Pěkný večer, chtěl bych poprosit o radu jak líhnout. Mám odborné knížky o chovu slepic, ale ve všech je hlavně o plemenech slepic, ne o líhnutí, proto se chci zeptat zda by mi někdo nenapsal jaké mají být teploty během líhnutí, vlhkost v líhni, obracení vajec. Líheň je po domácku vyrobená s termostatem bez obracení vajec. Rád bych věděl nějaký postup a princip jak se to má hlídat apod. díky moc, vejce už mám připravené...
oskar222
napsal(a):
Pěkný večer, chtěl bych poprosit o radu jak líhnout. Mám odborné knížky o chovu slepic, ale ve všech je hlavně o plemenech slepic, ne o líhnutí, proto se chci zeptat zda by mi někdo nenapsal jaké mají být teploty během líhnutí, vlhkost v líhni, obracení vajec. Líheň je po domácku vyrobená s termostatem bez obracení vajec. Rád bych věděl nějaký postup a princip jak se to má hlídat apod. díky moc, vejce už mám připravené...
Doporučuji následující diskuzi :https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/352313/re-re-re-re-re-teorie-lihnuti-nejen-pro-lihnarske-panny-a-panice
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.127.228
Mám otázku ,co je špatně?kuřatum se vždy ve stářín cca 3 týdnů začnou křivit prsty směrem dovnitř, né všem ale dosti kusům.Líhnutí mám tak osmdesát procent, kuřata jsou jinak vytální.Jedná se o ZV.
S největší pravděpodobností jde o nedostatek vitamínů. Já dávám kuřatům vitamíny A,D3, E a selen hned v prvním týdnu po vylíhnutí a potom znovu za týden. Může jít i o nedostatek vitamínů u rodičů. Těm dávám ty samé vitamíny měsíc před začátkem sbírání násadových vajec a znovu 14 dní před. Vejce sbírám od února, začínám s přípravou tedy koncem prosince a v lednu. To jsou měsíce, kdy je drůbež už dost vyčerpaná po zimě a ještě není možnost křivé prsty je zodpovědný D. Ten se přirozeně vytváří působením slunečního žáření. Pokud je slunce málo, je málo i vitaminu. Zkuste jej dodat, ale deformace, které už vznikly se moc nesrovnají. Předejdete vzniku dalších. Dana
Na jednu stranu vejce křížek, na protější kolečko. Já jsem obracela ráno a večer a vše bylo v pohodě. Zárověň jsem si napsala, že ráno je křížek a večer kolečko a hned jsem také měla kontrolu, jestli jsem obrátila. Také nevadilo, když mne někdo vyrušil. Věděla jsem, udkud pokračovat. Dana