navím jestli je to ladéská husa nebo opravdu nevím napište děkuji všem Zbynda
zbynda
napsal(a):
Ahoj Zbyndo,
podle mne se o čistokrevnou landeskou husu nejedná. Zcela jistě je to kříženec. To že jeden z rodičů byl landeská husa je možné.
Podle hlavy a krku bych řekl, že by se mohlo jednat o křížence se šteibašskou divoce zbarvenou husu ( tomu by odpovídal ten tmavý pás na krku a tmavé okraje na zobáku). Vzhledem k tomu, že těchto hus je u nás poskromnu, tak to bude spíše další možnost.
A to že by se mohlo jednat o křížence s labutí husou - tmavý pás na krku, ale to by chtělo vidět hlavu zepředu, kvůli šířce kořene zobáku.
Zkus ji vyfotit zepředu aby byl vidět ten podbřišek, případně detail na hlavu z boku a zepředu. A dej ty fotky sem na moderku. Majklos
zbynda
napsal(a):
děkuji za vaši odpověd prikládám další fotky pro lepší identifikaci hus děkuji zbynda
zbynda
napsal(a):
foto zbynda
zbynda
napsal(a):
foto zbynda
zbynda
napsal(a):
foto zbynda
Dobry večer,
tak teď jsem si na tuty jistý je to kříženec husy labutí a husy domácí mohla by to být husa landeská podle podbřišku. Problém je v tom, že tito kříženci bývají neplodní, protože podle zoologického hlediska se jedná o mezidruhové křížence.
Osobně jsem doma křížím husy labutí a husy české, při tomto křížení dochází k "heteroznímu efektu" tj., že potomci mají lepší užitkové vlastnosti nežli rodiče. Tito kříženci dosahovali v pohodě hmotnosti 6 kg, lepší osvalenost a při tom nízká spotřeba jadrného krmiva. Pořád se jen pásli a večer něco doma sezobli jako rodiče. Česká a labutí husa jsou plemena vhodná do extenzivních podmínek chovu.
Letos zkouším křížení labutí x pomořanská. Potomci budou mít zřejmě větší spotřebu jádra, ale přesto jsem zvědavý na výsledek.
Majklos