Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.11.2010 19:30
chovatel.slepic

XXX.XXX.245.51

Mám tři knihy a vtich nikde neni správná výbava kurníku.Prosím moc mohl by mi někdo poslat rady a pokud možno i fotky?Moc děkuji
O.S.

6.11.2010 07:20
deko

XXX.XXX.226.66

ja mam v kurniku iba bidla a hniezda. sliepky ale cely den behaju po pozemku a tam maju aj napajacky a krmitka.

Michal H.

6.11.2010 07:27
chovatel.slepic

XXX.XXX.245.51

Moc děkuji.
Já jsem myslel že je lepší mít hřady a hnízda v kurníku a nápaječky a krmítka taky v kurníku!

6.11.2010 13:13
deko

XXX.XXX.226.66

ja mam kurnik urceny iba na prespavanie a znasanie vajec. pri nepriaznivom pocasi su sliepky schovane v roznych prekrytych zakutiach celeho dvora.

niekto ma ale kurnik aj na to, aby tam sliepky travili cely den. v tom pripade musi byt prislusenstvo samozrejme v nom.

Michal H.

6.11.2010 13:58
chovatel.slepic

XXX.XXX.245.51

Moje pipky maju i výběh ale spíš bych je chtěl naučit že vše mají ve vnitř!A ven jim dát jen pití a zatravnit výběh!Protože budu mít Brahmanky!

8.11.2010 10:29
pajda1

XXX.XXX.22.146

Pokud to jde, tak není moc rozumné krmit výhradně v kurníku - já mám dva kurníky. Tam, kde jsem krmila dovnitř, se mi naučila škodná (potkani) chodit dovnitř a trhali i drůbež. Tam, kde jsem krmila venku, bylo všechno v pohodě.

8.11.2010 11:09
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

S potkanama je problém, já jsem krmil v kurníku, který je ve vzduchu na nohách a bez problému(musí tomu odpovídat zabezpečení, případně kontrola kurníků), tam kde jsem nechal krmení venku se slézali jak na hostinu, tak jsem začal na noc krmení uklízet a dal jsem jim k pohoštění jedu, a je pokoj. Ráno dám zase zpět krmení, večer vyměním za jed:-)

8.11.2010 15:18
chovatel.slepic

XXX.XXX.245.51

Moc děkuji za rady!

8.11.2010 17:42
regina

XXX.XXX.176.203

Já sem momentálně změnila vybavení podle nějaké rady z fauny. Mám trusný stůl (přiříznuté hladké dveře) na latích ve zdi, na něm hladkou gumu, takže jde denně seškrábnout i vytřít!, nad nimi bidla po stranách trámky asi 2O cm vysoko, pod nimi tři hnízda v celku, za hnízdy ořechové listí, před hnízdy ořechové listí, na něm staré seno a jak se to bude slehávat tak budu přidávat slámu. Vybíleno, vyčištěno, vypadá to úhledně a mladé slepice mi tam hned do hnízd začaly snášet. Ve hnízdech jsem měla ořechové listí a jemné seno, dneska po seně nebyla ani památka. Mám ale problém - při mrazech bych ráda krmila v chodbičce před kurníkem - ten je tvořen pletivem jako velká voliera. A ptám se - máte zkušenost s zavěšováním krmítka a napaječky? Bude stačit lano a masový háček? Kolik by tak asi mohl masový háček unést? Správná výška je na úrovni hrudní kosti drůbeže? Protože jsem hned slyšela při kolaudaci, že jsem vytvořila myšárnu a od sousedů s prasaty mne občas navštíví potkani, myslíte si to také? Je potkan schopen se krmit ze zavěšeného krmítka? A poslední dotaz - JAK VYPADÁ KURNÍK PRO KRŮTY? JAKO KRŮTNÍK?\JAK SE ZAŘIZUJE KRŮTNÍK, PROSÍM PĚKNĚ. Regina

9.11.2010 10:23
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

Mohu mít dotaz? Ořechové listí je proti parazitům? pomáhá to??
Na zimu je možné pod misku s vodou umístit topnou destičku, též se dělají krmítka, která se po šlápnutí slepice na jakési bydélko otevře, tudíž v noci je zavřené, nechumelí do něj a ani myši do něj nemohou.

9.11.2010 12:05
regina

XXX.XXX.176.203

Tak ořechové listí jsem tam dala loni poprvé a to pod kachny. Bylo suché a navršené v určeném prostoru mělo tak l,5 metru. Protože loni byla brzo zima, tak se tam hlemějždili a já jsem jim jak to sešlapávaly přidávala slámu. Ceké období loňského sněhu žili na ořechovém listí a na jaře, když jsem vyklízela, byla vrstva listí asi tak 10 centimetrů a nad tím totéž ve slámě, ale nebylo tam vlhko. Až v průběhu zimy jsem se někde dočetla, že je to dobré proti parazitům. Ověřovala jsem u rolníků a ti co si pamatují ještě opravdu soukromé hospodaření tak tvrdí, že to staří hospodáři takhle dávali vždy a některé dámy to dávají ještě dnes do hnízda. Takže asi tak. Ale také říkali, že suché listí i z ovocných stromů se běžně podestýlalo kravám a zase někteří s listím na podzim krmí králíky, že je to jako ozdravná kůra před zimou. LEČ SOCIOLOGICKÝ VZOREK BYCH SPOČÍTALA NA JEDNÉ RUCE A JEŠTĚ JSOU TO TI JEDINNÍ, KTEŘÍ V CELÉ VESNICI JEŠTĚ NĚCO CHOVAJÍ. URČITĚ SE TÍM NEDÁ NIC ZKAZIT, JEN BYCH JIM TAM NIC DO TOHO NEHÁZELA, PROTOŽE BY TO BYLO OPRAVDU JEN PRO MYŠI. tO Z TOHO NEVYZOBOU.

9.11.2010 12:09
regina

XXX.XXX.176.203

PODSTATNÉ, CO JSEM NEŘEKLA, ŽE JSEM JEŠTĚ ŽÁDNÉ CIZOPASNÍKY NA SLEPICÍCH NIKDY NENAŠLA A NEUKLÍZÍM JIM TAM DENNĚ. NĚKDY I JEN OBDEN. a TAKÉ MÁM NA BLÍZKO ASI 5 DIOPTRIÍÍ. Regina

9.11.2010 15:57
pajda1

XXX.XXX.35.134

Ano, ořechové listí opravdu pomáhá. Dává se i psům do bud. funguje proti parazitům i jako ochrana, ale funguje tak pouze ořech! Jiné listnáče tuhle funkci nemají. Ostatně je to jeden z důvodů, proč se ořechové listí nemá přidávat do kompostu. Ono je totiž natolik odolné, že nezetlí.

9.11.2010 17:34
regina

XXX.XXX.176.203

Ale zetlí. Je to je pěkné slovo. Ale asi musí projít procesem macerace či co. Co bych s tím na jaře dělala? No navezla jsem to na kompost. A z té obrovské hromady 2 staré ořechy) bylo prokáleno a promícháno se slámou hafo koleček, ale bylo to takové jako předpečené. Loupala jsem to v plátech a zůstával mi čisťounký betonek. Fakt paráda. A v kompostu se to nepozná. No ale aso tam bude víc těch tříslovin, že?

9.11.2010 18:21
mysak

XXX.XXX.15.147

Pěkně napsané, a ostatní držete se toho. Sám mám nad kurníkem velký ořešák a tak to listí dávám do kurníku a taky do pytlů na půdu a pak to mám pěkně suché na léto, kdy je ještě listí na stromě a parazité mají boom. Mimochodem pro holuby jsou řapíky listů ořešáku velice oblíbeným stavebním materiálem na svá hnízda. Mají akorád takovou pevnost a pružnost, že hnízdo drží a vejce se nerozmačkají. Nehledě na ten odpuzující účinek proti parazitům. Takže taky doporučuji.
Juraj Kafka

10.11.2010 19:20
regina

XXX.XXX.176.203

Jé, mně pochválil !!

29.9.2011 15:17
mlynarka

XXX.XXX.117.7

Můžu se zeptat, je nějaký specifický rozměr (tvar) na hřadlo pro slepice? Aby se jim dobře sedělo...
Myslím, třeba tyč od smetáku je asi malý průměr, že?

30.9.2011 16:42
dorm

XXX.XXX.64.242

mlynarka napsal(a):
Můžu se zeptat, je nějaký specifický rozměr (tvar) na hřadlo pro slepice? Aby se jim dobře sedělo...
Myslím, třeba tyč od smetáku je asi malý průměr, že?

v žádném případě nic kulatého pod 8cm průměr..nejlépe je střešní lať 5-8cmm šíře podle plemene a srazit obě hrany...musí sedět celou plochou běháku na ploše a jen konečky prstů ji obejmout.. na malém průměru by celou noc musela držet balanca stahovat prsty kolem násady a vůbec si neodpočine...nehledě že na násadě nezakryje v mrazech peřím prsty(nemůže dosednout)a deformuje se prsní kost a přestane nést..mlynářko požádejte nějakého tesaře o dva tři metry latě

30.9.2011 19:49
zdeňka58

XXX.XXX.178.111

díky za vysvětlení :-)

2.10.2011 18:49
mlynarka

XXX.XXX.117.7

Mlynářka děkuje!!!!!

Přidejte reakci

Přidat smajlík