Koupit slepice nebo kuřice

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.4.2010 13:05
padma

XXX.XXX.4.150

Dobrý den, možná to tu někde je, ale nikde jsem to nenašel. Rádi bychom začali s chovem slepic. Bydlíme na samotě, takže máme dobré podmínky.

Nemůžu se ale rozhodnout, jestli koupit kuřice - cena 100-150,- nebo slepice - cena 50,-. Slepice jsou údajně vynošené. Paní mě nedokázala odpovědět, jestli snášet budou, nebo ne, popř. kolik. Máte s tím někdo zkušenosti? Možná se domnívám milně, ale říkal jsem si, že ikdyž jsou slepice "vynošené", tak jim změna prostředí (z uzavřené klece, do volné přírody) prospěje a nějaké to vajíčko z nich ještě vypadne. Nevíte kolik by mohl být výnos např. z 8 ks slepic? Nezdá se mi, že slepice o stáří 1 rok už je za zenitem, ale možná se pletu.

Děkuji za radu,

Karel

21.4.2010 15:09
patason1

XXX.XXX.17.170

Zdravim, mam znameho ktery kupuje tyto slepice (vynesene) a muzu potvrdit , ze slepice se v novem peknem prostredi tak spamatovali ze nesou jako za mlada. :-) :-)

22.4.2010 12:44
sefri

XXX.XXX.160.177

Ja osobne by som volil kuřice. Koľko u vás vychádzajú 6 týždňové kurčatá?

23.4.2010 22:00
fanda62

XXX.XXX.243.142

Dobrý den.Když si pročtete diskuzi,tak zjistíte,že každý chovatel má jiný názor.Já osobně bych je už nechtěl ani zadarmo.Nejdříve nechtěly vylézt z kurníku,když jsem je po 10 dnech vyhnal ven před kurník,tak do 14 dnů mi zmizely,měl jsem jen 6 kusů.Jinak chovám vlašky,okolo 20 kusů a z těch se ztratí tak 1-2 kusy za rok.Slepičky chovám mimo vesnici v areálu bývalého kravína,kam se bohužel dostanou toulaví psi,žije tam trvale hranostaj,potkani a draví ptáci jsou taky vidět na obloze.Slepice z velkochovu nemají pud sebezáchovy a jestli žijete na samotě,myslím si,že dopadnete stejně jako já.K těmto slepičkám mě přemluvil tchán,kterému jsem byl pro 20 slepiček a ten je taky do půl roka vybil,nebyl s nima spokojený.

24.4.2010 14:08
pajda1

XXX.XXX.35.134

Měla jsem kuřičky a rok poté jsem koupila vynesené slepice "z auta" ze stejné drůbežárny. Dneska není poznat, která je která a nesou stejně - od 9 slepic denně 7 - 8 vajec. Slepice jsem kupovala v období duben - květen, takže mají 2,5 roku oboje. Mají velký výběh přes celou zahradu...osobně bych možná zkusila koupit buď půl napůl, nebo pro začátek pár kuřiček, nechala je aklimatizovat a k nim pak dokoupila slepice a nebo začala s kohoutem - slepice jsou ukázněnější a míň panikaří.

9.3.2013 21:42
stajnella

XXX.XXX.18.162

Taky kupujeme tyto "vynešené" slepice. Babička měla jednu vynešenou ještě 8 let a pořád nesla lépe, jako některé mladice. Do roka se krásně vzpamatují a nepoznáte rozdíl, ba naopak, taková slepička vám to všechno vrátí! A ten pocit, dát slepičce výběh, zelenou trávu a spoustu volného prostoru. Do drůbežáren jsem musela chodit na praxe a i čeští vězni se mají líp!smajlík

9.3.2013 23:21
javurka

XXX.XXX.63.10

My jsme taky začali se slepicemi poprvé loni a vzali jsme "vynešené" z drůbežárny za 35 Kč. Vypadaly strašně, skoro holé, ale jinak byly úžasné. Hrozně rychle si na všechno zvykly, kupodivu byly dost ochočené a když jsme jim otevřeli skleník a pustili je poprvé aby si hrabaly, štěstím jen zářily. Nesly okamžitě, první vajíčko už cestou domů v autě, a mimo přepeřování nesou doteď skvěle. Celou zimu máme kolem 8 vajíček od 10 slepic. Přikoupili jsme pak ještě 4 kuřičky, To byly pěkné plašmušky, ale nakonec si taky zvykly a jsou v pohodě. Vzala bych to půl na půl.

9.3.2013 23:49
venziva

XXX.XXX.32.1

patason1 napsal(a):
Zdravim, mam znameho ktery kupuje tyto slepice (vynesene) a muzu potvrdit , ze slepice se v novem peknem prostredi tak spamatovali ze nesou jako za mlada. :-) :-)

Moje známá je po půl roce zbytečného krmení zabila.

10.3.2013 09:28
runcajz123

XXX.XXX.219.2

já si jich každý rok kupoval 20 a opravdu za rok by nikdo nepoznal že sou to vynesené slepice poslední sem si kupoval v roce 2005 a mám je dodnes a krásně nesou líp jak mladé kuřice kupte půl na půl a kohouta aby je hlídal

takhle vypadaly

10.3.2013 10:07
venziva

XXX.XXX.32.1

runcajz123 napsal(a):
a takhle vypadají dnes

Jo změna je fakt patrná.smajlík

10.3.2013 12:03
javurka

XXX.XXX.63.10

runcajz123 napsal(a):
já si jich každý rok kupoval 20 a opravdu za rok by nikdo nepoznal že sou to vynesené slepice poslední sem si kupoval v roce 2005 a mám je dodnes a krásně nesou líp jak mladé kuřice kupte půl na půl a kohouta aby je hlídal

takhle vypadaly

Takto vypadají moje teď, po roce. Nechtějte vědět, jak vypadaly při koupi. Škoda, že jsem je nevyfotila - slepice naháč.

10.3.2013 13:05
runcajz123

XXX.XXX.219.2

přesně tak a to jsou foceny už jak opeřují

10.3.2013 13:36
kastef

XXX.XXX.138.131

já myslím.že můžete koupit i ty roční,mí známí je berou pravidelně a OK.
Já je nekupuji,ale spíš proto,že sem se k nim nikdy nedostala,jen ke kuřicím nebo mladým nosnicím.
Dnes sem přikoupila 3 krásné kuřičky,v Přerově na burze,jako panenky,2 modré,a 1 černou.
Žádné odřené chuděry,od kuřinců,ale krásné jako na výstavu.Skoda že sem nemohla vzít víc,mám ještě loňské a málo" placu"....

11.3.2013 09:47
kirinka7

XXX.XXX.146.159

Moje mamka kupuje ty vynošené už 5 let vzdy jsme je nechali 1 rok a pak zkončili v polívce (od 10 slepic jsme měli max 8 bajec za den)Nejhorší je ta prace kolem otevírání a zavírání cca 14dní, a mám zkušenost že ty vynošené jsou docela agresivní na nové slepice...já jsem si loni koupila kuřice teda za 195kč- ks celkem 15 a pres celou snážku jsem měla 10 - 12 vajec ted mam PLUS 2slepičky z kuřátek a dene mám 10 až 16 vajec
Ted si líhnu kuřátka sama :)

Vynošené máme na 1rok
Kuřice máme 3roky

11.3.2013 11:41
marvon

XXX.XXX.12.139

runcajz123 napsal(a):

co ma ta slepice na druhé fotce s nohama?

11.3.2013 11:48
11.11

XXX.XXX.23.160

Vápenku - prašivinu

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.1.2014 22:27
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím, já osobně už kupuji jen slepice s drubežárny ( vynesené),stojí 40-50 kč když je přivezu tak týden nesou jako blázni,potom si dají pauzu cca 14 dní a potom nesou normálně.
Když budete kupovat kuřice na trhách tak stojí 185 kč,překupníci uvádí že jsou před snáškou přitom začnou snášet až za měsíc a půl nebo 17 týdnů a přitom mají sotva 12.
Když si spočítáte 185,-kč + náklady a než začne slepice snášet tak jste na 250-270 ti korunách -a potom teprve začněte odečítat za každé snesené vejce 0,50 hal za krmivo pro slepici na den a 1 kč z pořizovací ceny a krmiva začaly snášet.
Rázem zjistíte že první rok se slepice tvrdě zplácí a až potom máte vejce né jako v supermarketu za 2.50 ale po odečtení nákladů máte vejce za 1,50kč a to když nebudete mít smůlu a nebudete mít návštěvu jako kunu,lišku atd.

29.1.2014 08:02
denisshurky

XXX.XXX.36.240

runcajz123 napsal(a):

čau nechci rejpat ale pišeš že slepice si koupil v roce 2005 a je ti 13 roku to je máš od svých 4 let smajlíksmajlíksmajlík

29.1.2014 09:47
beginner

XXX.XXX.244.10

padma napsal(a):
Dobrý den, možná to tu někde je, ale nikde jsem to nenašel. Rádi bychom začali s chovem slepic. Bydlíme na samotě, takže máme dobré podmínky.

Nemůžu se ale rozhodnout, jestli koupit kuřice - cena 100-150,- nebo slepice - cena 50,-. Slepice jsou údajně vynošené. Paní mě nedokázala odpovědět, jestli snášet budou, nebo ne, popř. kolik. Máte s tím někdo zkušenosti? Možná se domnívám milně, ale říkal jsem si, že ikdyž jsou slepice "vynošené", tak jim změna prostředí (z uzavřené klece, do volné přírody) prospěje a nějaké to vajíčko z nich ještě vypadne. Nevíte kolik by mohl být výnos např. z 8 ks slepic? Nezdá se mi, že slepice o stáří 1 rok už je za zenitem, ale možná se pletu.

Děkuji za radu,

Karel

Jestli jste na samotě a chcete se slepicím dlouhodobě věnovat, kupte si čistokrevné kuřice nebo slepice a k nim nepříbuzného kohouta. Třeba vám slípky i nějaké kuřátko vysedí a máte vystaráno. Pak jednou za pár let vyměníte kohouta a jedete dál. Přijde mi to radostnější než stále dokola někam jezdit a kupovat starší hybridky. Vždyť i cena čistokrevné drůbeže je směšná. Spousta lidí takové částky prokouří za pár dní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík