Dobrý den, prosím o radu a popř. fotografie napáječek, které používáte pro svou drobotinu. Jsem již bezradná, vyzkoušela jsem jich pár, ale stále si do napáječek zanášejí hobliny i trus a já jim nestačím vodu měnit ( i v noci ). Mám strach, aby mi moji prcci neonemocněli.
Také se chci zeptat, zda je normální, že si navzájem ďobou peří a pojídají vlastní trus ( o ten se přímo bijou ). Nechybí jim třeba něco? Krmím zakoupenou směskou pro daný druh a to by snad mělo být namícháno vyváženě dle potřeby.
Je to můj první odchov. Nerada bych o ně přišla. Děkuji za tipy a rady.
rybka
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu a popř. fotografie napáječek, které používáte pro svou drobotinu. Jsem již bezradná, vyzkoušela jsem jich pár, ale stále si do napáječek zanášejí hobliny i trus a já jim nestačím vodu měnit ( i v noci ). Mám strach, aby mi moji prcci neonemocněli.
Také se chci zeptat, zda je normální, že si navzájem ďobou peří a pojídají vlastní trus ( o ten se přímo bijou ). Nechybí jim třeba něco? Krmím zakoupenou směskou pro daný druh a to by snad mělo být namícháno vyváženě dle potřeby.
První dny když třeba odeberu kuřátka kvočně, tak je napájím na víčko od zavařovacích sklenic. Musím je to ale naučit. Klepu prstem do vody nebo jim tam namočím zobáček. Jakmile se několikrát napijí, víčko odstraním. Samozřejmě to jde dělat při desti kuřatech, ne při 30ti někde z líhně. Potom, až zesílí a mají jistější postoj, putují kuřata pod kvočnu. Ta případné žíznivé opozdilce k vodě přiláká. Napaječku ovšem používám jednoduchou kloboukovou asi litr a půlku. Plastovou. Je mělká, takže kuřata v ní zbytečně neťapou a dosáhnou do ní. Samozřejmě, že je nutné vodu měnit raději častěji a napaječku mít čistou. Pravda, je to během chvilky zase špinavé. Kuřata prostě hrabou a lepí se jim na nožičky kde co. Ještě horší jsou káčata, ty navíc vodu nacákají všude okolo.
Jinak proti tomu požírání peří, prstů a trusu doporučuji z vlastní zkušenosti podat ihned moučné červy. Nejdřív jednoho. Budou na něj zpočátku koukat divně, ale jakmile jim to vemete do prstů a zase pustíte a zase, tak se některé osmělí a jakmile jim to zachutná, začnou se s tím honit po odchovně. Můžete jim prvního červa trochu zranit nehtem, aby neutíkal. Uvidíte, že později už se nespletou. Když jim nasypete víc, bude to pro ně příjemná pochoutka. Mám to vyzkoušené u kuřat. Akorád dejte pozor, aby vám moučňáci nepozalézaly někam odkud je už nedostanete. Jo a dají se koupit v každém zverimexu.
Juraj Kafka
rybka
napsal(a):
Ahoj, ja používam klobúkovú napájačku.....pre jednodňové ju položím na kartón a ako rastú ju podkladám, aby bola vždy vo výške chrbta. Tým pádom si do nej až tak nešpinia. Najlepšie sú na to niplové napájačky, ale pre pár kusov sa ju neoplatí kupovať.