Akosi chovatelia pávov nereagujú, tak Vám skúsim poradiť. Ja som zatial použival len klasickú pre kurčatá ale moj známy má dobré skúsenosti so zmesou pre morky-kruty a aj pre odchov bažantov. Ja i on sme do tejto zmesy ešte pridávali struhane varene vajce a postupne myšaci chvostik- řebříček. Asi po týždni sme vajce uberali až sme uplne vysadili.
Hlásím úspěch nulový...malí pávi byli čtyři, ale pod pávicí se dožili jen pěti týdnů - postupně zemřeli zřejmě prochladnutím. Jak na potvoru jsem našla hnízdo už s pěti vajíčky až v době, kdy pávice seděla a navíc na naprosto nedostupném místě, takže nešel určit termín líhnutí a hedvábnička, která měla být v záloze, vyvedla tři dny po nálezu mladé...takže kvočna nebyla po ruce. Docela mě to mrzí - kdyby někdo měl nějaké vychytávky, ocením to.
Dobrý den. Je škoda malých pávat ale v letošním roce kdy je vlhko a chladno až na vyjímky otřesných veder je prochladnutí u mláďat veškeré drůbeže na dením pořádku. Pávi, bažanti a perličky obzvláště pokud mají svojí matku. Jediná rada je sledovat pávici při snužce, vejce sbírat a nasadit buď pod kvočnu nebo do líhně. Co je ještě důležitější po narození omezení pohybu a co nejteplejší odchovna pak postupně snižovat teplotu cca alespoň do 5-6ti týdnů. Nikdy nenechat malé běhat s matkou raní rosou, po dešti, celým výběhem (1000m2-únava a utahaní). Taky hrozí nákaza od dospělé drůbeže kokcidie atd. Toto co tady popisuju se v přírodě děje běžně ale proto přežije jen malé procento mláďat a nebo žádné. Jsme chovatelé a snažíme se zajistit co nejlepší podmínky a štěstí pro přežití pokud možno veškerého odchovu
Tak snad alespoň nějaká rada ale je mi jasné že se snadno radí a hůře dělá a navíc když se kvočna stratí, člověk si myslí, že má po ní a ona za nějakou dobu vyleze někde z uskladněných desek a je s ratolestí v pohodě jako že se nic neděje Tak chovu zdar
Díky moc. Já si brala pávy ze soucitu, nemohli zůstat u původní majitelky a tak jsem najednou měla doma opeřence, o kterých jsem nic moc nevěděla. A navíc - slepička sedla opravdu "blbě" - mezi hromadu cihel, na kterou se nedá dostat a drátěný plot, do vysoké trávy, která nejde v těch místech posekat. Podle mých záznamů jsem ji našla až za týden a půl - vycházím z délky sezení. To, že pávata musí pod kvočnu, jsem zjistila pozdě, slepička mi při každém úhynu přestala žrát, vyváděla hrozně, navíc bych musela přenést hedvábničku se šesti staršími kuřaty do nevyhovujícího prostoru, kde byly dvě další kvočny...prostě, bylo to složité.
Na příští rok už dělám přípravy málem jak na vojenské tažení, budujeme oplocení, opevnění a speciální extra boudičky pro kvočny "s patrem" tak, aby mohly sedět každá na svém...pokud nebude kvočna po ruce, tak mám nachystanou voliérku 4 x 6 metrů, kde by pávi aspoň ze začátku byli, a dál se uvidí. Nicméně budu vděčná za každou sebemenší radu a podnět - čím víc se dozvím, tím líp pro případné další potomky.
Celkově tato drůbež jako pávi, bažanti jsou citlivější ale pokud jsou v odchovně s kuřaty tak je riziko minimální. Trpí stejnými nemoci jako kuřata ale pokud jsou ta zdravá tak budou i pávata. Opravdu nejhorší je prochladnut tím oslabení imunity a už nemoci jenom jedou.
Ještě ke krmení - Směs pro krůty je dobrá ale někdy k nesehnání. Pávata a ostatně každou drůbež mužeme ze začátku krmit krmnou směsí pro brojlery BR1kterou seženete všude. Je to výživová směs která navíc obsahuje kokcidiostatika a má nejvetší výhodu v tom že kuřata, pávata rychle rostou-je využit růstový potenciál který je první dny největší a postupně se snižuje. Mláďata jsou zdravá a krásně rostou. Jediná nevýhoda nebo spíš malé minus je v tom že se můsí opatrně s této směsi přecházet na jinou odchovnou směs nebo tradiční krmení. Je to z toho důvodu že mláďata jsou zvyklá na velký přísun výživových látek a jednoduš se jim nemůžou najednou vzít-mohlo by dojít k deformaci kostí a dalším problémům. Prostě postupně směs míchat s následným krmivem a postupně ubírat až k nule. BR1 bych akorát nedoporučil u zdrobnělé a zakrslé drůbeže!
Tak zase něco do placu