Ahojte mam par dotazov co sa tyka pizmoviek a sliepok.
Chcem si zaobstarat 2 kacky a jedneho kacera na chov. Pozeral som na hydinovych farmach ich ponuku ale klasicku pizmovku som tan nenasiel. Maju len tzv. husokacky Barbaria a Mulardy. Mulard mam pocit ze je krizenec pizmovky a inej kacky ktory je skor vhodny ako brojlerova kacica. Co je vsak Barbaria som sa nikde nedocital. Da sa ta barbaria chovat ako pizmovka? respektive bude sediet na vajciach?
Moja druha otazka sa tyka spolunazivania kacic a sliepok. Sliepky mam ustajnene v byvalom chlieve + vybeh. Vybeh chcem zvedsit a spravit tam malu vodnu nadrz pre kacice. Mam tie kacice ucit (nutit) aby byvali v chlieve spolu so sliepkami? alebo im mam pri tej vodnej nadrzi spravim malu drevenu budku vystlanu slamou? Ako spavaju vlastne kacice? sliepky spia na hradach a pre kacice predpokladam ze bude dobre mat nejake vedsie hniezdo vystlane slamou, alebo spia v stoji ako to byva u divych kacic?
Prosim o radu zacinajucemu chovatelovy. Chcel by som aby mali u mna pohodicku.
darkangelone
napsal(a):
Ahojte mam par dotazov co sa tyka pizmoviek a sliepok.
Chcem si zaobstarat 2 kacky a jedneho kacera na chov. Pozeral som na hydinovych farmach ich ponuku ale klasicku pizmovku som tan nenasiel. Maju len tzv. husokacky Barbaria a Mulardy. Mulard mam pocit ze je krizenec pizmovky a inej kacky ktory je skor vhodny ako brojlerova kacica. Co je vsak Barbaria som sa nikde nedocital. Da sa ta barbaria chovat ako pizmovka? respektive bude sediet na vajciach?
Moja druha otazka sa tyka spolunazivania kacic a sliepok. Sliepky mam ustajnene v byvalom chlieve + vybeh. Vybeh chcem zvedsit a spravit tam malu vodnu nadrz pre kacice. Mam tie kacice ucit (nutit) aby byvali v chlieve spolu so sliepkami? alebo im mam pri tej vodnej nadrzi spravim malu drevenu budku vystlanu slamou? Ako spavaju vlastne kacice? sliepky spia na hradach a pre kacice predpokladam ze bude dobre mat nejake vedsie hniezdo vystlane slamou, alebo spia v stoji ako to byva u divych kacic?
Prosim o radu zacinajucemu chovatelovy. Chcel by som aby mali u mna pohodicku.
Barbarie je hybridní pižmovka, která je vyšlechtěná na vyšší přírůstky a vyšší snášku. Je u ní potlačován pud kvokavosti, tak není zaručeno, že si kachna sedne. Navíc jako u každého hybrida, u potomstva dochází ke štěpení vlastností. Potom jsou značné rozdíly mezi kachňaty, některé pěkně rostou, jiné jsou jako obyčejné pižmy. Navíc jsou hybridi citlivější na vyrovnanou krmnou dávku a nevím jestli by jim stačilo pást se a trochu přkrmit šrotem, jako to stačí obyč pižmě.
Nejlepší řešení je obyčejná pižmovka a kačer barbarie. tam budete mít určitě sedící kachnu a po otci zlepšenou užitkovost, dobré přírůstky a využití i méně hodnotných krmiv a pastvy.
Společné ustájení slepic a kachen není vhodné, zejména kvůli nemocem. navíc kachny mají pod sebou více vlhko a to nevyhovuje slepicím. Pokud máte možnost, kachny ubytujte odděleně. Navíc kačer bývá v době toku agresivní a může vyvolávat neshody mezi drůbeží. Naše kachny spí většihou jen tak na zemi nebo na žebříčku. Je pro ně také vhodné silnější lať nebo trámeček, tak 30 cm nad zemí (asi 8x8cm). docela rádi si na něm posedí, zvláště v zimě, když je mráz. Do přístřešku mi chodí kachny většinou až když je více než10 pod nulou. Jinak spí venku na sněhu.
Dana