Dobrý den, dnes jsem si všiml, že jedno z mých kuřat (násadová vajíčka koupená jako trpasličích wyandotek) má místo 4 prstů 5 prstů. Nevíte co je to za plemeno, popřípadě čím je to způsobeno? Děkuji za odpověď.
Krížence po hodvabničke majú už v prvej generácii chocholku aspoň naznačenú a farba behákov je tmavá. Mám to overené z čias keď sa bežne neponúkali farebné hodv. a ja som si doma robil divoké pomocou zVe. V tretej gen mi vypadli už divoké z variabilnou farbou chocholky ale už z hodvábnym perím.
Aj ja sa chcem zapojiť do tejto zaujímavej diskusie, mam tiež kury ktoré majú 5 prstov na nohe a nie sú krýžené z hodvábničkami síce neviem čo je to za plemenoa tiež mi nesú zelené až tyrkisové vajíčka priložím tiež foto z netu presne také isté mám aj ja 1,2+11kuriatok ktore idu do chovu
A ešte sliepočka su starostlive mamy, síce vám nepomôžem prečo majú 5 prstov ale mne to vobec nevadi ked ich maju neurobíme s tým nic a napokon mozete by rád že máte na dvore niečo výnimočné
Juraj, podľa všetkeho máš krížencov po araucanach (niektorí z ich predkov). Na sliepke je to jasne vidno, že má v predkoch divokosfarbenú araucanu (brada, hlava, nohy). Zelené sfarbenie škrupiny je geneticky dedičné, keďže je tam dominantný gén na to sfarbenie, takže aj všetci kríženci budú také vajcia niesť.
Takže bohužiaľ nemáš nič výnimočné.
Pozri si priloženú fotku čistokrvnej chvostovej Araucany a okrem sfarbenia je tej Tvojej kríženke veľmi podobná.
trochu som patral len tak na nete a nasiel som plemeno, ktore sa vyskytuje vi Francuzsku aj Nemecku vola sa Javanaise nesie zelene vajicka a ma 5prstov na nohe. Vyzera to tak ze asi mam doma toto. (nepozna niekto nejakeho chovatela co ich ma?)
Je to podobné plemeno ako sumatranky. Aspoň morfologicky. Ale nemyslím že by ste mali práve jeho zástupcu, pretože to čo ste našli na nete je PLEMENO a Vám sa iba vyskytol znak polydaktílie u potomstva sliepky - matky ktorá má fenotypovo 4 prsty ale genotypovo po predkoch nešťastne v minulosti prikrížené plemeno 5 prsté. Z največšou pravdepodobnosťou lososová faverolka. Ak si toto plemeno nájdete na nete alebo v knížke určite nájdete u Vami dochovaného jedinca niektoré znaky faverolky.