Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.1.2008 19:42

Chci začít s chovem čistokrevných slepic, ale zatím se mi nepodařilo nikde najít informace o formální stránce chovu. Mají slepice taky rodokmen? Dá se někde sehnat plemenný standard - abych nemusela kupovat celý vzorník plemen? (Zajímají mě rýnské slepice). Za všechny informace budu vděčná, předem díky!

24.1.2008 18:00

slepice napsal(a):
Chci začít s chovem čistokrevných slepic, ale zatím se mi nepodařilo nikde najít informace o formální stránce chovu. Mají slepice taky rodokmen? Dá se někde sehnat plemenný standard - abych nemusela kupovat celý vzorník plemen? (Zajímají mě rýnské slepice). Za všechny informace budu vděčná, předem díky!

Na identifikáciu sliepok slúžia hlavne nesnímateľné krúžky na nohách. U chovných kohútov však sa môžu vystavovať aj "rodokmene!, je to však dosť zriedkavé.

Doviezol som rýnske koroptví sliepky z Nmecka a budem liahnut od marca.

24.1.2008 22:26

slepice napsal(a):

Normálně se rodokmen nevystavuje, snad možná v certifikovaných plemenných chovech. Jednoznačná identifikace je kroužek. Ale slušný chovatel vám prozradí, že kupovaný jedinec je z hejna slepic číslo ... až .... a pochází s největší pravděpodobností od něj; a kohout je číslo a je z chovu přítele....
Sice by se mohla sbírat násadová hnízda od jednotlivých slepic (pomocí uzavíratelných snáškových hnízd) a pak odděleně líhnout kuřata od každé jedné slepice a kuřata pak značit křídelními značkami a vystavit jim "rodný list", ale neznám běžný chov slepic, který by takto postupoval, nehledě na cenu těchto kuřat.
Vzorník nemusíte kupovat. Zkuste projet i spřátelené chovatelské stránky a někde narazíte na alespoň psaný standard. V obecní knihovně by měli vzorník mít, nebo vám jej mohou k zapůjčení objednat (ale to chvíli trvá) a stránku si můžete oskenovat. A úplně nejjednodušší je spřátelit se s nejbližší ZO ČSCH a udyndat někoho na půjčení alespoň načlenské schůzi

26.1.2008 09:03

peter z bratislavy napsal(a):
Na identifikáciu sliepok slúžia hlavne nesnímateľné krúžky na nohách. U chovných kohútov však sa môžu vystavovať aj "rodokmene!, je to však dosť zriedkavé.

Doviezol som rýnske koroptví sliepky z Nmecka a budem liahnut od marca.

Original nemecky standard Rýnskych sliepok aj s fotkami nájdeš na:

http://www.ac-bueroservice.de/
gefluegel/rheinlaender.htm

30.1.2008 17:17

peter z bratislavy napsal(a):
Original nemecky standard Rýnskych sliepok aj s fotkami nájdeš na:

http://www.ac-bueroservice.de/
gefluegel/rheinlaender.htm

Díky za rady, informace a za odkaz na německé stránky. Kuřátka už mám objednaná od chovatele z Kolína - černá, ale díky za nabídku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík