Mám takový menší problém a chtěl bych se zeptat na názor chovatelů slepic. Já jsem začínal s chovem vodní drůbeže s pižmovkami a husami. O inteligenci hus není pochyb (snad labutí jsou trochu tupější) snadno se učí, rychle pochopí nové věci. Pižmovkám to taky v hlavě šrotuje zvláště, kdy se sleduje kachňata jak si hrají s každou cetkou na dvoře. Začal jsem ale přecházet na hrabavé a čistší plemena. Mám nyní araukany a mám pocit, že jsou naprosto vygumované. Jsou sice ještě mladé, ale mám z nich trochu strach. Kupoval jsem jako drůbež do velkého výběhu k lesu ale mám strach je vůbec vypustit ven. Mám dotaz, jestli se mi to jen zdá (přeci jenom je to můj první chov slepic na které "čučím" od rána do večera. Když jsme měli kuřata hybridů tak jsem je vůbec nesledoval tak nemám s čím srovnávat. Možná je to tím, že nejsou odchovány pod kvočnou a tak nemají zaběhané správné instinkty. Takže se ptám. Pozorovali jste někdy nějaké významné rozdíly v inteligenci slepic mezi jednotlivými plemeny? Zdá se Vám, že je nějaké učenlivější a jiné hloupé nebo je to nastejno?
Předem díky všem za odpověď.
klakier
napsal(a):
Mám takový menší problém a chtěl bych se zeptat na názor chovatelů slepic. Já jsem začínal s chovem vodní drůbeže s pižmovkami a husami. O inteligenci hus není pochyb (snad labutí jsou trochu tupější) snadno se učí, rychle pochopí nové věci. Pižmovkám to taky v hlavě šrotuje zvláště, kdy se sleduje kachňata jak si hrají s každou cetkou na dvoře. Začal jsem ale přecházet na hrabavé a čistší plemena. Mám nyní araukany a mám pocit, že jsou naprosto vygumované. Jsou sice ještě mladé, ale mám z nich trochu strach. Kupoval jsem jako drůbež do velkého výběhu k lesu ale mám strach je vůbec vypustit ven. Mám dotaz, jestli se mi to jen zdá (přeci jenom je to můj první chov slepic na které "čučím" od rána do večera. Když jsme měli kuřata hybridů tak jsem je vůbec nesledoval tak nemám s čím srovnávat. Možná je to tím, že nejsou odchovány pod kvočnou a tak nemají zaběhané správné instinkty. Takže se ptám. Pozorovali jste někdy nějaké významné rozdíly v inteligenci slepic mezi jednotlivými plemeny? Zdá se Vám, že je nějaké učenlivější a jiné hloupé nebo je to nastejno?
Pozdravujem z Bratislavy. Asi ťa moc nepoteším. Chovám niekoľko druhov hrabavej hydiny veľkej a aj zdrobnelej (Sasexsky, Oravky, Hempšírky, Araukany, Laflešky, zdr. vlašky,wyandotky a holanďanky chocholkaté), ale čo sa týka ich inteligencie, tak je to asi zajedno. Skúšal som kedysi aj Landeské husy a tie boli pozornejšie. Podľa toho ako som to pozoroval, snáď hlupejšie ako sliepky sú len morky (krúty).
Ale snáď Ťa poteší to, že medzi hrabavou hydinou sú asi najmenej "inteligentné" chocholkaté holanďanky. Zrejme to bude asi obmedzeným výhľadom kvôli chocholu. Keď ich niečo vyplaší, alebo zneistí, tam behajú splašene dokola, namiesto toho aby sa niekam schovali.
Na druhej strane sa daju úplne ochočiť.
Moje skúsenosti z chovu Araukan:
Uprednostňujú aj v zime nocovanie v prírode na strome aj keď mrzne a padá sneh. Sú celkom nenáročné na životné podmienky a sú vynikajúci letci. Dokážu vzlietnuť z miesta (ako helikoptéra) aj do 3-metrovej výšky, takže pre nich žiadny plot nie je prekážka. Chovám divokosfarbené, takže zatiaľ som nespozoroval úbytky z titulu dravcov.
V prílohe posielam obrázok zo svojho chovu - zriedkavosť Laflešku čiernu-čertovu sliepku.
klakier
napsal(a):
Zdravím, araukany jsou dosti divoké a nesnadno ochočitelné slípky. Často se u nich vyskytuje i kanibalismus, ale to bývá především z nedostatku prostoru. Nemyslím si však že by nebyly schopné se vrátit z výběhu zpět do kurníku. U lesa bych se spíše bál útoku pernatých dravců. Honzik
Tak Vám musím všem poděkovat za uklidnění. Já jsem musel opustit chov hus, protože nemám možnost je na večer zavřít (také jsem kvůli škodné z lesa o vše přišel) Musel jsem se poohlídnout po něčem, co má tendenci zalézt do chlívku samo. A nakoupil jsem již zmiňované perličky. Ty jsou perfektní, otužilé, ostražité, soběstačné. Jenže ve volném výběhu jsou jak komando, které se před ničím nezastaví a abych se nemusel odstěhovat nebo vyplácet odškodné sousedům, musel jsem zredukovat hejno na 2 kusy. A jedna perlička moc vajec nenanese. V jednom příspěvku mě pan Peter z Bratislavy nasadil brouka do hlavy. Psal o plemeni araukan, které je divočejší, nocuje i na stromech a je odolnější na omrznutí díky absenci ozdob na hlavě. Shodou okolností jsem měl jednoho z chovatelů tohoto plemene ve městě. A právě ten mi vyprávěl jak je toto plemeno v ČR málo rozšířené a že pro oživení chovu musí jezdit pro kohouty do Německa. A jak to plemeno vzniklo možná zkřížením s nějakým jiným druhem. A teď mám ty slepice doma už od 2 týdenních kuřat. A když je potřebuji naučit něco nového hodně srovnávám s pižmovkami a husami (vím že míchám hrušky a jablka). A tak mě trklo jestli tím šlechtěním a nedostatkem nové krve a zkřížením s nějakým jihoamerickým bažantem nevzniklo nějaké tupější plemeno. Takže dík jsem klidnější.