Dobrý den, narazil jsem na internetu na plemeno nesoucí tento název, co jsem z angličtiny přelouskal, používá se jeho peří pro výrobu rybářských mušek, jinak jde o okrasné plemeno. Fotka tam byla malá a špatná. Připadal mi něco jako orlovka a typově připomínal bojová plemena. Opeření na krku má podobná očka jako mají na kůži divoké kočkovité čelmy. Jinak pestrý krásný kohout, slepice tam nebyla. Ví u nás někdo něco o tomto plemeni, nebo jde snad jen o pojmenování takto zajímavého zbarvení? Roman
mozaik
napsal(a):
Dobrý den, narazil jsem na internetu na plemeno nesoucí tento název, co jsem z angličtiny přelouskal, používá se jeho peří pro výrobu rybářských mušek, jinak jde o okrasné plemeno. Fotka tam byla malá a špatná. Připadal mi něco jako orlovka a typově připomínal bojová plemena. Opeření na krku má podobná očka jako mají na kůži divoké kočkovité čelmy. Jinak pestrý krásný kohout, slepice tam nebyla. Ví u nás někdo něco o tomto plemeni, nebo jde snad jen o pojmenování takto zajímavého zbarvení? Roman
M"že sa jednať o kura bankivskeho alebo ineho jungloveho kura.
receptor
napsal(a):
M"že sa jednať o kura bankivskeho alebo ineho jungloveho kura.
Právě že bankivský to nebyl, tím jsem si jist, jak barvou, tak ani typem ho nepřipomíná. Ještě co jsem se tam dočetl bylo to, že jsou odchováváni v USA uměle pouze pro využití skalpů a snůška slepiček je velmi nízká, takže to vypadá asi opravdu na nějaké přírodní plemeno. V Evropě se skalp tohoto kohouta prodává asi za 50 euro.
mozaik
napsal(a):
Právě že bankivský to nebyl, tím jsem si jist, jak barvou, tak ani typem ho nepřipomíná. Ještě co jsem se tam dočetl bylo to, že jsou odchováváni v USA uměle pouze pro využití skalpů a snůška slepiček je velmi nízká, takže to vypadá asi opravdu na nějaké přírodní plemeno. V Evropě se skalp tohoto kohouta prodává asi za 50 euro.
Víte, těch plemen je nespočet, které my v Evropě neznáme nebo se nechovají. Často to ani nejsou standartní plemena, ale vyznačují se podobnými vlasnostmi, takže se vybírají podle zaměření. Je to dobře patrné na různých stránkách azijských či amerických, také na You Tube, kde je možno vidět různé bojovnice, nám neznámé a prakticky každá země nebo ostrov má své favority, tak třeba i toto "plemeno" je význačné kvalitou pírek na hlavě a krku. Jednou jsem o něčem podobném četl v časopise Rybářství a připomínalo to žíhanou vyandotu se značně prodlouženými pery v obou závěsech, udajně také pro mušky. Kde to dělají nevim, ale je možné, že ta Amerika bude sedět. Jungle cock nebo jungle fowl je spíše Kur džunglový, Gallus varius druh hřebenatých divokých kurů mající neozubený fialový hřeben a jeden lalok. Místo krčního závěsu má kulatá pera. Jungle cock však označují i podobné kohouty divokému kuru bankivskému (pro kohouta kromě cock platí také označení rooster, galpon, galos a jiné názvy).
Juraj Kafka
Uživatel s deaktivovaným účtem
mozaik
napsal(a):
Odpovídám pozdě, ale jedná se zřejmě o druh divokého kura Gallus Sonneratti, nebo nějaké "plemeno" vzniklé křížením tohoto druhu s domácími slepicemi.
Krása.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.98.47
peter z bratislavy
napsal(a):
Tiež jeden z pôvodných plemien divých kúr.
Tak to nevím co bych za to dal, mít takového krasavce u svých slepic na dvorku!
010
XXX.XXX.47.154
peter z bratislavy
napsal(a):
Tiež jeden z pôvodných plemien divých kúr.
Ayam Bekisar