2006 14:29

Milí chovatelé,

už se opět hlásím, neb jsem se chtěl poradit s vámi - zkušenými. Téma - orpingtonky. Tedy ty velké. Musím říct, že se mi moc líbí, nastudoval či přečetl jsem si o nich, co se dá/ zase tak moc toho není/, pochopil jsem, že se většinou mluví o žluté orpingtonce, i když mně se více líbí ty "koroptví" - tedy na obrázku. Ale - v podstatě jsou jako plemeno chváleny, píše se o nich, že na rozdíl od mohutné postavy mají poměrně malá vejce - co znamená - malé vejce?. Prosím, podělte se o zkušenosti s chovem tohoto plemene a dejde mi, případně, kontakt na nějaký klub chovatelů orpingtonek.
Díky

16.10.2006 18:47

mmolec napsal(a):
Milí chovatelé,

už se opět hlásím, neb jsem se chtěl poradit s vámi - zkušenými. Téma - orpingtonky. Tedy ty velké. Musím říct, že se mi moc líbí, nastudoval či přečetl jsem si o nich, co se dá/ zase tak moc toho není/, pochopil jsem, že se většinou mluví o žluté orpingtonce, i když mně se více líbí ty "koroptví" - tedy na obrázku. Ale - v podstatě jsou jako plemeno chváleny, píše se o nich, že na rozdíl od mohutné postavy mají poměrně malá vejce - co znamená - malé vejce?. Prosím, podělte se o zkušenosti s chovem tohoto plemene a dejde mi, případně, kontakt na nějaký klub chovatelů orpingtonek.
Díky

Orpigtonky sú naozaj veľmi oku lahodiace veľké plemeno hydiny. Sú to veľké "nadýchané" perové gule a na každej výstave určite upútajú. Pokiaľ ich chcete chovať ako hobby plemeno, tak sú určite vhodné aj pre svoj kľudnejší temperament. Pokiaľ by ste ich však chceli chovať len ako úžitkové plemeno, tak znáškou budete sklamaný, resp. aj dobou jatočnej zrelosti.
Na SLovensku sú ich špičkoví chovatelia:

Mikuš Ernest 831 03 Bratislava Záborského 18
Tel: 004212/4445 9403

Ing.Nagy František 929 01 Dunajská Streda Agátová 1605/5 Mobil: 00421905 361 019

Podobné veľkosťou ale s lepšími znáškovými parametrami sú Australorpky (austrálske orpingtonky).

Skúste teraz na rôznych výstavách nájsť to správne plemeno.

Peter z Bratislavy

17.10.2006 08:36

Tedy, klobouk dolů. Opravdu se vyznáte a nedělá vám potíž napsat tolik fundovaných informací. Když jsem přemýšlel o tom, které plemeno vybrat, chtěl jsem to, které je líbivé, má přeci jen nějaké užitkové vlastnosti, nelétá a snad si i vysedí kuřata.Je pravda, že se mi exteriérově líbí i australky, taky na ně koukám se zalíbením. No, poraďte mi ještě s nimi, popř. s jiným exteriérově zajímavým plemenem. A ještě jednou děkuji za vyčerpávající informace.

17.10.2006 12:57

Doufám, že se někde kolem mě objeví takový nadšenec a znalec, jako jste vy. Díky

Přidejte reakci

Přidat smajlík