Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.2.2006 18:33

Táto zatiaľ zriedkavá hydina sa v Česku i na Slovensku začína tešiť čoraz väčšej obľube. Svedčí o tom aj rast členskej základne Klubu chovateľov araucan v ČR, ktorý okrem českých chovateľov zastrešuje aj chovateľov tohoto plemena z Poľska a Slovenska.

Keďže sa blíži pomaly zase obdobie liahnutia, rád by som názorne začínajúcich chovateľov upozornil na nutnosť ostrihania chvostového peria u výstavných (bezchvostových) araucan, pokiaľ sa chcú dočkať oplodnených vajec a teda aj potomstva.
Prvú vec, čo si u tohoto plemena všimnete je jeho zvláštna postava, ktorú spôsobuje neprítomnosť kostrče (trtáča) a tým pádom aj chvosta. Tu vzniká problém. Keďže chvostové perie u kohúta aj sliepky splýva cez kloaku, vďaka zakrnutosti kostrče, táto hydina nevie pri párení perie zdvihnúť. Takže aj keď kohút sliepky normálne pojíma, vajcia sú zväčša neoplodnené. Proti tomuto je len jedno opatrenie. Zhruba tri týždne pred zamýšľaným zberom násadových vajec (po rozdelení araucan do chovných kmeňov) je potrebné u všetkých bezchvostových kusov upraviť perie okolo kloaky. Pokiaľ chovné kusy už nemienite vystavovať je potrebné chvostové perie okolo kloaky opatrne ostrihať, tesne pri koži, aby trčiace kostrnky pri párení nepichali a nerušili. Je pravda, že pohľad na takto upravenú hydinu chovateľskému oku veľmi neulahodí, ale máte istotu, že sa dočkáte oplodnených vajec. V roku 2004 som mal oplodnenosť vajec min. 95% a vyliahlo sa vždy skoro celé množstvo kureniec z oplodnených vajec.

27.12.2005 21:44

peter z bratislavy napsal(a):
Táto zatiaľ zriedkavá hydina sa v Česku i na Slovensku začína tešiť čoraz väčšej obľube. Svedčí o tom aj rast členskej základne Klubu chovateľov araucan v ČR, ktorý okrem českých chovateľov zastrešuje aj chovateľov tohoto plemena z Poľska a Slovenska.

Keďže sa blíži pomaly zase obdobie liahnutia, rád by som názorne začínajúcich chovateľov upozornil na nutnosť ostrihania chvostového peria u výstavných (bezchvostových) araucan, pokiaľ sa chcú dočkať oplodnených vajec a teda aj potomstva.
Prvú vec, čo si u tohoto plemena všimnete je jeho zvláštna postava, ktorú spôsobuje neprítomnosť kostrče (trtáča) a tým pádom aj chvosta. Tu vzniká problém. Keďže chvostové perie u kohúta aj sliepky splýva cez kloaku, vďaka zakrnutosti kostrče, táto hydina nevie pri párení perie zdvihnúť. Takže aj keď kohút sliepky normálne pojíma, vajcia sú zväčša neoplodnené. Proti tomuto je len jedno opatrenie. Zhruba tri týždne pred zamýšľaným zberom násadových vajec (po rozdelení araucan do chovných kmeňov) je potrebné u všetkých bezchvostových kusov upraviť perie okolo kloaky. Pokiaľ chovné kusy už nemienite vystavovať je potrebné chvostové perie okolo kloaky opatrne ostrihať, tesne pri koži, aby trčiace kostrnky pri párení nepichali a nerušili. Je pravda, že pohľad na takto upravenú hydinu chovateľskému oku veľmi neulahodí, ale máte istotu, že sa dočkáte oplodnených vajec. V roku 2004 som mal oplodnenosť vajec min. 95% a vyliahlo sa vždy skoro celé množstvo kureniec z oplodnených vajec.

Obrázok č.2
Pohľad na sliepku Araucany pred ostrihaním chvosta.

27.12.2005 21:47

Obrázok č.2

Obrázok č.3
Pohľad zozadu na splývajúce chvostové perie cez kloaku sliepky Araucany.

27.12.2005 21:49

Obrázok č.3
Pohľad zozadu na splývajúce chvostové perie cez kloaku sliepky Araucany.

Obr. č.4 - začíname strihať.
Strihať perie musíme veľmi opatrne, aby sme nazastrihli do živého a aby kostrnky okolo kloaky nepichali.

27.12.2005 21:51

Obr. č.4 - začíname strihať.
Strihať perie musíme veľmi opatrne, aby sme nazastrihli do živého a aby kostrnky okolo kloaky nepichali.

Obr.č.5.
Opatrne postupujeme v strihaní peria

27.12.2005 21:54

Obr.č.5.
Opatrne postupujeme v strihaní peria

Obr.č.6
Asi takto vyzerá zadná časť ostrihanej sliepky Araucany. Pokiaľ máte vporiadku kohúta, dočkáte sa potomstva.

27.12.2005 21:57

Obr.č.6
Asi takto vyzerá zadná časť ostrihanej sliepky Araucany. Pokiaľ máte vporiadku kohúta, dočkáte sa potomstva.

Obr. č. 7
Kohút po ostrihaní - nie je síce krásavec a na výstavu už nepôjde, ale máte istotu, že vajíčka budú oplodnené.

27.12.2005 21:59

Obr. č. 7
Kohút po ostrihaní - nie je síce krásavec a na výstavu už nepôjde, ale máte istotu, že vajíčka budú oplodnené.

Obr.č.8.
Ani sliepkam to moc nesvedčí, ten krátky zostrih, ale inak sa rozmnožovať nebudú.

27.12.2005 22:03

Obr.č.8.
Ani sliepkam to moc nesvedčí, ten krátky zostrih, ale inak sa rozmnožovať nebudú.

Obr.č.9
Vajíčka Araucan spoznáte hneď podľa odlišnej farby škrupiny. Býva zelenkavá, až tyrkysovo modrá. Vajíčka údajne obsahujú meší obsah cholesterolu.
Na obráku sú pre porovnanie vajíčka Araucan a Laflešiek.

27.12.2005 22:05

Obr.č.9
Vajíčka Araucan spoznáte hneď podľa odlišnej farby škrupiny. Býva zelenkavá, až tyrkysovo modrá. Vajíčka údajne obsahujú meší obsah cholesterolu.

Obr.č.10.
A keď všetko dobre pôjde, tak sa po 21 dňoch inkubácie dočkáte vytúženého potomstva.
Na obr. sú kurence divokosfarbenej araucany a hempšírky.

27.12.2005 22:08

Obr.č.10.
A keď všetko dobre pôjde, tak sa po 21 dňoch inkubácie dočkáte vytúženého potomstva.
Na obr. sú kurence divokosfarbenej araucany a hempšírky.

Obr.č.11
A kruh sa uzavrie, keď kuriatka dospejú a vyberiete si znich tie najlepšie do chovu a na výstavy.

27.12.2005 22:13

Obr.č.11
A kruh sa uzavrie, keď kuriatka dospejú a vyberiete si znich tie najlepšie do chovu a na výstavy.

Pokiaľ chcete vedieť o chove Araucan viac, nájdete môj starší článok o nich aj na webstránke:www.chovatele.cz

Želám všetkým chovateľom do Nového roku 2006 veľa zdravia, pohody, pochopenia zo strany rodiny a veľa odchovaných zdravých kuriatok.

Neregistrovaný uživatel

27.12.2005 22:24
Neregistrovaný uživatel

Pokiaľ chcete vedieť o chove Araucan viac, nájdete môj starší článok o nich aj na webstránke:www.chovatele.cz

Želám všetkým chovateľom do Nového roku 2006 veľa zdravia, pohody, pochopenia zo strany rodiny a veľa odchovaných zdravých kuriatok.

Super

1.1.2006 18:25

Mám dotaz.
Loni v létě jsem koupil 10 kuřat. Bylo 5 slepic a jedna má klasický ocas. Nevíte jaké je přibližně procento kuřat, které se líhne s kostrčí? Mají pro mne větší cenu než ty bez ocasu. Nutnost stříhání peří kolem kloaky považuji za vážné šlechtitelské selhání.

3.1.2006 19:22

klakier napsal(a):
Mám dotaz.
Loni v létě jsem koupil 10 kuřat. Bylo 5 slepic a jedna má klasický ocas. Nevíte jaké je přibližně procento kuřat, které se líhne s kostrčí? Mají pro mne větší cenu než ty bez ocasu. Nutnost stříhání peří kolem kloaky považuji za vážné šlechtitelské selhání.

Ak považuješ za "šľachtiteľské zlyhanie" niečo, čo sama príroda vytvorila, tak si čudák. Skôr považujem za šľachtiteľský úspech, že toto plemeno ešte existuje. Svoje pripomienky prosím adresuj indiánskemu kmeňu Araucanov na rozhrani Peru a Chile, že obohatili chovateľskú faunu týmto nevšedným plemenom.

Ale "proti gustu, žiaden dišputát". Takže pokiaľ nemáš záujem chovať výstavné - bezchvostové Araucany, tak si určite prídeš na svoje aj s chostovými. Z mojich skúseností môžem len potvrdiť, že sa mi v chove vyliahne cca 10 až 25% chvostových, po bezchvostových výstavných rodičoch. Tu je výhoda, že ich nemusíš strihať, aby sa mohli rozmnožovať.
Ak budeš mať do budúcna záujem, rád Ti vymením moje chvostové mláďky za bezchvostové.
Hlavné je, aby sa Araucany čo najviac rozšírili, či už v vo výstavných, alebo úžitkových chovoch. Spokojní budeme všetci!!!

3.1.2006 20:59

Ak považuješ za "šľachtiteľské zlyhanie" niečo, čo sama príroda vytvorila, tak si čudák. Skôr považujem za šľachtiteľský úspech, že toto plemeno ešte existuje. Svoje pripomienky prosím adresuj indiánskemu kmeňu Araucanov na rozhrani Peru a Chile, že obohatili chovateľskú faunu týmto nevšedným plemenom.

Ale "proti gustu, žiaden dišputát". Takže pokiaľ nemáš záujem chovať výstavné - bezchvostové Araucany, tak si určite prídeš na svoje aj s chostovými. Z mojich skúseností môžem len potvrdiť, že sa mi v chove vyliahne cca 10 až 25% chvostových, po bezchvostových výstavných rodičoch. Tu je výhoda, že ich nemusíš strihať, aby sa mohli rozmnožovať.
Ak budeš mať do budúcna záujem, rád Ti vymením moje chvostové mláďky za bezchvostové.
Hlavné je, aby sa Araucany čo najviac rozšírili, či už v vo výstavných, alebo úžitkových chovoch. Spokojní budeme všetci!!!

Takže ještě jeden drobný dotaz, je pro mě hodně důležitý. Kuřat jsem koupil 4 a 6 od různých vystavovatelů s ujištěním, že můžu z nich sestavit 2 chovné skupinky. Když zavřu tu moji slepici s ocasem s kohoutem bez kostrče, musím ještě toho kohouta zastřihávat? Pokud jsem to správně pochopil hlavním problémem je slepice bez kostrče. Uvažuji správně?

7.1.2006 13:01

klakier napsal(a):
Takže ještě jeden drobný dotaz, je pro mě hodně důležitý. Kuřat jsem koupil 4 a 6 od různých vystavovatelů s ujištěním, že můžu z nich sestavit 2 chovné skupinky. Když zavřu tu moji slepici s ocasem s kohoutem bez kostrče, musím ještě toho kohouta zastřihávat? Pokud jsem to správně pochopil hlavním problémem je slepice bez kostrče. Uvažuji správně?

Keďže ani kohút nemá kostrč, taktiež nevie "narábať "a hýbať s chvostovým perím. Tiež by mu mohlo zavadzať pri pojímaní sliepok. Pokiaľ mu taktiež prevýsajúce perie cez kloaku jemne zastrihnete, nemôžete nič pokaziť.
Potomstvo z takehoto spojenia bude aj chvostové a aj bezchvostové.

6.2.2006 18:33

Obr.č.9

Tearz nedávno som nakladal 1. liaheň. Pri tej príležitosti som si aj zvážil násadové vajíčka Araucan. Ako vidno z obrázku, priemerná hmotnosť nasádzaných vajec bola 54 gramov.

14.8.2010 15:21
pusinka061

XXX.XXX.1.101

dobrý den mohli by ste mi povedat ze aký je to druh araucany .lebo ja mam takého s chvostom a neviem co je to za druh..za odpoved dakujem

15.8.2010 21:14
peter z bratislavy

XXX.XXX.237.221

Je to dost nejasná fotka a mozno ten kohut mal nejakých predkov u Araucan. je na velmi nizkej nohe a viac sa o tom neda nič povedať. zrejme poôjde o kríženca divokosfarbenej Araucany.

Takto nejako by mal vypadať Araucaní kohút, trošku meší hrebeň by bol lepší

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.8.2010 22:38

aj takto by mal vypadat kohut auracany,,,

16.1.2011 08:56
peter z bratislavy

XXX.XXX.234.218

Len pripomínam začínajúcim chovateľom bezchvostových Araucan, že je už čas ostrihať im chvostové perie, ak chcu nasádzať ich vajcia začiatkom februára.
odporúčaný čas sú min. 2 týždne (radšej 3) po ostrihaní, resp. po výmene kohúta.

19.1.2011 15:27
bodlak

XXX.XXX.176.206

Dobrý den
moc jsem vám chtěla poděkovat za ukázku jak ostříhat araukany, mám je prvním rokem a ještě jsem to nedělala.Mám kmen modrý kohoutek a modrá slepička a jedna bílá ocasa tak jsem zvědavá na potomstvo, kohout nemá moc výrazné licousy ale slepičky ano ,děkuji a přeji hodně štěstí v chovu.

19.1.2011 16:52
feves

XXX.XXX.164.136

Ostrihani ocasu u araukan slepicek s tim souhlasim ale u kohoutu sriham pouze ze spoda rozmnozovaciho organu nebot dle meho nazoru ze zhora to u kohouta nevadi a kohout vypada podstatne lepe jak na snimcich zde.smajlík

19.12.2011 15:42
oskar222

XXX.XXX.93.3

tak trosku ozivim forum, jsem kvuli tommu vtrhnul i do kurniku, ze je taky fotnu :-)

19.12.2011 15:58
marysh

XXX.XXX.151.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
aj takto by mal vypadat kohut auracany,,,

....ale co ty šedé nohy ????.....:-)

19.12.2011 16:03
oskar222

XXX.XXX.93.3

no ty dvě hamburčanky mám na dožití :-)

27.12.2011 18:37
oskar222

XXX.XXX.93.3

tak už jsou ostrihane, snad jim nebude zima :DDD

5.2.2013 15:16
marcela.s

XXX.XXX.139.43

něco na poslední chvíli..

5.2.2013 16:36
varšava

XXX.XXX.186.12

Prosim, v kolika měsicich muže araukanka snašet vajička at vim kdy ostřihat děkuji

5.2.2013 17:48
peter z bratislavy

XXX.XXX.234.18

Nemá zmysel urýchľovať znášku. Sliepka musí dospieť. Bežne mi začínaju znášať v 6-7 mesiaci.

7.2.2013 17:04
90kuko

XXX.XXX.162.110

Plne suhlasim moje sačali zo znaškou v 6 mesiaci.Inak chvosti striham iba sliepočkam,odchovavaju si uplne sami vyborne sedia na vajičkach a odchovavaju mlade uplne bez problemou.Znaška tktieš velmy dobra, no ludia maju obavy ked vydia vajička zo zelenou škrupinkou.Vrele odporučujem . P.S. mam na predaj pripadne vymenu neake kohutiky.

7.2.2013 18:50
mamkamaria

XXX.XXX.55.1

Ospravedlňujem sa za svoju reakciu, najprv som myslela, že to prejdem len tak, ale nedá mi to
"vidia" je mäkké i, takáto chyba sa len tak nevidí

7.2.2013 19:17
hantal

XXX.XXX.29.141

V príspevku je oveľa viac chýb, ale čo už, tu neide o pravopis....

8.2.2013 22:33
trava

XXX.XXX.22.160

Děkuji za super diskuzi a příspěvky, chtěla bych začít s araucany, ale nevím jak se k nim dostat, na jedné výstavě jsme v tombole vyhráli kohouta (na obrázku), ale nemáme k němu holky, sháním třeba i násadová vejce , či slepičky, ale je jich nějak pomálu... Poradíte mi někdo? Děkuji smajlík

9.2.2013 06:52
varšava

XXX.XXX.186.12

Nevim odkud jste ale pani ve Frydlantu bude na jaře prodavat kuřatka i n. vajička.

9.2.2013 08:22
oskar222

XXX.XXX.93.3

možná, že špatně vidím, ale skoro mi prijde Vas kohout jako krizenec araucany-zkuste sem dat jeste jinou fotku - muzeme Vam rici jaky barevny raz mate shanet...

9.2.2013 14:04
trava

XXX.XXX.20.96

jsme z jihočeského kraje , z novohradských hor. Takže paní z Frýdlantu je daleko ,ale vajíčka by jsme si vylíhly. A myslíte že je to kříženec? jak se to dá poznat? on na téhle fotce stojí zády a má otočenou hlavu, zkusím ještě jinou fotku.

9.2.2013 14:35
oskar222

XXX.XXX.93.3

Dle me se jedna o krizence, barva mi nepripomina na zadnou z barevnych variet u araukan...

9.2.2013 15:44
lydie

XXX.XXX.70.117

trava napsal(a):
jsme z jihočeského kraje , z novohradských hor. Takže paní z Frýdlantu je daleko ,ale vajíčka by jsme si vylíhly. A myslíte že je to kříženec? jak se to dá poznat? on na téhle fotce stojí zády a má otočenou hlavu, zkusím ještě jinou fotku.

Podívejte se tady - http://araukana.webnode.cz/fotogalerie/vystava-v-erfurtu/

jsou tu fotky z výstavy

9.2.2013 16:06
trava

XXX.XXX.8.32

Tak asi má divné zbarvení to je pravda smajlík

9.2.2013 16:20
oskar222

XXX.XXX.93.3

trochu se podobá na křížence s lehkým plemenem, mozna s vlaskou

9.2.2013 16:24
trava

XXX.XXX.8.32

A to by kříženec byl bezocasej?

9.2.2013 17:35
mamčis

XXX.XXX.245.37

trava napsal(a):
A to by kříženec byl bezocasej?

Taky jsem měla minulý rok křížence araucany ( slepička araucana a kohout byl kříženec něčeho...) a kohouti byli bezocasí a téměř k nerozeznání od čistokrevných, jen měli malinko jiné hřebeny.

17.3.2013 21:01
giorgino123

XXX.XXX.91.12

no mně se nedopatřením skřížil kohout araukány a hedvábnička..má to chocholku,nohy jak hedvábnička,prostě všechno,ale s peřím...smajlíka snáší bílá vejce..

27.12.2014 14:01
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

len pripomínam, že nadišiel čas ostrihať Araucanam chvostové perie okolo kloaky.
Aby sa potom neodzobávali, dostali ešte pred ostrihaním okuliare.

29.12.2014 13:33
hudos00781

XXX.XXX.185.2

ja som minulého roku perie nestrihal a oplodnené boli skoro všetky vajcia z 20-tich 17 aj keď je pravda že sa vyliahlo len 5 kuriatok ale to už bolo kvôli niečomu inému

24.2.2015 10:08
oskar222

XXX.XXX.103.2

Zdravím,
po kolika dnech sbíráte násadová vejce od ostříhání kolem kloaky?díky.

24.2.2015 17:34
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Počkám aspon 2 týždne, aby bola istota, že sú oplodnené všetky.

15.1.2017 11:14
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Keďže sa postupne blíži obdobie liahnutia a zberu násadových vajec (aj keď je ešte zima), rád by som pripomenul chovateľom štandardných (bezchvostých) Araukan, aby nezabudli na jednu dôležitú vec. Keďže Araukany nemaju trtáč, nevedia sliepky pri pojímaní kohútom, nadvihnúť chvostové perie nad kloakou a teda kohút takúto sliepku dokáže len ťažko oplodniť, alebo vôbec nie. Takže je najvyšší čas ostrihať Araukanam chvostové perie okolo kloaky, aby kohútovi nič nebránilo v spojení. Ostrihané sliepky síce nevyzerajú moc pekne, ale zase oplodnené tyrkysové vajíčka a vyliahnuté kuriatka zato stoja. Aby sa prípadne do krvi okolo kloaky potom neodzobávali, je lepšie preventívne nasadiť aj okuliare proti kanibalizmu. Prikladám aj pár fotiek znešného slepačieho "kaderníctva".

15.1.2017 16:36
andreakiss

XXX.XXX.34.131

Díky za připomenutí. Hold budoumít moje holky tento týden welnes

16.1.2017 10:16
slovensko

XXX.XXX.178.6

Mne sa zda ze ten kohut je cistokrvny, len z pomiesanych farebnych razov, asi strieborny a jastrabi.

16.1.2017 17:38

?

Jakub3333

21.1.2017 21:11
Jakub3333

XXX.XXX.189.89

Nuna.

Jakub3333

21.1.2017 21:12
Jakub3333

XXX.XXX.189.89

22.1.2018 18:57
mmmarek

XXX.XXX.1.32

Dobry večer, hovori sa ze araucany často kvočia a sú dobre matky, chcem sa spytať či to plati aj o velkej forme alebo len pri zdrobnelej. Ďakujem.

22.1.2018 20:04
ovecka

XXX.XXX.180.37

mmmarek napsal(a):
Dobry večer, hovori sa ze araucany často kvočia a sú dobre matky, chcem sa spytať či to plati aj o velkej forme alebo len pri zdrobnelej. Ďakujem.

Mám velké araukany již 4 rokem a nekvokala mi zatím žádná. Dana.

22.1.2018 20:07
mmmarek

XXX.XXX.1.32

Ďakujem

22.1.2018 20:20

Mě araukany kvokají každoročně, cca 30% slepiček. Kvočny dobře vodí někdy až 8 týdnů.

22.1.2018 20:25
mmmarek

XXX.XXX.1.32

Ešte jedna otázočka - či sa ešte stále vyskytuje forma s chvostom aj ked by boli oba rodičia bez chvostov?

22.1.2018 20:42
mmmarek

XXX.XXX.1.32

Jura.z.olmúzu: a to velka forma ?

22.1.2018 20:55

Ano, velké a všechny barevné rázy.

23.1.2018 10:51
ell.

XXX.XXX.18.16

Tak to se máte, mě ještě nikdy nekvokaly. Budu muset přejít na nějaké kvokavější plemeno. Ale možná to bude tím že jsou všechny vždy z líhně, a tak zratily pud. To je problém i u vzácných bažantů atd.

23.1.2018 13:53
začátek

XXX.XXX.4.22

Bohužel u mě taky vždy aspoň jedna zakvokala, ale hned ji označim a nelíhnu po ní.Tak jsem loni konečně kvočnu neměl a nejsou to dobré kvočny, tahaj kuřata hned na hřady a tam je samozřejmě moc nezahřejou.Orpingtonky jsou u mě nejlepší kvočny.

23.1.2018 15:10
ovecka

XXX.XXX.180.37

Tak jsem koukla do vzorníku a tam kvokavost uváděna není (anio občasná, jako např. u wyandotek). Takže není žádoucí. Proto se zřejmě u začátka ani neosvědčily jako dobré matky. Dana.

23.1.2018 15:36
faith68

XXX.XXX.66.183

Moje kvokaju cely rok a mam z nich minimalny uzitok.Este aj teraz jedna kvoka.Aj preto zhanam Cream Legba-, kvoli zelenym vajickam.

23.1.2018 16:47
ovecka

XXX.XXX.180.37

Tak to mně nesou krásně přes celou zimu, na jaře i v létě. Odpočívaly na podzim, to přepeřily a od prosince zase nesou. Myslím si, že těch 180 vajec ročně nanesou. A na to, že jsou menší nesou v poměru velká vejce, váhově 51 - 60g. Dana.

23.1.2018 19:56

Začátek nepsal, že jsou špatné matky, ale že je tahají na hřady a to je problém chovatele.Kvočna má být s kuřaty odděleně a tam nemají hřady co dělat.. Kvokavost u nich sice není uvedena, ale já jsem měl již několik kmenů a kvokali vždy. Nicméně pokaždé když jsem některé vejce podsadil, seděla jak přibitá a vodila vždy bez problémů. A je pravda, že když jsem je měl puštěné tak, že měli přístup do kurníku s hřady, měli tendenci jít tak už po 10 dnech i s kuřaty hřadovat.To ale jen do doby, než se mládež začala vehementně dožadovat tepla či pozornosti. Nicméně u mě osobně kvokání není na překážku, člověk má tak možnost občas nechat novou generaci na přírodě a kochat se kvočnou s kuřaty. I přes občasné kvokání jsou araukany výborné shánčivé nosnice, vejce mám celou zimu. Mám i několik čistokrevných slepiček většího tělesného rámce, váží skoro 3 kg(u araukan se občas takový jedinci vyskytují), ty nekvokají a nesou vejce okolo 65 g. Mám i vypozorováno, že nanesou za sezónu menší počat vajec - okolo 160 ks a mají delší periodu přepeřování. Ostatní nekvokající slepičky normálně nanesou těch 180 ks. U kvočen snášku moc nejde průměrovat, tam záleží na tom, jestli nasadím či nikoliv, nicméně nechávám je více sezón. Mají více času na regeneraci vaječníků a i ve 3 tím a 4 tém roce nesou prakticky stejně jako na začátku.Zajímavé je, že se u nich až o dva něsíce posouvá doba přepeřování a probíhá velice rychle.Letos mi 2 modré slepičky(kvočny) začaly přepeřovat až začátkem ledna, první týden dokonce ještě nesly a k dnešku jsou již téměř přepeřené. A jedna pšeničná ještě přepeřovat ani nezačala a pořád nese.

24.1.2018 07:38

Obrázok č.2

Zdravím, to by mě zajímalo jak se toto plemeno udrželo při životě před objevením. To je ti indiáni taky ostříhávali? A proč nejsou uznané ty ocasaté?

Neregistrovaný uživatel

18.2.2018 12:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.98.47

klakier napsal(a):
Mám dotaz.

Také mi to přijde nahlavu, chovat takové "mrzáky." Mně se mnohem víc líbí ty ocasaté, a jen ty budu chovat. V Anglii třeba už uznané jsou, tak snad se toho taky dočkáme.

18.2.2018 13:33
ovecka

XXX.XXX.180.37

Jenom pro pořádek. Letos jsem poslala vejce od araukan, které neměly ostříhané zadky. Dle zprávy paní o oplozenosti je to perfektní - 90%. Takže ono to s tím stříháním taky není zcela podložená informace. Je to námět pro pokus, oplozenost ostříhané a neostříhané skupiny. Za mne obojí stejné. Vyzkoušeno. Dana.

20.2.2018 19:07
lydie

XXX.XXX.70.117

My stříháme, bez ostříhání skoro nulová oplozenost...

20.2.2018 19:12

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Také mi to přijde nahlavu, chovat takové "mrzáky." Mně se mnohem víc líbí ty ocasaté, a jen ty budu chovat. V Anglii třeba už uznané jsou, tak snad se toho taky dočkáme.

Mně se ocasaté taky líbí mnohem víc než ty bez, které vypadají jak kdyby jim chyběla půlka těla. příležitostně si zkusím přivést lavender.

20.2.2018 19:20
ovecka

XXX.XXX.180.37

Paní Lydie, ty pšeničné jsou nádherné. A máte velmi velká vejce. To ty moje přes 60g moc nejdou.
S tou oplozeností je to zajímavé. Já jsem první rok taky nestříhala a oplozenost byla porovnatelná s NH. A letos to vypadá, že to bude stejné. Nyní je už ostříhané mám, ale nijak drasticky, jenom to, co by po přimáčknutí přes kostrč zakrylo kloaku. Max. prapor pera, prachové peří nechávám.
Myslím si, že v původní vlasti je kdysi také nestříhali a plemeno se udrželo. Inu, každý má jinou zkušenost.
Stále jestě máte francké husy? Nemohu na ně zapomenout, jak jste je měli v Horšovském Týně. Dana.

20.2.2018 19:37
lydie

XXX.XXX.70.117

ovecka napsal(a):
Jenom pro pořádek. Letos jsem poslala vejce od araukan, které neměly ostříhané zadky. Dle zprávy paní o oplozenosti je to perfektní - 90%. Takže ono to s tím stříháním taky není zcela podložená informace. Je to námět pro pokus, oplozenost ostříhané a neostříhané skupiny. Za mne obojí stejné. Vyzkoušeno. Dana.

Možná se to odvíjí i od ustájení drůbeže, naše slepice mají studený odchov, jsou zarostlé jako medvědice. Možná i hustota a délka sedlového závěsu hraje roli. Roční kuřice ještě sem tam oplozené byly, ale starší kusy už bez ostříhání ne.
Stříhání x nestříhání jsme zkoušely se " sousedkou " před deseti lety a se stejným výsledkem. Neostříhané neoplozeno.

Děvčata chovejte si co chcete, jen si myslím, že nazývat tato krásná zvířata " mrzáky " nemůže člověk, který má zvířata rád.

20.2.2018 20:05
lydie

XXX.XXX.70.117

ovecka napsal(a):
Paní Lydie, ty pšeničné jsou nádherné. A máte velmi velká vejce. To ty moje přes 60g moc nejdou.
S tou oplozeností je to zajímavé. Já jsem první rok taky nestříhala a oplozenost byla porovnatelná s NH. A letos to vypadá, že to bude stejné. Nyní je už ostříhané mám, ale nijak drasticky, jenom to, co by po přimáčknutí přes kostrč zakrylo kloaku. Max. prapor pera, prachové peří nechávám.
Myslím si, že v původní vlasti je kdysi také nestříhali a plemeno se udrželo. Inu, každý má jinou zkušenost.
Stále jestě máte francké husy? Nemohu na ně zapomenout, jak jste je měli v Horšovském Týně. Dana.

Zdravím Vás Dano, vejce na předchozích fotkách jsou od dvou a víceletých araukan. Po ročních zvířatech líhnout nemůžeme protože jejich vejce jsou opravdu malá, ale věkem se díky bohu velikost vajec zvětšuje. Tím se nám líhnou pěkně velká kuřátka, takže odchováváme minimum zvířat s podprůměrnou váhou.

Musím se přiznat, že letos jsme pár vajec loňských slepiček nalíhnout zkusili, kuřata dostala křídelní spony a na konci sezony je porovnám s těmi po starších slepicích.

S tím stříháním je to těžké... mají dnešní zvířata námi chovaná v mnoha barevných rázech, například po připařování jiných plemen ještě stejnou kvalitu a množství opeření jako ta chovaná v zemi původu?

Francké husy máme smajlík, vzhledem k tomu, že zvířata pořizujeme po dlouhém rozmýšlení a porovnávání, zůstáváme jim věrní i když je to někdy náročné na čas a energii a prostor...

zdravím Vás z moravy smajlík

na fotce z letoška jsou vejce loňských araukan zlatě pšeničných.

Neregistrovaný uživatel

21.2.2018 07:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.16

lydie napsal(a):
Možná se to odvíjí i od ustájení drůbeže, naše slepice mají studený odchov, jsou zarostlé jako medvědice. Možná i hustota a délka sedlového závěsu hraje roli. Roční kuřice ještě sem tam oplozené byly, ale starší kusy už bez ostříhání ne.
Stříhání x nestříhání jsme zkoušely se " sousedkou " před deseti lety a se stejným výsledkem. Neostříhané neoplozeno.

Děvčata chovejte si co chcete, jen si myslím, že nazývat tato krásná zvířata " mrzáky " nemůže člověk, který má zvířata rád.

Možná že právě naopak paní Lydie, já třeba zvířata rád mám, a proto se mi nelíbí když se šlechtí všelijaká bizardní plemena jejichž existence často hraničí s utrpením. To již není úplně případ bezocasých araukan, i když ze začátku tomu tak kvůli fabriciově burze bylo. Jistě, každý ať si chová co chce, jen mi je líto že se u nás nevystavují i araukany s kostrčí.

11.7.2018 20:13
lydie

XXX.XXX.70.117

první vejce letošních kuřic.

30.7.2018 19:40
gaIif

XXX.XXX.146.204

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Možná že právě naopak paní Lydie, já třeba zvířata rád mám, a proto se mi nelíbí když se šlechtí všelijaká bizardní plemena jejichž existence často hraničí s utrpením. To již není úplně případ bezocasých araukan, i když ze začátku tomu tak kvůli fabriciově burze bylo. Jistě, každý ať si chová co chce, jen mi je líto že se u nás nevystavují i araukany s kostrčí.

Kostrč sem kostrč tam... Ale máte pravdu, mnoho plemen trpí kvůli svému nepřirozeně utvářenému tělu a nelíbí se mi že se o to málokdo zajímá.

2.11.2018 05:59
gallif

XXX.XXX.181.254

lydie napsal(a):
My stříháme, bez ostříhání skoro nulová oplozenost...

Chtěl bych se zeptat, když bych měl ocasatého kohouta k bezocasým slepíčkám, tak bude ocasatých potomků nějak výrazně víc? Mě se totiž zdá že by takový kohout mohl bezocasé slepice oplodňovat bez problémů aniž by se musely ostříhávat. Jen nemám žádné zkušenosti s dědičností. Ale vzhledem k tomu že se ocasatých jedinců všichni chovatelé zbavují, to zřejmě není cesta, pouze mně zajímá jaký by to mělo vliv na potomstvo.

23.12.2018 16:47
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Predvianočná temer "veľkonočná" idylka na záhrade. Araucany si to užili. Po Vianociach budú rozdelené na 2 krdle a ostrihané chvosty, aby bola dobrá oplodnenosť vajec.

28.12.2018 15:54
kko

XXX.XXX.179.226

Nemáte na prodej toho krásného kohouta?

28.12.2018 15:57
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Na predaj je čierny kohút z jari 2018, ale nie tento, čo je pri sliepkach.Tento už je nový k nim nepríbuzný - do chovu na sezonu 2019

28.12.2018 21:04
sroubek

XXX.XXX.249.94

Pane Peter nemáta prosím kontakt na paní Lydii,mám tři pískové slepičky a kohouta.Jaká je to ofic.barva.S pozdravem Kopecký Polička.

29.12.2018 08:52
kastef

XXX.XXX.69.65

Omlouvám se,že tu zanáším téma o čistokrevných araukanách,ale mám ted v líhni par vajec křížencu araukan všichni rodiče byli bezocasí s vousem.Kolik %kuřat bude s ocasky?

Přidejte reakci

Přidat smajlík