Dobrý den, možná to tu někde je, ale nikde jsem to nenašel. Rádi bychom začali s chovem slepic. Bydlíme na samotě, takže máme dobré podmínky.
Nemůžu se ale rozhodnout, jestli koupit kuřice - cena 100-150,- nebo slepice - cena 50,-. Slepice jsou údajně vynošené. Paní mě nedokázala odpovědět, jestli snášet budou, nebo ne, popř. kolik. Máte s tím někdo zkušenosti? Možná se domnívám milně, ale říkal jsem si, že ikdyž jsou slepice "vynošené", tak jim změna prostředí (z uzavřené klece, do volné přírody) prospěje a nějaké to vajíčko z nich ještě vypadne. Nevíte kolik by mohl být výnos např. z 8 ks slepic? Nezdá se mi, že slepice o stáří 1 rok už je za zenitem, ale možná se pletu.
Děkuji za radu,
Karel
Dobrý den.Když si pročtete diskuzi,tak zjistíte,že každý chovatel má jiný názor.Já osobně bych je už nechtěl ani zadarmo.Nejdříve nechtěly vylézt z kurníku,když jsem je po 10 dnech vyhnal ven před kurník,tak do 14 dnů mi zmizely,měl jsem jen 6 kusů.Jinak chovám vlašky,okolo 20 kusů a z těch se ztratí tak 1-2 kusy za rok.Slepičky chovám mimo vesnici v areálu bývalého kravína,kam se bohužel dostanou toulaví psi,žije tam trvale hranostaj,potkani a draví ptáci jsou taky vidět na obloze.Slepice z velkochovu nemají pud sebezáchovy a jestli žijete na samotě,myslím si,že dopadnete stejně jako já.K těmto slepičkám mě přemluvil tchán,kterému jsem byl pro 20 slepiček a ten je taky do půl roka vybil,nebyl s nima spokojený.
Měla jsem kuřičky a rok poté jsem koupila vynesené slepice "z auta" ze stejné drůbežárny. Dneska není poznat, která je která a nesou stejně - od 9 slepic denně 7 - 8 vajec. Slepice jsem kupovala v období duben - květen, takže mají 2,5 roku oboje. Mají velký výběh přes celou zahradu...osobně bych možná zkusila koupit buď půl napůl, nebo pro začátek pár kuřiček, nechala je aklimatizovat a k nim pak dokoupila slepice a nebo začala s kohoutem - slepice jsou ukázněnější a míň panikaří.
Taky kupujeme tyto "vynešené" slepice. Babička měla jednu vynešenou ještě 8 let a pořád nesla lépe, jako některé mladice. Do roka se krásně vzpamatují a nepoznáte rozdíl, ba naopak, taková slepička vám to všechno vrátí! A ten pocit, dát slepičce výběh, zelenou trávu a spoustu volného prostoru. Do drůbežáren jsem musela chodit na praxe a i čeští vězni se mají líp!
My jsme taky začali se slepicemi poprvé loni a vzali jsme "vynešené" z drůbežárny za 35 Kč. Vypadaly strašně, skoro holé, ale jinak byly úžasné. Hrozně rychle si na všechno zvykly, kupodivu byly dost ochočené a když jsme jim otevřeli skleník a pustili je poprvé aby si hrabaly, štěstím jen zářily. Nesly okamžitě, první vajíčko už cestou domů v autě, a mimo přepeřování nesou doteď skvěle. Celou zimu máme kolem 8 vajíček od 10 slepic. Přikoupili jsme pak ještě 4 kuřičky, To byly pěkné plašmušky, ale nakonec si taky zvykly a jsou v pohodě. Vzala bych to půl na půl.
já si jich každý rok kupoval 20 a opravdu za rok by nikdo nepoznal že sou to vynesené slepice poslední sem si kupoval v roce 2005 a mám je dodnes a krásně nesou líp jak mladé kuřice kupte půl na půl a kohouta aby je hlídal
takhle vypadaly
runcajz123
napsal(a):
já si jich každý rok kupoval 20 a opravdu za rok by nikdo nepoznal že sou to vynesené slepice poslední sem si kupoval v roce 2005 a mám je dodnes a krásně nesou líp jak mladé kuřice kupte půl na půl a kohouta aby je hlídal
takhle vypadaly
Takto vypadají moje teď, po roce. Nechtějte vědět, jak vypadaly při koupi. Škoda, že jsem je nevyfotila - slepice naháč.
já myslím.že můžete koupit i ty roční,mí známí je berou pravidelně a OK.
Já je nekupuji,ale spíš proto,že sem se k nim nikdy nedostala,jen ke kuřicím nebo mladým nosnicím.
Dnes sem přikoupila 3 krásné kuřičky,v Přerově na burze,jako panenky,2 modré,a 1 černou.
Žádné odřené chuděry,od kuřinců,ale krásné jako na výstavu.Skoda že sem nemohla vzít víc,mám ještě loňské a málo" placu"....
Moje mamka kupuje ty vynošené už 5 let vzdy jsme je nechali 1 rok a pak zkončili v polívce (od 10 slepic jsme měli max 8 bajec za den)Nejhorší je ta prace kolem otevírání a zavírání cca 14dní, a mám zkušenost že ty vynošené jsou docela agresivní na nové slepice...já jsem si loni koupila kuřice teda za 195kč- ks celkem 15 a pres celou snážku jsem měla 10 - 12 vajec ted mam PLUS 2slepičky z kuřátek a dene mám 10 až 16 vajec
Ted si líhnu kuřátka sama :)
Vynošené máme na 1rok
Kuřice máme 3roky
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím, já osobně už kupuji jen slepice s drubežárny ( vynesené),stojí 40-50 kč když je přivezu tak týden nesou jako blázni,potom si dají pauzu cca 14 dní a potom nesou normálně.
Když budete kupovat kuřice na trhách tak stojí 185 kč,překupníci uvádí že jsou před snáškou přitom začnou snášet až za měsíc a půl nebo 17 týdnů a přitom mají sotva 12.
Když si spočítáte 185,-kč + náklady a než začne slepice snášet tak jste na 250-270 ti korunách -a potom teprve začněte odečítat za každé snesené vejce 0,50 hal za krmivo pro slepici na den a 1 kč z pořizovací ceny a krmiva začaly snášet.
Rázem zjistíte že první rok se slepice tvrdě zplácí a až potom máte vejce né jako v supermarketu za 2.50 ale po odečtení nákladů máte vejce za 1,50kč a to když nebudete mít smůlu a nebudete mít návštěvu jako kunu,lišku atd.
padma
napsal(a):
Dobrý den, možná to tu někde je, ale nikde jsem to nenašel. Rádi bychom začali s chovem slepic. Bydlíme na samotě, takže máme dobré podmínky.
Nemůžu se ale rozhodnout, jestli koupit kuřice - cena 100-150,- nebo slepice - cena 50,-. Slepice jsou údajně vynošené. Paní mě nedokázala odpovědět, jestli snášet budou, nebo ne, popř. kolik. Máte s tím někdo zkušenosti? Možná se domnívám milně, ale říkal jsem si, že ikdyž jsou slepice "vynošené", tak jim změna prostředí (z uzavřené klece, do volné přírody) prospěje a nějaké to vajíčko z nich ještě vypadne. Nevíte kolik by mohl být výnos např. z 8 ks slepic? Nezdá se mi, že slepice o stáří 1 rok už je za zenitem, ale možná se pletu.
Děkuji za radu,
Karel
Jestli jste na samotě a chcete se slepicím dlouhodobě věnovat, kupte si čistokrevné kuřice nebo slepice a k nim nepříbuzného kohouta. Třeba vám slípky i nějaké kuřátko vysedí a máte vystaráno. Pak jednou za pár let vyměníte kohouta a jedete dál. Přijde mi to radostnější než stále dokola někam jezdit a kupovat starší hybridky. Vždyť i cena čistokrevné drůbeže je směšná. Spousta lidí takové částky prokouří za pár dní.